:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

С 10% се вдига издръжката на училищата

Общините с делегирани бюджети ще получат и по още 40 лв. на ученик
Средната издръжка на един ученик ще се повиши от 1157 на 1266 лв. от 1 юли. Проектът на постановление ще бъде внесен до дни за одобрение от правителството, съобщиха вчера от МОН. Увеличението е с 10.6% и варира от 104 до 169 лв. на дете в зависимост от вида на съответното училище и общината. За увеличението ще бъдат предвидени 60 млн. лв.

От просветното министерство предвиждат и още едно увеличение на издръжката, но за общините, които са въвели успешно делегираните бюджети. С новия модел на финансиране, който стартира от началото на годината, успешно са се справили над 97% от местните власти. За тях се предвиждат други 21 млн. лв., които ще стигнат за средно по 40 лв. на ученик или близо 4 на сто над стандарта за издръжка. Общинските съвети имат срок от 1 месец, за да коригират бюджетите на училищата с двете увеличения.

За увеличение на издръжката настояват от месеци учителските синдикати и сдружението на общините. Профсъюзите искаха средната издръжка да стане 1380 лв. Мотивът им е, че с въвеждането на делегираните бюджети от началото на годината средствата не стигат за увеличение на учителските заплати и за извънкласните дейности. Според кметове недостатъчните средства по делегираните бюджети са и една от причините за затварянето на училища. Преди месец учителските синдикати пък изчислиха, че в училищата с под 300 ученици средствата за заплати изобщо няма да стигнат. Според тях учителите могат да получават 650 лв., но при съкращение на 12.5% от служителите. Според разчетите на МОН увеличение на учителските заплати до средно брутно ниво от 650 лв. е възможно при липса на просрочени задължения и при балансиран бюджет.



РАЗЧЕТИ

Не всички общински училища бяха готови да въведат делегираните бюджети от 1 януари т.г., коментира Мария Минчева, шеф на Дирекция "Образование" в Столичната община пред "Фокус". Според нея не само малките, а и училищата с по 700 ученици изпитват трудности и причината е в ниския стандарт за издръжка. По данни на общината училищата в Нови Искър, в кв. "Кремиковци" и в Панчарево вече са изхарчили повече от половината си средства за издръжка, тъй като са на течно гориво, което е много скъпо. Предстои внасянето на предложение към столичните общинари за дофинансиране на училищата на нафта и на училищата с басейни, каза още Минчева. Отделно общината отпуска 7.5 млн. лв. за ремонти на покрив, подмяна на дограма, ремонти на ВиК инсталации и тоалетни, както и ремонти на отоплителните инсталации. 37 са софийските училища, които се нуждаят от спешни ремонти.
8
1988
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
28 Юни 2008 09:49
60 млн. за над 3000 училища?
Какво великодушие - образованието ще се къпе в пари
28 Юни 2008 11:50
С 10% се вдига дръжката на училищата
28 Юни 2008 11:52
Пълна лъжа на Вълчевите PR-и!
Истинската сума за издръжка на ученик в момента е 970 лева. Останалите се прибират от МОН и общините и се разпределят по тяхно усмотрение. Знам за случаи, когато от цъфтящо СОУ са взели за миналата година над 60 000 лева и са ги дали на математичска гимназия. Която била закъсала, защото имала много проекти. А проектите на нормалните училища /без директори в партийните комитети на триглавата ламя!/ се режат из корен.
Значи - ако това стане реалност - издръжката ще е нейде около 1 000 лева. Да говорим конкретно. Какви нови заплати на учителите? За 24 май във Варна и цяла Североизточна България в много училища не бяха давани премии. Препоръчаните премии за преподаватели, чиито ученици са постигнали високи резултати на матура, също са пожелателни. Да не говорим за ремонти, подмяна на материалната база /в доста училища - и то не само в селата/ чиновете носят още подписите на родителите на днес седящите върху им ученици/, модернизация на учебните пособия /неграмотният глупак Вълчев искаше провинили се ученици да зареждат прибори, пособия и материали за часовете. Той няма понятие, че пари за подобни "луксове" няма. И е учи теоретично!/.
Изобщо - просветата е последна грижа на властта. И най-лошото - на родители, баби, дядовци и всякакви роднини на деца не им пука. А уж те са обществото!
28 Юни 2008 13:38
Господа журналисти от в."Сега", след като повтаряте непрекъснато лъжите на господата от МОН, би било редно поне един път да дадете право на отговор и на тези, които стачкуваха 40 дни с надеждата, че нещо в образователната ни система ще се промени.В МОН ви лъжат!В момента делегирани бюджети на практика няма!Отново парите за образованието отиват в общините, където се преразпределят 20% от тях, а остатъка се превежда по сметките на училищата.Реалната издръжка на ученик в момента е 960 лв. и тези пари са крайно недостатъчни.Не достигат средства за ток, парно, офис-консумативи, интернет, ремонти...Учителите няма да получат увеличение на заплатите си.Средства за работно облекло няма.Няма пари и т.нар. "муравейки"/парите, които се изплащаха по празниците 24 май, 15 септември и Коледа/.Декемврийските заплати отдавна вече ги няма и директорите се чудят как да вържат годишния бюджет.Престанете да слугувате на крадливата и лъжлива тройна коалиция, просто пратете хора в средните и малките училища , и ще вникнете в изключителната сложност на проблема, наречен образование, който се задълбочава все повече, откакто начело на МОН застана парвенюто и кариериста Вълчев.

Редактирано от - bm1914ls на 28/6/2008 г/ 13:49:37

28 Юни 2008 14:18
[/size=2]Ето още една "ВЕЛИКА" идея на ...(уф...да ме прощават хората, дето Господ ги е наказал с ментални проблеми...) дебила Вълчев -[/size=2]
На въпрос какво ще се прави с училищата, показали най-слаби резултати, министър Вълчев отговори, че първото нещо, което ще бъде направено през юли е да бъдат сравнени срочните, респективно годишните, оценки на всяко дете от всяко едно училище в страната с това, което е постигнало на матурите. Големият въпрос ще възникне, когато едно дете има тройка или двойка на държавните зрелостни изпити, а е оценено с петици и шестици от неговите учители, уточни образователният министър.

Натиснете тук

Не мога да разбера защо се е вторачил толкова в маломерните паралелки и е твърдо убеден г-на Вълчева, че точно там децата ще са най-неграмотни.. Би трябвало да е обратното - с колкото по-малко деца работиш, толкова повече време можеш да им отделиш... Нека се огледа в близките държави - в една Гърция напр. в горен курс учениците са по 16-18 човека... Ние ще направим от пети клас да са по 35 ученика... И пак по смътни спомени - някога са били толкова и сме станали грамотни..Ми...в пети клас нашият клас беше от 42 души, ама като влезе учител, муха да бръмне, ще се чуе..А да отидеш без домашно на училище..лелеее..дупе да ти е яко... А като дойде класния на проверка у дома... Спомени, спомени... Много ми се иска господин монстъра да покаже на практика КАК се преподава в едно обикновено училище.. с учебните пособия, с които разполага и с безумните учебници, които ни предлага.. Айде пак се увлякох...
Все по-ясно става колко педагогически НЕГРАМОТЕН е мисинстърът, който трябва да разбира от педагогика... А се питам и чисто технически - КОЙ, КОГА и КАК ще направи тези сравнения?! Ама.. не ми се коментира...

Редактирано от - bot на 28/6/2008 г/ 15:54:51

28 Юни 2008 21:17
@bm1914ls
Тоя път ще защитя Ванина. Каквото е казала, вярно си е - 10%. В крайна сметка хайде да не плюем и своите, а? (тя ни е бивша колежка) И аз искам да пише във вестника, че министърът най-после се е засрамил и е подал оставка, ама...


Делегираните бюджети не са повод едно училище да взема повече пари, а да взема по-малко. Те затова са измислени - да има повод за съкращения. 1/5 от бюджета на всички училища остава в общината, поне от първата година се вижда, че с тези пари минават не много справедливо от едни училища в други.

Редактирано от - imho на 28/6/2008 г/ 23:08:07

29 Юни 2008 09:31
Не си ме разбрал.Не казвам нищо за 10% процента-може наистина да даде толкова монстъра.Става дума за това, че реалната издръжка, която се получава не е 1157 лв. на ученик, а 960 лв. на ученик.Освен това-делегиран бюджет наистина няма, защото отново парите минават през общината, а на директорите се отпускат месечни дотации.Нали училищата трябваше да станат второстепенен разпоредител, т.е. парите да отиват от Министерството направо в техните сметки.

Редактирано от - bm1914ls на 29/6/2008 г/ 09:38:33

29 Юни 2008 11:42
Да, така е... Всичко се прави наполовина... Перманентната реформа е удобна на някои хора... Иначе всичките "реформи" ще приключат за два месеца и тогава с какво ще залъгват общественото мнение...


43 дена стачка не промениха нещата, че статиите по вестниците ли... Още по време на стачката си беше ясно - на масата от народа не им пука за качеството на образованието, хората искат диплома, а не образование, и колкото по-сме смачкани и бедни и безправни, толкова по-пропусклива и невзискателна ще е системата.

Редактирано от - imho на 29/6/2008 г/ 16:54:27

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД