:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДСБ предлага нови компенсаторки

Всички данни за отчуждени имоти ще влизат в е-регистър
Иван Иванов
Да има ли нов ред за обезщетяване на собственици на имоти, отчуждени за държавни и общински нужди спориха народните представители вчера. Парламентът обсъди законопроект на ДСБ, който предвижда приравняване на всички видове компенсаторки, създаване на единен електронен регистър и до 3 години срок за изплащане на обезщетенията.

В момента около 300 органа - министерства, областни управи, общински поземлени комисии, издават компенсаторни книжа по различни закони и всяко ведомство води свой регистър. Това поражда корупция и злоупотреби и при издаването на обезщетителни документи, и при използването им, се сочи в мотивите. Наскоро Агенцията за приватизация за пореден път алармира за измами с компенсаторки. Заради липсата на единна база данни и контрол е възможно едни и същи бонове или записи да се използват два или повече пъти в различни сделки. Освен това срокове за погасяване няма и често изплащането на обезщетения се отлага с години. Повечето притежатели на стари спестовни влогове например напразно чакат да получат истински пари срещу своите лихвочисла.

Темата за ред и контрол в обезщетяването става още по-актуална заради очертаващия се бум в строителството на пътища, газо-, нефтопроводи и др., което ще наложи отчуждаване на огромни по размери частни имоти из цяла България. Само тази година страната ни има ангажимент към ЕС да обнови 700 км шосета и да построи 400 км нови пътища и мостове, които ще глътнат над 10 000 дка частни терени, обясни Иван Иванов от ДСБ.



..............................

ПРАВИЛАТА

Е-регистърът ще обхване както вече издадените компенсаторни записи, бонове, жилищни компенсаторки и т. н., така и нововъзникващите обезщетителни права. По всяка партида ще се вписва кой е титулярят, за какво се дължи компенсацията и каква е сумата. Предвижда се и максимален срок за изплащане на обезщетенията - 3 години. За целта всяка година ще се съставя график. Той ще следва реда, по който е станало вписването в регистъра. Така няма да има "пререждане" с връзки и рушвети, а държавата и общините ще имат яснота какви обезщетения дължат на частни лица и фирми и ще могат да предвиждат необходимите суми в бюджетите си за съответната година.

.....................................................................



Повечето депутати подкрепиха замисъла, но с ред забележки. Мая Манолова от БСП изтъкна, че проектът предвижда нова администрация за поддръжка на регистъра, което означава повече чиновници. Гласуването е днес.
1
1346
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Януари 2008 21:26
Господа, другари, братя, селяни,
Абе какво е това ДСБ? И кой е този Костов? Кога др. Костов беше искрен - когато като политикономист драпаше към членство в БКП, или днес, когато заедно с др. Костова - бивша партийна секретарка, станаха милионери?
Какво е необходимо на човек от Балканите да стане политик?
Да си тури перде, да се пребоядисва ежегодно, да псува другите, да се държи като подофицер, да им готови схеми за далавери и най-важното - уста като ... знаете какво. Ама това е ретроградно, демодирано, мухлясало, то минава пред озлобени лумпени, пред кварталните пияници и и пред продали съвестта си негодници. Не и пред нормалните граждани-демократи.
Време е за лидери. Време е за западна школовка, за ХХІ век - век на социални придобивки, на национално отговорни професионалисти, на народна подкрепа. Събудете се вие, отдясно бивши леви...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД