:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,361,290
Активни 102
Страници 9,937
За един ден 1,302,066

Извори

Надгробна плоча на родителите на цар Самуил - княз Никола и Рипсимия, и на най-големия му брат Давид - мрамор, 993 г., с. Герман на Преспанското езеро, Национален исторически музей.
Надгробната плоча, открита в българското село Герман на Преспанското езеро, е едно от най-обичаните свидетелства за българската история. От точно 120 години нейната съдба вълнува всеки българин. През 1888 г. до малката селска църквица започват изкопни работи за градежа на нов храм. Много скоро е намерена масивна плоча от сивожълт мрамор с вдълбани легла за три оловни кръста и старобългарски надпис в долния десен ъгъл:

"† В името на отца и сина и с[ве]тия дух. Аз, Самуил, раб б[о]ж[и], поставям помен на [баща] си и майка си и брат [си н]а то[зи] кръст. Тези са имената на починалите: [Ни]кола, раб б[о]жи, [Рипсими]я, Дав[и]д. Написа[ се в] годината от сътво[рението на света] 6501 [=993], инди[кт 6]."

Изглежда селяните без затруднение разбират предназначението на мраморната плоча, защото тя още същия ден е пренесена в селското гробище. Скоро за находката научава директорът на Руския археологически институт в Цариград Ф. И. Успенски. През 1898 г. той успява да види и документира надгробието, а през следващата година подготвя и научното му издаване. Откритието се смята за сензационно - открит е най-старият точно датиран кирилски надпис, който си остава такъв и до днес. Всички големи имена в старобългаристиката, и в славистиката въобще, от края на ХIХ и началото на ХХ в. се занимават с паметника. От името на майката на Самуил в надписа е съхранена само последната буква и дълго името се разчита по предположение като Мария. След откриването на Виенския препис на "История" на Йоан Скилица и публикуването му от Б. Прокич през 1906 г. става ясно, че майката на Самуил се казва Рипсимия.

През 1916 г. надписът е пренесен в София заедно с редица ценни средновековни и възрожденски паметници на българското изкуство, за да бъдат спасени от военните действия. Чак до началото на 90-години на ХХ в. колекцията остава в тайна. Надписът днес е в средновековната експозицията на Националния исторически музей.
8
5003
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
07 Август 2008 10:00
Още по-важен и актуален исторически паметник е надписът на Иван Владислав. В него е употребен изразът "цар болгаром". Копие от надписа някога имаше в експозицията на Археологическия музей при БАН. Не знам сега дали е изложено, или под натиска на "македонската нация" копието е прибрано в депото на музея. Оригиналът би трябвало да е в Битоля, но сърбеещите си българи са го спастрили някъде. Добре че един доблестен българин (не Божидар Димитров) е направил копие на времето.
07 Август 2008 10:33
Хайде и цар Йоан Владислав в Битолския надпис: "През годината 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата мъченица наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин родом, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото."
07 Август 2008 12:12
Две поправки -

1/ 'отца и сина и с[ве]тия дух'. Тези имена трябва да са с главни букви, както са имената на хората, споменати в същия надпис;

2/ 'открит е най-старият точно датиран кирилски надпис, който си остава такъв и до днес'. Невежо е това твърдение. Най-старият такъв е от 920 г. и се намира в един скален манастир в Търговищко.

...............................


http://pavel.bloghub.org/

07 Август 2008 14:58
"...българин родом..."
Много ни се ще всички на този свят бългри родом да са българи, нали!?
Ама:
Ако кажем, че Джон Атанасов е българин - ще го направим защото БАЩА му е бил българин, емигрирал в Америка. Но какво да кажем за майка му?!
Нищо не казваме, защото тя е била ШВЕДКА!
Тогава Джон Атанасов българин ли е, швед ли е?
Ето на - ще излезе, че не съм патриот щом задавам такива въпроси!
А всъщност нещата са много прости - ПИТАМЕ ‌ САМИЯ ‌ ДЖОН‌ АТАНАСОВ ЗА‌ КАКЪВ‌ СЕ‌ ЧУВСТВА и по неговия отговор ще разберем истината, нали!
Ама, ще кажете, той е умрял и затова не можем да го попитаме!
Така е - умрял е и затова дайте да разлистим ЦЯЛАТА НЕГОВА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ, белким намерим нещичко по тая тема.
Да, ама не!
Джон Атанасов (бащата на компютъра) НИКОГА И НИКЪДЕ НЕ Е СПОМЕНАВАЛ, ЧЕ Се ЧУВСТВА БЪЛГАРИН!!!
Дори на умишлено, здавани такива въпроси, той винаги е отговарял:" АМЕРИКАНЕЦ СЪМ!!!"
Е да де, ама не! Ние българите винаги ще казваме, че е българин, НИЩО ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ!!!
"...българин родом..."
Бе той и на ВАНЕСА МЕЙ бащата е българин. При това е още жив, човекът и винаги можете да му зададете въпроса:"Вашата дъщеря БЪЛГАРКА ЛИ Е???"
И с цялото си българско нахалство ще получите ВЪЗМУТИТЕЛНИЯ ОТГОВОР: "МОЯТА ДЪЩЕРЯ НЕ Е БЪЛГАРКА!!!"
Ако и да е кръстена на баба си Иванка (Вана)!!!
НЕ Е БЪЛГАРКА, българката родом!!!
Ето това е и тълкуванието на "Битолския надпис" - РОДИЛ Се Е БЪЛГАРИН, човекът!!! От поне един родител българин!!!
Ама посетне не се знае! И като какъв е умрял - също!!!
А виещите срещу "Истинската история" ?!?
Ми да намерят нещо друго, което да каже че са били българи!!!
Ама НЯМА!!!
07 Август 2008 17:13
Хм, човекът с ник Ivan Petrinski малко плете аргументацията си /малко казвам в дух на колегиалност/. Значи:
А всъщност нещата са много прости - ПИТАМЕ ‌ САМИЯ ‌ ДЖОН‌ АТАНАСОВ ЗА‌ КАКЪВ‌ СЕ‌ ЧУВСТВА и по неговия отговор ще разберем истината, нали!

И
Ето това е и тълкуванието на "Битолския надпис" - РОДИЛ Се Е БЪЛГАРИН, човекът!!! От поне един родител българин!!!
Ама посетне не се знае! И като какъв е умрял - също!!!

Да, де - ама цар Йоан Владислав е написал ясно и точно какъв е бил /чувствал, живял/
Йоан, самодържец български... Този самодържец беше българин родом, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен

Та - има ли смисъл да реторичничим, задавайки неуместни въпроси - на които е отговорило и времето, и човекът с деяния и писмо?
БЪЛГАРИН Е БИЛ, БЪЛГАРИН СЕ Е ЧУВСТВАЛ, БЪЛГАРИН Е УМРЯЛ
Останалото са лафчета за осигиналничене.
П.П. Колега, в дискусия е неприлично да се употребяват обиди като "виещите срещу 'Истинската история". Оставям настрани спорността на истинността. Но да наричаш опонентите виещи - това демонстрира слабост в аргументацията и заместването на доводите с ругатни. Така се спори в кръчма!
07 Август 2008 17:19
Генек, колегата е объркан човек. Той смята , че няма българи и славяни, а само траки. Всички са/сме траки. Та затова ще плете словеса, за да доказва хипотезата си. Задавала съм му въпроси, на които НЕ дава никакви логични отговори.
07 Август 2008 17:27
До Ivan Petrinski

Именно "родом". След това какъв ставаш е друг въпрос.

В случая "родом" е използвано 100% коректно и е историко-юридическо ( "техническо" за регистрацията ) понятие.

Можеш да се самонаречеш после и "зимбабвиец", но ако по местните правила (някакви акттуални/традиционни правила 1, 2, 3 ....) си "родом" някакъв, значи си "родом" такъв.

Когато се роди човек (бебе) то логично е "родом" като родителите. Може да се доуточнява 100%, 50% и т.н. След време какъв става е съвсем отделен въпрос...

Например в наше време юридическото понятие за "родом българин" доколкото знам се свежда до 1 от 6 родители поне да бъде такъв (баща, майка и техните бащи майки; поправете ме ако греша; важно че има определено разумно правило, а не какво точно е то) и така признаваме македонците, без да забраняваме двойно гражданство.

Е не може пълно щастие. Винаги се търси разумна среда!

07 Август 2008 21:55
Аз не разбрах, все пак - извинете ме!
Джон Атанасов е 100 % българин защото е "българин родом" от баща 100% българин и майка 100% небългарка!!!
Ванеса Мей е 100 % НЕБЪЛГАРКА защото е "българка родом" от баща 100% българин и майка 100% небългарка!!!
Ето ви две съвременни неща, коио ВЗАИМНО СЕ ИЗКЛЮЧВАТ!!!
Поради тази причина е правилно ДА‌ СЕ ‌ ПИТАТ ТЕЗИ ЛИЦА КАТО КАКВИ, аджеба, СЕ ЧУВСТВАТ!!!
Но при историческите събития - НЕ МОЖЕМ ДА ПИТАМЕ! И поради тази причина трябва да си задаваме въпроси и Да не бягаме от отговорите, КОЛКОТО И ДА СА НИ НЕЛИЦЕПРИЯТНИ!!!
В случая става въпрос за ИЗДЪЛБАВАНЕ ВЪРХУ КАМЪК!!!
Т.е. работата по надписа КОСТВА УСИЛИЯ (може и многодневни). Можело е по-лесно да се напише "БЪЛГАРИН"!
Но е написано "БЪЛГАРИН РОДОМ"!!! И по-сложно и по-нелогично!
С една дума е подчертана НЕ ДУМАТА БЪЛГАРИН, а ДУМАТА РОДОМ!
Не споря нито като какъв е умрял, нито като какъв е живял... Тези работи Бенедикта по-ги разбира!
Само се питам - този човек Е ЗНАЕЛ, ЧЕ ИДВА КРАЯТ МУ!!! Разбирал го е! Примирил се е вече със съдбата си! И прави надписа НЕ ЗА СЕБЕ СИ!!!
А за тези, които идват след него, нали така Бенедикта!?
И в този надпис не пише простичко "БЪЛГАРИН", а усложнено - че само по "рождение е българин"!
И понеже задавам всички тези въпроси (които не са изяснени) аз изведнъж ставам "родоостъпник". Наливам вода в "мелницата на македонизма"1 Изпитвам някакви сложни психологически противоречия (разделен между траки и славяни - нали така Бенедикта?!), които са "несъвместими с историческата наука"!
Ами спирам да задавам въпроси!
От СЛАВЯНИТЕ до ден днешен не са открити нищо друго освен ЗЕМЛЯНКИ от плетени стени от колове, измазани от двете страни с кал! И куп грънци, за които немската историография доказва няколко пъти, че следват културното развитие на немското грънчарство!
ТОВА Е СВЕТОВНОТО ДОСТИЖЕНИЕ НА СЛАВЯНСТВОТО!!!
От траките са открити ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ предмети, стотици погребения (в това число и световно закриляните гробници) идр. за които СВТЪТ СЕ ЧУДИ и никой не спори!!!
Но БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВа ДА СЕ ЧУВСТВАТ СЛАВЯНИ!!!
Добре - съгласен съм!
Само, моля при обясненията да не се използва думичката ПРЕТОПЕНИ!!!
И тогава всичко си идва на местата!!!
БЕЗ ДУМИЧКАТА "ПРЕТОПЕНИ", ПОЯВАТА НА СЛАВЯНИТЕ Е НЕВЪЗМОЖНА ЗА ОБЯСНЕНИЕ!!!
А колкот до твоите познания, Бенедикта - за граматиката ЕВАЛА, за всичко останало - брррр!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД