:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чичов ден!

Похвална е идеята на премиера Сергей Станишев да се пребори с конфликтите на интереси в държавните поръчки. Ще успее ли?
Емил Спахийски
Знаете ли какво е чичов ден? Моят племенник го въведе в живота ми. Той виждаше, че един път (може и по-рядко) годишно водя неговата по-голяма сестра на дълга разходка във вече умрелия "Софияленд" и питаше: "Кога за мен ще има чичов ден?"

Увеселителният парк вече го няма. Но остана нещо друго. Когато има роднински връзки в живота, има нещо много важно - желание, общи дела и общо удовлетворение от цялото упражнение. Но когато има роднински връзки във властта, често има и конфликт на интереси.

Много е просто. Например аз съм шеф на агенция, която разпределя пари по определени европейски проекти (примерно за производство на фитинги), а моят брат има компания, която произвежда фитинги (бог да прости този, който въведе тази дума в нашия език). Ако братчето ми печели всички търгове, много ясно е, че аз съм се оплел здраво в това нещо, наречено "конфликт на интереси". Дори Дядо Йоцо да погледне от Искърското дефиле, пак ще разбере, че аз и братчето ми сме типичен пример за конфликт на интереси. Защо ли? Защото всеки ден аз се чувам с брат ми, а когато има проблеми - много по-често. Защото аз желая просперитета на моя брат. Защото конфликт на интереси е онзи момент, когато ти печелиш, защото някой твой роднина е в комисията, дето разпределя благата.

Рядко съм се възмущавал, но когато става въпрос за много пари, пари, които трябва да се влеят в българската икономика, но се отцеждат в "братски" фирми, малко ми е криво. О, не защото някой друг ги е откраднал, но когато колата ми падне в дупка, когато парното ми надвишава средната за страната заплата, без да съм го пускал, когато телефонът ми винаги има една и съща стойност (не като апарат,а като сметка), тогава си мисля, че някой живее на мой, твой, наш гръб. Ако от една страна стои един брат, а от друга...



Това не е чичов ден, това е далавера



Ей, не е лошо да имаш брат, сестра, племенници, шуренайко и лелинчо. Но на мен лично ще ми е неудобно ти, той... всеки да плаща за комфорта на моя брат, понеже заедно сме се докопали до някакви схеми. Няма да ми е сладко това, което ям. Честно.

На други обаче им е все тая. Не им дреме. Доскоро едни хора бяха в графата "супернагли". Това са министрите, заместниците им, техните десни и леви ръце от политическите кабинети, шефовете на агенции. Когато Веселин Георгиев беше нарочен, че по някакъв начин е бил супернагъл да подаде на братята си милиони, които той разпределя, много хора го защитиха. Защитиха го висши държавници, защити го и премиерът, който го изпрати с благодарност.

Наясно съм, че в тази страна този, който не краде, често е смятан за глупак. Трябва ли в този момент да кажа: "Ех, защо и моят брат не разпределяше тези милиони?" Не бих го направил, защото такъв "батков ден" е нагла обида за обществото. Много сигурно приемат подобно разсъждение за глупост, но мисля, че имам и много съмишленици.

Радвам се, че Сергей Станишев най-накрая се опитва да направи това, за което говорим ние, дето не сме съгласни да "блажим". Дано Станишев е разбрал, че борбата срещу конфликтите на интереси не е просто война срещу шуробаджанащината, а борба за смисъла на пазарната конкуренция. Всеки, който иска да се състезава на пазара, трябва да има равна възможност да направи това с всички останали субекти на сцената. А не да трепери дали няма да го прецака някой с роднински, партийни или някакви други връзки.

Всеки във властта трябва да декларира какви са му връзките с бизнеса. Това помага. Това кара компаниите да се съобразяват с държавата, на които ние всички плащаме данъци. Може пак да има нещо порочно. Може. Това никой не може да избегне. Може да се избегне обаче наглостта, може да се спре улесняването на глупавите практики на шуреи и баджанаци.

Да отбележа - аз нямам нищо против категорията "баджанак", стига думата да не се използва в преносен смисъл. И задавам тези въпроси само поради една причина - когато всички ние плащаме данъци, никой не ни пита дали имаме или нямаме възможност да ги плащаме.

Със сигурност идеята на премиера да осветли роднините във властта е хубава. Въпросът оттук нататък е в реализацията й.
Снимка: Велислав Николов
Конфликтът на интереси трябва да се търси преди всичко в правителството, там където все вземат оперативните решения
26
5677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
10 Март 2008 02:14
Аз знам какво е чичов ден.Чичо като изпраска 30-40 постинга на ден.
10 Март 2008 05:30
Дано Станишев е разбрал, че борбата срещу конфликтите на интереси не е просто война срещу шуробаджанащината, а борба за смисъла на пазарната конкуренция.



Разбрал, неразбрал - нема абсолютно никакво значение, драги Спахийски. Министър-председателската служба не е място за обучение на стажанти.


Станишев, уходи домой! Къш! Чиба!
10 Март 2008 06:37
Хайде сега, още малко и Станишев ще е виновен. Той вина няма защото неговата Партия няма вина за нищо. Невинни са те - виновен е българският народ! И по-малко Великите сили. Намират си послушници за Управители и народа ги избира и уста целува дори. Пък после хленчи. Като си дребен и беден натират те и Бог да ти е на помощ. Ама ние сме и безверници, та... няма оправия тя, поне брато и баджанака да са помазани. Келепира е дорде си на власт, после по странство и на офшорни сметки тече ти живота нерад.


България на българите-европейци!
Виделина Вам!
10 Март 2008 07:54
Чичо Емил Спахийски добре го е написал, но така е във всека една страна, град, село, махала и т.н. На БГ и требе истинско гражданско общество да контролира що годе нещата.
10 Март 2008 08:06
"Увеселителният парк вече го няма" - ми то си беше далавера от самото начало за да се прилапа земята !
10 Март 2008 08:52
Много крадат тия комунисти бе. И турците не остават назад с техните обръчи.
10 Март 2008 08:58
Защо ми се струва, че тоя увуселителен парк трябва да се свързва с един вечно ухилен свободен демократ.
10 Март 2008 09:21
...приемам поздравления в шише с тапа...
10 Март 2008 10:34
и к'во излиза...
всички са зле-само шефчето-неопетнен!
ХАХАХА
не мисля...
мисля, че премиерчето подхваща на бойко любовната песен
"искам да работя-МС ми пречи..."

ама явно овцете още се хващат на комунисическите гадости
статий възхваляват, остана Спахийски да подхване да пише
и лирика...първата ода ще е за сергей, естествено...

10 Март 2008 11:03
Фичов ден.
10 Март 2008 12:05
Е, ще цитирам olo:
Министър-председателска та служба не е място за обучение на стажанти.

По една телевизия върви сериал "Стажантът" - там Тръмп си избира помощник, като предлага на кандидатите (разделени на два отбора) различни практически задачи - предимно от областите търговия, маркетинг, реклама, управление(мениджмънт ), като особено се набляга на работа в екип и поемане на лична отговорност...
Много, много поучително...
Де да имаше как да изпратим всички наши кандитат-политици за обучение при Тръмп...

Редактирано от - редник на 10/3/2008 г/ 12:09:27

10 Март 2008 12:12
Дядо Йоцо погледна и той също каза: чиба! Там не е място за стажанти! До сега какво правихте А? Чакахте да наближи края на мандата да имитирате малко дейност. И после пак - всяко чудо за 3 дни. Виждали сме го досега: как гущера си къса от опашката. Гущер гущера опашка не къса
10 Март 2008 12:48
Сепак, 10ти март ли е обявен за Фичов ден?
10 Март 2008 13:41
Ако трябва - да го обявим...
Той ще пише и цял ден никой няма да му се смее...
10 Март 2008 14:25
Ъхъ, The apprentice - особено свежо беше като ти караше да продават лимонаТа. Та в оя ред на мисли - нямаше толкова в България един национално-отговорен бизнесмен-индустриалец, производител на боза, че да вземе на стаж, Станишев че да се научи дятето на некой и друг мурафет. Щото сега горкото се учи на мурафети от Доган, пък както е известно Сокола е строг но справедлив преподавател, обучаващ по методата на медресето.
10 Март 2008 14:49
Aааа и Доган е стар бозаджия!
10 Март 2008 15:28
Чичобалканщина ... Куче влачи зарзавати , а топките им край нямат ...
10 Март 2008 15:40
Абе вие съвсем не сте ми ясни
Станишев извади заповед срещу шуро-бажанащината - дето авторът му вика чичов ден, вие викнете срещу него.
Опозицията иска да сваля правителството заради корупция, питат я за каква корупция, опозицията вади тези случаи дето правителството ги е разкрило.
10 Март 2008 15:52
"Де да имаше как да изпратим всички наши кандитат-политици за обучение при Тръмп... "
Хм, съмнително. Едва ли биха покрили критериите му за подбор...
10 Март 2008 16:48
Stanishev, you are fired!
10 Март 2008 17:01
Що не си кажем направо:
Писна ни от перестройката! Време е за перестрелката!
10 Март 2008 17:32
Марксе, той Станишев и ура си да извади, жените пак не му вярват, ти искаш цял народ на една заповед да се хване. Нейсе, нали отстояхме как ще си пишем "euro" -то!
.................................
Чудех се, защо, когато се хвалеше в парламента, непрекъснато споменаваше колко пари "ще усвоим", когато цял народ знае, че в техния език "усвоим" означава "присвоим" (както правилно отбеляза един форумен брат)... И изведнъж разбрах: той не говори на народа. Не говори и на депутатите. Той говори на спонсорите. Пък, който има уши - да чува. Другите да вярват на очите си.
10 Март 2008 17:42
Cruella de Vil,
Явно си отговаряте на псевдонима - секнахте ми мечтите...
10 Март 2008 20:14
Не’й така.. Круелка принципно е права. Начи, „всички наши кандитат-политици” ПЪРВОМ требва да да бъдат вкарани в пандиза(за един мандат) и така получават право на един честен мандат след като вече са си изтърпяли наказанието за очакваното престъпление.

справка: бащата на Иванчо дето предварително му биел шамари..

(щото предварително знаел какво ще направи Иванко-1, Татянко-1 и прочие..)
10 Март 2008 20:53
Имаше такава фантастика. Само дето го няма Метаморф да припомни заглавието и автора. Първо си излежават срока на престъплението на някаква планета и после, в зависимост от това, колко са излежали, получават талони за съответното по тежест престъпление или няколко по-леки. Добра идея. Ами кой тогава ще остане в политиката? Щото те да крадат отиват, ама да лежат - не обичат.
10 Март 2008 21:17
Marx++, проблема не е в това, че „Станишев извади заповед срещу шуро-бажанащината”, а в това, че няма грам идея да бори шуро-баджанаците, а да отбие номера.
Нещо като „обещанието” от старите ленти на Никола Анастасов. Единия от ОФ окнал „другари, аз ще посадя 10 дръвчета”, другия обещал юнашки „от мене, начи имате 100 бройки” и накрая Никола се изходил „а я, че засадим 10 000 дръвчета – запишете ми ги!”
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД