:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плащаш данък в последния момент, внасяш левче отгоре

На 29 и 30 април НАП ще казва по телефона къде няма опашки
Уесли Снайпс
Гражданите, които са решили да платят данък общ доход в последния момент, трябва да си приготвят допълнителни стотинки над дължимата сума, посъветваха експерти. Причината е, че преводите по банков път могат да пристигат по сметките на НАП с до 48 часа закъснение.



Така, ако гражданинът внесе налога си в последния възможен срок - 30 април, не е изключено сумата му да пристигне със забавяне в следващ ден. Тогава вече започват да се начисляват лихви. Ако не ги плати, гражданинът ще се води за нередовен.

Покрай задаващата се дълга ваканция и навика на българина да оставя всичко за последния момент е възможно компютрите да прегреят и да блокират и плащания, направени на 30 април, да бъдат регистрирани в системата на НАП чак в първия работен ден след празниците - 7 май.

Затова, който ще плаща в последния момент, трябва да преведе няколко стотинки до левче отгоре - в зависимост от дължимия данък. Лихвата за всеки ден закъснение се изчислява по формулата (ОЛП+10%):360. Основният лихвен процент за май още не е изчислен от БНБ, но за април той е 4.85%, което с добавката от 10% прави 14.85%. Този процент се дели на 360, колкото са дните в годината. Полученото е лихвата, която трябва да си начисли данъкоплатецът. Ако данъкът за внасяне е в размер на 200 лева например, при лихва 0.04% за 1 ден забавяне лицето трябва да доплати още 8 стотинки.

Доплащането се налага само за преводи в клонове на банки, които не са обслужващи на НАП. В София например обслужваща е СИБанк и при плащане в неин офис сумата пристига при данъчните веднага.

Най-лесно данъкът се плаща по интернет, стига лицето да има електронен подпис. Цялата процедура отнема 2-3 минути, казаха от НАП. Добре е сумите да се преведат най-късно 48 часа преди крайния срок 30 април.

В последните 2 дни приходната администрация очаква към 200 000 декларации. Офисите на НАП ще работят без обедна почивка, а в края на работния ден ще затворят чак след като обслужат всички чакащи. От агенцията съветват гражданите да разчитат и на пощите. Във всяка пощенска станция данъчната декларация може да се прати в плик, а в 414 клона в цялата страна декларацията може да се подаде на място срещу входящ номер. Всеки, който попадне на по-голяма опашка, може да звънне на тел. 0700 18 700 и служителите ще го насочат към най-близкия пощенски клон, където струпването на хора е по-малко.



ОСЪДЕН

Актьорът Уесли Снайпс беше осъден на три години затвор за данъчни измами, предаде Ройтерс. През октомври 2006 г. звездата и двама негови финансови консултанти бяха обвинени в укриване на данъци и конспирация с цел измама през периода 1999 - 2001 г. Снайпс не само крил данъци, но дори на два пъти подал неверни декларации, с които поискал бюджетът да му върне пари. "Съжалявам за моите грешки", заявил Снайпс пред съда. Прокуратурата разкрила още, че Снайпс ползва банкови сметки в Швейцария, Антигуа и на британския о-в Ман, за да избегне плащането на данъци.
5
2767
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Април 2008 08:54
"Покрай задаващата се дълга ваканция и навика на българина да оставя всичко за последния момент е възможно компютрите да прегреят и ..."
...
Отново данъкоплатецът бил виновен за възможния пореден неандерталски сценарий.
29 Април 2008 06:30
В Америка може да си комунист (похвално е дори), може да си фашист (гледат те през зъби - от собствен опит), ислямист говорещ за атентати (на всеки ъгъл), кукускланец (предимно в родния Правец - Тексас) и всякакъв друг чешит, няма да те закачат. Но, ако не си палтиш данъците - дупе да ти е яко в преносен и прав смисъл - отиваш в панделата. Еле, ако пък си известен - тогава дупетиите ти на които трябва да им е яко се увеличават многократно.
29 Април 2008 21:21
Ха-ха -ха американската данъчна декларация се състои от 2 страници-US Individual Income Tax Return, за фирми е 4 страници , а българската най-малко от 18страници. ДГД българския данъкоплатец нали...
Да не говорим, че е написана много по-ясно и е разбираема дори за човек с гимназиален английски.
вижте http:// http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f1040.pdf
Другарко Мургина-ааа
30 Април 2008 21:31
Ти, Др. Дулитъл, попълвал ли си някога US tax return ? С всичките му там скеджуъли и разни други допълнителни форми става бая повечко от 2 страници. Сравнително сложната tax return е често поставяна в дебатите даже между кандидатите на президентските избори. Да не забравямее, че в България значително се опростиха нещата с въвеждане на плосък 10% данък.
06 Май 2008 14:31
Много е просто всичко! Просто данъчните трябва да приемат че важи датата на привеждането на парите и да не търсят лихви от хора подали платежното навреме, но поради забавяне (което не зависи от тях, с други думи са добросъвестни платци) парите са се получили със закъснение. Ако това не стане може би е добра практика тези които са платили лихви да осъдят данъчните за келешлъка им!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД