:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,510,199
Активни 139
Страници 8,924
За един ден 1,302,066

Испания няма да гони нелегалните българи

Работещите нелегално в Испания българи и румънци вече не подлежат на експулсиране от страната, постанови Върховният съд в Мадрид, цитиран от в. "Мундо". Съдът отмени свое решение от 2001 г. за изгонването на българи и румънци, които живеят или работят в Испания без право на пребиваване. Влизането на Румъния и България в ЕС от 1 януари 2007 г. превръща техните граждани в граждани на общността, за които испанският закон за чужденците "не е приложим, поне що се отнася до режима му на санкции", смята съдът. В Испания живеят 500 000 румънци и близо 100 000 българи. Берлин обаче няма да се откаже от ограниченията на трудовия пазар за българите и румънците през 2009 г., пише "Алгемайне цайтунг". Правителството смята дори да удължи до 2011 г. ограниченията, наложени през 2007 г.
68
2702
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
26 Април 2008 00:01
Браво на Немците! ограничавайте ни! Турците са ви малко понеже. Да Живее да се попълва и плоди турската работническа класа в Дойчланд!
26 Април 2008 00:08
Явно малко им са 4-5 млн.резани...пишoци!!!
26 Април 2008 04:42
да не мислите че немчугите ни различават от резаните?
26 Април 2008 05:11
Рицар с петолъчка на каската малко ги втриса немците . Ще продължават с рестрикциите. Виж , за Северна Корея или Куба мое и да му се отвори парашута. Или за Венецуела.
26 Април 2008 11:50
големи комплекси ги тресат немскоговорящите. искат чужденците да им вършат тежката работа, ако може без пари. Ако не си чистач или доставчик на пици те мразят още повече.
навремето работех в една от големите одиторски фирми във Виена, освен мен в екипа всички бяха местни. леле, такава злоба ги тресеше че сме на една позиция и заплата. Пък ако имаш нещо повече от него направо спира да ти говори. спомням си, че веднъж мениджерът се оплака как имат нужда от нови хора, обаче за местата кандидатстват само "хора от Балканите", естествено завършили в австрия, ама не говорели немски?!
та нека не ни допускат, не могат да спрат хода на историята. Европа е все по-интернационална и световната икономика не позволява да си затварят пазарите на работна ръка.
26 Април 2008 13:14
Бе много фрустрация блика от постовете тука, що така, другари?
Сучете, влачите, въртите, докато изкарате чужденците криви че не ви пускали на работа Ех, да дойде някой утре и да каже на България "вкарвайте виетнамците" - тогава какъв рев ще се вдигне за "немесата във вътрешните работи", "погазването на суверенитета" и т.н. Смешна гледка
26 Април 2008 16:57
Динайн, като почнете да назначавате чужденци за мениджъри в Израел, седни, та пиши. Или например палестинци. Сега по-добре си мълчи.
26 Април 2008 16:58
Всъщност, как стоят нещата с получаването на гражданство в Израел?
26 Април 2008 19:20
Dinain,
България е член на ЕС. В ЕС има общ пазар на труда със свободно движение на работна ръка. Но не и за България и някои други страни! Тоест член сме, ама втора ръка.
На мен лично разрешителното за работа не ми е било проблем. Дразни ме злобата на местните. В крайна сметка, като се смятат за толкова по-горе от разни "балканци", да се докажат, а не да се плашат от конкуренцията
27 Април 2008 01:40
Попангелов, не излизай с негровите въпроси и не ми казвай дали да пиша или не, ако обичаш. Защото ако взема да ти обяснаваш кой и какво работи в Израел ще ти стане стьидно. Коментирай следното - е ли в правото си всяка държава да решава кой ще влиза или не? И по-конкретно - някакъв закон нарушен ли е в случая?
Същото важи и за А. Нотарас. Злобата на местните е напълно естествена реакция. Ако в България се изсипят 200 000 виетнамци, реакциите ще са същите. Просто ми стана смешен тоя вой срещу немците, досущ лисицата и гроздето
27 Април 2008 09:09
DINAIN,
/:/ "...Същото важи и за А. Нотарас. Злобата на местните е напълно естествена реакция. Ако в България се изсипят 200 000 виетнамци, реакциите ще са същите. Просто ми стана смешен тоя вой срещу немците, досущ лисицата и гроздето ..."
......................................... ......................................... ....................................
Примерът ти с България-Виетнам е НЕкоректен и манипулиращ!
България е член на ЕС, а Виетнам НЕ е!
Тук става въпрос за "специално"/НЕГАТИВНО, при това!/ отношение на държави в един Съюз от държави към Граждани на държава-ЧЛЕНКА на този съюз от държави! Сиреч, става въпрос за НЕравноправие и Дискриманация на национална основа ВЪТРЕ в Съюз от Нации и държавите им!
27 Април 2008 11:13
Ако получавах бонбонче всеки път, когато Параграфът реве за дискриминация, досега да съм се разболял от диабет.
Щом наричаш примера манипулиращ, значи е попаднал точно в целта Или си мислиш че ако един ден се изсипят 200 000 македонци, черногорци, хървати или румънци, реакцията ще е различна? Ама те ще са от ЕС, всичко е наред?
27 Април 2008 11:23
Dinain,

това, че омаловажаваш дискриминацията за съжаление само показва колко дълбок е проблема. За много хора да се отнасят зле с тях просто си е в реда на нещата.
А забележките ти относно немскоговорящите издават само абсолютно непознаване на ситуацията.
27 Април 2008 11:54
Да, много е дълбок проблемът, А. Нотарас. Хората не са равни, никога не са били и никога няма да бъдат. Имат различни умения, таланти, образование, интелект и потенциал. Освен икономическите фактори има и чисто субективни - правото на всяка държава да решава кой ще влиза през границите и, или иначе казано - суверенитет. За което не са нужни обяснения и оправдания. Много е дълбок проблема, и не е лесно да се осмисли
27 Април 2008 11:56
Значи, викаш, палестинците масово заемат мениджърски позиции в Израел и хора с всякакъв етнически произход могат да получат гражданство?
А относно закона - да си чувал за предимството на международните договори пред вътрешното законодателство?
27 Април 2008 11:58
Имах един колега негър. Когато отвореше кафяв шоколад, почваше да вика "Защо правят шоколада кафяв? Искат да ме депресират, мамка им расисти!". Когато отвореше бял, викаше "Защо правят бял шоколад? Той какво, специален ли е, само за бели хора?". Само дето той си правеше майтап, за разлика от някои други хора.
27 Април 2008 12:01
А и наистина дълбочината на проблема може да бъде обхваната именно с прилагане на един стандарт към всички страни. Това със суверенитета е готино - важи ли за Ирак, Афганистан и бившата Югославия?
Хората не са равни, но условията за хората трябва да са равни, нали така? Или пък не?
А, и между другото, ще пиша каквото си искам, докато не ме спре ботът. Ако искам ще ти пиша да мълчиш, ако искам ще ти пиша да крещиш. Зависи какво ще ми хрумне. Само да си знаеш...
27 Април 2008 12:01
Попангелов, обясни ми ако обичаш защо трябва палестинци да заемат масово мениджърски постове в Израел? По каква логика?
А относно закона - да си чувал за предимството на международните договори пред вътрешното законодателство?

Да, в интерес на истината съм (макар и в съвсем друг контекст), но няма нужда от общи приказки. Ако смятащ че има нарушение на закона, посочи какво е то и най-добре побързай да информираш парламента в Брюксел.
27 Април 2008 12:04
Това със суверенитета е готино - важи ли за Ирак, Афганистан и бившата Югославия?

Разбира се, че важи. Ако искаш насила да вкараш българската работа ръка в Германия, предпожи на БГ правителството да й обяви война, например. Така ще можеш да пробиеш границите силово
27 Април 2008 12:12
Ей сега ще се засиля към парламента в Брюксел. За да мога да преценя (в степен, достатъчна, за да предприемам юридически действия) дали има нарушение, трябва да познавам казуса доста по-задълбочено от нивото на една вестникарска публикация. Но, за да си изказвам мнението във форум една вестникарска публикация е напълно достатъчна.
Относно дискриминацията - дискриминация има, когато действа формална или неформална селекция по расов, полов, верски или етнически признак за достъп до територии, позиции, ресурси. Това не значи, че непременно цветнокожи, чужденци или жени трябва да заемат мениджърски позиции, но значи, че не можеш да ги изключваш априори от състезанието при равни други условия. Сега ясен ли съм?
27 Април 2008 12:13
Сега, ако кажеш и за гражданството в Израел, съвсем ще си изясним позициите.
27 Април 2008 12:17
Кажи бе, Динаине, кажи за пустото израелско гражданство. Само мир да има.
27 Април 2008 12:22
Попангелов, много хубово изложение, ама така и не отговори на въпроса ми. Защо палестинците трябва да заемат мениджърски постове в Израел?
Подозирам че си се объркал грубо, пропускайки малката подробност че те не са израелски граждани. Демек все едно да те питам "защо румънци не заемат масово мениджърски постове в БГ?"
Отговори на това, после ще ти отговарям за гражданството.
27 Април 2008 16:35
Изгрежда са им достатъчни "резаните" на германците, та за това....? t

Редактирано от - tupakmango на 27/4/2008 г/ 19:39:02

28 Април 2008 09:43
Сори, оттеглих се, за да празнувам. Сега пък имам работа. Ще продължим друг път.
28 Април 2008 13:20
Сега за въпроса. Палестинците имат право да работят в Израел(поправи ме, ако бъркам). Израел до преди няколко години признаваше палестинска автономия в рамките на Израел - тоест, след като има автономия, но няма независимост, би трябвало да са израелски граждани, а при всички положения имат достъп до пазара на труда. Трето, до преди малко повече от десетилетие(трябва да си погледна "урока", че съм го позабравил) Израел не признаваше дори автономия - палестинците живееха в държавата Израел. Тук вече идва мястото на моето "изложение" относно дискриминацията. Естествено, ти имаш своето право да смяташ, че палестинците не биват назначавани на мениджърски постове, защото са по-глупави, по-необразовани или по-неспособни по някакъв принцип от евреите и селектираните чуждестранни специалисти. Аз обаче имам своето право да се съмнявам, че е в действие сериозна дискриминация по етнически и верски признак.
Честно казано споря с теб, защото ми е интересно каква е истинската логика на твоите разсъждения - смяташ ли, че държавите по света трябва да спазват някакви правила при третирането на правата на своите граждани и чужденците на своя територия, какво мислиш наистина за суверенитета на държавите и случаите, в които той следва да бъде ограничаван за сметка на правата на гражданите и т.н.
Може и да бъркам, но в постингите ти долавям едновременно признаване на класическото право на по-силния, някакво усещане за културно и етническо превъзходство на Израел и САЩ над останалия свят и едновременно с това класически глобалистки и "попъристки" идеи.
Сега ще ми отговориш ли за гражданството?
28 Април 2008 23:43
Карам накратко, че бързам:
Палестинците не са израелски граждани и никога не са били. Граждани са на Палестинската Автономия, основана 1992 г., гласуват си за нейния парламент и т.н. Третират се като чужденци, така че всякакви инсинуации за дискриминация и прочие са напълно безпочвени. Още, преди интифадата, ежедневно в Израел влизаха 90 000 палестинци да работят като гастарбайтери.
Разбира се, че държавата има право да защитава суверенитета си. Хартата за човешките права посочва задълженията на държавата към граждани и чужденци, и в тях по никакъв начин не влиза задължението да пуска всеки на територията си, хеле пък да му осигурява работа. Отвъд тези ограничения идват всякакви "местни съглашения" от рода на ЕС, които си имат конкретни параметри. Доколкото съм запознат, с отказа си да допускат българи до работния си пазар, старите страни-членки не нарушават ниакакъв закон и са в пълното си право да го правят.
Недей да тълкуваш демокрацията и глобализацията като някакъв "рай на земята", където всеки трябва да може да прави каквото му скимне, да ходи, живее и работи където си иска и т.н.
29 Април 2008 00:11
Палестинците не са израелски граждани и никога не са били. Граждани са на Палестинската Автономия, основана 1992 г.

А до 1992 чии граждани са били? Или нещо кат приказната неродена мома - персони без гражданство?
29 Април 2008 01:08
Ничии, Йезуит, ничии... можеш ли да повярваш, а?
Преди 1967 г. са били в територията на Йордания и Египет, дали са имали съответното гражданство - не знам. Но израелски паспорти не са държали никога, това мога да ти гарантирам. С изключение жителите на източен Йерусалим, на тях е дадено гражданство по избор. Повечето сега са с двойно - палестинско и израелско.
29 Април 2008 01:11
Сега схванах дълбочината на потресението ти
Ти знаеш ли какво се говори за Китай? Официалната статистика на населението е към 1.3 млрд., ама се носят слухове че по селата масово децата не се регистрират, за да се избягнат глобите. Спрягат се разни "неофициални" оценки за 1.8-2 млрд. реално китайско население, а ти се чудиш за 1-2 млн. палестинци дето нямали гражданство
29 Април 2008 12:00
Нищо не казваш за гражданството.
29 Април 2008 12:12
DINAIN,
/:/ "... Спрягат се разни "неофициални" оценки за 1.8-2 млрд. реално китайско население, а ти се чудиш за 1-2 млн. палестинци дето нямали гражданство ..."
......................................... ......................................... .....................................
Примерът/сравнението/ ти ПАК е НЕкоректен!
Палестинците ИСКАТ да имат Гражданство, но НЕ им дават!
На китайците/ако е вярно това, което твърдиш!?/ им дават Гражданство, но те НЕ го искат/по техни си причини/!
29 Април 2008 13:57
Пара, съвсем не си в час, или чети по внимателно или си чети "вестникът ака" и не ме занимавай.
Попангелов, искаш да знаеш критериите за гражданство? Това ми идва на ум:
1. Един от родителите ти поне да има гражданство
2. Да си роден на територията на Израел - така и децата на гастарбайтери получават
3. Да доброволстваш за военна служба
4. Да докажеш еврейски произход по разни критерии и след ред комисии да имигрираш, при което получаваш след година или нещо такова
5. Да си живял в страната определен брой години (бая)
6. Да приемеш юдаизма и отиваш на точка 4
7. Не се сещам
Знаеш ли, стана ми интересно. Какви са критериите за получаване на българско гражданство, ако ги знаеш?

Редактирано от - Dinain на 29/4/2008 г/ 15:40:41

29 Април 2008 14:15
Не ги знам в подробности, но ако наистина те интересува ще поровя и ще ди дам препратка към сайта на външно министерство, където са подробно описани(може да стане по-късно днес, примерно след около четири часа, защото имам малко работа за отхвърляне).
Знам, че се искат документи за владеене на български език, някакъв престой в страната, постоянен адрес, доказателство за постоянна работа или друг поминък, който да осигурява препитание.
29 Април 2008 15:00
Dinain
Знаеш ли, стана ми интересно. Какви са критериите за получаване на българско гражданство, ако ги знаеш?


1 Да знаеш ''Аз съм българче..'' наизуст.
2 ....................
3.....................
4........ и т.н.

...като дойде вожда на власт, нема да е толку трудно.
29 Април 2008 15:39
@Попангелов
Ще ми е интересно, дай линк, когато ти е удобно.
29 Април 2008 18:47
Натиснете тук
29 Април 2008 18:51
Върши ли работа?
29 Април 2008 23:05
Да, благодаря. Излиза че е по-лесно да получиш израелско гражданство, от колкото българско
30 Април 2008 09:58
Не бих казал.
30 Април 2008 10:35
Всички условия, посочени за лица от небългарски произход са изпълними, пък и най-малкото има условия, по които се приемат граждани от небългарски произход. Няма верски, възрастови и етнически бариери. Няма доброволно записване в казармата.
30 Април 2008 10:57
popangelov, ако имаш нерви прочети темите за Израел в BG-mamma. Доста обилна информация има.

Натиснете тук
30 Април 2008 11:57
Попангелов, точно там е работата - че освен стандартните начини за придобиване на гражданство (както в българското и много други законодателства), в израелското съществуват и други, уникални начини. В света има някъде 18 млн. души с еврейски произход - въобще не могат да се сравняват с българската диаспоспора например, т.е. чисто статистически е по-лесно. Вариантът с казармата също улеснява много, да не говорим че чужденец няма да пратят на фронта, а ще му дадат да бели картофи, образно казано. Сещаш ли се оная задачка - кое е по-вероятно: че Сузи е телефонистка или че Сузи е телефонистка ИЛИ феминистка?
30 Април 2008 11:59
Благодаря. Вероятно няма да е днес, но при случай ще погледна. Винаги е интересно да се научи нещо ново.
01 Май 2008 18:57
Динайна е турчин а не еврей! t
01 Май 2008 19:57
ДинайнЪТ е турчин, а не евреИН.
Цървул, като ще се правиш на голям българин, поне научи български език.
01 Май 2008 22:14
На "всякаманджамирудиев", ти ли ще ме учиш на български(пълния член отдавна не е задългителен)и това ли е аргументирания ти отговор(всъщност измъкване) на моите твърдения! t

Редактирано от - tupakmango на 02/5/2008 г/ 09:27:25

01 Май 2008 23:17
Абе много ви се ще на вас неграмотниците пълният член да не е задължителен. Тоя лаф все го чувам от такива, дето ги е мързяло да учат в училище и сега ги мързи още повече да мислят
Апропо, запетайките и правописа и те ли не са задължителни?
ПП Не съм учител, камо ли по български, но на такива като теб мога да им преподавам без проблеми
02 Май 2008 01:14
Dinain , не му се връзвай . Като чета вестниците се убеждавам , че в СУ вече ги учат че няма никакви правила в българския език.
Позастарелите преподаватели са особено против пълния член. Те като нямат такъв - значи не бил задължителен.
02 Май 2008 08:49
Освен да плещиш безспирни глупости, нищо друго не можеш!Като нямаш аргументи се правиш на начетен!Тук се водят дискусии и не се демонстрира правопис!И ти не си белетрист! Впрочем спорът ни е абсолютно излишен!Тук съм за да се развличам, а не да се доказвам.Друго е мястото, където "тежа"!Със
здраве.

Редактирано от - tupakmango на 02/5/2008 г/ 09:24:24

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД