:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирма съди МО за опорочен конкурс

Военните сключиха договор с компания, близка до ексшефа на Сухопътни войски
Радослав Бозаджиев
Министерство на отбраната отново отива на съд, след като фирма остана недоволна от проведен конкурс за изграждането на системата за обмен на секретни съобщения по електронна поща.

В петък в Административния съд в София ще се гледа делото на фирма "Стемо" ООД срещу МО. Жалбоподателят оспорва опорочената процедура на специалната обществена поръчка, проведена от зам.-министъра на отбраната Радослав Бозаджиев, при която класиралият се кандидат не отговаря на законовите изисквания.

МО обявява открит конкурс за системата за обмен на секретни съобщения на 29 юли 2006 година. На него се явява единствено фирма "Стемо" ООД. Малко след това Бозаджиев прекратява процедурата. Тя е подновена пак на 14 май 2007 г., но вече е оформена като специална обществена поръчка. Затова и от министерството изпращат покани до "Стемо" ООД и "Елта - Р Ченкин и сие". Изборът на министерството пада на втората фирма заради предложената по-ниска цена.

"Стемо" е предложила 5 млн. лева при първото си явяване, твърдят запознати. МО пък избрало "Елта - Р Ченкин и сие", тъй като на втория конкурс предложило системата да се изгради за 3 млн. лева.

Според загубилата конкурса "Стемо" процедурата е опорочена и трябва да бъде повторена. Заради това фирмата оспорва избора на министерството и по съдебен ред. Договорът между МО и спечелилата фирма обаче е сключен на 27 декември 2007 г. , защото административният съд е допуснал предварително изпълнение на сделката, независимо че делото още не е решено по същество.

Едно от изискванията на процедурата е фирмата да притежава необходимите сертификати, за да осигури гаранционно поддържане на техниката, а "Елта - Р Ченкин и сие" няма такива, твърдят опонентите. Кандидатите пък били извикани за подобряване на офертите половин час преди самите преговори, и то по телефона. Победителят в обществената поръчка пък бил обявен повече от два месеца след конкурса.

От справка във фирмените регистри "Елта - Р Ченкин и сие" показва, че Атанас Ченкин е член на УС на Асоциацията на сухопътните войски в България. Управител на тази асоциация е о.р. ген.-лейтенант Кирил Цветков, който бе началник на Генералния щаб на сухопътните войски до 2003 г.

Фирмата пък е била представител на италианската компания "Маркони" през 1998 г., когато тя е победител в конкурса на МО за изграждане на полева интегрирана комуникационно-информационна система (ПИКИС). Договорът с "Маркони" по-късно бе разследван от прокуратурата, която установи щети за над 20 млн. лв.
7
4164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
17 Януари 2008 02:50
Фирма съди МО за порочен кон... с кур.....
17 Януари 2008 09:04
МО пак са се оляли...господа, според ЗОП обществена поръчка е до...30 000 лева!? А тук говорим за милиони, което според същия този ЗОП изисква КОНКУРС.От най-малко трима участника. И, ако след трикратно проваляне на конкурса поради липса на достатъчно кандидати, се преминава към директни преговори!
Или пък в МО никой не е чел ЗОП или смятат, че не се отнася за тях?
А, впрочем, има ли някоя НЕопорочена от МО процедура?!?
17 Януари 2008 10:17
Не четеш внимателно. Била е обществена и е станала специална. Там всичко по закона за обществените се омазва тотално. Стемо ще раздвижват въздуха над горещата чорба с уста...
17 Януари 2008 10:24
Че те Елта си работят с армията откак е създадена от Ченкин, това бе едно от условията през 96-97 да се поддържат български фирми. Тя си е постоянно на яслата на МО.
17 Януари 2008 12:38
Пожелавам успех на СТЕМО, но едва ли...
17 Януари 2008 13:32
не 4е нещо но защо не са поканили фирма която се занимава със софтуер за криптиране ???? ако искат сигурност а не само усвояване на средства
17 Януари 2008 16:38
СТЕМО винаги е печелила конкурсите с "благодарности" към съответния фактор. Просто и този път Стефан Моров се е стискал по габровски и са го прецакали.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД