:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,438
Активни 563
Страници 1,883
За един ден 1,302,066

Еврокомисията спря още 1.6 млрд. евро за България

Брюксел замразява всички пари за пътища и жп линии, докато не бъдат разкрити злоупотребите в пътния фонд
Дирк Анер, генерален директор на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК.
Ударът на Брюксел срещу България тази седмица се оказа двойно по-тежък. Във вторник страната е била уведомена, че се замразяват 1.6 млрд. евро по една от седемте оперативни програми - "Транспорт", научи "Сега". Тази сума е извън спрените вече 825 млн. евро по предприсъединителните фондове ИСПА, ФАР и САПАРД.



Така сумарната загуба на страната заради корупцията може да надхвърли дори бюджетния излишък, който тази година се очертава да бъде 5 млрд. лв. (около 2.5 млрд. евро).

На 22 юли 2008 г. финансовият министър Пламен Орешарски е получил писмо от главния директор на Главна дирекция "Регионална политика" Дирк Анер (Германия), в което пише, че заради сигналите за злоупотреби във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ) се спира финансирането от ЕК на Оперативна програма "Транспорт". Тя получава средства от Кохезионния фонд, предназначен главно за транспорт и екология в слаборазвити райони. България има шест слаборазвити по европейските стандарти района. Този фонд е продължение на предприсъединителната програма ИСПА, която бе замразена още на 24 януари 2008 г. заради братската далавера за 120 млн. лв. между ФРПИ и фирма "Биндер", както и заради уличаването на двама подкупни служители в пътния фонд.

Досега никой от управляващите не е признал публично за новия удар на Брюксел. В. "Сега" обаче разполага с писмото до Орешарски, разпратено с копия до регионалния министър Асен Гагаузов и транспортния министър Петър Мутафчиев, които си поделяха отговорността за управлението на ФРПИ. В него Дирк Анер пише: "ФРПИ е единственият бенефициент на цялата приоритетна ос в Оперативна програма "Транспорт" за периода 2007-2013 г. с бюджет от над 1 млрд. евро. Сигурен съм, че ще се съгласите, че би било неприемливо да продължат плащанията при наличието дори на най-малко подозрение относно честността на ФРПИ, като се има предвид тежестта на нередностите, открити в текущите проекти по Кохезионния фонд, както и случаите на злоупотреби и конфликт на интереси".

Анер напомня, че е препоръчал спиране на плащанията по два текущи проекта от Кохезионния фонд, които бяха част от ИСПА: автомагистрала "Люлин" от пътен възел Даскалово до София и техническата помощ за изготвяне на пътни проекти за общоевропейските транспортни коридори през България. От "Люлин" загубата е за 140-150 млн. евро., а от втория проект - близо 5 млн. евро. ЕК предупреди, че почтеното усвояване на предприсъединителни фондове е проверка дали държавата заслужава достъп като пълноправен член до Структурните и Кохезионния фонд, по които през следващите пет години тя има право на близо 7 млрд. евро. Провалът по ИСПА е послужил като предупредителен сигнал за спиране на парите от Кохезионния фонд за ОП "Транспорт".

"Комисията има отговорност към европейските данъкоплатци, включително и българското общество, да гарантира, че бюджетът за кохезионната политика се изразходва правилно и че всякакви нередности могат да бъдат предотвратени, разкрити и отстранени. Ако има загуба на средства в резултат на злоупотреба или небрежност от страна на българското правителство, то ще бъде отговорно за връщане на загубените суми в общия бюджет на ЕС", пише Дирк Анер.

За да бъде размразена колосалната сума, България трябва да изпълни три условия:

1. Да извърши ново разследване за конфликт на интереси и да докаже, че не е имало злоупотреба с пари от Кохезионния фонд.

2. Да напише нов и подробен План за действие спрямо ФРПИ с цел да бъдат отстранени всички слабости, посочени в одита на компанията KPMG , а също ясно да посочи поправителни мерки, съпроводени с точни и реалистични срокове и да даде доказателства, че е приложила тези мерки, така че ЕК да извърши после проверка.

3. Да обнови управлението и контролните системи на пътния фонд след неговото преструктуриране.

ОП "Транспорт" бе одобрена на 7 ноември 2007 г. и възлиза на малко над 2 млрд. евро. От тях 81% (1.624 млрд. евро) дава ЕС, а 19% (0.379 млрд. евро) - България. Тя е предназначена да обнови до 2013 г. 781 км железопътни линии и 880 км автомагистрали и първокласни пътища, да изгради 206 км нови магистрали, 7.1 км нови линии на метрото и 11 метростанции в София. С тези пари трябваше да се построи магистрала "Струма" към Гърция и магистрала "Марица" към Турция. Те щяха да осъвременят основните релсови пътища с национално, презгранично и европейско значение, а също и да отстранят критичните точки за речния транспорт по Дунав.

Всичко това няма да се случи с европейски пари, докато не бъдат разкрити, разобличени и наказани виновниците за злоупотреби с фондовете на ЕС. До момента в пътния фонд бяха направени 7 проверки. Инспекторатите на финансовото, регионалното и транспортното министерство не откриха нередности. Ревизиите на Сметната палата и на KPMG обаче установиха гигантски нарушения и данните от тях бяха пратени в прокуратурата. Въпреки това министър Гагаузов продължи да настоява, че във фонда всичко е наред и че докладът на KPMG е писан от изрезки по вестниците.
233
9684
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
233
 Видими 
26 Юли 2008 01:30
Айде, почна се и с кохезионните фондове.
Това правителство требе с камъни да се пребие.
26 Юли 2008 01:36
ам патето!
26 Юли 2008 01:37
Натиснете тук
26 Юли 2008 01:47
Само така.

Трябва някой да тропне по масата яко за да стане яско колко корумпиран е българинът и че следващата стъпка е не спиране на фондовете, ами и допълнителни глоби за корумпуиране на ЕС.
26 Юли 2008 02:09
Време е за политически борд, иначе и на следващите избори ще си изберем пак некадърни тарикати като днешните.
26 Юли 2008 02:16
Сега е момента някой да дръпне една сърцираздирателна реч защо не трябва да се гласува на избори.
26 Юли 2008 02:33
И значи кво, виновни до доказване на противнота а
26 Юли 2008 02:41
Във вторник страната е била уведомена, че се замразяват 1.6 млрд. евро по една от седемте оперативни програми - "Транспорт", научи "Сега". Тази сума е извън спрените вече 825 млн. евро по предприсъединителните фондове ИСПА, ФАР и САПАРД.

Начи до тук: 825 + 1600 = 2.45 млрд евро.
И това че ние сме дали 500 млн евро внос в ЕС, общо 3 млрд. евро загуба.
Бравус! Такъв рекорд и бай Тошо не можа да постигне само за една година.
Ама учениците му се учат. Петилетката за една година със знак минус!
Медал "Стара Планина" за Сергей Морски!
26 Юли 2008 03:12
Ако изнесения материал се основава на истински данни то посланието към това правителство вече е директно - очакваме Оставки! по цивилизован начин. Към висшите правораздаватели също...
26 Юли 2008 03:28
Спомням си как една известна бг лидерка изнасяше лекции пред едни бг емигранти в една далечна страна за "голямото усвояване в юга" ...и как било вече време да се върнат...
26 Юли 2008 05:05
Логично е. Далаверите на трикрадливата коалиция са очевидни. Беше просто въпрос на време и в Брюксел да забележат че целта на цялото управление е да краде откъдето завърне, колкото може и докато може.
Нагли и безочливи крадци, докопали се до властта с цел да я използват за лично облагодетелстване, няма какво друго да направят. Резултат в борбата с корупцията няма, няма и как да има. След 3 години празни приказки и гръмки обещания, няма кого да излъжат оттук нататък. Вече и Европа не вярва на лъжи...
26 Юли 2008 05:10
Много, пък, важно?!?
Някакви си 1-2-3-5-10-15/вкл. тези от спирането на АЕЦ "Козлудуй" от Кобургготски-"царя", Доган-"султана", Кунева-"снахата" и Първанов-"Гоце" по "политически причини"/милиарда загуби за България и българския Народ!
Важното е Сидеров и съпругата му да бъдат осъдени за "Подбуждане/ на Павел Чернев?!/към Лъжесвидетелство"! И "ще се справим с "Атака"!..."- както кълнеше Първанов-"Гоце" преди време пред западни медии!!!
26 Юли 2008 05:27
ам патето ...
и още и още за бирата !
26 Юли 2008 05:28
26 Юли 2008 05:29
върховно е !
26 Юли 2008 05:31
Bira,
Тази година си # 1 !
26 Юли 2008 06:38
Абе за сумата си прав. В евро излиза малко повече от 300 млн. Ама не знам какво връщат или не връщат.
В бюджета си пише: IV.ВНОСКА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
659 894 400 лв. за 2008г.
Натиснете тук
Аз ти казвам какво губим, а ти направи сметка какво ще спечелим.
26 Юли 2008 06:41
Апропо, не искам да слагам в кюпа и пропуснатите ползи от инвестиции заради раздухването на тези скандали по всички западни медии. И Икономист писа, и Ройтерс, и в Германия. Изобщо мазало. Никой няма да си сложи парите в корумпирана кочина. Пак ще отидат при Румънците.
26 Юли 2008 06:52
BRIGHTMAN,
/:/ "Ако някой действително иска да се пребори с корупцията в България, то трябва да се бори не с последствията, а да премахне предпоставките..."
......................................... ......................................... ....................................
Напротив!
В борбата с Корупцията ТРЯБВА да се премахне "Последствието" за Корупционера! Това е, май, единственото Изключение от Правилото, че трябва да се премахват Причините, а НЕ Последствията от тях?! Освен ако приемем, че, при Корупцията "Причината" е Мотивът у Корупционера да корупционира!
А "Последствието" при Корупцията е Имотната Облага/пари, коли, вили, жени и т.н./ получена НЕПРАВОМЕРНО, но НЕотнета от получилия е неправомерно корупционер!.
Сиреч, НУЖНА е бърза и поголовна КОНФИСКАЦИЯ на всяко Имущество/движимо, недвижимо, пари/, чийто Размер очевидно и с много надхвърля размера на легитимните Доходи на Собственика на това имущество- а той, Собственикът, НЕ може да докаже легитимността на придобиването на цялото му имущество! В такъв случай Разликата НАД легитимните му и доказани доходи да се конфискува!
Ерго, борбата с Корупцията ТРЯБВА да лишава бъдещите потенциални корупционери от Мотив да корупционират! Значи, ако потенциален Корупционер е 100% сигурен, че ще му бъде КОНФИСКУВАНО имуществото, което той е придобил по корупционен начин, той няма да има Мотив да корупционира, нали?!
Т.е., на Корупционера НЕ му давай затвор, а му вземи Мотива! КАЗАХ!
26 Юли 2008 07:06
Затова и свестни чужди "инвеститори" не идват, а единствено мошеници и перачи на пари.

Помисли отначало дали в Бг няма стабилни чужди фирми.
Оставям ти време до утре.
26 Юли 2008 07:07

Ако някой действително иска да се пребори с корупцията в България, то трябва да се бори не с последствията, а да премахне предпоставките. И то спрямо българският манталитет и реална ценностна система.


Брайтман,
И аз съм убедена, че това е основния проблем! Както и че никой не работи по него.

26 Юли 2008 07:35
Изслушайте ме: Идват избори. Ние червената бюлетина няма да я продадем за някакви си 2млрд. евро. Ние сме си идеалисти . Какво от това , че ни правят на маймуни. Да не сме за един ден.
26 Юли 2008 07:43
64 години българската политическа класа развращава българският народ и руши ценостната му система!
В България човек може да може всичко да прави, но не може ли да краде и лъже, две пари не прави!!!
26 Юли 2008 07:53

Не се КАСВАЙТЕ !!!!!!! В който и , , СЪЮЗ" сме влезли не е , , ПРОКОПСАЛ".....
26 Юли 2008 07:56
И това ми хареса.
Но още повече ще се изкефя когато
ще бъдем извън ЕС.
26 Юли 2008 08:13
Ако продължава така, то България ще си излезе сама от ЕС ... и по живо по здраво.
26 Юли 2008 08:35
Не, че нещо искам да кажа, но тази "новина" всъщност само този "вестник" я е публикувал..Смисъл доста е грандиозна за да публикувана само от един вестник...Нещо май май има нещо гнило в цялата работа..Някой се опитва да очерни още повече правителството.Не че го защитавам, но не мисля че това е особено вярна вест..
26 Юли 2008 08:38
Сливенската фирма „Биндер”, която е собственост на средния брат от Нова Загора има възложени държавни поръчки за около 120 млн. евро годишно. Дори и при минимална норма на печалба, това в пътния бранш е около 50млн лева печалба. Знаете ли кой печели 50 млн. на година? Големия батко е в Агенция пътища и е топлата връзка „от батко на братко”. Но кое е още по-интересното в заверата край сините камъни? Ами от Сливен е и Асен Гагаузов(бивш кмет дори), сега министър на Регионалното развитие.....
Че колко са някакви си 50 милиона..........
Надявам се европейската комисия да ни набие кофите веднъж завинаги. Лошото е, че и ние ще страдаме от цялата работа, но тия мошеници се самозабравиха!
26 Юли 2008 08:41
10.01.1997 !!! ВРЕМЕ Е!
26 Юли 2008 08:53
ЕС почват да ме кефят!
26 Юли 2008 08:56
Вероятно това ще бъде последното щастливо лято. След това идват проблемите.
26 Юли 2008 08:59
1. Да извърши ново разследване за конфликт на интереси и да докаже, че не е имало злоупотреба с пари от Кохезионния фонд.

Това е най-лесното! Нима няма да повярват на честната дума на българските министри?
Вчера една министърка не се ли кълнеше и подписваше при Коритаров, че няма да загубим нито евро?
И мен ЕС започва да ми харесва. Вярно, губим пари - те /политиканите/ ще ги наваксат с данъци - обаче за урок се плаща. А ние имаме нужда не само от уроци, а и от доста пердах по главата. Или задника. Зависи с какво мислим.
26 Юли 2008 09:00
Май наистина трябва ЕС директно да поеме управлението на страната. Щото утре и Пожарникаря няма да ни оправи, просто сме си крадливо племе - видя се и при Жан, и при Иван, и при Царо, и сега... Стига експерименти.
26 Юли 2008 09:07
Вчера една министърка не се ли кълнеше и подписваше при Коритаров, че няма да загубим нито евро?


Не! Надуваше се че няма да зугубим нито евро, ама точно тогава Коритаров и натика лист и химикалка и тя почна да увърта...
Накрая подписа че щяла да направи каквото е по силите и да им върнат лапачката.

26 Юли 2008 09:27
Brightman,
случващото се няма нищо общо с българския манталитет. С ценностната система в абсурдистан - да. А предпоставките са известни - цялата клика, която положи неимоверни усилия да възпита хората в корупция, т.е. ако не си платиш, няма нищо да получиш. Това са тези, които планираха как паричните потоци да се вливат в джобовете им, включително и по този начин. Това са предпоставките, а как същите да се борят срещу нещо, дето са го създавали поне две десетилетия?
Иначе е удобно настоящето да се обяснява с изопачаване на историята ни.
26 Юли 2008 09:41
Г-да ТЕМЕРУТИ УПРАВЛЯВАЩИ!! С най-голямо удоволствие бих ви ИЗГОНИЛ ВСИЧКИТЕ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ, ама понеже сте крадливи и некадърни никъде и никой няма да ви приеме, освен на луната, може би, и то с вързани ръце и запушени уста, щото и там ще се оплюете и ще си крадете лунните камъни един от друг!! И като така, най-добре, гласувайте си един ЗАТВОР, ОГРАДЕТЕ ГО И СИ ЖИВЕЙТЕ В КОЧИНАТА, КОЯТО сега е цяла България, благодарение на вашата НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И КРАДЛИВОСТ!Отнася се за ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ! НЕНУЖНИ СТЕ, И без това всичко се ръководи от Брюксел!!Като така-нямаме нужда от правителство, от депутати и от президент-НЯМАМЕ НУЖДА ОТ КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ!!20 години стигат!!
26 Юли 2008 09:43
Аз пак да питам...Некой чел/слушал ли е тая новина някъде другаде?Аз лично проверих доста инфо сайтове и вестници и само тук го видях тва..Странно, а?
26 Юли 2008 09:49
И въпреки всичко, според Станишев България е в изключително благоприятна икономическа среда... Натиснете тук
Смешници
26 Юли 2008 09:52
Ми то ся ония като им спират парите, познайте от кой им остава да крадат. Тая държава я оправя само преврат и диктатура. Иначе няма сила на света, която да ги спре да крадат. Единствения начин е да бъдат изпоразстреляни.
26 Юли 2008 09:57
Така ни се пада. Едно време гордите румънци пръснаха кратуната на Чеушеско, а ние на бай Тошо му направихме паметник, че и вече личния му телохранител (в годините му на изгнаничество) е кмет на столицата, даже се готви и за премиер.
Ясно е, че тук номенклатурата ни се качва на главата, докато в Румъния не смеят, щото видяха, че могат да получат някой head shot.
26 Юли 2008 10:05


Art
[Златен]
от Bulgaria
Общо мнения: 371
Този човек, явно с някакви увреждания, се бори за Нобелова награда за икономика.
Създадено: 26.7.2008 г. 09:01:03
Eдин от най-значимите му приноси за икономическата теория бе иззказан на 15 март 2006 г. в телевизионно интервю за канал 1. В него, по повод на зададен въпрос за смяната на номерата Станишев заявява:
„Първо искам да върна лентата малко назад. Част от проблема е това, че държавата своевременно, в продължение на години, не си е вършила работата. Не са подменяни номера на коли, които са с регистрация от преди ...."
С основаание може да претендира за съществен принос, тъй като никой преди него в световен мащаб не се е сетил да провъзгласи, че е работа на държавата да се отказва от дадения от нея документ за регистрация на МПС и да иска собствениците да заплащат отново и отново за същата услуга.
Като имам предвид този негов принос и заслугите му, описани в http://www.mitev.eu/2008/02/06/sergej_sta nishev/, както и особено безспорните му заслуги за сегашните санкции на ЕС спрямо България
отправям призив към участниците във форума и всички читатели да поискат неговата незабавна оставка.
Подкрепящите призива освен във форума могат да сторят това и под текста на цитирания линк, където след повторно натискане върху заглавието се появява поле за коментари.

26 Юли 2008 10:07
Независимо от факта, че наистина е публикувано само тук, аз съм склонна да повярвам, просто достатъчно дълго време е било успешно укривано това писмо, освен това винаги може да се направи насрещна проверка на инфото със съставителите от ЕК, не мисля, че е балон.
Толкова съм разочарована, бясна и ме е срам !!! Кажете ми, защо мене ме е срам, а тези "успешни" министри и техния вожд не ги е срам, ами напротив - тичат по медии, пращат емисари навсякъде, осигурили са дежурства на техни хора за всички телевизии и радиа, отвсякъде тече оптимизъм и отричане, бялото е черно, черното е бяло...ние сме слепи полуидиоти, които трябва да вярват на тях, а не на докладите и ясните доказателства от Европа?
Самозабравили се самодоволни и самодостатъчни крадци, които ме срамят и мен!
26 Юли 2008 10:12
А сега някои хора ще дължат отчет пред Васил Божков...
26 Юли 2008 10:16
Тия наказания са като спиране на завода, защото на двама от шофьорите му са им взети книжките. Баси недоклатената работа излезе тая Европа!
26 Юли 2008 10:22
Решението е следното.
Ключовите управници да живеят задължително в чужбина на тайни адреси. Да получават необходимата инфо по интернета.
Така много трудно ще ги корумпират.

http://nedvijimiinvesticii.blogspot.com/
26 Юли 2008 10:37
Именно и Брайтман и Сирена са прави. Дълбоко разклатена е ценностната система на българина след 50 години комунизъм и 20 "преход". Но донякъде е прав и Параграфа - борбата трябва да е от двете страни - и на входа и на изхода. Не знам колко време ще отнеме, но съм оптимист.
26 Юли 2008 10:48
Aranita,
не е въпроса в това КЪДЕ да се промени, а КОЙ. Щото нали не очакваш корумпирания и корумпиращия да се борят с корупцията?
26 Юли 2008 10:59
Ако сега не падне правителството, това значи, че така му се пада на българския народ.
26 Юли 2008 11:13
Ако сега не падне правителството, това значи, че така му се пада на българския народ.


Имаме ли герой да се жертва за България. Някой, който да има принципи истински идеали.
Не продажник, каквото му кажат от УСА това да приказва.




26 Юли 2008 11:19
Здрайствуй товариш Сергей Дмитриевич
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД