:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,554,402
Активни 68
Страници 17,938
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Проститутки

Имаше ги преди абдикацията на Тодор Живков, имаше ги преди новата ера, вероятно ще украсят и края на света, предвиден от Стивън Хокинг така скоро. Само че не окацваха шосетата толкова интензивно - като есенни врани.

Понеже често пътувам, тъкмо мислех да кажа по кои пътища са най-постоянни, когато се сетих, че то също е реклама. И някой като нищо ще запали колата, за да отбръмчи тъкмо натам. Установено е, че много статии за проституцията и педофилията у едни будят гражданското чувство и моралния патос, а на други възпламеняват въображението и мераците.

Човеците са различни, настроенията им - също.

Повод за този текст са разговорите за закона. Ще има ли такъв - за проституцията,и кому ще помогне той?На обществото, казват едни. На туризма, казват други. На проститутките, смятат трети. Не съм оптимист относно тези версии.

Първо трябва да изтъкнем, че забравяме или не искаме да уточним предварително вектора на този закон. Разрешаващ и регулиращ явлението ли ще бъде той - или забраняващ? И в двата случая не предвиждам бърз обществен консенсус, нито лесно изпълнение сетне. Една забранителна юрисдикция няма да откаже желаещите да "ползват тази услуга", нито ще намали особено броя на тези, които искат да я продадат. Поне това е установено в страни с подобни случаи. Нещо повече - вероятно ще обуслови възникването на т.нар. "нравствена полиция", която да се занимава с контингента. Без да сме особени пророци, можем да прогнозираме, че някои представители на тази нравствена полиция ще се окажат плътно въвлечени в бизнеса. Ако не като основни мениджъри, то поне като толериращи едни колективи за сметка на други и обратното. И безусловноще заприличат на митничаритепо наличие на многобройни странични доходоизточници.

Трудна за изчисления е и тезата, че проституцията пречи на туризма. На част от него пречи, а друга част предизвиква, твърдят данните и ние. 40% например от английските туристи са признали в анкета, че в дестинациите си са мотивирани от възможността за лесен и евтин секс. А гърците, преобладаващо от мъжки пол, които плъпват за по една нощ из Сандански, Свиленград или Харманли, от какво, мислите, са привлечени? От историческите забележителности и възможността да посетят местния етнографски музей ли?

"Все бях виждал извращенци, ама като този - не", възкликва продавач в сексшоп, когато един влиза вътре и си купува книга на писателя-фантаст Килгор Траут. (В роман на Курт Вонегът)...Та да не се занимаваме с фантастики, все пак.

Легализирането на проституцията, както стана в Чехия и Холандия, е малко символичен акт. Дори медиите признаха, че законът "разрешава съществуването на публични домове там, където те си съществуваха и преди".

Какво тогава? Може би при един разрешителен закондържавата просто желае да тури ръкавърху част от приходите на тази индустрия? Може би копнее да въведе единен регистър на жриците и медицински нормативи, които да гарантират известен хигиеничен стандарт на услугата? Тя същата държава успя да събере т.нар. "данък компаньонки" от една-единствена такава, въпреки че доклад на американското посолство твърди, че у нас "професията" упражняват постоянно над 4000 проститутки. Нали единственият начин, по който данъчните ще могат да уловят "услуга без касова бележка", е като сами, така да се каже, влязат в ролята на клиенти.

Смеем ли да искаме чак такива усилия от тях? Съвестно ни е, въпреки че някои данъчни охотно биха се жертвали, щом е за обществото и просперитета му.

А може би ще помогне на самите проститутки? Да не стават жертва на сводници? Но сводничеството попада под удара на закона и днес. Не личи това да го е травмирало особено. Установено е, уви, че в случаи на принуждаване към проституция и похищение с тази цел много повече помагат на жертвите отделни личности и граждански сдружения, отколкото закони или органи.

Сетих се за един пресен пример от Кипър. Там местен поп е организирал към дома сиубежище за проститутки,желаещи да се откажат от професията и да избягат от бардаците си. Това отецът сторил, след като рускиня му споделила веднъж желанието си, а той й отвърнал със съвет - добре, направи го. На другия ден тя се обесила - попът тогава разбрал, че в подобни случаи само съвет не стига. А трябват още стая, ключ, пари за билет и... медии. Защото полицията и съдът не вършат много работа - те често са на заплата при сводника или газдата. Оттогава тоя достоен мъж е помогнал на над 20 бивши пеперуди.

С две думи казано, един закон ще легитимира явлението, без нищо да промени в броя на практикуващите го, нито в приходната част на бюджета.А я да си кажем и най-важното, все пакВ кодекса на висшите човешки ценности проституцията все пак е престъпване. И престъпление - престъпление срещу любовта. Каквито и терминологични воали да спущаме над този прост факт, с колкото и хумор или административен рационализъм да го обграждаме, дълбоко в себе си добре си го знаем. Нещо повече - знаят го т. нар. "жрици", знаят го и сводниците, знаят го и клиентите. Или най-малкото, в редки мигове се догаждат.

Хайде нека и държавата да не си пъха закона там, където душата човешка добре схваща за какво става дума.

Освен това може без закон тръпката да е по-силна.
77
7425
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
24 Октомври 2005 22:36

Бойко, да ти разкажа ли за Люса?
24 Октомври 2005 22:48
Каква е разликата между проститутките и политиците?
Проститутките си вадят хляба с труд.
24 Октомври 2005 22:51
Откъде?
24 Октомври 2005 22:52
>>><<<
Подозирам с какво се занимават проститутките, но какво работят никога не съм знаел. Сега чекам зевзека да ме светне. Па и одн мое да знае, той нали сичко знае. и за Люса
24 Октомври 2005 22:54
>>>><<<<
Сори, Дон!
24 Октомври 2005 23:00
Абе сигурно и проститутката полага усилия. Но все пак тя обикновено изпълнява това, за което се е договорила.

___________________________________
Кой ми затри подписа? Ще протестирам!!!
24 Октомври 2005 23:02
Слънчо,
Проститутките работят на тъмно. Ти все светиш и затова не можеш да ги видиш какво правят. Ако искаш да ги видиш, гаси ламбата.
24 Октомври 2005 23:05
Мерси на г-н Ламбовски, за това че си прави труда да напише няколко реда за този проблем. дано следващата статия по темата не е след една година...
24 Октомври 2005 23:11
Господа, да подкрепиме Бойко Ламбовски в неговата благородна задача - опазване на българската проститутка като историческа, туристическа, икономическа, политическа, естетическа и най-вече културна ценност.
Пазете проститутките - те са наши. И не оставяйте държавата да си завира законите тук и там. Има си други неща за целта.
24 Октомври 2005 23:32
>>><<<
Зевзек, оформя ми се мислата, че те ползват хобито си за работа, но хобито у нас се облага с едни данъци, а работата с други. При вас няма ли противоречие, Има ли срок за пенсия и какво се счита за производствена травма. Много въпроси имам и чакам все пак законодателя да отговори без държавата да си го завира хобото в хобито, нъл тъй!
24 Октомври 2005 23:33
>>><<<
Зевзек, оформя ми се мислата, че те ползват хобито си за работа, но хобито у нас се облага с едни данъци, а работата с други. При вас няма ли противоречие, Има ли срок за пенсия и какво се счита за производствена травма. Много въпроси имам и чакам все пак законодателя да отговори без държавата да си го завира хобото в хобито, нъл тъй!
24 Октомври 2005 23:34
фък... българската мургава проститутка е защитен вид... отстрела е силно лимитиран... само за елитни чуждестранни ловджии...
24 Октомври 2005 23:36
Аз пък реших, че статията ще е я за правителството, я за Първанов, я за парламента...
24 Октомври 2005 23:49
>>><<<
ZOMBY, вече на всички си ясен. От вчера съм извън форума...
ето:
кво прочетоох в нашия си вестник:
..
Разбиха система от зомбирани компютри
Трима мъже са били арестувани в Холандия по подозрение за дистанционно контролиране на огромна нелегална компютърна мрежа, изградена от над 100 000 зомбирани компютъра, съобщи Неw Сциентист.
Колосалният размер на мрежата показва как все по-сложни стават методите, използвани от компютърните мошеници, желаещи да правят пари от спам, кражби на идентичността и онлайн-изнудвания.
Холандските служби по реда са обвинили тримата мъже в използването на вирус, наречен W32.Тохбот, който е бил пуснат в Мрежата през февруари тази година и е инфектирал домашни компютри с "бот" софтуер, като крайната цел е била да се създаде мрежа от ботове, из целия свят.
Следователите имат данни, че мъжете са използвали тази мрежа за няколко различни вида престъпна дейност.
...
Начи имало комбина м/у бота и ZOMBY, останалото е ясно, аз съм аут...
Da me izvinio bota za povtorenieto, am zagoboryt si e achik! Sramota!
24 Октомври 2005 23:50
Престъпление срещу любовта. Добре звучи.
24 Октомври 2005 23:55
Ако толкова имаше в държавата някакво желание да свърши нещо ей там са записите на телевизия СКАТ на предаването на Албена Вулева, в което един кандидат за кмет наречен Митьо Пищова публично се похвали, че е сводник. Но май прокурорите не ги интересува много състава в НК по тези въпроси. Тогава за какво си чеше езика този господин? Или агент Сава вече не може да търпи в обръча му да няма и "клубове"?
25 Октомври 2005 00:25
Как да ти се сърдя, Сънчо, за Миленвелчевската инсинуация, като ти си единствения, който в последно време успя да ме зомбира! Онзи ден ли, вчера ли, без малко да изляза от форума. Обявяваш зомби-вълна и започваш да говориш за патенца, кученца и експлодиращи костенурки. Аз решавам, че зомби-вълната е насочена към мен и започвам да търся смисъла. Е, не мога и не мога! А имам претенцията, че мога да схвана всеки текст! Затова се бях вкиснал. Все едно че съм някой чалга-певец и изведнъж ми пускат оперна ария и ми казват: ха, сега, включвай се! Как да не се вкиснеш! А за подозренията за тайнствената и загадъчна роля, която играя - е, това са глупости. Форумът ми запълва дефицита от общуване. Нищо повече. Просто ... умните хора в невиртуалното ми пространство не са много. Резерват.
25 Октомври 2005 00:34
>>><<<
И аз така, .....абе, съветваха ме да чета между редовете, ама там ногу тесно и не се види нищо...па и не прозира като хартиен вестник нещо отдолу да прочетеш...
Все пак...напъвам се...
25 Октомври 2005 00:38
>>><<<
Некой знае ли дали това е същия Бойко Ламбовски, дето е награден от некъв черноризец за нещо по литература...Тъпеем си тука...
25 Октомври 2005 00:41
За между редовете не ме бива. Това иска втори пласт на съзнанието, а аз имам само първи. И - ако има нещо, не вързвай кусур... Толкова са ми много кусурите, че ако ми ги навържат, ще заприличам на оная, перуанската писменост - кипу ли, как беше....
25 Октомври 2005 00:51
>>><<<
Щом не можем между редовете, да ги караме наред. Ти почваш!....
25 Октомври 2005 00:53
Zomby, и аз си помислих същото.
25 Октомври 2005 00:54
Съгласен!
25 Октомври 2005 01:00
Кракра, как да не си го помислиш! Ами те всички пози от Кама-сутра ни демонстрираха! Лека нощ на всички. Заспивам и пак ще почна да плещя глупости. А пред умни хора не бива.
25 Октомври 2005 01:13
Ех, какви проститутки имаше...жрици!
А сега какви политици има..проститутки.
25 Октомври 2005 01:51
Не забравяйте
"Всички жени са курви , с изключение на майка ми , но да не забравяме че и тя е жена "
25 Октомври 2005 02:10
"Хайде нека и държавата да не си пъха закона там, където душата човешка добре схваща за какво става дума."
Много добре! Не знам кой, кога и защо е решил че проституцията е престъпление, но имам силно подозрение че е бил силно религиозен и необичан от никого субект..
25 Октомври 2005 02:16
>>><<<
Незнайко, бъркаш хоби и призвание с професия. С тава започна разговора...
Всички жени са женствени и ние ги обичаме. Тва е! Ако някоя е професйонално жена, ние я обичхаме професйонално...
Когато една професйоналистка се тутка, се нарича...просто.....журналисткаааа.
25 Октомври 2005 03:00
Слънчо думата ми не беше да обидя жената по принцип ! Защото това не може да стане ! Обичаме си жените може и не своите но са все пак жени те са парче от нас ! незнам какво им влиза в главите на политиците но винаги си търсят по някоя жена когато не са със своите !
ПП- Аз същото правя ходя си по улицата и като ми хареса нещо отиде та се не виде дет се вика ! Няма лошо щом не играят пари ! Всичко си зависи от мъжа и жената ! Нъл това е свобода я !
........

ПП- Знаеш ли каква е разликата между политическа и обикновенна курва(проститутка ) ??

Редактирано от - nesnaecht на 25/10/2005 г/ 03:04:09

25 Октомври 2005 03:48
Сега ви е късметя за да освободите БГ , альо комунягите какво чакате !!?

През 2006 година САЩ ще приемат 70 000 бежанци

25 октомври 2005 | 02:27
Агенция "Фокус"Вашингтон. Американският президент Джордж Буш одобри квотата за прием на бежанци за 2006 година, предаде Ройтерс. САЩ ще приемат 70 000 бежанци. Според данните за 2005 година са приети 53 800 бежанци. Буш прави уточнението, че от Африка ще бъдат приети 20 000 бежанци, 15 000 от Източна Азия и 15 000 от Европа и Централна Азия. По 5 000 бежанци от Латинска Америка и Карибските държави, Близкия Изток и Южна Азия. От останалите региони общо 10 000 бежанци.
25 Октомври 2005 03:52
Легализирането на проституцията ще донесе на държавата допълнителен годишен приход от платените данъци. Така е навсякъде по цивилизования свят.

25 Октомври 2005 04:46
Ленте и спадат парсата на сутеньорите или на черното иконжмик ?!?
ПП - Оле - ле какво че стане после !
25 Октомври 2005 07:14
ДЕПУТАТИ[/size=2][/b]

Редактирано от - bot на 25/10/2005 г/ 09:07:46

25 Октомври 2005 08:44
Да, имаше ги и при Тодор Живков, беха повече от 900 хиляди, и не по околовръсното, а по институти, посолства, държавната и политическата власт и после станаха дивокрадци, а оная другата проституция си е мноого древна и с твърд "морал" и контингент...
25 Октомври 2005 09:38
Както и всичко друго, тази дейност е полулегална.Проститутки-партизанки!Добре е да слязат от балкана/пътищата/и да се настанят в градовете.лекарски контрол, данъци и изпит по професионализъм.Да не плащаме нахалост!
25 Октомври 2005 10:27
"...края на света, предвиден от Стивън Хокинг ..."
Ама защо пропуска да цитира самия Хокинг за проститутките? Той казва, че на научните работници и проститутките им се плаща за да вършат нещо, което им харесва.
25 Октомври 2005 10:40
40% например от английските туристи са признали в анкета, че в дестинациите си са мотивирани от възможността за лесен и евтин секс. А гърците, преобладаващо от мъжки пол, които плъпват за по една нощ из Сандански, Свиленград или Харманли, от какво, мислите, са привлечени?


А немските педофили ???
25 Октомври 2005 10:44
. Нали единственият начин, по който данъчните ще могат да уловят "услуга без касова бележка", е като сами, така да се каже, влязат в ролята на клиенти.
Смеем ли да искаме чак такива усилия от тях? Съвестно ни е, въпреки че някои данъчни охотно биха се жертвали, щом е за обществото и просперитета му


Ха тъй, бат'Бойко(Ламбовски, не онзи Пенкилера) ти знаеш!Щом е на ползу роду ние сме готови на всичко и по всеко време...срещу съответна насрещна престацийка, разбира се.
25 Октомври 2005 10:45
Гърците идват за да си купят евтини маслини
25 Октомври 2005 10:46
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 25/10/2005 г/ 10:48:21

25 Октомври 2005 11:11
Хитро момче! Ще пише цяла година тези "Обратни разписки" и догодина пак ще кандидатства за "Черноризец Храбър". *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 25/10/2005 г/ 11:33:34

25 Октомври 2005 11:56
Ламбовски, как ти хрумват такива подривни писания бре момче? Някое равинче ли ти ги диктува?
25 Октомври 2005 12:00
Както пише по американските барове: "Не стреляйте по колумнистите, толкова могат!"
25 Октомври 2005 12:25
Ех, Бойко, Бойко...
Разбира се, че е най-лесно и безопасно да пишеш за проститутките и затова как не им бил решен проблема с закона. Не е като да разследваш далаверите и кражбите на политическият ни и икономически "елит".
25 Октомври 2005 12:33
Днес да не е случайно Международния ден на проститутките?
25 Октомври 2005 12:36
Тц! Днеска е новолуние, а утре е Дмитровден, га плащат на ратаите...
25 Октомври 2005 12:45
О проститутках можно говорить долго....
25 Октомври 2005 13:08
В отсрещния блок на 7 етаж имаше 'таен' публичен дом, голем майтап, деца играят отвън и чичковци чакат ред, идваше и бял полицейски опел, не внушавам нищо, не, но откакто показно разбиха шантана, не съм ги виждал. Други места бяха фризьорски салон до Тримона....на колелото на гарата. И разправят, че некои ги снимали и слушали, ама не ми се верва, много филми съм гледал сигурно

Редактирано от - Пейчо Пеев на 25/10/2005 г/ 13:21:12

25 Октомври 2005 14:59
А какие у нас хорошие здесь в России! Приезжайте к нам.
25 Октомври 2005 15:08
Както е казал древноримския поет ВЕЗУВИЙ:' Дон СПИРО, е ПЕРО!!"

P.S. А древноруския поет ТУНГУСОВ не се сещам още какво е казал. Ама как СТРЕЛЕЦКИЯ ПОЛК е посрещал Пьотр ВЕЛИКИ се сещам. Тогава , все още е нямало ЧЕРВЕН ПЛОЩАД.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД