:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,476
Активни 140
Страници 24,110
За един ден 1,302,066

ЕС вади жълт картон на Полша заради Качински

Брюксел разтревожен, че новият президент иска смъртно наказание
Еврокомисията извади жълт картон на Полша и предупреди, че страната може да загуби правото си на гласуване в ЕС, съобщи британският в. "Гардиан".

В Брюксел се опасяват, че двойната изборна победа на близнаците Лех и Ярослав Качински на парламентарните и президентските избори заплашва да върне Полша в миналото. Ярослав се отказа от премиерския пост. Особено безпокойство обаче предизвиква риториката на бъдещия президент Лех Качински, пропита с националистически и ксенофобски емоции.

Говорителят на Еврокомисията Джонатан Тод е изразил тревогата си от факта, че новоизбраният полски държавен глава е евроскептик, който открито се обявява за смъртното наказание. Това според него е в грубо противоречие с Член I от Европейската конвенция за правата на човека, където дебело е подчертано, че всеки има право на живот, отбелязва "Гардиан". В ЕС били обезпокоени и от толерираните от Лех Качински като кмет на Варшава крайнодесни прояви и демонстрации, и нетърпимостта му към гей общността, но изразявали надежда, че той ще смекчи тона си, когато встъпи в длъжност.

Германският в. "Франкфуртер рундшау" пък посочва, че твърде рязкото отношение към партньорите може да се превърне в бумеранг за Полша, защото най-голямата от новоприетите държави в ЕС продължава да зависи от солидарността и разбирането на останалите страни членки.

Позиция

Лех Качински заяви, че ще води преговори с президента на САЩ Джордж Буш, на които ще обсъждат условията за удължаване на престоя на полските сили в Ирак, предаде Ройтерс. По план наброяващият около 1700 души контингент на Варшава трябва да се изтегли в началото на следващата година. На пресконференция след телефонен разговор с Буш Лех Качински посочил, че страната му е удовлетворена от участието си в иракската мисия и вероятно ще го продължи през цялата 2006 г.
 
Привърженици на Лех Качински празнуваха победата му на втория тур на президентските избори в Полша. Те обаче още не са наясно, че в ЕС са обезпокоени от крайните му възгледи.
23
1352
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
25 Октомври 2005 23:04
Атакааааааа
25 Октомври 2005 23:11
Незнаещ, отговарям ти на въпроса от вчера: псевдоикономистите са тези дето сега идват. Колкото и да не понасям социалисти от всякакви видове, не мога да не призная, че полските са доста свестни. Всъщност тука всичко е обърнато с главата на долу: PIS(на Качински) е просоциална, SLD(бившите комунисти) пролиберална. Вярно че тези последните доста крадоха, ама тия сега са прекалено некадърни и за да крадат. Виж си статистиките отразяващи състоянието на икономиката в периода 1997-2001(постсолидарност) и 2001-2005(комунисти). Сполай.
P.S. Има ли другаде по света десни партий изградени на основата на профсъюз?
26 Октомври 2005 01:34
"В Брюксел се опасяват, че двойната изборна победа на близнаците Лех и Ярослав Качински ... заплашва да върне Полша в миналото"
Хайде сега някой да ми обясни каква точно демокрация има в ЕС! Само да припомня че по подобен начин реагираха преди време и на изборни резултати в Австрия..

26 Октомври 2005 01:38
Барзо добже.Такув президент да се падне и на БГ в наи скоро време.
26 Октомври 2005 01:42
Ами демокрацията в ЕЦ е евреиска с две думи.Които е против евреиите значи не е демократ и требва да буде порицан.
26 Октомври 2005 03:26
Време беше ЕС да разбере що е явлението полша... Това е западноевропейската Македония... "Държава" която никога не е съществувала като такава, освен под протектората на някой силен съсед. За да не ви отегчавам, който иска да се образова, нека се порови в историята и... Даже любимият девиз на поляците "польска йеще не згинела" го доказва -тази държава е в кома още от обявяването си и винаги е била ултра -националистическа. Да добавя още нещо - всички са чували вица, че полякиня не е народност, а професия... Лошото е, че като "европейски член" тя повлече след себе си и Украина, там вече "оранжевите" говорят на някакъв полски, който бил "старият" украински, а това пак ще повтори историята на Пан Тадеуш и украинските чифликчии, крал Алберт, шведските войни, Петър Първи, Наполеон, Хитлер... дано съм лош пророк!
26 Октомври 2005 08:10
Тия качик - мушмуроци, на млади години крали Луната, сега кой знае що са намислили...
26 Октомври 2005 08:34
PiS приют за изпаднали солидарнозчии
PL амин PO мен
26 Октомври 2005 08:42
ЕС вари жълт кантарион на Полша заради Качински
26 Октомври 2005 11:17
Agnostik, сравнението с Македония е доста неуместно. Новите колонии са не териториални а икономически. Като такива Полша има най-голям шанс от всички новоприети в ЕС държави да се запази по-дълго време независима. За разлика от останалите държави, където мултинационалните компании държат целия бизнес, то в Полша има достатъчно силни местни фирми и капитали, които могат да се развивам самостоятелно или да бъдат купени на много висока цена. Освен това заради 40 милионното си население, винаги ще има силен вътрешен пазар, което допълнително увеличава конкурентноспособността на икономиката. Не след дълго Полша ще повтори пътя на Испания в ЕС - от една от най-бедните, до една от най-добре развиващите се икономики. А тогава самата Полша може да гради колонии - Украйна, Беларус....
26 Октомври 2005 13:10
Лех Качински заявил преди изборите, че за Полша най-голямият приятел е САЩ , а най-голямата опасност са антиамериканските настроения в Европа. Самата истина.
За ливичарите, най-страшният противник е истината и собствената им глупост. Те се чувстват застрашени от избора на Качински. Страховете са основателни. За радост на тези които се свободни, могат и желаят да работят (а не да разпределят произведеното от други).
26 Октомври 2005 13:23
Кротко, момчета. Дъртата брантия Европа ще помрънка, помрънка, па ще и мине.
"Йешче Полска не згинела"
Ще ми се и нашите политици да държаха толкова на България, колкото техните - на Полша...
26 Октомври 2005 13:37
Поляците са печени и вече са изпълзяли от дупката, та могат да си позволят да си изберат за президент откачалник и националист. Ние понже сме цъфнали и завързали си избрахме коалиция от турци, евреи-комунисти и монархисти. Господ да пази България, явно на българите не им пука за нея.
26 Октомври 2005 14:09
Думите на "агностик" са просто една тъпа провокация. Полша е имала държва и то доста силна държава. Малко фактология: през 955 год. се обединяват Малополското панство с главен град Колобжег и Велкополското панство-Краков под ръководството на Мешко I. С това се счита че полската държава е конституирана. Полша дистига най-голям разцвет при крал Болеслав Храбри, който присъединява към кралството огромни територии на днешната Украйна-по-точно Западна Украйна с главен град Лвов (на полски Лвув). И до ден днешен украинците от този район говорят полски език. Разделението на полша е осъществено от три държави-Прусия, Австро-Унгария и Русия. Прусаците са окупирали Померания -Северните (прибалтийски) територии на Полша, Руснаците са окупирали Варшавското херцогство с център Варшава, а Австро-Унгария е окупирала Галиция -южните поски територии богати на въглища и рудни изкопаеми. Полша си е имала дворянство и национална кауза, както България под турско робство. Нека не злоупотребяваме с историята за да докажем личното си мнение.
26 Октомври 2005 15:47
В допълнение към горното само ще отбележа, че химнът "Полша още не е загинала, докато е жив и последният поляк" е написан точно по времето на разделянето на Полша между трите съседни "европейски сили". Всъщност дори е имало две разделяния, съпроводени с кървави въстания и десетилетна борба на поляците за независимост. Дори след Наполеоновите войни в Полша избухват изключително мощни въстания срещу окупацията. Някои от тях продължават с години, в които поляците се бият срещу руската армия. Да напомням ли, че по това време тя се е смятала за най-силната армия в Европа?
В по-ранен период полските воиски са се били срещу Османската империя /Виена, Галиция, Украйна/, срещу татарите, срещу Тевтонския орден, срещу Московското княжество и Русия, завладявали са дори Москва.Твърди се, че воиските на полския крал спасяват Виена при турската обсада през 1688 година.
Нормално за времето - коя държава не е воювала в различни периоди с всеки от съседите си...
Патологичната омраза на някои русофили към Полша се корени в горните факти. И в още един. През 1920 г. прочутата "Първа конна армия" на прославения Будьони решава, в изпълнение на червените мераци за световна революция, да превземе Полша. Страната току-що се е освободила от германска окупация /края на 1918 г./ и "ах, летете ескадрони" се надяват на бърза победа и червена революция. Вместо това ядат жесток и позорен пердах. Подписват мир, при който границата е изместена на изток със 200-тина километра. За подялбата на Полша между Хитлер и Сталин сигурно всички знаят достатъчно...За Варшавското въстание, при което червената армия чака безучастно два месеца на брега на Висла, докато германците удавят в кръв полската столица праз септември-октомври 1944 г. може би също вече се знае дори и от българските русофилокомунисти.
26 Октомври 2005 17:22
Поляците си избраха слава богу добър президент и всички се развикаха срещу него, а някои и срещу самите поляци. Кво им е. Че пият по-малко от руснаците ли? Е това не смятам че е зле. Или че полякините били по-е*ливи? Това е още по-убаво.
26 Октомври 2005 19:25
Какво ще бъде новото полско правителство и какъв президент ще бъде Лех Качински тепърва ще се окаже . За сега може само да се сноват предположения. Обаче част от западната преса вече сега бият барабана и вдигат аларма. Затова че уж новата власт била повече евроскептична от предишната. Вероятно повече се харесваше на западните редактори правителството на Милер с Квашниевски зад гърба които бяха готови в Копенхаген да подпишат всичко което от ЕС им подложиха да подпишат. Едва протеста на вицепремиера Калиновски /коалициант на левицата от земеделската партия ПСЛ/ отвори очите на останалата част от полската делегация. Публицистите от Германия и Франция забравят че полското правителство репрезентира полските интереси в Брюксел а не брюкселските в Полша. Като че ли очевидно, но вижда се че не за всички.







26 Октомври 2005 20:13
риж има няколко % истина в думите ти.

Разделянията на Реч Посполита ( Полша или Полско- литовското кралство) от Австрия, Прусия и Русия са 3 на брой.

Наполеон въстановява т. нар. " Варшавско Херцогство " и поляците за 3 ти път влизат в Москва.
Те са били най- жестоки войници от " Великата Армия" на Император Наполеон.
После почти цялото Херцогство минава към Русия. Русия дава автономия на Полша и създава " Полското Царство "

Когато татарите и монглците разрушават древната Рсия ( Рус ) Поляци, Литовци, Шведи и Немски рицари тевтонци габят безмилостно Русия.

Наистина Полша помага на Австрия да се спаси от турската обсада на виена. Австрия се отблагодарява като участва в разделянето на Полша

Не са глупави Западняците , нали така.

Полша опирайки се на огромната помощ на Антантата главно франция и Англия напада изтощената от гражданска война Съв. Русия и поляците влизат в КИЕВ.

Отново зверсква , палежи, убийства.

Следва чк пердах на д самозабравилите се Панове.

Шантавия авантюрист - военноначалник Тухачевский проиграва битката при Варшава. По късно Сталин го наказва за глупостта му.

Доколкото ми е известно, 1-ва Конна Армия е била против Лвов , Сталин там е бил военне представител и там руските войски не са отстъпили нито сантиметър.

Полша и Русия сключват мир, понеже Британия и Франция заплашват Русия с нова интервенция. Киев остава в Съветска Русия.
26 Октомври 2005 20:43
Да, пишейки по памет, май сбърках за Първа конна. Макар и тя да се е оттеглила от Лвов. Интервенцията в Русия вече е приключила и е имало принципно споразумение за бъдещите граници, когато руснаците решават да превземат Варшава. За полските войници при Наполеон - сигурно и ти щеше да се запишеш, ако тя воюваше срещу жестокия окупатор на родината ти...
Превземането на Москва / или май опожаряване беше/ , за което споменавам, е станало векове по-рано.
Реч Посполита, както сигурно ти е известно, е просто превод на латинското "Република". Далеч съм от мисълта да изкарвам Полша винаги невинна жертва. Тя също е била агресор и т.н. Пресен факт - заграбва си една област от Чехословакия след Мюнхен 1938 г. Абсолютно лешоядна постъпка.
Но истина е и друго - поляците имат дълга, бурна и достойна история и много често са проявявали чудеса от героизъм, бранейки родината си.
26 Октомври 2005 20:48
А Лвов и земите почти до Минск остават в Полша след 1920 г., точно заради похода на Красная армия към Варшава... Полша проявява лакомия и си заграбва и Вилнюс/Вилно/ от Литва. Щото нали някога били една държава, там имало поляци, пък великият поляк Мицкевич писал "Родино моя, Литво, ти си като..."
Такива ми ти работи.
26 Октомври 2005 23:30
След разгрома на Колчак и Деникин, Русия предлага договор на Полша.
Границата - по заетите от поляците земи. По на изток от тази която се установява между Първата и Втората Св. Войни.
Полша иска още повече - Средновековната граница на Реч Посполита + Киев.

Поляците НАПАДАТ и вземат Киев. Има го на всеки Атлас. От юг барон Врангел такува от Крим и иска да вдигне казаците на въстание.
Антантата дава оръжие, муниции, инструктори и пари на Полша.
Следва Разгром на полската армия. Червената армия достига до Варшава.
Това НЕ е Червената армия от Втората свет. Война, а изтощена войска, на държава с разрушена икономика и селско стопанство.
Армията се отдалечава от базите.
Сталин и Будьони предлагаит - на ЮГ да се вземе украинския град Лвов.
Авантюриста Тухачевски и Ленин - коват планове за Световна Революция.
Искат удар срещу Варшава - на СЕВЕР.
Руските войници им е през оная работа Варшава и Световната революция на Тухачевски, Троцкий и Ленин.
Поляците смело се хвърлят да спасят столицата си и разбиват Тухачевски на Север.


На ЮГ армиите на Будьони и Сталин готвят контраудар. Антантата поставя ултиматум - да се сключи мир.
Границата е малко по на Запад от тая която в началото предлага Ленин. Полша получава малко по- малко земи от тия които е предлагал Ленин преди войната.
Сталин си увеличава авторитета, този на Троцки и Тухачевски пада. Съв. Русия се отказва от Световната революция - една химера, вредна за Русия.
Ситалин след като взема властта наказва авантюриста Тухачевски.

Хиената Полша в съюз с ХИТЛЕР заграбва Тешинската Област от Чехословакия.
Англия и Франция ги подпомагат - Мюнхеенското споразумение срещу Русия -
Демократична Англия + Нацистка Германия + Дем. Франция + Фашистка Италия + Хортистка Унгария + Панска Полша.
( Чърчил нарича Полша - хиена, Русия - мечка, Британия - лъв )

След Мюнхенското споразумение Пролския посланник в Париж дава голям банкет и обявява - след няколко месеца германци и поляци ще маршируват в Русия. Полша ще получи излаз и на Черно Море.

Хитлер знае хищния характер на Полша и решава да я ликвидира .
Сталин има стари сметки за оправяне с нея. В Русия НЕ горят от любов към Полша .
Англия и Франция фактически я изоставят на произвола на съдбата - надявайки се Русия и Германия да се скарат за Варшава.
Започва Вт. Св. Война.
27 Октомври 2005 00:15
През 1920 наистина е имало разгром, но не на младата полска войска. Разгромени са и са обърнати в позорно бягство болшевишките пълчища.
Най-напред при Варшава - Чудото на Висла.
Последната истинска кавалерийска битка в историята е станала при Комаров и I-ва конна армия претърпява пълно поражение.
След това палажението е засрано тотално. Част от болшевишките орди бягат в Източна Прусия.
Пълен резил.

27 Октомври 2005 01:54
Какъв е смисълт, да се спори за глупости, когато има Атласи.
Например - Натиснете тук
Ако картата не ти харесва, понеже е на руски , можеш да предложиш полска.
Но картата на Полската кампания или Вт. Св. Война би трябвало да е долу- горе еднаква на всички езици.
Става дума за градове и села , които съществуват реално. Картата на Московската, Сталинградската или Курската битки, които съм виждал в Руските и Немските атласи съвпадат напълно.
Например Сталинград е на Волга и в руските и в немските атласи. Варшава е на Висла, а Киев на Днепър.
Лвов е на Юг , Източна Прусия на север - до Балтийско море.
За да разгледаш ПО - Добре картата - снеми си я на HD.

Малко обяснения за тези които не разбират много много от карти -
Полша е дадена в бежев цвят, Съв. Русия в Червен.
Дадана е границата СЛЕД ВОЙНАТА.
По на изток от границата - началното положение на войските.
Виждат се Сини Стрелки - поляците завладяват КИЕВ и се насочват да се съединят с Врангел.
След това ЛЮБИМИТА НА ХУГИН - 1-ва КОННА АРМИЯ завладява Киев обратно и се насочва на ЮГ от Лвов. Действа между Лвов и Карпатите.
Полша губи цяла Западна Украйна и Западна Белорусия.

Около Варшава т. нар. Северна Полска Армия нанася контраудар. Наистина стига до границата с Прусия и Литва.
Няколко руски червеноармееца са изтласкани към Източна Прусия, армията се изтегля към Белорусия.
На юг няма движение.

Тогава Врангел настъпва - от Крим към степта и Ленин решава да сключи мир с Полша.

Русия разгромява и изгонва армиите на 14 държави окупирали нейни територии - от Мурманск ( Англ, Фр, Аамер ) до Владивосток ( Яп, Амрер, Англ.)
От Украйна ( Немци, Австрийци ) до Кавказ ( Турци, Немци , по късно Англ. ) ,
от Средна Азия ( Англ ) до Одеса ( Фр. Гърци, Англ ).

Наистина както казва Hugin "" Пълен резил "" е , че тия ИНТЕРВЕНТИ се УСИ*АТ ЯКО до ушите.
Изтощената от гражданската война Русия ги изхвърля от територията си.

По късно МАО с малобройните си но смели войници напердаши генералите - американски протежета и самите американски и английски интервенти с тяхната авиация, флот и сто хилядна американска армия.

Пълен резил както казва Хугин.

Жалките недобити останки и до сега обитават о-в Тайван.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД