:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Контрол

След Сметната палата на ход е прокуратурата

Само държавното обвинение и съдът могат да кажат дали провинилите се 195 висши чиновници, политици и магистрати са допуснали неволна грешка, или умишлено са укрили информация и така са нарушили закона
Снимка Велислав Николов
Странно е, че председателят на Сметната палата Валери Димитров и шефът на публичния регистър Тоньо Железчев пратиха материалите за откритите несъответствия в декларациите на политиците в НАП, а не в прокуратурата.
Прокуратурата се сдоби завчера със 195 потенциални клиенти, а пък държавата - с тест за това дали всички са равни пред закона. Това се случи, след като Сметната палата официално обяви, че в декларации на депутати, зам.-министри, съдии, прокурори, кметове и зам.-кметове са открити несъответствия между данните от подадените от тях декларации пред публичния регистър и реалността. Според Наказателния кодекс единствените, които в такива случаи могат да се произнесат дали има грешка, колко значителна е тя и дали е умишлена или случайна, са прокуратурата и евентуално съдът. В чл. 313, ал. 1 изрично е записано, че "който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, което по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дава пред орган на властта за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства, подлежи на наказателна отговорност". А в случая става дума за писмена декларация, предвидена по закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, която се подава пред Сметната палата.

Разбира се, може да се окаже, че всички 195 души, в чиито декларации са открити несъответствия, са напълно невинни. Част от тях вече прехвърлиха вината върху Сметната палата, с чиито експерти са се консултирали по попълването на документа. Други пък твърдят, че данните на ревизорите изобщо не са верни. Трети - че не са знаели за наличието на даден факт. Но все пак



как става така, че едно лице пропуска да декларира 74 000 лв. доход?



Или апартамент от 100 квадрата в центъра на София? Или покупката на кола?

Странно е поведението и на Сметната палата. Вместо да даде всички материали на прокуратурата, тя ще ги прати на Националната агенция за приходите за проверка, която да провери има ли укрити данъци. Абсурдът идва оттам, че всъщност част от несъответствията са хванати именно при сравнение между декларациите на въпросните лица пред данъчните и пред публичния регистър. Т.е. неща, които са обявени пред НАП, са укрити от Сметната палата. Защо тогава топката се връща обратно в НАП? И



защо Сметната палата веднага се опита да замаже



разкритията с обяснения, че най-вероятно голяма част от провинилите се просто пропуснали да обявят част от информацията, че е крайно време законът да се промени и поправи, за да може заподозрените да обяснят и да се защитят за несъответствията... Законът си е закон и той важи за всички. Нека провинилите се да се обясняват с прокуратурата и тя да прецени кой е крив и кой е прав.

От друга страна, засегнатите също имат интерес прокуратурата и съдът да се произнесат по обвиненията. Защото е смешно да се оправдават, че не били видели някоя графа в декларацията, че секретарката им или счетоводителят им е сбъркал или че съпругата им е укрила от тях, че има фирма, апартамент или кола. Все пак говорим за съдии, прокурори, депутати и други висши държавни чиновници. Ако те така се отнасят към личните си дела, как ли си вършат работата? Та нали



точно те трябва да прилагат законите,



да раздават справедливост, да решават огромни имуществени спорове, да харчат огромна част от бюджета, да правят обществени поръчки и какво ли още не?! Не може да не познават закона или да подпишат документ, без да се уверят, че информацията в него е прецизно попълнена.

И още нещо много важно. Може би най-приятната изненада от разкритията на Сметната палата е фактът, че тя разполага с нов софтуер, чрез който да засича данни с регистрите на НАП, КАТ, Агенцията по вписванията, ГРАО и Агенцията по геодезия. Години наред слушаме как регистрите не са добри и пълни, как няма как едно държавно ведомство да провери с каква информация разполага друго държавно ведомство, как са нужни милиони и милиони, за да се създаде единна информационна система. Ето, че Сметната палата показа, че това нито е толкова сложно, нито е толкова скъпо. Въпрос на желание и воля.

Така че има достатъчно предпоставки всичко това да има очистителен и дисциплиниращ ефект за елита. И е много важно разкритията да не са само "за сведение", а да създадат прецедент, който да стане добра практика с последващи резултати.
7
3123
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
25 Януари 2008 09:23
"След Сметната палата на ход е прокуратурата"! Имам странното чувство, че ще падне голямо чакане за хода на прокуратурата!
25 Януари 2008 10:21
Гарван гарвану око не вади

Ами прокурорските хотели или придобивките (от спестени закуски , сигурно) на разните съдии и съдийки.

Но тези пък пишман полит обирджии, кат са толкоз прости, че да ги хване едно търсене в бази данни.
Не щат да се учат от отличниците - кеф ти Костов, кеф ти Симеончо, кеф ти Доган, кеф ти мушмороците Василев и Велчев
25 Януари 2008 10:23
Не извинявам провинилите се, но след като има информация от различните регистри, може по служебен път тя да се събитра/обобщава в Сметната палата за съответните лица. Глупаво е след като са декларирани данъци, имоти, коли и т.н. да се пише още една декларация.
25 Януари 2008 15:28
Всичко посочено е деклалирано като имане и доход по съответния ред за да бъде регистрирано и данъчно обложено. Политическите курви на България се стремят да деклалират всичко придобито от курволъка им, като по този начин те го узаконяват и никой не може да им каже и копче когато ги изхвърлят от политическия бардак. Не са ги публикували само в Сметната палата, заради особената си курвенска свенливост - нещо което само може да донесе малко вятър във медиите и нищо друго.
Главният прокурор трябва да се сезира не за това, че не са деклалирали в Сметната палата, а да назначи проверка как щатна политическа курва с 1500 - 2000 лв заплата, как същата заради 3-4 заседания на борд в годината взема по 50 000 - 100 000 лв, и как купува имущество - движимо и недвижимо за суми 50-кратни по големи от обявените си доходи.
25 Януари 2008 16:33
Тълкуването на понятия като ред, законност, правови положения в България са функция от наложената форма на управление.
Имаше царизъм, после диктатура, сега - демокрация. Всеки разглежда правовите органи в зависимост кой е на власт. Борис ІІ по един начин, Тато - по друг, мафията днес - по трети.
Няма по-добро нещо измислено до днес от демокрацията западен образец. Разбира се, това тук значи нищо, защото ние повече от Полски Тръмбеш не сме видели и за пазарната икономика и социалната държава съдим само по евтините филмчета и приказките на полуграмотните ни гастарбайтери.
Истинската същност на институциите ще ни стане ясна, те ще наложат своята воля и правила не скоро - това е целта на управлението днес. Истинската демокрация ние няма да видим скоро, а е възможно отново тя да мине край нас, както през безплодните минали 130 години. Това, което е днес около нас - това е идиотщина, перверзия, мит. Благо за крадците, мафиотите, убийците, излишните човекоединици. Жалко за хората на тази прекрасна страна! Те отново са жертви на система.
25 Януари 2008 16:53
Евала, бай Иване! Тази Сметна палата я забодоха върху трупа на ДФК - една , все пак , ефективно работеща система. Сега в Сметната палата работят една шепа политически слугинаж, а дейността им е именно чрез вдигане на малко пушилка да се замаже действителния грабеж. Те нямат нико капацитета, нито силите, нито квалификацията, нито желанието да осъществяват действен държавен контрол. Реален контрол днес ВЕЧЕ в България не съществува. И ние все още си траем!
25 Януари 2008 23:42
Бай Иване:

Какво стана с великите (умни)‌ (гениални)(като гениталийми те)еврей и простите гои, изпитвам 4уство за липса?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД