:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 205
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Браншов заговор надул цените на олиото през 2007 г.

КЗК глоби с близо 2 млн. лева 14 най-големи рафинерии на слънчогледово масло
Най-големите производители на олио у нас са сключили помежду си незаконно картелно споразумение за цените, вследствие на което се е стигнало до 70-процентното поскъпване през 2007 г. Това е установило разследването на Комисията за защита на потребителите (КЗК), съобщиха вчера от ведомството. То налага глоби за общо 1.8 млн. лв. на 14 производители на олио, включително и на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Това е вторият случай в България, в който антимонополното ведомство установява, че в даден бранш се е образувал картел между фирми. Първият беше през 2004 г., когато таксиметровите фирми в столицата уговориха помежду си цените за превоза. Те също бяха глобени, но оспориха в съда санкцията и тя им се размина.

"Ще обжалваме решението на КЗК. В иззетите от офиса ни документи няма никакво доказателство за картелно споразумение", коментира пред "Сега" вчера председателят на съюза Видьо Видев. Той допусна, че антимонополистите, които претърсиха офиса на организацията през октомври м.г., са действали по политическа поръчка. "След като министри заявиха, че има спекула, те тръгнаха да търсят спекуланти и да имитират дейност", каза Видев. Самата браншова организация е глобена с 5000 лв., защото според КЗК нарушенията на закона са извършвани по време на заседания на нейния управителен съвет.

Разследването е установило, че през 2006 и 2007 г. най-големите фирми в бранша са уговорили помежду си единна изкупна цена на слънчогледа, което впоследствие довело и до единна цена на олиото. Освен това през 2007 г. е имало две резки повишения на цената на олиото - през май и август, като първото е било договорено между производителите и не може да произтича от лошата реколта, се казва в решението на КЗК. Събраните материали доказвали и че фирмите са обменяли помежду си търговски тайни, което създава условия за координиране на пазарните им действия.

САНКЦИИ

Глобите, наложени на фирмите, съответстват на пазарния им дял, тъй като според Закона за защита на конкуренцията в такива случаи санкцията зависи от оборота на фирмата. По 300 000 лв. например са глобите на "Калиакра" АД, "Бисер Олива" и "Папас Олио", по 150 000 лв. - на "Ню Ойл" АД и "Зърнени храни България" АД и т.н.
29
2104
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
17 Януари 2008 00:50
Новината е, че има наказани, макар и с малко. Лошото е, че наказаните едва ли ще внесат парите/помня, че и бТk имаше да внася едни пари, но се замълча по случая/. Нито пък ще падне цената на олиото...
17 Януари 2008 08:43
Папаз олио бълха го ухапала...
17 Януари 2008 09:06
Те глобите отдавна са платени от потребителите
17 Януари 2008 09:13
Грубо пресметнато - ако в семейство месечно се купуват две бутилки олио, това означава годишно около 40 000 000 литра, по 25 (!?!?) стотинки печалба от бутилка - печалбата е над 10 000 000 лева...но реалните цифри са нагоре.
Така че средно 130 000 лева глоба за фирма е просто смешно...а и не вярвам да ги платят...поне тази петилетка...
17 Януари 2008 09:41
Глобите са смешни на фона на печалбата, които са отбелязали всички тези фирми от увеличението на цените на олиото Не се преодолява така спекулата
Когато в Гърция беше разкрит подобен картел между производителите на мляко, глобите достигнаха и 14 млн евро на фирма, сумарно 48 млн евро за 7 млечни производителя!
17 Януари 2008 09:44
После се чудим защо цените в нашите магазини са по-високи от тези в Австрия
17 Януари 2008 10:00
Очаквам сега да се наговорят да върнат старите нива А кога ще разследват другите "браншовици" - хлебари, винари, сиренари и обикновени мафиоти...
17 Януари 2008 10:03


"Видьо Видев" Ех че хубаво българско име, на български "гражданин", патриот производител Как възрожденски звучи само Видьо Видев
17 Януари 2008 10:44
Само олиото ли? И не закъсня ли държавата?
17 Януари 2008 11:14
А от къде на къде ще глобяват частни производители? Да не сте изровили и клонирали Сталин бре? Какво стана с пазарната икономика дето я почнахте ве? Що всеки не може да си продава продуктите според търсенето?
Следващото какво ще е - национализиране на фабриките ли?
17 Януари 2008 11:21
Навремето баба ми готвеше манджите с краве масло, зехтин или свинска мас!
А на една полица над печката беше наредила шишенца с "блажно" от лен, рабица, слънчоглед и сусам - имаше ги за нещо като "илачи"
17 Януари 2008 12:24
Как тъй КЗК се сети да свърши някаква работа ? Изглежда масларите покрай залисията по договарянето на надутите цени са забравили да "смажат колелата на държавната машина". Ако някой очаква от утре към нас да потече по-евтино олио, едва ли ще дочака. Може да потече нещо , но няма да е олио и няма да е към нашите джобове.
17 Януари 2008 12:28
Net, и в най-пазарните държави има анти монополно законодателство, което не позволява налагане на картелни интереси!!!
17 Януари 2008 12:50
ц, няма такова. Свободния пазар има свободни цени. Има подпомагане на производителите само. Другото е патент на чичко Сталин
17 Януари 2008 13:32
...
А кога КЗК ще се занимае с картелния заговор на тройната коалиция за геноцида над народа?

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
17 Януари 2008 14:18
Нетспайдър, ще съглася с Топ Гън. Точно в най-пазарните държави антимонополното законодателство е най-жестоко. Че какво друго й остава на една държава, която няма собствени производства, ако не да контролира пазара. Спомни си как разпъваха наскоро Бил Гейтс и то на европейски терен.
17 Януари 2008 14:35
Ама такива глупости си налял че ти е пълна боза...
1. Бил го разпъваха за МОНОПОЛИЗЪМ не за това за колко $$$ си продал Виндоуса Ако иска и за 900$ може да си го продава
2. За каква европа говориш какви 5 лева. Балканските гета нали са в европа бе. Не ща и да чувам за тях. Говоря за други геогравски ширини дето пазарната икономика си е точно такава каквато я чуваш (бтв в европа има субсидиране, малко по различно е)
3. Това за колко да се продава дадена стока според директивите на ЦК на БКП го е имало само при чичко Сталин
Абе я направо що не си го клонирате



Редактирано от - Netspider на 17/1/2008 г/ 14:41:57

17 Януари 2008 14:59
Спрайдерчо, ти от ДПС ли беше, пиле?

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
17 Януари 2008 15:03
На Netspider само Сталин му е в устата. Няма страшно, няма да дойде! А колкото до картелните истории, право е да се каже, че има жестоко законодателство против това. Пазарната икономика няма нищо общо с картела в смисъл, че това са два антагониста. Именно картелът премахва пазарната икономика, пазара. И трябваше още по-яко да ги глобят! Не може вносното олио (от Румъния) да е по-евтино от българското! Имаше румънско олио в Кауфланд, но после изчезна. Защо? А? А? А?
17 Януари 2008 15:30
По лошото е че и президента на братушките ви е на гости
Нещо много почнаха да съвпадат фактите. Да не работите над секретен проект на КГБ за клониране на Сталин
Нещо се мъти определено
17 Януари 2008 15:34
NETSPIDER, ИЗКАЗВАТЕ СЕ АБСОЛЮТНО НЕПОДГОТВЕН ПО ТАЗИ МАТЕРИЯ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИНЕ / ГОСПОЖО, И АКО ТРЯБВА ДА МИНЕМ ОТ ВАШИЯ ЧАСТЕН СЛУЧАЙ КЪМ ОБЩОТО - КОЛКОТО ПО-МАЛКО ЗНЕШ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ЗНАЕШ ЧЕ НИЩО НЕ ЗНАЕШ. ПОЗДРАВИ
17 Януари 2008 15:53
добре, не ме глей мене. Глей какво става. С тия комунисти Путин в USA ли ще иде на гости а? Какво дири на балканите при комунистите? Нещо хубаво ли? Ти на комунистите верваш ли? И паралелно с посещението му комунягите почват некви похвати от 60-те че не можело така всеки да си решава колко да си продава стоката. И не само това. Почват разни гимнастики и АЕЦ-а да пускат. ЩОТО много се загрижили че албанците и румънците нямали ток. С НАПЪНИ ако трябва ще ви извадят от ЕС АМА АЕЦа ще си пуснат и ще лапат и ще продават ток. Важното е парите да прибират. Езък за хората че са били част от Европа. Това са правили винаги и това искат да правят сега щото ей оня да ги подкрепи е дошъл. Сабери всички факти до тука и какво ти говори. Не говори а КРЕЩИ
17 Януари 2008 16:11
NETSPIDER, на комунисти не вярвам. Споделям всичко което последно си казал с изключение по темата за антитръстовото законодателство - пример САЩ - държава с едно то най-силните такива. Никой не спори, че всеки трябва да може да определя сам цената, на койято да предлага своята стока. НО!!! - САМО КОГАТО НЕ ПРИТЕЖАВА МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ОПРЕДЕЛЕН ПАЗАР, ОСОБЕНО КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ХРАНИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ. Правилата и законите на пазарното стопанство забраняват нерегламентираното и скрито постигане на монополно положение на определен пазар - а картелното споразумение е именно тайно договаряне на група стопански субекти, които заедно притежават монополно положение на определен пазар, да продават / купуват на една и съща цена, т.е. - те елиминират съзнателно един от основополагашите камъни на пазарното стопанство- конкуренцията - в противен случай ще ти се наложи или да умреш от глад или да станеш роб на монопола за къшей хляб и една риза.
Поздрави
17 Януари 2008 16:25
така си мислиш така щото няма борси. Истински борси. Не ми говори за заговори и въй колко лошо било някой си да се наговорил с някой си и роби и корички хляб и т.н.
Земи отиди на борсата. Истинската борса, сред пазарната икономика. Знаят си и пръдните и сичко за година напред. Всеки знае кой колко е купил и на колко чака да го пусне. Договаряне не ти требва. Всичко е в елементарна логика+математика. За какво наговаряне? Бабини дивитини. Или дийстваш с него като задържа или пускаш и бегаш. Но тъй като няма борса в БГ затова просто хората се наговарят. И пак си се знаят кой колко и каде
17 Януари 2008 17:38
NETSPIDER: ЯСНО, BACK TO NOWHERE. ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ. ПОЗДРАВИ
17 Януари 2008 17:42
Netspider, и ти ли са на "стипендия"? Такива дивотии не пише даже FL(поне не винаги).
17 Януари 2008 17:44
Чети тука и после, ако обичаш обясни откъде ти дойде идеята, че в САЩ няма антимонополно законодателство:
Competition law, known in the United States as antitrust law, has three main elements:

prohibiting agreements or practices that restrict free trading and competition between business entities. This includes in particular the repression of cartels.
banning abusive behaviour by a firm dominating a market, or anti-competitive practices that tend to lead to such a dominant position. Practices controlled in this way may include predatory pricing, tying, price gouging, refusal to deal and many others.
supervising the mergers and acquisitions of large corporations, including some joint ventures. Transactions that are considered to threaten the competitive process can be prohibited altogether, or approved subject to "remedies" such as an obligation to divest part of the merged business or to offer licences or access to facilities to enable other businesses to continue competing.
The substance and practice of competition law vary from jurisdiction to jurisdiction. Protecting the interests of consumers (consumer welfare) and ensuring that enterpreneurs have an opportunity to compete in the market economy are often treated as important objectives. Competition law is closely connected with law on deregulation of access to markets, state aids and subsidies, the privatisation of state owned assets and the establishment of independent sector regulators. In recent decades, competition law has been viewed as a way to provide better public services.[1] The history of competition law reaches back further than the Roman Empire. The business practices of market traders, guilds and governments have always been subject to scrutiny, and sometimes severe sanctions. Since the twentieth century, competition law has become global. The two largest and most influential systems of competition regulation are United States antitrust law and European Community competition law. National and regional competition authorities across the world have formed international support and enforcement networks.

17 Януари 2008 17:53
това туристическа диплянка ли е
наясно съм с законите. Ако това което е написано беше реалност в бизнеса нямаше да остане и 1$
17 Януари 2008 18:22
Ама и ти се един икономически либерал, та знае ли се! Само така ли може да печели бизнесът според теб?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД