:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нахранете еврокомисарите!

С оставката на пътния шеф правителството се опита ловко да се отърве от критиките за борбата с корупцията. Дано в Брюксел не се хванат на номера - "няма човек, няма проблем"
Емил Спахийски
Тая държава окончателно започнах да не я разбирам! Ето - водещата новина на "Сега" от вчера. "11 дни след като Европейската комисия спря парите за пътища за България заради корупционните скандали във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", шефът му Веселин Георгиев подаде оставка. Тя бе веднага разписана от премиера Сергей Станишев, който обаче не пропусна да похвали работата му. Управляващите специално уточниха, че отстраняването на Георгиев няма връзка с проверката дали пътният фонд е сключил в противоречие с морала и закона договори за 120 млн. лева с фирма "Биндер", в която неговият брат е директор."

Ако правилно съм разбрал, ситуацията е долу-горе следната - човекът работи перфектно, всички казват, че не е нарушил закона и няма конфликт на интереси... и хоп. Уволнен! (Самонапуснал, де.) Защо бе, хора? Защо?

Естествено, на всички ни е ясно за какво става въпрос. Става въпрос за пари. Много пари и много съмнения за източване на фондове към "приятелски фирми". Една прекрасна система, която функционира безотказно - политици, бизнес, подземен свят. Има три неща, с които държавата към този момент не може да се справи: борбата с организираната престъпност, ограничаването на корупцията и отстояването на някакъв морал. И случаят с Веселин Георгиев е красноречива илюстрация за това. Затова, каквото и да ни говорят, отстраняването на Веселин Георгиев е блюдо от трапезата "Да нахраним еврокомисарите!".



Да им подхвърлим нещо, за да млъкнат



и да си затворят очите. Погледнете само хронологията. Има проблеми с почистването на снега по време на големите зимни бури. После се оказва, че двамата братя на пътния шеф управляват фирми, които печелят търг след търг от фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Накрая двама висши чиновници от същото ведомство са хванати с подкуп.

От Брюксел започват да гледат накриво, още повече че предстои изпитна сесия за България. Защитните механизми се включват, ЕК изръмжава и веднага гръмват два бушона - арестуват в една съмнителна като детайли акция висши чиновници от пътния фонд. Онези от Европа обаче не се вързаха на номера. Спряха временно изплащането на парите за инфраструктура заради очевидния конфликт на интереси и съмнения, че с парите се злоупотребява. И защитаваният до този момент Веселин Георгиев сам подаде оставка. Министърът на евроинтеграцията Гергана Грънчарова заяви, че "ЕК ще оцени положително освобождаването на пътния шеф". С което в прав текст призна, че уволнението му е чиста проба курбан.

И тук идва моментът за моралните норми. Цялата риторика на нашите политици ни кара да мислим, че за тях



моралът няма място в политиката и бизнеса



Пример - премиерът Сергей Станишев заяви по повод уволнението на Веселин Георгиев, че конфликтът на интереси е "неясна и деликатна материя, която е по-скоро морално, отколкото законово обоснована". Друг пример - вътрешният министър Румен Петков обяви след среща с Франко Фратини в Брюксел, че очаква ЕК отново да започне да плаща инфраструктурни проекти, защото случаят с корумпираните висши чиновници "няма по никакъв начин допир с европейски средства". Наложи се Брюксел да обяснява, че разхищението на български пари е също толкова порочно, колкото прахосването на европейски.

Да, конфликтът на интереси е деликатна материя. Но неслучайно българският народ я е нарекъл с нетолкова деликатна дума - "шуробаджанащина". Нарекъл я така, защото подобна свързаност не води до нищо добро. Когато става дума за много пари, независимо дали са български или европейски, един подобен конфликт на интереси създава предпоставки за източване, за корупция. И фактът, че политиците се правят, че не разбират това, може да се нарече само с една дума - наглост.

Наглостта, впрочем, също може да мине в категорията на абстрактните понятия като "морал" и "етика". Тя обаче може лесно да се опредмети - в случая чрез отвратителното състояние на инфраструктурата, в която са налети милиони евро, и високия стандарт на висшите чиновници, живеещи официално от едната заплата. Затова силно се надявам, че ЕК няма да се върже на номера - "няма човек, няма проблем", който българската страна се опитва да й пробута. И докрай ще настоява за изясняване на всички детайли по скандалите във фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Аз лично охотно се присъединявам към призива: "Нахранете еврокомисарите! С факти!"
Снимка: Архив "Сега"
Веселин Георгиев знае кога по кои пътища да поеме.
26
5366
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
06 Февруари 2008 02:21
Спахийски правилно си задаваш въпроса, но ако има държава той е резонен, но ние от една година сме съюзна територия...Нейсе
06 Февруари 2008 03:26
06 Февруари 2008 03:35
"Една прекрасна система, която функционира безотказно - политици, бизнес, подземен свят" - Не е система, не еее...Жив обръч си е: политици, бизнес, подземен свят, политици - От където и да тръгнеш, на която и посока да поемеш - все стигаш до там от където си тръгнал...


_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
06 Февруари 2008 07:35
milcho, ние истинска държава май никога не сме били. А съюзна територия със сигурност сме поне от 1944г.

06 Февруари 2008 08:04
Браво и този път г-н Спахийски Не го мисли Веско - ще си го приберат обратно в "Тера груп"
06 Февруари 2008 08:12
Всъщност крилатата фраза "да нахраним.........." принадлежи на "най--успешната" външна министърка - гаражната надка. Дотолкова успешна, че заради нея медицинските сестри лежаха 8 години в либийската пандела.
И за награда, отива посланичка във Вашингтон.
Както едно време при бай Тошо - като се о.ензаш, отиваш посланик. Никаква разлика. Май има една заслуга, че от името на ЕНП даде едно рамо в президентските избори и сега я "нахранват".
06 Февруари 2008 08:23
Фирмите на братя Георгиеви две лета ремонтираха южния склон на Хаинбоаз.Сега още две лета ще ремонтират северната страна.Вероятно, само те да "усвоят" парите.Вместо да се направи концентрация на фирми и ремонтът да станеше за едно лято. Да напомня-"цар" Симо удари "първа копка" на ремонта на прохода Твърдица-Елена преди две год, възложен пак на същите фирми....Нещо да ви се прояснява?
06 Февруари 2008 08:52
О, времена, о, нрави!...
От "роднина, милиционер, роднина, милиционер" до "политици, бизнес, подземен свят"...
На това ли му се казва успешен "преход"?...
06 Февруари 2008 09:14
Нямаме държава имаме си блато
06 Февруари 2008 09:40
"Нахранете еврокомисарите! С факти!"
Като се има предвид, че фактите по традиция са отчетни, а ние сме майстори на отчетите, не е много удачно да се присъединяваме към подобен призив.
06 Февруари 2008 09:50
Нахранете и еврокомисарите! С евро!
06 Февруари 2008 09:51
В матрялчето причинно-следствените връзки са тотално омотани - кое, как, след какво гръмнали бушоните, а мислата за "ловкия" ход с оставката изобщо не ми се коментира... И не му ли хрумва на г-на Спахийски, че плащанията бяха замразени тъкмо заради личността В. Георгиев?
06 Февруари 2008 09:59
Ква посланичка ще я правят Надка бре..., вие майтапите ли се...?!Защо пък не, но в Сибирь... Отнюд!
06 Февруари 2008 10:00
Както всички знаят, еврокомисарите се хранят на Супер Боровец, Супер Банско и други екзотични места. Хранят се с манекенки, манекени и др. под., което грижливо се филмира. После дръжавата на Сергей, Ахмед и Симеон Борисов е отличник по бойната и политическа подготовка.
06 Февруари 2008 10:47
Милчо,
Съвсем сериозно. На Елена Поптодорова и изтича мандата и Надка отива посланик в САЩ. Ха Ха, както обичаш да казваш.
Спомни си , че надка помогна на др. за изборите, като обяви, че ЕНП препоръчва на десните партии да позкрепят въпросния другар вместо въпросния пиздеров.
Ето ти отплатата.
06 Февруари 2008 10:50
A Христо Стоичков от Ловеч ли беше?!?
06 Февруари 2008 11:08
Нахранете еврокомисарите!

Емо, Емооо това да не са ти българските ... /ти си знаеш кое/!
06 Февруари 2008 11:29
Има три неща, с които държавата към този момент не може да се справи: борбата с организираната престъпност, ограничаването на корупцията и отстояването на някакъв морал.

Е, това пак е от категорията "необходими илюзии". От какъв зор ще се справя "държавата" с всичко това? Ами то си е нейно творевие и част от келепирджийницата на политиците. Органична част. Не можеш да го изрежеш, без цялата система да гушне босилека. "Държавата" засега не успява да се справи със съвсем други неща: вътрешна несъгласуваност на интересите, продажни служители, които информират широката публика за неща, които трябва да останат в тайна, глупави журналисти, които разлайват кучетата, хора, които не мислят правилно по време на избори, и още, и още, и още... Само не и с изброеното по-горе.
06 Февруари 2008 11:31
Ланселоте, Надка даде интервю по БТВ тази сутрин. Милчо е по-близо до истината от тебе.
06 Февруари 2008 11:58
Има три неща, с които държавата към този момент не може да се справи: борбата с организираната престъпност, ограничаването на корупцията и отстояването на някакъв морал.

Спахийски, тя, нашата държава де, не че не може, ами НЕИСКА да се справи с тези неща.
За другото
06 Февруари 2008 12:01
И пак - има скандал, включително и министър-председателя е за оставка, защото защитава чиновник, който освен заподорян в корупционни практики, е нарушил етичния кодекс на съшото това правиотелство - И какво?!
БСП пак ще вземе 20% на другите избори, ДПС пак ще вкара 40 депутата ...

Няма гражданско общество, което да пляска шпрез ръцете тия, което е избрало да управляват собствената му държава и собствените му пари.
06 Февруари 2008 13:45
Дъртаняне,
Не съм чул интервюто. Може и да отива в Сибир, както твърди Милчо, но е истина, че бях прочел, че др. я предложил за Вашингтон.
06 Февруари 2008 15:35
Надка не отива посланичка във Вашингтон! Не пускай дезинформация! мястото на Елена Поптодорова в мисията ни зад океана ще се заеме през тази година от зам.министъра на външните- Любомир Кючуков!
06 Февруари 2008 15:48
Преди доста години съпартиецът им бай Тошо се хвалеше, че когато "мишките в торбата с жито" вземат да се оливат, той "разтръсквал торбата"..


Мазните плъхове, които ни управляват, вече едното разтръскване няма да ги оправи. Дикиш хващат само Крумовите закони. Кръв и конфискация. Всичко останало си е палиатив.
06 Февруари 2008 16:40
моторист,
За жалост съм станал жертва на спекулациите на в-к Монитор, ама мисля че го мярнах и в 24 часа. Съжалявам. Ето тук пише:
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=14 7072&cid=1&eid=1279
06 Февруари 2008 18:03
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД