:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 484
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СУМО

Котоошу с първа загуба, но пак е най-близо до Купата

Снимка: БТА
Капитанът на българския национален отбор по сумо Петър Стоянов-Вожда (вдясно) изхвърля от дохиото най-тежкия спортист в света - 310 килограмовия американец Емануел Ярброу. С тази хватка Стоянов взе т.нар. Интерконтинентална купа по сумо, а и бе дадено началото на Откритото първенство на България в залата на НСА.
Калоян Махлянов допусна първата си загуба на Големия летен турнир по сумо в Токио едва в 13-ия кръг, но въпреки това остава главен претендент за спечелване на първата Купа на императора в кариерата си. Озеки Котоошу бе изтласкан извън дохиото с "ошидаши" (фронтално избутване без захват) от маегашира Аминишики, което бе негова 5-а загуба в 6-те последни схватки с японеца.

Така активът на българина в турнира стана 12-1, но за негов късмет загуби допуснаха и двамата действащи йокозуна (велики шампиони). Асашорю регистрира 4-о поражение - от озеки Кайо, и вече няма и теоретичен шанс за 23-а Купа в кариерата си. Хакухо пък бе победен от озеки Котомицуки и е с баланс 10-3.

Така на лидера Котоошу е нужна само 1 победа в оставащите два дни (първата схватка е днес срещу секиваке Ама), за да си гарантира небивалия за европеец успех. При най-лошия вариант за българина - негови 2 загуби и 2 победи на Хакухо, двамата ще завършат с по 12-3 и ще се срещнат на дохиото в решителна схватка за определяне на шампиона.
26
2752
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
24 Май 2008 08:49
Стискам палци за така необходимата победа.


Прав беше mumoko за под чертата - като има победа, има и ексталзирани посрещачи. При загуба, всеки си намира някаква друга работа.

24 Май 2008 10:04
Dokich понеже бе написал, че Калоян бил израстнал невероятно тактически и психически, искам да споделя как ги виждам аз нещата. Психическо израстване ще можем да наблюдаваме и да преценим дали въобще го има на следващия турнир след евентуална победа на този турнир. Тактически добре подходи в две три срещи. Техническо израстване не се забелязва - разчита на избутването и неговите разноводинсоти естествено поради неговата физика. Технически за мен е рикиши, който прави захват на пояса и се опитва уватенаге, шитанаге и тоттори и други такива, който са доста трудни за изпълнение. Та има да работи. Вижда се и от негови думи и изражения, че той дори понякога не вярва как лесно му се полуачват нещата.


Ключът към палатката е, че просто си върна скоростта и ескплозивността на тачиаи-а, нещо отсъстващо вчера естествено.


Скотка - кой(я)то твърди, че проблемът при Калоян е в главата, не мога да се съглася. За мен пробелмът е очевадно в липсата на психиката на победител, нещо с което се раждаш, не можеш да го култивираш, а и естествено няма голяма (или въобще изцяло) спортна злоба.


Да стискам палци днеска. Ама мисля, че ще скочи както вчера Аминишики и ще се опита д аго хване за гърлото и да го избута, или ако Калоян се засили ще направи хенка и ще го просне. Печелившата тактика е Калоян да търси начин да го хване за пояса и да го изблъска или да го повали с уватенаге. Първо за турнира ще му бъде.
24 Май 2008 11:00
Махлянов старши е в залата в костюм - голям българин и той - дано да донесе ксъмет на Калоян след малко.
24 Май 2008 11:00
Днес ли ще се борят?
24 Май 2008 11:01
Благодаря, вече разбрах.
24 Май 2008 11:04
Утре е с Чио Е, не оцелих реда, но иначе 2 от 3
24 Май 2008 11:07
Ще има ли ТВ предаване на схватките?
24 Май 2008 11:14
Натиснете тук
24 Май 2008 11:19
Много спечен ми изглежда Калоян. Да видим.
24 Май 2008 11:30
ПОБЕДААААААА!!!!!
24 Май 2008 11:39
Победа. Честито на всички българи и фенове на Калоян.


Както предвидих - наш Калоян за да победи Ама се нуждаеше от две неща - бърз тачиаи и захващане на колана на Ама. Ама се опита да му отвлече вниманието целейки гърлото му и захвашайки го за раменете, но Калоян бе доста мощен и не позовли на Ама да вземе превес в хватката. Калоян успя да захване и с двете ръце пояса на Ама. От там насетне бе ясно, че тялото на Калоян ще изблъска с мощното си тяло Ама. Победата бе плод на изключителната бързина на Калоян на тачиаи-а за мен.


Баща му стана и опита да развее българско знаме. Родителят на школата го здрависа, и той се радва - с две оодзеки-та в крайна сметка Калоян успя след 6? години да донесе победа за школата им. В интервюто си Калоян пак показа голяма радост - разучствал се от баща си. Каза, че не мисли още за йокодзуна и т.н.
24 Май 2008 11:40
ЧЕСТИТО!
Дано повярва окончателно в себе си след спечелването на това башо. Утре също трябва да бие защото правилата позволяват при определени обстоятелства дори и да не вземе турнира през юли в Нагоя синодалните старци в Асоциацията по сумо да решат да го "произведат" Йокузуна. Примерно, постигне 11 победи и приемат, че личностните му качества допълват изцяло характеристиката необходима да бъдеш Велик шампион.
Калояне, давай! СЕГА или никога. Златен шанс който ще е грехота да профукаш.
24 Май 2008 11:48
24 Май 2008 12:00
Видео?
24 Май 2008 12:26
ха честито.

те ви видео.
Натиснете тук

айде, следващата голема цел - да рупаме йокозунака. интервюто (в края на видеото, свубоден превод):

в: честито, и първата дума като победител:
о: благодаря
в: по щастливото лице можем да се досетим какво чувствате, но да го чуем от вас
о: нямам думи, толкова се радвам. най-сетне я хванах (победата)
в: след вчерашната загуба, с какви емоции се качихте на подиума
о: забравих вчерашния ден, излязох да покажа най-доброто сумо, което мога.
в: днес показахте превъзходна борба
о: благодаря
в: учителят ви поздрави, баща ви също се изправи от седалките
о: трогнах се
в: знаете ли, баща ви беше в залата
о: да
в: днес за да победите ли излязохте на подиума
о: не, не съм мислил за резултата, просто излязох да покажа най-доброто сумо, което мога.
--

Редактирано от - simo на 24/5/2008 г/ 12:51:31

24 Май 2008 12:45
Силно се надявам, но мисля, че ще му требва поне годинка - да го подготвят в школата, да му се създаде лоби във федерацията и т.н. още необходими условия. А едва ли японците ще преглътнат трима чужди йокодзуни. Много ще им. И не са далечни времената където се съпротивляваха изцяло срещу възможността чужденец да стане йокодзуна.


И не мисля, че примерно с два баланса 11-4 и 14-1 ще му дадат титлата Докич. Това е пожелателно. В момента дори и след две победи не виждам как ще стане.


Това е първата титла на Калоян в 34 турнира.
24 Май 2008 14:06
Mumoko, доколкото съм схванал при "производството" на други йокузуни преди години правилата не са заковани. Има голяма доза субективизъм. В смисъл, гледат не само спортно-техническа визитка на кандидата но и личностните му качества. В това отношение мисля, ти по-добре ще кажеш разбира се, Калоян е перфектен.
Нищо общо с темата "Йокузуна". Преди години имаше една панта сред света на сумото-Котонишки. Да не се бърка с башдебелака Конишки. Та, той с ранг секиваке ако не се лъжа по него време беше го ударил на голяма палавост извън преките си задължения на дохиото и около него. И не пази партньорките. Нали знаеш, голяма част от японките обожават сумистите. Започнаха едни споделяния пред жълтата преса от рода на списанието "Истината за слуховете", мани-мани. Тази бременна от него, онази и тя и така няколко бройки се изокаха с еднакви последици от връзката си с Котонишки. Старците от Асоциацията го привикаха на мига и разпоредиха одма да се задоми. В противен случай, вън от сумото. Той ги послуша и се кротна. Стана примерен съпруг и глава на фамилията.
Идеята ми е, че с подобни изяви нямаш никакъв шанс ако ще да газиш наред да те титуловат "Йокузуна". За нашето момче само да е здрав и да продължи да работи върху себеусъвършенстването си и неговото не се губи. Мисля, че най-важното за него сега е, че сигурно си е повярвал. Останалото, да печели още турнири и да стане Йокузуна е въпрос на технологично време.
24 Май 2008 14:18
нашият доста добре се движи с краката - (явно) коляното не го измъчва. Повратлив и бърз - ей това му трябва.


Аса също бе палавник. И го кротнаха. В смисъл смятам сам знаеш, че да си йокодзуна е и като пример за подражание сред подрастващите и те да искат да станат определена личност - успяла в своята работа, да имат семейство, да с храбри и разно такива.............Нашият ша му се наложи да стане местен зет определено ако се запъти към по-високия ранг.
24 Май 2008 16:58
Благодаря за видеото!
24 Май 2008 17:39
Браво на Калоян!!! От кадобан - Купата на Императора!
И честит празник на всички.
25 Май 2008 11:10
айде и днеска. още една крачка по-близо до йокозунака.
25 Май 2008 11:41
Дори му дадоха да каже няколко думи на български

"Здравейте на всички! Радвам се, че най-сетне успях да спечеля купата и се надявам оттук нататък все така."

Иначе никакви проблеми срещу Чио. А Аса с такава злоба би Хакухо, че не е истина. Повали го и продължи да го бута...
25 Май 2008 12:22
Аса не очакваше да претърпи толкова загуби. В следващия турнир ако е здрав ще създаде сериозни проблеми на останалите И двамата йокозуна ще са много навити да спечелят. Определено тази победа на Котоошу направи нещата доста интересни.


За мнение N2 ->
Mumoko, защо? Като казвам, че основния проблем на Котоошу е в главата съм имал предвид, че не му издържат нервите, че във важни срещи често се психира. Все пак аз смятам, че психиката на победител е нещо, което може да се придобие. Също така може и да се загуби. За мен психика на победител има този, който вярва в победата. Не ми казвай, че само определени хора имат способността да вярват. Всеки може да повярва и да направи чудеса. Всичко е възможно.

Дано победата в този турнир направи Котоошу по-спокоен и му позволи да побеждава.
25 Май 2008 15:40
mumoko,
Мисля , крайно време е "Сега" да те наеме на хонорар !
25 Май 2008 20:22
Някой няма ли видео за награждаването?
25 Май 2008 20:31
Поздравления за Калоян Махлянов-Котоошу!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД