:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,312,686
Активни 136
Страници 25,483
За един ден 1,302,066
Тест

За всекиго по нещо

1. Кой от изброените учени е създателят на съвременната теория на игрите: Карл Вайерщрас, Бернхард Риман или Джон фон Ноюман?

2. Авицена е латинизираното име на знаменития средновековен учен Абу Али Хусейн ибн Абдалаха ибн Сина. Какво означава ибн в арабските имена?

3. В кой случай виждаме ясно числото 10, а казваме 22; виждаме 4, а казваме 16?

4. По средата на езеро расте водна лилия, която за 1 час удвоява площта на листата си. За 24 часа тя изпълва цялото езеро. За колко време ще покрие половината от езерото?

5. Мравка трябва да изкачи 20-метров стълб. През деня изкачва по 5 м, а през нощта слиза по 4 м. В края на кой ден тя ще достигне върха?

6. Имате десет монети, от които едната е фалшива, т.е. по-лека от другите. Разполагате и с везни. Какъв е най-малкият брой измервания, чрез който със сигурност може да се определи коя е фалшивата монета?

7. "Ето ви пет хапчета. Ще ги вземете през половин час" - казва лекарят на свой пациент. За какъв срок ще стигнат хапчетата?

8. Приятели решават да отидат на екскурзия в планинска местност с автобус, а да се върнат пеша. Ако приемем, че автобусът се движи със скорост 9 км/ч, а приятелите - с 3 км/ч, колко километра трябва да изминат с автобуса, за да трае цялото пътешествие 8 часа?

9. Две камили се движат една срещу друга със скорост 5 км/ч. От ноздрите на едната камила до ноздрите на другата и обратно лети муха със скорост 60 км/ч, докато камилите се срещнат. Това става след 2 ч. Колко километра е прелетяла мухата?

10. Ако къщите на една улица са номерирани от 1 до 50, колко пъти ще се повтори цифрата 4?

11. Една монета от 10 ст. тежи 10 г, а една монета от 20 ст - 20 г. Кое е повече по стойност: 1 кг от по 20 ст. или 2 кг от по 10 ст.?

12. При борда на неподвижен кораб е спусната стълба Разстоянието между стъпалата й е 20 см. Водата достига осмото стъпало. При прилив водата се покачва с 20 см на всеки 10 минути? След колко време водата ще залее третото стъпало?

13. Една стока поскъпва с 10%. След известно време цената й намалява също с 10%. Кога стоката ще струва повече - до поскъпването или след намалението?

14. На един продавач му остават непродадени три дини. Минават две майки и две дъщери и всяка взема по една диня. Как става това?

15. Една бълха се намира на 4 м от една стана и прави по един скок в минута. След колко минути бълхата ще достигне стената, ако всеки скок е равен на половината от разстоянието й до стената преди самия скок?

16. Разхождате се по плажа. Забелязали ли сте, че мокрият пясък под вашите стъпки изсъхва за момент? Явлението се обяснява по следния начин: под действието на натиска температурата на пясъка се повишава и част от водата се изпарява. Под действието на натиска пясъкът намалява плътността си и водата изтича. Кой е верният отговор?

17. Редицата от числа 1, 2, 5, 10, 20,... може да бъде продължена с още един член. Кой е той?

18. Редицата от букви н, е, д, т, ч, п .... продължава до десет букви. Кои са последните две?

19. Секретарка трябва да изпрати десет писма, но като ги поставя в пликовете, обърква напълно кое писмо къде е сложила. По такъв начин десетте адреса са написани напълно произволно на пликовете. Каква е вероятността от десетте писма девет да са адресирани правилно?

20. При подхвърляне на монета три пъти поред се пада ези. Какво е по-вероятно да се падне при четвъртото хвърляне: ези или тура?
1499
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД