:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството дава още власт на шефа на пътния фонд

Шефът на "Републиканска пътна инфраструктура" ще разпределя 2 млрд. евро от ЕС
Снимка: Юлиян Савчев
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски лично прояви интерес към срещата с министрите, отговарящи за пътищата.
Промени в Закона за пътищата, предложени от Министерския съвет, дават допълнителна власт в ръцете на шефа на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Измененията влизат в парламента тази седмица. Досега годишният план за ремонти и рехабилитации на пътищата се утвърждаваше от управителния съвет на фонда. В УС влизат министрите на финансите, на регионалното развитие и на транспорта, които са отговорни за тях. Поправката гласи, че занапред тази функция може да се делегира на шефа на фонда. Ако промяната мине, това ще означава, че от решенията му ще зависи разпределянето на над 2 млрд. евро. Парите се отпускат от ЕС за пътно строителство до 2013 г.

Според шефа на транспортната комисия Йордан Мирчев законопроектът не засягал толкова функциите на шефа на фонда, колкото винетните и ТОЛ-такси за автомобилните превозвачи. Олимпи Кътев от НДСВ обаче издаде, че той ще може да осъвременява цените за ремонт.

Двамата коментираха темата след среща на депутатите от НДСВ с Пламен Орешарски, Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов. Тя беше по повод последното снежно бедствие.

Царистите предлагат законови промени, с които да се осигури поставянето на огради срещу снегонавявания в частни имоти. Това е една от причините за преспите по пътищата, обясни зам.-шефката на ПГ Марина Дикова. Жълтите настояват и да се завиши държавната субсидия за снегопочистване на общинската мрежа. Депутати и министри се разбрали да бъде изготвен и регистър на фирмите, които чистят пътищата. Той ще съдържа информация за сключени от тях договори и за качеството на изпълнението.

Преди дни разследване на в. "Капитал" уличи сегашния шеф на фонда Веселин Георгиев, че толерира роднински фирми в обществените поръчки. Георгиев бе управител на пътно-строителната фирма "Биндер", преди да оглави фонда. После я прехвърли на брат си Емил. Третият от братята Георгиеви - Бойко, също е в този бизнес. "Биндер" и досега е сред най-големите изпълнители на ремонти и снегопочистване.

Парламентаристите поискали от Орешарски актуална справка за плащанията към пътните фирми за последните две години. Така щяло да се види дали има толерирани. Пак по заръка на царистите Гагаузов и Веселин Георгиев ще трябва да обследват дупките по магистрала "Хемус" и ще набележат мерки.

Йордан Мирчев обясни, че не се е отказал от идеята за едно ведомство, което да поддържа пътищата, но първо щели да опитат с подобряване на сегашната система. Освен това за подобна мярка трябва санкция от Еврокомисията.

------

ОТКАЗ

Депутатите отхвърлиха и двете предложения да бъде изслушан премиерът за кризата със снега. ДСБ и ОДС искаха да питат Сергей Станишев защо не е реагирал светкавично на ситуацията и дали ще поиска оставките на ресорните министри и шефа на пътния фонд, но мнозинството не го позволи.
8
2221
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
17 Януари 2008 01:08
А вие какво искате брат ми да стои безработен ли?
17 Януари 2008 02:27
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски лично прояви интерес към срещата с министрите, отговарящи за пътищата.
Те тоя като си получи горите "дабъл", защо да не не присвои малко пътища от Чам Кория та до Евксиновград да речем. И понеже обича нещата под индиго, та от там по обратния коридор та до Мадрид.
17 Януари 2008 08:36
Правилно - ми че то човечецът си има и братовчеди - първи, втори и т.н. - те гладни ли да стоят? Ами за правителството, за триумвирата, за НС...това са харчове, бре!
17 Януари 2008 12:26
Правилно е решението да се увеличат пълномощията на Георгиев, както и средствата за безстопанствено разхищаване Да се чете обсебване. Та нали на всеки километър от републиканската пътна мрежа има по единминистър, заместник, председател на агенция или партийно другарче. Те от къде ще папкат, ако им затворим хранилката? Само така другари! Напред към светлото бъдеще - комунизма- за вас капитализма!
17 Януари 2008 14:59
Neglasuvacht, а какво да искаме, В. Божков да обеднее като се отказа от хазарта ли?!
за ника ти, обаче.
17 Януари 2008 15:51
Радвайте се, че са само двама братя. А в нормалния свят хората подават оставки за такива работи.......А тук им даваме да "разпределят" още пари.
17 Януари 2008 16:44
Това е пълна подигравка. Вижте последния брой на Капитал - това е темата на броя!

"120 млн. от батко"... е сега вече ще станат "2 млрд. от батко".
17 Януари 2008 17:37
Сега дават власт, после ще го дават под съд
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД