:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Берковица почитат корифея Радичков

В Берковица честват 76-годишнината на корифея на българската литература Йордан Радичков, починал през януари 2004 г.

Градското читалище "Иван Вазов" откри изложба с документи и снимки от живота на писателя. Повечето от тях са от детството му, прекарано в Калиманица, както и фотоси от по-късни гостувания в родния му край.

Историческият музей откри изложба с портрети и картини на български художници, вдъхновени от най-известните произведения на Радичков.

Вчера Народният театър "Иван Вазов" представи в Берковица новата си постановка на пиесата "Януари" по едноименната творба на Радичков.

Със същата пиеса, но в София, Младежкият театър също отбелязва годишнината. Премиерата е довечера в реконструирания салон на бул. "Дондуков". Постановката е на Иван Урумов.

Усилено се работи и по изграждане на паметника на магьосника на българското слово в София, който е по идея на дружеството "Приятели на Радичков". Скулптурата е дело на Емил Попов и вече е завършена. Паметникът ще се издигне на ул. "Оборище" в близост до дома на писателя.

76-годишнината на писателя бе отбелязана и в Русия. През септември в рамките на фестивала "Новата драма на Запад" в центъра "Мейерхолд" в Москва бе представен сборникът "Опит за летене и други пиеси"на Йордан Радичков. Това е първо издание на драматургията на Радичков на руски език.
655
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД