:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дружеска критика

Догодина на “Евровизия” с рейв

"Deep Zone project" и Йоана не можаха да повторят успеха на Елица и Стунджи на Евровизия.
Желанието на българските изпълнители да пробият на световната музикална сцена, като предложат нещо невиждано и нечувано, обикновено води до това, което се случи в Белград този четвъртък. Представянето на "Дийп зоун", както се видя, не трогна никого от зрителите на "Евровизия" въпреки "уникалните" горящи грамофони и "впечатляващите" ефекти. В края на краищата "Евровизия" е място, където хората отиват да пеят, а не сцена за "грандиозно" циркаджийство. Вярно е, че "Дийп зоун" положиха много усилия да направят номера си ефектен, но бяха заложили на погрешните съставки. Очевидно е, че гласуващите зрители са оценявали не тях.

Ако миналата година Елица и Стунджи не бяха се класирали толкова напред, вероятно сега всички щяха да обясняват провала ни с лошото геополитическо разположение на България - загърбила старите си приятели от бившия СССР и встрани от държавите на бивша Югославия, които не я разпознават като "своя" и не гласуват за нея. Да, "Евровизия" е фестивал, за който всички твърдят, че е тъп, но пък всички го коментират.

Причините "Дийп зоун" да отпаднат от играта обаче са съвсем други, макар че всички музикални експерти и тази година ще ги пренебрегнат.



Езикът



България е участвала три пъти на този фестивал с песен на английски и три пъти се е проваляла. Един-единствен път изпрати там парче изцяло на български и то веднага се заби в челната десетка. Спорът на какъв език да се пее на "Евровизия" се води не само у нас. По принцип този фестивал винаги е бил място на различните езици, защото няма срамен език. Важна винаги е била и трябва да бъде не националността, а гласовата дарба. За цели 53 години само два пъти през 70-те и в последните девет издания регламентът е позволявал да се ползва език, различен от националния на съответния изпълнител. Скандинавските страни, които и най-много настояваха да им позволят да пеят на английски, сигурно имат своите мотиви за това. В Южна Европа и конкретно в славянския свят обаче нещата стоят по-иначе. Първо, защото славянските езици са достъпни и разбираеми далеч зад пределите на страните им (справка - Армения, Азербайджан, Грузия и големите славянски общности из цяла Европа) и, второ, това е най-голямата езикова група, представена на "Евровизия". Смешно е, когато видиш славянски изпълнител да се прави на англосаксонец. Досега не е имало случай на "Евровизия" такъв певец да е победил. Руслана от Украйна спечели с "Дики танци" на чист украински. Англоезичната версия на парчето тя разпространи след това. Мария Шерифович изпя своята "Молитва" на сръбски. В Русия всяка година се чудят защо техните изпълнители така и не се дореждат до победа въпреки очакванията, че зрителите във всички бивши съветски републики ще гласуват за тях. Ами просто е - да чуят само как Дима Билан пее "белейвми" на миек и смешен английски и ще разберат.

Всъщност първото отпадане на вечния финалист Македония още на полуфинал се случи тази година именно когато страната реши да прати на фестивала парче на английски. За сметка на това Португалия постигна първи свой успех от 12 години насам точно с песен на роден език. Израелските участия имат противоречива съдба на "Евровизия", но когато тази страна е пращала на фестивала парче на иврит, винаги се е класирала напред. Боаз Мауда сега мина във финала, пеейки на родния си език. Дана Интернешънъл, която е композитор на парчето на Боаз, пък в миналото дори спечели конкурса с "Дива", но не с англоезичната й версия, която бе записана след това.

У нас повечето изпълнители, а и обикновените музикални всезнайковци винаги са изтъквали колко е важно да се ползва английски, когато се отива на "Евровизия". В същото време всички те се скъсват да призовават българите зад граница да ги подкрепят. Че защо? Какво българско могат да намерят в песента на "Дийп зоун" например, за да гласуват за нея? Със същия успех биха могли да подкрепят и парчето от Исландия. И двете са дискотечни, при това исландското е дори доста по-изчистено стилово за разлика от това на "Дийп зоун", в което има каквото си поискаш, даже и реге. Оттук следва и другият извод - не можеш да очакваш славянски страни да подкрепят точно твоята песен, след като в нея няма нищо, ама абсолютно нищо славянско.



Рекламата на песента



Като изключим факта, че DJ, Take Me Away не е най-добрият избор, цялата кампания на "Дийп зоун" за рекламиране на парчето беше сбъркана. Те решиха да похарчат сума ти пари в безсмислени командировки дори до Малта и Великобритания, където никой не се вълнува от българското участие. А печелившата стратегия е съвсем друга. Същата тази сума можеше да бъде заделена, за да се осигурят платени ротации на песента в музикалните телевизии поне на десет славянски и близки нам страни, и то тези, с които България дели общ полуфинал. Това е единственият начин песента да стане популярна и познаваема преди провеждането на фестивала. Защо това за поредна година не се прави, остава загадка. Само за сравнение - босненецът Лака, който премина във финала, и сръбската певица Йелена Томашевич, която ще видим тази вечер, отдавна записаха по три версии на парчетата си - съответно на сръбски (или босненски, както си го наричат в Босна), руски и английски, които се въртят вече месеци наред из музикалните телевизии на доста страни. И двамата, естествено, ще пеят на своя роден език, защото нямат скрупулите на колегите си от България. Въобще не трябва да има съмнение, че ще се класират доста напред.

Но ако има нещо, което тази година да дразни в "Евровизия", това е Георги Кушвалиев, който заедно с Елена Розберг дублира прякото излъчване. Този човек оставя впечатлението, че докато озвучава "Евровизия", между другото чете и някаква книжка или следи друго тв предаване. Постоянно е разсеян, все пропуска момента, когато трябва да изчете визитката на съответния изпълнител, но най-странен е начинът, по който го прави. Изреченията му са изключително объркани. Човек остава с впечатление, че в момента превежда предварително написания и раздаден още преди месеци текст. Кушвалиев на няколко пъти бе дотолкова разсеян, че направо пропусна визитката на изпълнителите от Азербайджан, а когато трябваше да прочете текста за латвийския певец, тръгна да изчита този за швейцареца Паоло Менегуци. Затова да го помолим довечера да не си чете книжката, която си е донесъл от къщи, а да се съсредоточи върху това, което става на екрана.
42
5017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
24 Май 2008 01:59
...и Йоана

Сега разбирам защо пеенето на живо нямаше нищо общо със звученето от клипа и поне на три четири пъти бе силно дразнещо фалшиво.
Няма ли кой да му каже на това момиче, че за да си певица, поне малко трябва да можеш да пееш нефалшиво ?
24 Май 2008 02:09
Да не забравяме, че в тази група има само един музикант и двама дисководещи. Момата не я коментирам.
24 Май 2008 02:18
Brightman,
да не искаш да кажеш, че имаш нещо против протежетата на любимия ти Гоце и щедро финансирани от тоже любимата ти камунистическа БСП?
24 Май 2008 02:49
Коца пак не се е съгласувала со вождо, он този език го знае како и все други мирови езици... Той, Коце ги е измислил чуждите езици, та да изпъкне българския като наий-богат!
24 Май 2008 02:58
"Евровизия" е фестивал, за който всички твърдят, че е тъп, но пък всички го коментират.
Аз пък ще се огранича само с твърдението че е тъп и ще се въздържа от коментар.
24 Май 2008 05:14
Евровизията не е културно!
То е спортно мероприятие, катокто футбола! Разликата е че резултата е дело на запалянковците, не на играчите.
24 Май 2008 09:54
Тука английски, български или македонски е непричом. Европа вижда всичко и каза твърдо "Но пасаран" на комунистическата пропаганда.

само младежите на БСП бяха подготвени за този избор, защото се обединиха и пуснаха по един глас в урната на Евровизия за "червената идея" в клипа на Deep Zone Project и Balthazar - DJ, Take Me Away.
Инициативата, както пише в сайта на "партията майка", е подета от младия народен представител от БСП Кирил Добрев.
В писмо-призив до младите привърженици на червената идея, от 12 февруари пише:
"Призоваваме ви да гласуваме активно и като отбор за парчето „DJ, Take me away”, на 23 февруари 2008 година от 20.30 часа в рамките на живото предаване на Канал 1 на БНТ.
С вашите гласове ние казваме ДА на български музиканти, които достойно могат да ни представят на „Евровизия”.
DEEP ZONE подкрепи българската левица на изборите.Нека им върнем жеста!
Препратете това на ваши приятели, колеги, симпатизанти, на фенове на техно и хаус музиката!"
24 Май 2008 10:15
..a бре, според скромното ми мнение, не езикът е определящ за победата, а мелодията и симпатиите..Все пак, бг песента не беше лоша.Имали сме къде по-лоши попадения.
Иначе съм съгласен с автора за много от прозренията му
Явно се виде, че наистина английският е болезнено важен за всекакви бг баш музиканти, 'продуценти', певачи и певачки.
Подсетих се от Мюзик айдълите.
Онова момиче Хасан верно не е много в час, амъ и ония тупани и простакеси от 'журито' гледаха с такава погнуса, че човек може да си помисли дето цял живот са учили англ. фиология в Оксфорд
24 Май 2008 10:47
Тази година даже и не гледах Евровизията, но както виждам не съм пропуснала много...
Абе на този, дето не може всичко му пречи, а на този, дето може всичко му помага. Какво да се прави, такава е логиката на живота.
24 Май 2008 10:55
А най-смещни и жалки са финландците. Това че пяха на патешкия си език е мило, но визията им на викинги, мъжаги, хард рокери , крясъците и воя с който гарнираха своята изява , не могат да бъдат вписани в графата "песни". Тая психодилия , все пак , е понятна на фона на скучния северен климат. Единственото хубаво до което ги вади тая агресия е склонността им да натиската яко педала на газта по ралита и Ф-1.
24 Май 2008 11:09
Евровизия си е "гастербайтерски" конкурс, така че е абсолютно безмислено да се коментират качества на песни, изпълнители и прочие... Не че нямат значение, но не са от първостепенно такова... Освен ако не представим нещо наистина гениално, като миналогодишното изпълнение на Елица и Стунджи, което си беше най-доброто, но по чужбина, за съжаление, има много повече сърби, турци и т.н. Затова и никога няма да спечелим Евровизия. Това е абсолютно сигурно. А иначе, парчето ни тази година е запомнящо се, може да се затананика, но... толкова. Такива сладникаво-блудкави поппарчета с два реда текст има бол...
24 Май 2008 13:04
Вярно, бе. Каква му е далаверата на Киро Добрев от тая набедена групичка? Да не би нещо там такова с оная мома? На няколко пъти ги води в неговата дискотека в Гоце Делчев да пеят, само дето никой не ги слушаше. Има нещо, ама дали е по партийна или някава друга линия - бах ли му маата?
24 Май 2008 14:33
Мисля, че не може от една "песен" с 2 реда текст да се очаква някакъв успех...
24 Май 2008 15:04
Я!
Оказа се, че с фалшиво пеене не може да се спечели Евровизията!
Що така, след като пак с него свирачът на громофон, анал-музикантите и впечатляващата бездарница пред тях покориха българите само преди седмици?!?
24 Май 2008 17:23
Все пак, бг песента не беше лоша.Имали сме къде по-лоши попадения.

Ето - това мислене ни спира. Не тревогата, че не сме направили по-доброто, а успокоението, че сме правили и по-некачествени неща.
24 Май 2008 18:36
Единственото добро на тазгодишното ни участие в Евровизия е, че не участва онзи , дългия бастун-Славчо..
24 Май 2008 18:41
Най-отвратителното, което се случи, беше разговорът излъчен директно малко след края на концерта и класациите. В него участваха Драго Чая, някакъв шеф от БНТ и накакъв, за който не се разбра точно какъв е на музикантите. И тримата се надпреварваха да хвалят и славословят българското участие. Отдавна не бях чувал толкова много глупости за толкова малко време. Така се говореше по комунистическо.
А ти, Драго, ако четеш това, спомни си къде беше по време на първите си предавания "Чай" и къде си сега. Нещастник! Чалгаджия!

P.S. Поздрави за Божко. Компетентно и на ниво. И в Бургас е останал някой и друг свестен журналист.
24 Май 2008 19:01
Ооо, я стига с тоя кретенски нихилизъм и самоунижение! Песента ни била зле, не била на български, певицата ни не пяла, дрън-дрън! До вчера не знаехте какво е Евровизия, а днес всички българи ми се изказват като някакви специалисти по въпроса Я ми обяснете с какво бяха по-добри класиралите се песни от нашата??? Може би с това, че скандинавците за пореден път си гласуваха един за друг и съветските републики също? Или че турската диаспора за пореден път ги избута на финал? Или може би заради това, че тази година трябваше да сме директно на финал, но нарочно западняците пренаредиха правилата, за да не сме? Хайде да сме честни - българската песен бе единствената, която ме изправи на крака! Най-запомнящото се визуално изпълнение беше на диджеите! Най-добрият балетист беше нашият! Йоанна се притесняваше, но си изпя песента чисто за разлика от много други участници. Ако тези изпълнители бяха някакви западни величия (като Кайли Миноуг) сигурно щяхте да ги словославите и да ги давате за пример. Обаче понеже са ви сънародници и пеят по клубовете бързате да ги плюете! Аман от тая българска простотия! Аз пък мисля, че Deep Zone & Balthazar ни представиха достойно и съм много доволен от тяхното изпълнение.
24 Май 2008 20:23
ESCFan, от месеци наред те наблюдавам, че си с този ник, дето значи, че си голям фен на "Евровизия", пък все не си в час с конкурса. Какъв фен си тогава?
24 Май 2008 22:33
Оууу, не съм в час защото не блея като останалите овце и защото смятам, че българската песен беше страхотна, а изпълнението ни добро? Я ми кажи нещастен таласъм ти колко конкурса на Евровизия си гледал през живота си? Колко оригинални закупени DVD-та притежаваш? Е, аз съм изгледал поне 20. Е, вярно вече не си спомням, когато Селин Дион спечели, но пък помня много добре изпълнението на Тото Кyтуньо, а следващата година и на Карола, които им донесоха победата. Така че не ми се обяснявай кой бил в час и кой не. А останалите - преди да плюете България да си бяхте направили поне труда да изгледате и изслушате по няколко пъти всички останали изпълнения!
25 Май 2008 02:02
"В Русия всяка година се чудят защо техните изпълнители така и не се дореждат до победа въпреки очакванията, че зрителите във всички бивши съветски републики ще гласуват за тях. Ами просто е - да чуят само как Дима Билан пее "белейвми" на миек и смешен английски и ще разберат."
И кво стана сега?!
25 Май 2008 09:23
Това момче от Русия , Дима, трябва да учи английски, ако иска да пее на него.Макар, че спечели Евровизия 2008, то това не намали ефекта от безобразното му изпълнение на английски език. Рашъните се опитват да пеят на "езика на рока"-английския Ха..Ха...

Редактирано от - smarty на 25/5/2008 г/ 09:25:16

25 Май 2008 09:30
Стана това, което се и очакваше - "приятелски" вот. Гласува се за държава, разбрахте ли, не за песен. Аз не си спомням Турция да не е била на финал. Това може би се дължи на факта, че колкото турци има в Турция, някъде толкова има и из Европа и гласуват ли, гласуват (тази година беше позволено по 5 вота от един телефонен номер), ако ще и да излязат само по цвички с нарисувани свастики на гърдите и да пеят Дойчланд, дойчланд юбер алес. Чисто математически за Русия гласуват много повече бивши съветски републики (вкарвам и нас в това число), отколкото за другите държави.
Това горното специално го пиша за г-н Божков
Мен например много повече ми харесаха песните на Швеция (мадамата имаше умопомрачителни вокални данни!) и на Украйна. Дима Билан (който всъщност се казва Виктор и наскоро продуцентската фирма, която му е създала името и имиджа, го осъди да не ползва сценичното си име, не знам как са го допуснали в Евровизия с това име) беше доста зле, даже изфалшиви на моменти, обаче какво от това. Нали Украйна, Белорус, Молдова и не знам си още кой си гарантирано отпукват по 12 точки, така че основното е да стигнат до финал.
Ако правилата на конкурса не се променят драстично, примерно има идея вотовете на публиката за дадена държава да съставляват 50%, а останалото да се решава от жури от съвсем друга не съседна държава), то този конкурс окончателно пропада.
А за нашата песен - не я превъзнасяйте толкова. Първо - доста семпли са крадени от Продиджи, тази информация изтече предварително, а това не се прощава; второ - визията на наш'та мадама беше умопомрачително ... лоша, трето - костюмите са взимани явно от магазин за дрехи втора употреба, за да се спести някой лев, четвърто - това с горящите грамофони е абсолютен кич, пето - за минималното време, през което трябваше да пее, се видя, че тя това нещо не го може, за разлика дори от представителката на Грузия или тези на Малта. Шесто - песента е претрупана, взимано е от най-различни стилове, а както всички видяхте, другите изпълнения поне бяха в един стил. Пак бяхме решили да изненадаме европейците с нещо ге(й)ниално, но не стана.

Г-н Божков, сега гледам записа и на полуфиналите, и на финалите, казват "Превод в ефир - Георги Кушвалиев", и наистина ми се стори, че превеждат в ефир, разбира се, без визитните картички...




Редактирано от - moni на 25/5/2008 г/ 09:37:15

25 Май 2008 10:31
Залп на американски гаубици откъм бургаското пристанище в посока Белград
P.S. Сега нали знаете защо Италия не участва в конкурса?!

Редактирано от - Forza NATO на 25/5/2008 г/ 10:32:47

25 Май 2008 12:29
Аз не знам. Би ли обяснил?
25 Май 2008 12:39
Само цитирам:
Агенция “Фокус”
УНИАН: На „Евровизия” отново се гласуваше по съседски
Австрия отказа да участва в конкурса за песен на „Евровизия” през 2008 година. Още през ноември миналата година националната телевизия на страната се отказа от участие, твърдейки, че конкурсът се е превърнал от развлекателна програма в „арена за политически маневри”, на която особено явно се виждат „негативните аспекти на процеса на обединение на Европа”. Резултатите от 2007 година ясно показаха, че победителят се избира не заради своето изпълнение, а заради своята националност, коментира УНИАН.
„Стара Европа” не е в състояние да се справи с численото преимуществото на страните от бившия СССР и бивша Югославия, които гласуват едни за други.
През тази година организаторите решиха да въведат два полуфинала, за да избегнат принципа на „източната и западната лига”. Но ще трябва да измислят нещо по-добро. В противен случай изпълнителите може да изпращат на конкурса само своя флаг, а няма да е задължително дори и да пеят.

25 Май 2008 13:54
Некои ще си изядат опашките и ушите от завист (ингелизите по ббс особено, че техния е на последно място), че макар и по веднъж в историята на конкурса спечели Русия.
Клипа и изпълнението беха супер. Много ме кефише унгарския цигулар, а и Плушенко е виртуоз. Красиво! Браво!
25 Май 2008 14:04
".... Песента на Билан, в която участваха още унгарският цигулар Едуин Мартон и руският фигурист и олимпийски шампион по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко, спечели 272 точки. Не може със сигурност да се каже, кое донесе победата на руския певец. Най-вероятно оригиналното представяне на песента. На специална изкуствена пързалка, донесена от Чехия, Евгений Плюшченко изпълни уникално па, а до него Едуин Мартон свири на цигулка Страдиварий от ХVІІ век, застрахована за 2 милиона долара. Затова постановката на руската песен бе призната за най-скъпа на тазгодишната Евровизия. По повод изпълнението, агенция Интерфакс отбелязва, че “между цигуларя и фигуриста е имало малко място за певеца, но затова пък се е чувствала сплотеността на руския екип”. Над композицията “Believe Me” заедно с Билан е работил и R&B звездата Тимбаланд....."

Бившите руски републики за поредна година показаха, че хвълят много повече сили и средства отколкото западноевропейските държави.."
Сульо Пулев
от форума news.bg
25 Май 2008 14:18
Опа, резултатите от конкурса направиха статията на Божков съвсем безсмислена. "Мъдрите" му анализи и изводи от тях бяха разбити на пух и прах
На фона на целия блудкав конкурс, българската мелодийка беше като свеж полъх, макар и да звучеше леко аматьорски при изпълнението на живо. Освен това бяхме прецакани с промяната на регламента. Излишно се критикува толкова остро, а и не ми се вярва критикуващите да са участвали в гласуването при избора на българска песен за Евровизия.
25 Май 2008 15:18
Котка, да не би тази цигулка "Стриди-вари", да е направена в матушката, че толкова се вдъхновяваш?! Виж, сплотеността на Итали с блядовете съществува още от направата на дворците в Свети Петербург от италиански майстори, където само шерпите са били местен кадър.
А резултатите от конкурса са направо смехотворни, като се има предвид качеството и нивото на изпълнителите. Смях:
25 Май 2008 16:22
тоз конкурс прилича повече на телевизионна игра или на спомоществувателна кампания за набиране финансова помощ за организаторите чрез есемеси.
още миналата година загубих интерес да гласувам след като се залепих на телевизора и отблизо случайно забелезах че със ситно ситен текст е уточнено че един есемесструва 21 лева.
е тогаз що се прави ограничение в броя на есемесите - нека ората ако обичат музиката да пускат наведнъж и до 100 есемеса щом им харесва.
и че се разбере кой има по-богати роднини гурбетчии
25 Май 2008 16:42
Щерка ми пък много хареса тая песен, пуска си я на тубата и зарази с нея приятелските си американки. Много приятна диско мелодийка. Аматьорския вид не е само наш патент, миналата година ужасната сръбкиня, дето някои колги я изкараха "гениална", ми уплаши окото.

Елица и Стунджи пък наистина са много интересни музианати, вече имат голямо шоу от час и половина.

Както варненец ми е драго, че представяме прилично България на две последователни Евровизии.

Общо взето обаче европейската поп култура е траш, след ВСВ Европа е глуха провинция.
25 Май 2008 17:53
Чичо Фичо, не само европейската култура и технически напредък са траш (garbage/гарбидж, нямащо нищо общо с Горби, Горбич, Горбачев), но и доста други работи.
Като идвам отвреме на време до Европа, ерията ми прилича на САЩ преди 100 години. С толкова сме ги изпреварили, а може би и с повече.
На опонентите от оркестъра желая от все сърце, визите за САЩ да изчезнат колкото може по-бързо.
25 Май 2008 18:04
Синдром на последния и предпоследния селянин
25 Май 2008 18:14
С изчезването на визите, селяните ще станем повече, увеличавайки се в математична прогресия.
25 Май 2008 18:15
Резултата от състезанието се резюмира както следва:
Дудуците даже не ги и пуснаха у село, докато оригиналните балалайки не само влязоха в попската къща, но и спечелиха. Само да не вземе кънкьора им да си купи с печалбата хамър и да дойде тука да гази.
Ако комсомолците не бяха гласували под строй за бездарната комунистическа песньовка, щеше да спечели Георги Христов и имахме реален шанс за предпоследно място на финала.
25 Май 2008 18:17
Каравайо!!!
25 Май 2008 18:33
Европа не е само България бе Спасе, пардон Спайе.
25 Май 2008 18:36
Мачароко се е посъвзел от загубата на Челси и пак се разкукушинил из форумо. Има ли нужда да се споменава , че щом нещо иде о Русия - наш Мачко е готов да го лиже до края на земните си дни.
Предлагам да включим Китай от догодина в Евровизията. То като ще е цитк , барем да е интересно.
25 Май 2008 19:13
Докторе, вместо да се провикваш от тъмното, дай едно хапче против зазъбица, че от четене на мъдрости тук ще ми стане хронична
25 Май 2008 19:21
Що ти е хапче бре, ...Ооо, ти още имаш зъби?...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
28 Май 2008 23:55
Закъснял съм, ама да с и кажа мнението все пак! Песента ни беше добра, но не за този конкурс.А доколкото до победителя-
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД