:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

28 структури раздуват излишно администрацията

Работещите в Авиоотряд 28 и болница "Лозенец" също са в армията на чиновниците
Поне 28 структури излишно раздуват администрацията, без да имат присъща за нея дейност, и МС трябва да реши как да постъпи с тях. Това съобщиха от министерството на Николай Василев след представяне на резултатите от проучване на KPMG по проект, финансиран от еврофондовете.

Специалистите препоръчват на министерството да предложи промени за отпадане на прословутия чл. 60 от закона за администрацията. Според него "МС може да създава експериментални лаборатории, изследователски институти, образователни центрове или центрове за обучение, медицински или рехабилитационни центрове и други".

"Трудно е да се пресметне точният брой на тези структури именно заради думата "други", зад която не е ясно какво се крие", заяви Радостина Захариева, шеф на дирекция "Организационно развитие на административните структури". По въпросния чл. 60 са създадени Авиоотряд 28, който обслужва правителството, Национален център за информация и документация, Център на промишлеността на Република България в Москва, Национален център за изследване на виното и спиртните напитки, Институт по розата и етеричномаслените култури, Център "Фонд лечение на деца", Център "Винарска изба Евксиноград". В този списък е и болница "Лозенец".

Отпадането на остарелия вече член от закона не означава, че тези структури непременно ще бъдат закрити, допълни Захариева. Според нея те могат да бъдат преобразувани.

Консултантът на KPMG и един от авторите на закона Невяна Кънева пък обясни, че чл. 60 обхваща структури, които още преди 10 г. са били на доизживяване. Целта е била да се види доколко функциите им са важни за държавата, за да ги финансира тя, и доколко са жизнеспособни, за да продължат сами да работят. Според Кънева сега трябва да се направи анализ какво са свършили. А след това да се съпоставят с финансирането от бюджета. "Част от структурите могат да се закрият, други да се преобразуват. Научноизследователските институти ще отидат към БАН. Функциите на други пък могат да се поемат от търговско дружество, а на трети - от неправителствения сектор", смята Кънева.

Подобен анализ бе направен още в царския кабинет от министър Димитър Калчев и според него така администрацията трябваше да намалее с около 3000 души. Правителството на Сакскобургготски обаче не намери политическа воля за тази реформа.
5
2657
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Юли 2008 01:45
Научноизследователските институти ще отидат към БАН

Та то БАН е най "раздутата" инфлационна структура!
БАН трябва да се затвори!
26 Юли 2008 10:15
Да се закрие БАН е несериозно.В него трябва да останат само тия, които ДАВАТ принос в съвремената наука и напредничави технологи, а не тия, дето се НАПИКАВАТ...
26 Юли 2008 10:28
Един приятел скоро разправяше, че в БАН я са останали 3500-4000 учени, я вече не. На фона на 110000 (сто и десет хиляди) правителствена администрация и нейде към 65000 (шейсет и пет хиляди) в МВР това си е капка в морето, все пак. За туй изглежда по-лесно да се затвори БАН, нали?
26 Юли 2008 11:25
БАН е комунистичeска структура за mind control , за индоктринация и промиване на мозъци и за корупция.
В САЩ с хиляди най успешни научни институти науката е децентрализирана.
В САЩ БАН няма!Няма и подобие на хилядите корумпирани и негодни БАНаджии!
26 Юли 2008 20:41
Институт по розата и етеричномаслените култури- този институт е создаден по царско време още и в него се съхранява цялата рекилто розово маслона България. Това е направено с цел да държи на качеството и количеството.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД