:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На война като на война

Или как да спасим живота на жертва № 6597 на пътя?
Емил Спахийски
Често пътувам в страната. Към Благоевград, към Враца и Козлодуй... Знам всяка явка на катаджиите, всяка хранилка. Знам колко патрулки може да се появят по пътя и слушам новините - може пък Румен Петков да се е вдъхновил за някоя нова акция и да трябва да внимавам малко повечко.

Ако пътуваш към Враца, местата са ясни. Ако не е разклонът след излизане от магистралата към Ботевград, ще е малко преди Скравена. Има патрулка около Люти дол - около ханчето или при самото село, после на КПП-то преди Мездра или след това. Понякога са ме глобявали неправилно, понякога - правилно, а понякога са ми прощавали великодушно. Но е факт, че макар и много предвидими, все пак униформените могат да те изненадат и затова си нащрек. Както е факт и че когато подминеш патрулката, по традиция натискаш газта и така често стават бели. Няма значение, че



опасните места по тези трасета са също толкова популярни,



колкото хранилките на катаджиите. Аз мога да разкажа от първо лице историята на повечето от паметниците, които стърчат покрай пътя - изгорелите момчета от Добролево, покрай чиято димяща кола минах, безумеца, който тръгна да изпреварва два тира край Мездра и се заби челно в насрещна кола, и още, и още... Като мен вероятно са мнозина. Но от това желанието ни да предизвикваме съдбата сякаш не намалява.

Все пак оня ден КАТ отчете рекорд в събраните глоби и спад в цифрата на загиналите. Парите, които са взели от шофьори, са над 20 млн., а броячът на убитите по пътищата е отчел 37 души по-малко. От МВР дори са си поставили за цел до няколко години ранените да не прескачат цифрата от 6597, а загиналите - не повече от 700.

Хм... не бих искал да съм на мястото на номер 6597. Всъщност едва ли има човек, който да иска да бъде в тази статистика - лично или чрез свои близки, защото няма абсолютно никакво значение дали си номер 1 или 6597 - просто си жертва. Да, трябва да сме реалисти - едва ли ще има година, в която да няма тежки катастрофи. Точно този реализъм обаче трябва да ни накара да оценим ситуацията честно и безмилостно жестоко.

Ако разгледаме цифрите от гледна точка на националната сигурност и просперитета на държавата, можем да изчислим, че примерно за 10 години един областен град изчезва - повече от 10 000 души са убити и близо 70 000 души ранени. Стряскащо. Причините за тази зла статистика са ясни - това е манталитетът на шофьорите: да карат неразумно, да пресичат на червено, да спестяват от ремонти, да се правят на пилоти, да пият и да сядат зад волана...



На тази закостеняла ситуация й трябва здрав шамар,



който може да се удари само чрез държавна политика. На война като на война! Реализмът не е повод да се примиряваме с тази статистика.

Ако държавата иска да победи в тази битка, ако иска да спаси жертва номер 6597, то трябва да направи няколко неща. Първо, открито да влезе в истинска война с манталитета на шофьорите. А това може да стане с мощни инвестиции в хора, обучение, техника. Само така ще накара всеки бабаит да се страхува, че от всеки ъгъл може да излезе полицай и да го одере жив... (финансово имам предвид). Защото в момента МВР е в капана на рутината. Всички знаят по кое трасе колко полицаи къде има. Дори да има акции всеки месец, то тази рутина няма как да се промени, защото системата остава една и съща - патрулки, засади, стоянки, хранилки... Минаваш покрай полицая и си същото неразумно говедо.

Ако аз не знам колко са патрулките по пътя, дали ако профуча покрай едната, на следващия завой няма да налетя на друга, бих ли си позволил стрелката на километража да чисти таблото до цифрата 160? Ако на всяко опасно място има униформени, които да контролират и подпомагат шофьорите, дали биха ставали поредица от катастрофи? Ако полицаите не знаят дали няма внезапно да попаднат на проверка от съседно управление, дали биха си позволили да вземат рушвети или просто да си мързелуват в канавката? Едва ли.

Така стигаме до втората идея. Чудесно е, че най-накрая униформените са започнали да събират глоби и че в хазната са влезли около 20 млн. лева. Но това няма да промени ситуацията по пътищата, за мен тази новина показва единствено, че глобите са излезли на светло. Ако в правителството, парламента и президентството са единодушни, че ще се води война срещу безумието, то трябва да си стиснат ръцете и да приемат решение



събраните глоби да отиват на фронта



Ако парите, които се събират от глоби, се инвестират в отварянето на нови работни места и повече обучение и техника, то шансът на МВР да свали брояча на премазани под 6597 се увеличава значително. А сега има и достатъчно хора, които бързо могат да влязат в униформа и в час. Все пак нали съкращаваме армията значително?

Глобите вършат работа, защото никой не обича да му бъркат в джоба. Практиката показва, че само материалните загуби карат българите да се съобразяват със закона. Парите обаче не трябва да бъдат събирани от полицаи. Банкнотите са като онова бижу от "Властелинът на пръстените" - докоснеш ли ги, и дяволското огънче се появява в погледа. Десет полицаи няма да се изкушат, но единадесетият ще се полакоми, а появи ли се корупция, войната е загубена.

Много по-просто е да се принуждават шофьорите да плащат бързо чисто административно. Ето ти фиша, ето ти и банковата сметка. Ако платиш до един ден, глобата е една, ако закъснееш 24 часа, парите се удвояват, ако просрочиш с една седмица - се утрояват. На война като на война - без милост. Жертва номер 6597 си струва да бъде спасена... Както и всички останали.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
По пътищата у нас отдавна се води война - жестока и кървава.
37
6434
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
25 Януари 2008 01:16
В Испания например въвеждат система , която отчита средната скорост в дадена отсечка (може да бъде и до 20км).Така край на намаляване преди радара и после газ до дупка.А в България за начало могат да поставят някой и друг фоторадар на опасните места, ама от тях май няма келепир(за КАТ-жиите де).
25 Януари 2008 01:42
незнам как е в испания , но тука в холандиа ще ти разцепат гащите за превишена скорост.над 50 км оставаш без книжка и 1500евро глоба. честито на печелившите
25 Януари 2008 02:19
"Искаш ли да разбереш що за човек е- виж го как кара кола!"/ Артър Милър/
25 Януари 2008 05:33
Това, което предлага Спахийски, е обречено като идея. "На всеки шофьор - по катаджия", да го следи как кара. Някак си ми напомня една друга абсурдна ситуация: "На всеки работник - контрольор!" А после - контрольори на контрольорите, партийният контрол върху държавната администрация, ДС - опора на властта, бдителна журналистика и т.н. и т.н. Абсурд. Лошото тук е, че "повече" не означава по-добре. Повече пари, повече хора, повече обучение.... Спахийски просто крънка средства за МВР.
25 Януари 2008 05:34
Ми то проблема ще отпадне сам - скоро всички ще сме в Испания, Холандия, Гърция, Швеция, на Майна си Райна и в БГ ще останат само паразитите с хранилки - да се глобяват един-друг. Нема убити, нема ранени, нема журналяги дори
25 Януари 2008 05:40

Това добре, но пък от друга страна има доста места, на които е възможно движение с по-висока скорост, но тя не е разрешена. Това са обикновено изходите/входовете на градовете. Гледаш път с две платна, с по две ленти всяко, вече извън града, а скоростта ограничена до 50 км./ч. щото табелката за край на града е сложена (неизвестно защо) няколко километра по-навън.

25 Януари 2008 06:53
Абсолютно съм съгласен с колегите преди мен. Това с увеличаването на броя катаджии е пълна глупост. Истината е в гореспоменатите фоторадари и огромни глоби - превишиш ли с 50 км/ч скоростта - оставаш без книжка за определен срок и ти съдират г*за от глоби. Самото "блицване" при профучаване край фоторадара има силно въздействие - студено и безкомпромисно, няма хън-мън. Тъпите физиономии на тарикатите-състезатели след като ги "светнат" са гарантирани.
Също така вместо голям брой патрулки много по-голям резултат ще има ако в движението на критичните места участват и цивилни полицаи с коли, оборудвани с камери и техника, за да може записаното да важи като доказателство пред съда. Ако не си съгласен с полицаите - най-учтиво ти показват записа на прегрешението ти. По този начин ще може да бъде санкционирана не само превишената скорост, а и неспазване на дистанция, изобщо всякакво опасно шофиране.

Редактирано от - geiler Bock на 25/1/2008 г/ 07:04:41

25 Януари 2008 09:53
В Австрия МНОГО ОТДАВНА, ако те хванат пиян оставаш без книжка ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ. ДА се внедрим челния световен опит. Само така тъпанарите ще спрат да колят по пътищата
25 Януари 2008 09:53
Спахийски, Спахийски,

що не си счупи перото при излизане от магистралата ?

"а появи ли се корупция, войната е загубена" ????!!!!!
ти да не би да си сънувал само , че си зад волана, че си пропуснал паролата "И сегъ к'во шъ прайм"


излизат наяве факти, хора от системата на МВР говорят за участието на МВР в наркотрафика (иначе то туй не било скандал, според петкоВ. прав е - това си е практика от време оно и изпълнение на директивите на Големия брат, 4е се озорва със свръхпроизводството на опиум в Авганистан). знаеш ли и там колко хора се затриват, пък ти бленуваш стискане на ръцете в наша полза
стискат си ръцете - я по яхти, я по кръчми , покрай кръгли маси...

Спахийски, Спахийски,
спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се
25 Януари 2008 10:00
Колко километра са магистралите в България и какъв процент съставлява това от цялата пътна мрежа?


Ако Спахийски си зададе този въпрос, вероятно ще може да ни каже защо ако спукаш гума и се размажеш в насрещното, причината няма да е в "несъобразената" ти скорост, нито в липсата на достатъчно опит, а в изостанала и недоразвита пътна мрежа. Могат ли повече безделници на държавна заплата из храстите да ти помогнат с нещо? Не, но пък е много лесно да стовариш тяхното бездействие и вина върху водачите, след което да спретнеш поредната тъпа статия за вестник.
25 Януари 2008 10:19
Прав е Спахийски.
И освен всичко друго, катаджиите просто са ужасно малко.
Бил съм свидетел как изглежда кръстовище, регулирано от катаджия в час пик. Изглежда нормално. Защото униформените спират обичайната практика у нас - всеки тръгва напред, независимо, че не може да продължи, и така задръства цялото кръстовище, после иди, че се оправяй (това се случва, поне в София, на практически всяко натоварено кръстовище). Ерго, 90 % от софийските шофьори са малоумни и трябва да им се размахва палка: сега спри, сега тръгни. Друг изход няма на този етап. Обаче униформените не достигат.
25 Януари 2008 10:37
Камери, радари, автоматично разчитане на номерата, автоматично издаване на наказателни постановления и актове, глобите да излизат като сметки за ток.
Неплатените в 14 дневен срок да се удвояват.
25 Януари 2008 10:46
Спахийски
Между другото мен катаджиите си ме цакат поне веднъж годишно, но десега ченге не си е поискало. Веднъж обаче аз им бутнах, че беше мноо натопорчено положението
25 Януари 2008 10:54
Писна ми,
статията призовава към мазохизъм.
За какво става въпрос - в статията се твърди, че ако станем по-полицейска държава, ще сме по-добре. В същото време се забравя каква държава е всъщност България и до какво води подобно увеличение на полицейщината. Това за по-високите глоби и неминуемостта на наказанието може би са вярни разсъждения за другите държави, но очевидно не са за България. Мафиотизацията в България е пълна и повсеместна, а КАТ са едно от ударните им звена. Повече правомощия на КАТ или на МВР като цяло, на практика означават повече средства в ръцете на мафията, за да ни ограбва още и още и ако това не е мазохизъм?! Подобни разсъждения като в статията ще станат верни може би след много години, когато и в България, ако я има все още, законите започнат да се спазват като цяло, а държавата започне да служи и на обществото, а не само да дава средства в ръцете на своите представители да забогатяват за наша сметка. Но това едва ли ще го доживеем, всичките дето пишем тук във форума.
25 Януари 2008 10:57
Не разбирам редакцията на "Сега"...
Предполагам, че богатството на всеки вестник са читателите му, "Сега" има и форум, но явно не чете и не уважава мненията на участниците...
Защо е написана и публикувана тази статия?
Какво ново казва авторът? - ами нищо...
Убеден съм, че читателите на хартиеното издание с много по-голям интерес ще четат мненията на форумци...
25 Януари 2008 11:03
Преди няколко дни питаха децата от една телевизия за катаджиите - всички отговаряха как "тате плати", "дадохме 20 лв." , "не ни върнаха ресто", "тате като е пиян -плаща", т.е. тези деца смятат това за нормално. Това е наистина страшно, след години те знаят, че всичко ще им се размине с някоя банкнота в документите. Докато не загинат или не затрият някой невинен.
25 Януари 2008 11:05
tux, като няма ред, закон и санкция, има анархия. Като започнат да се страхуват от наказание за глупостите които вършат на пътя, ще спрат да карат пили и т.н.
25 Януари 2008 11:08
Ето пример от онзи ден:
КАТ събра рекордни 20 милиона от глоби
Натиснете тук
25 Януари 2008 11:11
добра статия, макар да липсва връзката
връзката с държавата и обществото
държава в която топ политици и магистрати крият данъци, лъжат базнаказано, спомощестпователстват корупцията с бездействие или съдействие на кого през оня работа му е за загинал номер намокойси.
Те го и убиеца на двама - в някакво шоу по битиви, с личната си трагедия - неможал да са ожени и да имал деца.Да го пуснели на леда да изкупел вината си.
В такова общество - такава държава, в такава държава - такива шофьори.
25 Януари 2008 11:12
Решението е :
Автомагистрали - поне с три ленти за движение в една посока !
Първокласен път - две ленти и разделителна преграда с насрещното движение !
Второ и третокласни пътища - с отбивки на 10 км.
Яки глоби за тирове , движещи се на "влакче" !
Повече фотокамери както на кръстовища , така и на прави участъци .
Каране в пияно състояние или минаване на червено - лишаване от права и глоба
Каране без книжка/ отнета книжка - конфискуване на превозното средство или ако е чуждо - затвор до 2 години .
Проверка на КАТаджиите от КАТаджии от други области или специални проверяващи звена .
Трябва да се хвърлят и доста пари за кръстовища с надлези и подлези за да се избегне пресичането на пътищата .

25 Януари 2008 11:14
На тази закостеняла ситуация й трябва здрав шамар
25 Януари 2008 11:51
А ми първо закона трабва да важи за ВСИЧКИ, да сте видяли наказан полицай, политик, прокурор и все осталная солоч за нарушение на ЗДП-не(всеки търси връзки за да се оправи ами да си купи вибратор и да се ...сам), те първо самите полицаи не спазват правилника, а и не го знаят , а искат от останалите . Прилагането на закона за всички без изключение+ камери и автоматично глобите + пътища , тогава може и да се оправим.
25 Януари 2008 11:59
Идеята да се въведе ред по пътищата само с репресии над шофьорите е погрешна. Основните проблеми не са в шофьорите, а в цяла серия други фактори. Примерно пътищата ни са много тесни и некачествени, спрямо трафика в тях. Като в една тръба вкараш вода под голямо налягане нормално се получават повече сблъсъци между атомите. Самата репресия освен това е фактор с обратен ефект вече. В момента полицаите имат супер власт и като всяка супер власт тя се превръща не в средство за регулация, а в средство за злоупотреба. Полицаят може да пише каквото си иска в акта, и той влиза в сила, независимо от всякакво възражения. Трябва да го обжалваш съдебно, за да го обориш. Но кой ще тръгне да се съди за 200 лв. глоба. Така практически глобите до 200 лв. се превръщат в средство за изнудване на шофьорите. Така шофьорът се плаши от полицая и го мрази, а не го възприема като някой, който му прави добро. И съответно - прави му "сечено". Трети много важен проблем са техническите прегледи, правени проформа. Четвърти проблем са данъците върху колите, които отиват за всичко друго, но не и за нещо свързано с колите. Пети проблем са рушветите при изпитите за книжка. Това е реално не обучение, а бизнес за изпитващите.

Какво от всичко това ще се промени, ако се засили още властта на катаджиите?
25 Януари 2008 12:06
"Що така бе"?!
Това ви пита Спахийски!
Щом искате да се трепете - прав ви път!!
.
Аз ги разпознавам като:
А/"Самоубийци":
- "Гъзари-тузари" - "мешана скара" от деца на политици и "силните на деня", с по 300-500коня под гъза! Не ми е жал за тях! Жал ми е за пострадалите около тях(М.Сталийски и той се имаше за "недосегаем", ама тц!)
- "Тръпчовци" с тунинг - гледам напоследък почти се кротнаха след толкоз тежки катастрофи, май им се понамести "желето" под каските...ама знае ли човек?
- "Рокери" след каса бира - и те почти се отказаха от "екшън-изпълнения", и минаха на страната на безопасността - що ли?!
Б/"Убийци":
- "Накъдето и да се завъртиш, аз съм срещу теб"!
- "Е, сятибахмамата, мене че преварваш"!
- "Къде си ръгнал с москвето бе, селяндур"!
В/"Алтернативни":
- "Финансово обезпечени" с "Личен шофьор" - ако обаче "Л.Ш." обича да си пийва, и Господ не помага!
- "КАТ-аджия" на кормилото - най-по!...но със заявка срещу съответното заплащане!
- "Плебс" - масова злоупотреба със "златното" правило -"Булка с книжка"...колкото и да не може, булята все ще ви докара донякъде! Ама ако и тя си е пийнала - лошо!
25 Януари 2008 12:43
Хубава статия, но едно и липсва - държавата....
25 Януари 2008 13:23
Статията е добра и необходима. Смятам че се забравя обаче един много важен аспект на проблема.Факт е че всеки който даже докоснал се до властта смята си себе си за имунизиран от действието на закони и контролни органи. Какво да говорим за "големите" началници . Някой да е видял или чул министър да е спазил правилника за движение или да се движи със скорост, която е задължителна за висчки участници в движението? Казано е :рибата си вмирисва от главата!
25 Януари 2008 13:37
Спахийски е прав. Катаджиите са прекалено малко, затова има и хранилки. С тоя брой полицаи по пътищата друг начин на "ловене" на нарушители няма. Няма нужда да обяснявам колко е неефективен. На привържениците на правата и свободите ще кажа-откакто правилника се "отхлаби", а и беззаконието и безнаказаността у нас нараснаха с невероятни темпове, броят на загиналите по пътищата рязко нарасна и това не е мнение, а факт. Да, пътищата ни не са разчетени за много високи скорости. Затова са и ограниченията, които почти никой не спазва. Очевидно е, че пътищата-но и улиците , особено в големите радове трябва да се оправят. Някой трябва да е луд, за да твърди обратното. Но път се ремонтира бавно, независимо в коя страна по света го правят. Дотогава не можем просто да седим и да броим трупове по пътищата. Трябва да се затегнат мерките, тъй щото онзи, който смята, че след като на километража му пише 230, няма значение че в червения кръг пише 70, да бъде поставян на място. Иначе догодина ще преброим №7569.
25 Януари 2008 14:41
Писна ми,
добре че катаджиите не са повече.
Нищо добро не ни очаква, ако катаджиите станат повече и с по-голями права. Очевадно е, че тези, които сега нарушават най-нагло ЗДП и при повече катаджии и при по-високи глоби пак ще го нарушават, а на нас ще ни се отели вола да плащаме измислени глоби или направо поискани подкупи, но повечко, защото тук някакъв предлага катаджиите да са "на всеки километър". Не знам защо масово не се разбира нещо много просто - увеличението на размера на наказанията по ЗДП и даването на повече права на катаджиите, водят не до спазване на закона, а само до повече рекет към шофьорите от страна на катаджиите. Просто е, ама като сте се вторачили как би трябвало да бъде по принцип, не виждате действителността в България.
25 Януари 2008 14:53
Сирена
Вчера между Челопеч и Пирдоп млади пишлемета буквално лавираха и изпреварваха на „зиг-заг” непрекъснато, като се разминаваха на косъм от другите коли. Това е всеки ден, а на входа на Златица трима (3) полицаи гледаха вяло и безучастно.
25 Януари 2008 16:41
Ако се инвестира повече в техника - фоторадари и камери, малко на брой но участващи в движението цивилни полицаи, съответно с оборудвани коли, тогава резултатите няма да закъснеят. Хем ще има ефективност, хем ще се намали корупцията, защото единствено фактите ще имат стойност, а не какво му се привидяло на катаджията Х. И спиранията за "щяло и не щяло" също ще намалеят, защото няма да бъдат доказуеми. Изобщо не става дума за увеличаване правомощията на КАТ. Те хората, за да са го измислили и да го прилагат в Европата, значи има защо. Съгласен съм, че скапаните ни пътища допринасят страшно много за жертвите, обаче и златни магистрали да направят, пак като сложиш едно говедо зад волана, то ще си остане говедо. Даже ще има и обратния ефект - ще се събира със себеподобни говеда за да могат да си мерат (вече в по-добри условия) конските сили... Така че мойте уважения DobriBozhilov__, обаче най-големите проблеми си остават в човешкия фактор. И както zlobarcheto писа по-горе - ми докато станат тея пътиша, какво ще правим, пак така ли ще си я караме? Затова солени глоби до дупка + съвременна техника. И това в никакъв случай няма да доведе автоматично до увеличени правомощия на КАТ. Но за да не се прави явно някои хора имат голяма полза от сегашното положение.
25 Януари 2008 17:35
Има едно решение:
Балканското население-в Сибир.
На тяхно място-японци, тесничко им е там...
25 Януари 2008 17:40
Вдъхновен от заглавието, предлагам едно простичко, високоефикасно и евтино решение:
На определени места се монтират камери, следящи за минаване на червено, превишена скорост, опасно изпреварване - неща, които лесно може да се регистрират автоматично.
Камерите въобще не натрупват снимки - те са вързани към автоматична проследяваща система, вързана с ракетна установка/голямокалибрена картечница (по избор). При регистрирано нарушение системата се задейства.
Гарантирано намаляване на нарушенията и жертвите по пътищата няколко пъти само в рамките на няколко дена от въвеждането на системата.
25 Януари 2008 17:59
Бе мани пътищата..
КАТ-аджиите например твърдят, че пътища с дупки намаляват средната скорост!
И са прави, справка - пешеходна бабуна тип "полегнал полицай"
25 Януари 2008 18:25
Поддържам позицията на Писнами и ДобриБожилов_ (-:
Ша ма прощава аФтора, ама аз очаквах малко по-сериозен материал - стига вече с този манталитет на шофьорите лош, а контрола слаб и т.н.
И на колегума форумски се чудя от къде го вадим тоя бяс и жестокост, лишаване завинаги и т.н.,
клечки под ноктите - ако не спреш на стоп.

За поведението: във всичко и навсякъде в държавата се демонстрира публично незачитане на законите и нормите на поведение. И най-вече от политиците.
Естествено, ч е същия модел се пренася и на пътя.
Чукам на дърво, че по пътищата всъщност беззаконието го гледаме в значително занижена степен, което дължим на остатъците от домашно възпитание, които намаляват.

Пътищата: промъкваме се през доисторическа пътна мрежа, смятана за малък брой мпс-та. НА туй отгоре е разбита и е кръпка върху кръпка. И - ще шпрощавате, дупките не са фактор на сигурност. Щото си раздвояваш вниманието, заобикаляш, изнервяш се.
Та, парите които държавата събира, ОСВЕН ЗА ПРИСВОЯВАНЕ все пак трябва и да отиват поне малко попредназначение.
Повече и по-широки пътища трябват паралелно с увеличаване на автопарка.
ЗАщото той е наш. не на французите.
25 Януари 2008 18:58
Главното предназначение на пътищата е да осигурят възможност за най-бързо и безопасно придвижване между две точки.
А не да ни упражнява в дисциплина, или да служи за инсталиране на "хранилки".

Значи, пътят трябва да има висока пропускателна способност, при максимално възможна скорост.
И - минимализиране на ВЪЗМОЖНОСТИТЕ за конфликти.
Извънградски двупосочен път какво значи? Жив абсурд! Душегубка.
А какво слушаме - все шофьорите виновни.
Много сори:
Статистически си е нормално да стават фалове, когато - дълго време, много хора се намират в рискова ситуация.

Няма нужда да се фиксираме като омагьосани пилета върху това дали водачите спазвали ограниченията.
Защото сме хора, а не машини. Трябва да има толеранс.

Трябва да се строят пътища, това е положението.
И който не строи пътищата е виновен за тези смърти.
Това е положението.
25 Януари 2008 21:04
Тъжна и жестока тема, просто нито ми се пише, а и ме е страх да карам кола...Писъл съм го и друг път, полицията не трябва само да стои около пътищата, но и да влезе в трафика , с техника и моментална реакция...и без глоби и пари на ръка...Пфу-у-у.
25 Януари 2008 21:57
Поради недосетливост или лицемерие пропускаме нещо много просто и очевидно. Малко ще повторя дъртреалист, но колите всъщност не ни ли трябват, за да се движим по-бързо, не по-безопасно? Т.е. въпросът изобщо не е в това, как жертвите да стават все по-малко, а как това да се случва при определени условия. Ако се интересуваме само от броя на жертвите и приемем твърдението, че високата скорост е виновна почти за всичко, бързо стигаме до мъдрото предложение да въведем едно общо ограничение от примерно 5 или 10 км/ч. А ако не искаме никакви човешки жертви, решението е просто - да спрем да се движим с коли. Един вид вместо да се грижим за №6597, да спасим направо №1!
Аз предлагам да не се увличаме чак толкова. На всичкото отгоре статията, а и повечето мнения, настояващи за "строги" мерки, игнорират сложната реалност, в която има и такива неща като примерно автомобили, които се движат с 40-60 км/ч при нормални пътни условия и правят колони, но и през ум не им минава да отбият и да пропуснат колоната. Глупостта и нахалството са големият проблем в България, не бързото каране, даже не и алкохолът. Един вид манталитетът, ама не както го употребява Спахийски, като склонност да се правят "нарушения" - друго имам предвид. Хората не са свикнали да мислят интензивно, докато карат, и това много силно си личи. Съобразяването на скоростта с условията е важно, не с ограничението. Внимателно, възпитано и в крайна сметка безопасно може да се кара и бързо - ако някой не вярва, или не се е качвал на аутобана в Германия, или не е могъл да оцени това, което вижда (навярно затормозен от жалките си способности на среден български шофьор).
Другото очевидно нещо, на което никой не обръща внимание, е това, че в крайна сметка най-сигурният индикатор за опасно каране, колкото и тъпо да им прозвучи на някои (може би защото е вярно), е причинената катастрофа. Сиреч същото това нарушение, което по сегашния закон, стига да няма наказателно производство, се наказва по-леко и от това да не си сложиш колана! Ами като ни е такова нивото, че на никого това не му прави впечатление, що се чудим, че мрем като мухи по пътищата? Строги мерки та строги мерки - хубаво. Кои точно от предложените строги мерки обаче ще попречат на г-н Иванов да пердаши смело напред в мъглата, без да вижда нищо пред себе си (5% от смъртните случаи), или да тръгне да дава на заден без да се огледа (2% от смъртните случаи)? За съжаление само със "строги" мерки не става, трябва и акъл!
И магистрали трябват, разбира се. И да се пазят пешеходците и велосипедистите (общо около една трета от смъртните случаи). И разни други неща, все свързани с акъла, не с предлаганите "строги" мерки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД