:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Военният министър призна за скандални конкурси и заменки

Ревизията на министерството на отбраната показа фрапиращи нарушения при сделки за милиони
За първи път вчера министърът на отбраната Николай Цонев публично потвърди фактите от голяма част от разследванията на "Сега" за далаверите в армията. Той призна, че конкурсът за доставката на новите бронетранспортьори на армията е съмнителен, а замените на имоти срещу апартаменти са неизгодни.



Договорът с американската "Текстрон Марин&Ланд Систъмс" за 7 БТР-и ASV M-1117 на стойност 14 млн. лева бе сключен на 7 декември 2007 г. Месец преди това обаче класираната на второ място фирма FNSS Savunma Sistemleri A.S. с писмо до президента, премиера и НС протестира, че конкурсът е нагласен. "Сега" описа как в 2 часа след полунощ 14-членната комисия е заседавала за избор на победител, а хора с папки са излизали и влизали в министерството.

"В подготовката на процедурата техническото задание е променяно четири пъти, а цялата документация се включва за обсъждане и приемане от експертен съвет непосредствено преди самото заседание и без възможности за подготовка и анализ. Всичко това поставя под съмнение обективността на процедурата", заяви вчера министър Цонев. По думите му щабът на Сухопътни войски е променял заявените показатели, докато не стигне до параметрите "на този, който трябва да бъде". Комисията по избора се ръководеше от командващия Сухопътните войски ген. Иван Добрев. Сделката бе следена изкъсо и от бившия зам.-министър Симеон Николов.

От FNSS тогава заявиха, че още в заданието за поръчката са били вписани параметрите на машините, предлагани от американската фирма. Заради забавяне на доставката пък с няколко месеца в момента МО очаква "Текстрон" да ни изплати 320 000 лв. неустойка.

Цонев оповести и резултатите от вътрешната проверка на сделките по замяна и продажба на военни имоти. По част от тях липсват документи. Не са използвани по-ефективни възможности за разпореждане с военните имоти. "Липсата на прозрачност и публичност, както и на ефективен контрол, съчетана с празноти и неясноти на нормативната уредба, засилва влиянието на субективния фактор и прави възможно възникването на корупционни практики", поясни Цонев.

77% от придобитите от замени апартаменти не се ползват от нуждаещи се военни, които са около 19 000. Причините са чисто субективни. В София например има 400 свободни апартамента, а картотекираните без жилище са 7000 души. "Това е поради пълната немарливост на определен държавен чиновник на трудов договор", каза министърът. Той визира подалия оставка шеф на ИА "Държавна собственост на МО" Цако Панталеев.

Имот в Княжево пък, познат като Гърдова глава, е получил експертна оценка 10 дни след подписване на договора за замяна. "Сега" вече писа, че на 29 декември 2006 г. МО е заменило 23 декара в кв. Княжево срещу 18 панелни апартамента в Казанлък, София и Пловдив. От сделката спечели фирма "Ивира-Агро" ООД, собственост на Мариела Трендафилова и Снежана Атанасова. Оценителят бе сметнал, че 22 920 кв. м струват 1 309 600 лв., или по 57 лв. на квадратен метър, докато там земята вървеше по 400 лв.

"Имот в Мало Бучино с площ почти 500 декара е заменен при цена 2 евро на квадратен метър", възмути се още министър Цонев. При търг с тайно наддаване за продажба на имот в землището на Разград парцелът от 94 декара е бил разделени на две части от по 47 декара, като оценителят е оценил единия парцел като земеделска земя за 70 ст. на квадрат.

Фрапиращи нарушения имало и при продажбата на имоти на вече ликвидираното дружество "Воинтех". Домът на отбраната в Шумен например е с данъчна оценка над 400 000 лв. Оценителят обаче му е дал 86 628 лв., за колкото по-късно е продаден имотът. Стрелкови клуб в София е с данъчна оценка от 607 754 лв., а оценителят му е поставил 167 962 лв. Домът на отбраната в Хасково е бил с данъчна оценка 1 768 316 лв., но е бил продаден за 599 660 лв.

Резултатите от всички проверки ще бъдат изпратени в агенция "Държавна финансова инспекция". "Министерството на отбраната има други задачи, а не да правораздава", обясни Цонев.



--------НАГЛОСТ-----------

Бившият министър на отбраната Веселин Близнаков ще бъде назначен за член на комисията по корупция към Народното събрание, научи "Сега". Само преди няколко дни Близнаков бе извикан от депутатите в тази комисия, за да дава обяснения за сключените по негово време неизгодни сделки. Комисията си даде едномесечен срок, за да разгледа обстойно всички сделки и да реши дали да предостави някои от тях на прокуратурата.
25
4435
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
23 Май 2008 23:55
Кого ли го изненадва дейността на агенцията по недвижимости към министерството на "Отбраната"? Мен лично ще ме изненада, ако има виновни и осъдени за тази дейност, а ако няма защо ли трябва да се учудваме? Вече май съм го казвал: единственият сериозен противник на българската армия е нейното правителство и прилежащите й агенции... Ей, това е война, не като маневрите по времето на двете Световни!
24 Май 2008 00:01
Браво Дияне, браво и на министъра...само така. Аз от кога ви разправям скъпи форумци че лицето Цако Панталеев е за затвора. Егати и далаверите егати и чудото. Цако като тръгне към пандиза да си вземе и за другарче неговия скъп приятел Веселин Близнаков - заедно са правили далаверките. Аз лично не мога да проумея този Цако що за идиот е, може ли да държи 400 празни апартамента при положение че 7000 семейства нямат жилище - това е топ престъпление. Секретарката му / любовницата / е неправомерно настанена във служебно жилище на същата тази скандална агенция. Тайничко се надявам военна прокуратура да ги подкара към пандиза.
24 Май 2008 02:19
Leitenant Kotzev val_engel
24 Май 2008 03:34
Цако Пантелеев - цяла България го знае как ги разбира "ония работи" - с големите цифри
24 Май 2008 06:47
Е добре....признат грях, половин грях...ама питам аз ЩЕ ИМА ЛИ ВИНОВНИ И ОСЪДЕНИ???И отговора знам-НЕ

B.V.L
24 Май 2008 07:01
Е и ?!?!
24 Май 2008 07:34
Както е отбелязал Топ Гън, Е И?
Преди година работех във фирма, която се занимава с въоръжение и техника.
Първият конкурс беше обявен още в началото на 2007 и БТР-рите трябваше по идея да заминат за Афганистан заедно с контингента през юни.
Единствената машина, която отговаряше на спецификацията и можеше да бъде доставена навреме беше нашата (Patria се казва, ако някой го интересува).
Това обаче не устройваше определени хора в МО, затова прекратиха конкурса, смениха драстично спецификацията и в крайна сметка си поръчаха от "правилната" фирма.
В резултат от това аз бях съкратен, защото проектът, за който бях нает бе закрит.
Честито на печелившите или както е казал мъдрият българския народ - битият бит, наеб@ният - наеб@н!
24 Май 2008 08:07
flying_armour , виж автора как хубаво го е описал - четири пъти е преправяно заданието на тези БТР и не е дадено възможност на комисията да се запознае с техническото задание. Това си е далавера от всякъде. Предполагам че това е дело на пловдивската мафия на която най отпред седи ген. Добрев - той също е топ мошенник. Кажете ми в каква държава живеем - генерал заинтересован от сделка за доставка на бойна техника да ръководи сухопътни войски. До кога ще продължи този цирк просто не ми е ясно.
24 Май 2008 08:08
Поставянето на министър снет за съмнения за корупция в комисия за разследване на корупцията на НС??!! - No comments
Защо политическата класа в България така дегенерира?
Що за порода сме това българите? Най-нищожната чиновничка, дори, от някакво скапано деловодство, която трябва да слага само входящи и изходящи номера на хартиите, се дуе като въшка и освен просташко и грубиянско отношение, подплатено със самочувствие на непреодолима сила, не можете да очаквате от нея отношение адекватно на Вашите очаквания.
Напоследък, от както често дават по TV каналите интервюта с "политика" любимец на българските служителки Б.Борисов, всички те започнаха да имитират отношението му към останалите хора - пози, надменност, арогантен тон и дикция подсказваща, че всяко друго мнение е загубена кауза!
24 Май 2008 08:11
Замяната-това е новата стара далавера в БГ.Едва ли някъде в Европата има такова нещо.Доколкото знам такива натурални размени е имало при феодализма.Мале колко сме зле.Чакаме европейски фондове, а управляващите не си дават сметка, че при такива далавери навсякъде еропейски пари ше гледаме през крив макарон.
24 Май 2008 08:39
Цако добре ги е прецакал. И е поредния на който ще му се размине, за съжаление
24 Май 2008 10:09
..."Защо политическата класа в България така дегенерира?"...
Защото деградирали хора влязоха в политиката. Или както Платон е казъл преди 25 века : ...Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци....
24 Май 2008 10:15
Значи не само МВР-генералите "лапкат".Ако и военна прокуратура и военен съд са като "цивилните" и бог не може да опази България.Излиза, че са замесени прекалено много хора, което може да се брои за организирана престъпност.Всички оценители, комисии по избор на доставчик, по замени на имоти, по раздаване на жилища, не са го правили безплатно и от простотия.
24 Май 2008 11:01
И друг път съм писал - държавата е давала имоти на армията, когато е имало нужда... Сега тази нужда е отпаднала, държавата да си прибере имотите...
24 Май 2008 11:45
Редник,
ако приемеш очевидното твърдение, че държавата е частна - тогава всичко си идва на мястото т.е. държавата е давала имоти на армията а сега те са заменени т.е. частни...
24 Май 2008 12:00
Редник, следва риторичния въпрос: кой представлява държавата? Един френски крал беше казъл : ... държавата това съм аз. На кого всъщност е държавата?! Очевидно е , че всеки докопал се до власт се разпорежда с държавното като със свое, а целокупният електорат духа супата.
24 Май 2008 13:52
Уважаеми г-да Форумци - офицери и редници,
от Вашите постинги разбирам, колко мъка и неправда сте преживели. Вие сте войни и знаете правилата. Победителите не ги съдят, а победените страдат.
Трябва да си признаем, че сме победени от шепа нашенски тарикати - станали чужди марионетки. Но войната не е спечелена от тях, все още. Всеки от Вас знае да използва всички сили и средства при оцеляване - действайте, но по закон.
Честит празник на всички!
24 Май 2008 13:54
И к'во ?! Признат грях, не е грях. И оставка да подаде министърът, ще го заменят други лапачи. Брюксел да спре парите за всичко и за всички, белким външна принуда ги повкара в пътя
24 Май 2008 15:42
Българската армия - победена от шепа нагли ТАРИКАТИ!
Срам за бойните знамена
25 Май 2008 03:37
яз ша дам само една подсказка (ако и да ви усложни живота):
хамурикънците досега беха бръчкани, че не отговарят на техническите спвсификации...
25 Май 2008 10:13
"Бившият министър на отбраната Веселин Близнаков ще бъде назначен за член на комисията по корупция към Народното събрание"

Пита се в задачката защо е така. Ми мноо просто бе - те си правят каквото поискат, крадат на воля колкото могат и всичко това, защото им е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, че няма кой да им потърси отговорност.Корумпирана прокуратура, корумпиран съд....а народа- е, той си спинка, дреме и мрънка по форумите
25 Май 2008 10:45
Предложението ми държавата да си върне управлението на ненужните армейски имоти е с надеждата, че така по-трудно ще се злоупотребява...
25 Май 2008 15:13
А може ли още по-скромно предложение? Държавата да си върне ръководството над Армията?!
25 Май 2008 17:22
25 Май 2008 17:23
Яхтите - новата страст на Доган

Лидерът на ДПС Ахмед Доган има нова страст - луксозни яхти. Това пише днес вестник "Капитал".
Според изданието Доган много често се появява на Порт Созопол през уикендите. Преди десетина дни в пресата се появи информация, че много известен български политик се е сдобил с 22-метрова яхта Sunseeker за 2.3 милиона евро. Миналото лято лидерът на ДПС беше забелязан в Созопол да прави круиз с яхтата на свой приятел. Освен че е станал фен на яхтите, Доган е привлечен и от високите скорости. Супербързата моторна лодка Cigarette Top gun unlimited го чакаше на марината въпросния уикенд. Тази яхта е сред най-бързите в света. Тя е близо 12 метра, задвижвана е от два двигателя Mercury, всеки с по 1075 конски сили, развива над 150 км в час и взима разстоянието от Несебър до Созопол за 9 минути, а базовата й цена без екстрите е 519 000 долара. Естествено яхтите не се водят на името на Доган, а са регистрирани на фирми. /БГНЕС

24 Май, 11:17
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД