:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,427
Активни 559
Страници 1,872
За един ден 1,302,066

Панел смаза кола и остави семейство без дом

От общината в Стара Загора препоръчват да не се слагат климатици на опасната стена
Снимка: БГНЕС
Панел от жилищен блок в Стара Загора се срути върху паркиран автомобил.
Лицевата стена на апартамент на шестия етаж се срути и размаза "Роувър", паркиран пред блок в Стара Загора. Пострадали няма - инцидентът е станал около 1.30 ч. миналата нощ в старозагорския квартал "Казански". 32-годишният собственик на апартамента Иван Момчев разказа, че срутването е станало пред очите му. По същото време съпругата му и 5-годишното им дете са били в другата стая. "Гледах телевизия и панелът просто падна. Чу се страшен трясък и виждате какво стана с колата", разказа той.

Стената не е била добре заварена и защитена от корозия, обясни по-късно зам.-кметът Димитър Динев пред БТА. Жилищният блок е строен през 1980 г. от някогашните КЕЧ и СМК и затова отговорност за лошо строителство не може да се търси. Общината не можела да помогне и на семейството, защото апартаментът не бил застрахован. Кметът препоръча хората да си изградят нова стена, но този път от тухли.

Председателят на разследващата комисия Ангел Стоманярски пък обясни пред "Сега", че панелът не е бил поставен правилно още при строежа на блока. По-късно крепящите скоби една по една са се скъсали. "Нещата се въртят около качеството и спазването на изисквания", коментира той. Според Стоманярски обаче отговорност за некачественото строителство може да се търси. "КЕЧ вече не съществува, но структурата е била към Министерството на отбраната, а доколкото знам, МО все още го има", обясни той. Предстои изготвяне на цялостна експертиза на сградата и ако се наложи - укрепване.

Директорът на Гражданска защита Веселин Кузманов съобщи, че семейството е настанено при близки. За останалите обитатели на блока нямало опасност и те вече се прибрали по апартаментите си.

По-късно от общината обясниха, че освен лошото захващане на панела собствениците се опитали да поставят климатик, което е усложнило ситуацията. Те ще изготвят предписание към живеещите в блока да не слагат климатици от тази страна. Засега не е ясно дали ще се наложи укрепване на панелите или изграждане на цялостна външна подпора.

Само един от апартаментите в целия блок е застрахован. Живеещите в него са собственици на колата, върху която падна панелът. Возилото обаче било ново и още не е застраховано.



СРУТВАНИЯ

В началото на годината при срутване на козирка във Варна загина студентката Гергана Велинова. Тялото й стоя два дни под отломките, преди да бъде открито. Съдебно-техническата експертиза установи, че носещата арматура е била корозирала и това е причината за срутването. Освен това козирката е била облепена с тежки плочи, а към нея са били прикрепени и рекламни пана. Следствието по този случай ще бъде удължено с нови четири месеца. В края му трябва да стане ясно кой точно е виновен.
108
8652
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
108
 Видими 
26 Април 2008 00:09
Общината не можела да помогне и на семейството, защото апартаментът не бил застрахован


Ей това е смях през сълзи. Няма такава постановка. За какъв ... ми е общината, ако съм застрахован. Другия лаф в статията е за "новия" Ровър и т.н.
26 Април 2008 00:22
Сетих се за едни разговори тука вчера дето еди кога си имало нам колко милиона пилета, пък сега били еди колко си, броиха се усърдно магарета, говеда, овце и какви ли не соц-придобивки. Разбира се, дебело бе подчертано най-голямото достижение на соца - "жилище" за всички.
*
Да не вземе някой да се изцепи сега, че туй падане било голяма случайност, щото и аз бях удостоен с честта да живея в панелка. Знам какво се виждаше между панелите. Мазата до глезените в лайна от спукани тръби. 2 стаи, 60 квадрата вкл. коридорите, балконите и мазата за семейство с 3 малки деца. Абе с две думи-свинщина. Нищо чудно, че и бройката на свините тогава била огромна. Сигурно те са били единствените, които се чувстват добре. То си има значение за популацията.
26 Април 2008 00:48
Колко заплати ти струваше панелката? а?
Я да питам аз някой колко години гаранция имаха панелките?
26 Април 2008 00:48
Абе друго си е соц. строителството! Не е като тези "картонени" колиби в които живеят "ненормалните" хора.
26 Април 2008 00:56
Колко заплати ти струваше панелката? а?
Ами анджек де... Колкото количеството на заплатите - такова и строителството. Няма какво да се залъгваме.
26 Април 2008 01:14
Слабо Гарамеле, слабо...
26 Април 2008 01:51
Понеже хората вече са си сложили климатиците, аз мислим ще е добре от вътрешната страна да се зкачи по един плосък телевизор. Задължително с еднаква или по-голяма тежест. И да се избият от главите всякакви глупости за външна изолация на целия блок. Че да не замяза на рафтовете ми за компотите в мазата.
Но да гледаме положително. Бая тераси ще се отворят.
26 Април 2008 04:27
горкото возило
хем ново хем незастраховано и му се стоварила тежка съдба отгоре
чак му се сплескала физиономията
нема невиновни
виновен е панелът!!!
без разрешение и без земетресение скочил съблазнен от лъскавата хубост отдоле и й го нахакал здлаво
...
кви климатици пък видехте на таз панелена стена без прозорци
бати обесненията
26 Април 2008 04:41
Опитали са се да забият пирон в стената хората.
Ritzar- я смело подставя ламаринени доспехи в защита на соцдостиженията. Ама какво ли би останало от тях ако бяха на мястото на колата долу ?
26 Април 2008 05:13
какво плюете соц. строителството бе, майцепродавци такива? не виждате ли, че тва е панелка с топлоизолация от демоСрацията?

ХАУ, КАЗАХ
26 Април 2008 05:16
Lukowski,

Не защитавам нищо, ама понякога плямпането ме дразни. Панелката си е панелка, ама взимаш това, за което плащаш. Пак питам, колко години е гаранцията за панелите? защото като се строеха, се говореше за колко години стават... Не отговарят, и не са се "досетили" в комисиите нарочно.
26 Април 2008 05:18
Всъщност няма никакво значение дали колата е била застрахована или не.
В една цивилизована държава където институциите се съобразяват със закона и съблюдават за спазването му собственикът на автомобила може да осъди собствениците на сградата и да си прибере парите от загубата.
Дали това е възможно в "територията" ръководена от червената номенклатура?
26 Април 2008 05:27
Общината не можела да помогне и на семейството, защото апартаментът не бил застрахован. Кметът препоръча хората да си изградят нова стена, но този път от тухли.


интересно, коя е тази застрахователна компания, която застрахова падане на панели?

собственика може да изкара доста пари от ситуацията...

Нека да погледне двете снимки, да ги сравни и да помисли как може да превърне
нещастието в предимство...

Натиснете тук

Натиснете тук
26 Април 2008 05:45
Вината е на виетнамците.Те са ги строили тия струпотини.В Америка дървена къща има 125 години живот докато бетона има 350 години живот ама да е строена от мен.
26 Април 2008 05:49
Ами като вече 19 години си строите демократично що си не живеете там
26 Април 2008 05:55
Е колкото и да ги псуваме другарете и комунизмо, требе да сме справедливи - вгледайте се малко. Това не е оригиналния строеж, а е уникалното българско решение да за.бем терасата и да сложим на нейно място още една "стая". Ами учудвам се че няма повече такива случаи - по голямо малоумие и незачитане на архитектурни правила, здраве му кажи.
26 Април 2008 06:03
Рицар, май мен питаш.
Панлката тогава ми струваше 34 тогавашни заплати. Сегашната ми къща ми струва 41 сегашни заплати. Обаче сегашната е около 4 пъти по-голяма по площ. За другите предимства няма да казвам, аз я оценявам на 10 пъти по-скъпа. Пазара същото казва. Когато долара беше по-високо сегашната беше 15 пъти по-скъпа, но май не беше реалистична онази оценка. 10 пъти е близо до истината, ако не се взима предвид къде е разположена. Иначе е повече разликата.
*
Точно в тази област соца си беше умрел още докато се водеше жив. Вижте там друго. Може да имате успех примерно като сравнявате цената на билета за кино. Може и в преносен смисъл.

26 Април 2008 07:03
Докъде я докарахе. Дори и панелите вече скачат и се самоубиват...
26 Април 2008 07:51
Е, айде сега, от панел до панел има разлика.
Примерно, панел '64 година, който няма мърдане и един приятел, който учеше за архитект, ме уверяваше, че това е монолитен тухлен строеж...
26 Април 2008 08:00
Мммм дааа ,
дойде ред на родните "бизнесмени "да смучат пари и от панелките.След задължителните такси "сградна инсталация" за парното и ...
Как ще заздравиш ръждясалите вътрешни връзки със саниране?
Като ги натовариш със още мазилка ?
Държавата усърдно се грижи за мафията.
26 Април 2008 08:00
Стария хъш да ми каже колко пъти я вдигат къщата в САЩ след поредното торнадо за тези 125 години?
А пък за новото БГ строителство да не говорим.
26 Април 2008 09:11
Абе то падна покривът на новата сграда на летището още преди да е построена, та вие сега за една панелка. Освен това не вярвам да сме на челно място в световната статистика за "паднали панели на (върху) глава от населението.
Най ме изкефи обаче, предписанието да не се поставят климатици на тази стена. Много умно, пък и нямаше да се сетя. Също така, според мен, живущите не трябва да се облягат на външните стени, а добре е и да не пускат силно музика и да говорят шепнешком.
26 Април 2008 09:21

Па се питам дали нема нейде СТАТИСТИКА за , , екшън" ситоациите на новото и панелното строителство..... Трябва да се вземе и предвид възраста на жилищата... Между другото живял съм в ПАНЕЛКА а сега живея в рожба на демокрацията и трябва да ви призная че панелката има повече предимства и особено когато пред БЛОКА имаше градинка.
26 Април 2008 10:05
booob...това е положението към днешна дата, и причината е че така нареченото "ново строителство" в България 90% си е чиста проба "строителство предназначено за бедняци"...без асансьор, без градинки, без гаражи и достатъчно места за паркиране, с по-малко арматура, с минимални общи площти и т.н.
Преди казах и пак казвам, че в България е крайно време да се въведе някаква стандартизация на сградите. Например сграда на няколко етажа, която няма асансьор да няма право да влиза в категория "ново строителство" а по скоро нещо от рода "бедняшко строителство"....Аз бих въвел следните категории..."бедняшко строителство" за сгради без асансьор и без достатъчно паркоместа, "ново строителство"-за сгради с асансьор и достатъчно паркоместа за ползващите сградата..."модерно строителство"...включващо предходните екстри от новото строителство плюс още достатъчно пространство, площ към сградата/двор, която може да се ползва от живущите в сградата като примерно в тази площ може да има басейн, детска площадка или други неща, които могат да се направят в една такава площ към сградата.
Сега под "ново строителство"...минава всичко като критерий е само датата на построяване-
26 Април 2008 10:55
Това принципно не би трябвало да е възможно Що за блок е това
26 Април 2008 10:57

Какво, като ги няма строителни войски--то и Хитлериска Германия не съществува от 60 години, но евреите още търсят обезщетения за репресии.Трябва да се търси отговорност от ръководещата институция, която е МО.
26 Април 2008 11:30
и панелното строителство е експеримент както научния комунизъм с хората
въпроса е кои ще падне от власт първо комунистическото провителство или комунистическите панели
26 Април 2008 11:37
sta - ти явно много печелиш щом като една нова къща ти е 41 заплати.
на мен едно двустайно апартаментче от около 60 кв.м. с ид.ч. ми е 36 000 евро, което си е приблизително 72 заплати. не смятам моята заплата за особено голяма, но не е и малка прибл. 500 евро. моите родители купили 3 стаен ап. 120 кв.м. за 9 600 лева, които бяха приблизително 90 заплати. нещо май сметките не са ти верни. а относно сегашното и предишното строителство - за последните 18 години май това е единствения случай в който се съобщава за паднала павелка. не знам колко, но са бая случките със срутили се новостроящи се сгради. да си припомним и този на бул. България, даже имаше убити. сегашното строителство е много красиво отвън и безобразно като качество отвътре, но не искам да обяснявам тук.
26 Април 2008 11:44
Доколкото ми е известно, гаранцията на панелките е 30 години, но в случая е издържала 28 години!
26 Април 2008 12:04
През Социализма Трудовите войски (Строителните войски) построиха много панелни блокове.

Стаите са малки, но е много удобно в тези жилища (малки) да се живее Зимата. Лесно се отопляват с газови печки "Бош".
26 Април 2008 12:48
ако блока е строен от Строителни войски и ако гаранцията е 30 години, е редно в
такъв случай наследника на Строителни войски-Българската Армия да приеме рекламацията на този апартамент и да го построи за своя сметка...
26 Април 2008 12:52
В същност панелката не е нито българско, нито съветско изобретение. Панелки след войната са се строели масово в Западна Европа. В Япония и сега, предвид честите земетресения строят панелно. Виждал съм снимки на потънали блокове, както и легнали на една страна като кибритени кутийки, без да са разрушени.
Изглежда, че въпросът не е в панелката по принцип, а в качеството на проекта и изпълнението й.
26 Април 2008 13:18
Змей...на български се пише "всъщност" не се пише "в същност"...
26 Април 2008 13:22
Я! Грамотен цесекар!
26 Април 2008 13:22
хехе, в япония повечето хора живеят в къщи. в многоетажни сгради едва ли живеят повече от трийсе процента от народонаселението.
26 Април 2008 13:23
Я! Караваджио!
26 Април 2008 13:53
Панелната демокрация пак даде фира.. вече почна сама да си пада - гравитацията е виновна, человеците немат вина.
26 Април 2008 14:00
Между другото, в Сеново общината раздава на пострадалите керемиди, а после щяла да си търси парите от комисията по бедствия и аварии. В Стара Загора общината нямало да подпомага пострадалите. Какви са тези толкова различни подходи в две български общини. Щом в Сеново подпомага хората, трябва и в Стара Загора да е същото. Иначе намирисва на някаква дискриминация.
26 Април 2008 14:08
Нашия човек Бил Гейтс и той тарикат. Избягва панелки и си кюта в двуетажна дървена барака(ама не дава да се правят снимки)..
26 Април 2008 14:10
А, Били си е тарикатче от малък
26 Април 2008 14:19
ЦСКАрю,
Проверих в Google
в същност - 940 000
всъщност - 1 390 000
------------------
Печелиш 3:2 за тебе !
26 Април 2008 14:37
Змей...грешиш...печелиш ти.., защото научи още една дума, а аз нищо не печеля...
Чест ти прави, че не се засягаш, както някои други форумци, които се обиждат и засягат вместо да ми благодарят...
26 Април 2008 15:11
Да попитам специалиста по "калчИо"-то - в кой мач съдията е вкарал три гола?

Редактирано от - Caravaggio на 26/4/2008 г/ 15:15:36

26 Април 2008 15:19
Ааа, съдийка беше - не съдия!
26 Април 2008 15:21
Три гола бре, OLDMAD, не три голи...
26 Април 2008 15:22
Експериментално!
26 Април 2008 16:09
Начлникът ми (австралиец), ми сочи чрез Гугъл ърт къщата си там, в Пърт. "А в жилищни блокове живеят само богатите, ние не можем да си го позволим", казва.
Коментирайте.
26 Април 2008 16:33
Я, имаме си нов стихоплетец!
26 Април 2008 20:00
Peshobe- твоя началник нещо се е ебавал с теб.
26 Април 2008 21:30
USA-ейските къщурки падали, но били дървени и пластмасови и обитателите им оцелявали, поради капиталистическите икономии и леките материали. Бетонните бункери, рожба на комунистическото имане и изпреварване на капитализЪма по всички параграфи, скоро ще доведе до масови гробници на срутени панелни зидарии без нито един оцелял в тях.
И запомнете: това ще започне скоро да става масово и без земетресения или американски бомбардировки!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД