:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,419,853
Активни 75
Страници 10,720
За един ден 1,302,066

Накъде гледат директорските "очи" на премиера Станишев

Докато Европол и ОЛАФ си търсят шефове с конкурс, нашата пътна агенция ще се снабди с избран на тъмно, удобен за партийните обръчи началник
Такива ли ще са директорските "очи" на Станишев?
В края на юли Европол обяви конкурс за директор. ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите, също стартира състезание за шеф на Дирекция "Разследвания и операции I". Всяка уважаваща себе си институция и фирма прави конкурси, за да си намери възможно най-качествен ръководител. Но българското правителство не харесва тези упражнения. У нас шефовете на дирекции, агенции и комисии се номинират по масонски потайно. Назначенията за младши експерти и дори за чистачки в министерствата може и да минават през комисии и конкурси, но по високите етажи на властта действат съвсем други правила. Директорските постове се попълват по познатата схема на управляващата триада 8-5-3 (или вариации).

Наскоро Сергей Станишев получи критики за кадровата си политика не от друг, а от държавния глава. Президентът Първанов се възмути от командироването на премиерски съветници в бордове на държавни фирми. Станишев парира приятелския огън с думите "Те са моите очи там." Ето че премиерът ще разширява още полезрението си - до дни той трябва да обяви своите избраници за изпълнителен директор, двама зам.-директори и петима надзорници за най-новото държавно ведомство - Национална агенция "Пътна инфраструктура", или казано кратко, НАПИ.

Бъдещият директор на НАПИ (която ще замести тотално компрометирания пътен фонд) може да не е съветник на Станишев, но със сигурност ще е негово "сетиво" там. Въпросът обаче е дали мениджърът на агенцията трябва да служи за очи, уши и нос на премиера, или да работи така здраво, че бързо да завърти в небивало темпо и подчинената му администрация, и замразените в момента европейски средства за българските шосета. Станишев май не е наясно с важността на проблемите. Иначещеше да бетонира избора си с конкурсПо какви правила протича кастингът за директор на НАПИ в жежките летни дни и кой асистира на главния селекционер - можем само да гадаем.

Току-що поправеният закон предвижда надзорниците на агенцията да имат 5-годишен мандат. Директорът й обаче всеки ден ще влиза в кабинета си с оставка в джоба, защото не е защитен с мандат. А това значи, че ако случайно се покаже непослушен и неудобен, може да бъде уволнен във всеки момент - например ако стоящи зад гърба на Станишев пътни магнати се усетят пренебрегнати при подялбата на поръчките. Това се отнася и за двамата зам.-директори, които също са грижа и отговорност на селекционера Станишев. Вероятно 3-членното оперативно ръководство ще отрази познатия модел на управляващата триада - "квота за всяка партия".

Асен Гагаузов оня ден невинно попита -откъде да вземем кадри, от Луната ли?Ясно е, че няма да внасяме извънземни, но какво пречи да се правят конкурси с участието на наши съпланетници? Не можеше ли МС да обяви международно състезание за поста "директор на НАПИ"? Лошо ли е опитни мениджъри от Холандия и Словения да се състезават с местните конкуренти? Нали трябва да свикваме, че испанци, чехи и ирландци не са чужденци, а наши съграждани от ЕС. Хърватия се справя далеч по-добре от нас със строителството на магистрали. Ще навреди ли, ако внесем нейния опит?

Някой ще възрази - кой западняк би дошъл да се бъхти у нас за скромна заплата? А кой твърди, че директорът на НАПИ ще е зле платен? Прясно поправеният закон дава право на Станишев еднолично да определи възнаграждението на своя довереник в пътното ведомство. При това депутатите не заложиха никакви тавани и утре може да се окаже, че диригентът на НАПИ е най-скъпооцененият мениджър в държавата. В това по принцип няма нищо лошо, като се има предвид, че тази агенция може да е най-богатото ведомство в България. Ако върне доверието на Брюксел и достъпа си до еврофондовете и ги добави към парите за пътища от родната хазна, НАПИ буквално ще лее асфалтови милиарди през следващите години.

А може би и данъкоплатците трябва да бъдат попитани за какво предпочитат да се харчат парите им: а) за "позлатяване" на кадърни и почтени мениджъри; б) за хонорари на одитори и консултанти, които да разкриват грешките на хора, правещи се, че не схващат какво е конфликт на интереси.

Ако Станишев беше умен политик, щеше да наложи тъкмо конкурсния подход - зейне ли празен кабинет, обявява се състезание за избор на новия му обитател. А за да няма предрешени и нагласени "кастинги" - прави се широко разгласяване на процедурата и в комисията по избора се вкарват максимален брой "външни" хора и независими експерти.

Ако правителството бе възприело този подход, може би Агенцията за туризъм щеше да си има по-оправен председател от Анелия Крушкова, някоя алтернатива на Емил Станков щеше да организира по-добре старта на Агенцията по вписванията и Търговския регистър, а след оставката на Асен Асенов начело на "Митници" можеше да се класира някой по-амбициозен съперник на Христо Кулишев.

Нопартийните пазарлъци напълно изключват състезателното началоОказа се, че и министър Плугчиева, която връхлетя на "Донкуков" като "фрау Промяна", не е привърженик на конкуренцията - тя направо покани германец за консултант-надзорник за пътния фонд.

Досегашният печален опит достатъчно ясно подсказва през какви изпити трябваше да преминат кандидатите за този пост. Нормално бе да спечели този, който представи най-добрата визия за развитието на новата агенция и успее да убеди журито, че:

1. Знае що е конфликт на интереси (понеже мнозина се объркват в тази "неясна" материя, включително и премиерът Станишев).

2. Разбира отлично "брюкселски" (тъй като се оказа, че дори за българските министри дипломатично острият език на чиновниците от еврокомисията често е непонятен).

3. Познава европейските директиви и регламенти в областта на пътното строителство и финансирането от еврофондовете.

4. Може, иска и знае как да се бори с корупцията, връзкарството, партийните чадъри, роднинското лобиране.

Правителството можеше да съгласува условията за конкурса и изискванията към кандидатите с Брюксел, за да покаже, че наистина е решило да започне на чисто и да даде нов тон с новата пътна агенция. Но всичко това няма да се случи. Защото целта е на важния пост да застане не можещ и независим професионалист, а комисар, който да изпълнява поръчки.

Офертите на премиера за изпълнителен директор, зам-шефове и надзорници на НАПИ може би ще са точка от днешното заседание на Министерския съвет. Може и да не са, ако трите влъхви на управляващата коалиция не са финализирали пазарлъка за подялбата на креслата в агенция "Пътни милиарди". Часовникът обаче тиктака неумолимо и срокът, който Станишев сам си даде - 14 август, вече го притиска....................................

ЗА ПРИМЕР

-----------------

Ето някои от изискванията към участниците в конкурса за директор на Европол:

(из обявата, публикувана в "Офишъл Джърнъл" на ЕС)

- да са граждани на една от 27-те страни от ЕС;

- университетско образование, поне 10 години опит като ръководител на висше ниво, доказани ръководни умения;

- отлични предприемачески умения при определяне и следване на нови области на действия; способност за ефективна комуникация, вкл. и с медиите;

- задълбочени познания по поне два официални езика на Европейския съюз;

- висока степен на честност и лоялност и прозрачност на действията;

- добри дипломатически умения и способност да се борави с чувствителни въпроси на най-високи административни и политически нива;

- издръжливост (запазване на висока ефективност и позитивен подход в ситуации на опозиция и в трудни моменти) и иновативност;

- добри умения при организация и планиране.
 На Бузлуджа Станишев показа, че реди по-добре музикални парчета отколкото управленски кадри.
25
3831
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
06 Август 2008 23:45
Да очакваме значи и следващото ново супер-анти-корупционно бюро ГРОБ (Гиди РОме, Оди у Божко) След което ще се обединят, и от НАПИ до ГРОБ, ще станат ТРУП (Таз Република, Убаво се Пропи )
06 Август 2008 23:50
висока степен на честност и лоялност и прозрачност на действията;
- добри дипломатически умения и способност да се борави с чувствителни въпроси на най-високи административни и политически нива;
- издръжливост (запазване на висока ефективност и позитивен подход в ситуации на опозиция и в трудни моменти) и иновативност;
- добри умения при организация и планиране.


***************************************** *
Забележителни изисквания!!!
Остава само да можем да ги измерим!
06 Август 2008 23:53
Теб пък к`во та притеснява - Станишката ги покрива изискванията отвсякъде!
07 Август 2008 00:10
"Изискванията" не са за поста на Станишката, а за експерти.
И мен лично не ме притеснява.
Политическите пауни са едно, а експертните длъжности - друго. И когато изискваме пълни глупости, получаваме - завършени такива
07 Август 2008 00:27
Това не са общи приказки. Със сигурност кандидатите ще минат n на брой интервюта и тестове, които би трябвало да преценят дали те са годни и отговарят на изискванията.
Друг е въпросът, че всеки конкурс, по стaр български обичай, може да се изроди в пародия, в коята единственият критерий би бил наличието на мощен финансов/политически гръб - справка например последният конкурс за нотариуси.
07 Август 2008 00:48
На мен лично, биха ми направили огромно впечатление тестовете или интервютата, които са в състояние да обхванат, отбелязаните от мен "изисквания".

Редактирано от - Асол на 07/8/2008 г/ 00:51:49

07 Август 2008 08:09
Даже и не помислят , че следващият доклад е след 5 месеца
07 Август 2008 10:43
Толкова много партии с КАПАцитети и ПУТЕНЦИали си глосят да са АЛТЕРНАТИВА, пък никоя не направи достояние на елетората си евентуално, кой ще е мин.председател, министри и зам.министри в отделните министерства, други отговорни началници....Да видим какви , грамотни или НЕграмотни, морални или НЕморални, бедни или богати, мутри или "бизнесмени", "величия" или "тъпанари"ни очакват да ни ръководят.....Няма отговори на тези въпроси. То бива скромност, ама този пропуск ни идва в повече....
07 Август 2008 10:55
уреждане на свой човек на поста
07 Август 2008 10:59
асол абсолютно си прав, аз се явих на един такъв ноември, после и на интервю, и още чакам резултата, поне така е по условие че писно ще бъда уведомен, а и това задълбочени познания по 2 официални езика на ес
07 Август 2008 11:02
иначе подкрепям идеята и статията на Юлияна, въпроса кой ще проведе конкурса за да е справедливо избран кандидата и как ще се напишат условията.
07 Август 2008 12:13
Пропуснато е едно условие за конкурса - не са написали направо ЕГН-то на човека, ама то е в явната част, иначе си се знае - наше момче
07 Август 2008 13:01
В безкрайно корумпираната България и конкурсът е отдавна компрометиран механизъм. И за административните длъжности, и за научните титли се обявяват формални конкурси - когато вече е решено кой ще бъде победителят. Затова нас просто трябва да ни управляват отвън, в случая - от ЕС. От там трябва и да обявяват конкурсите, и да ги провеждат, и да назначават, и да контролират. Ако трябва, а според мен трябва, направо да поставят свои хора на по-важните длъжности, които да са независими от нашите политици и пишман администратори и да се отчитат пред ЕК и ЕП. Чист българин съм, но не искам да ме управляват днешните българи. За да стане България нормална държава, е нужно време колкото за оформяне на английската морава.
07 Август 2008 13:13
По принцип подкрепям конкурса, като универсален подход за подбор на по-добри кадри! Струва ми се обаче, че авторката подхожда едностранно и предубедено, което се усеща! Желанието да има мандат на директора с нейният подход може да се тълкува и така: След дирижиран "Европейски" конкурс ще бъде назначен човек с мандат за 5 години, който дългосрочно да не може да бъде пипан и да защитава интересите на Черепа, Охлюва и т.н. По-убедителна щеше да бъде авторката ако цитираше критериите за конкурса с който тя е назначена на работа. Ако приемем, че е журналист във в.Сега, а за нейното ниво няма желаещи би могла да каже, какъв е бил конкурса за Гл.редактор или директор в нейната организация. Като цяло обаче подкрепям натиска важните длъжности да се заемат след максимално обективен конкурс! Когато го предлагаме обаче трябва да го вярваме и правим професионално!
07 Август 2008 14:20
"Ако Станишев беше умен политик.........." (цитат от статията).
Ами не е нито умен, нито политик, но е улучил на качествен етнически произход и сексуална ориентация. Не всеки може да ги съчетае.
07 Август 2008 14:39
Бай Иване!
Де се губиш, бе човек?
Динаин сигурно е умрял от мъка по теб.
07 Август 2008 15:19
Сега ще се теглят пари от бюджета, а това е сладка работа... А това върви ШКЪПо, шкъпо...
07 Август 2008 16:40

Статията е написана в силно манипулативен стил, което опорочава всико написано в нея.
Например
Ако Станишев беше умен политик, щеше да наложи тъкмо конкурсния подход

Какво се крие зад това изречение? Едно от двете - или "Станишев ти си глупав" или "Ха сега бързо изпълнявай каквото ти казвам, за да не те мислят за глупав". Другото, което дразни е раздаването на оценки като "истина от последна инстанция", в случая може би само глупав човек би изпълнил това, което предлага статията, а може би не. Цялата статия е в същия стил и е доста гадна.
07 Август 2008 17:29
Конкурсът е процедура , която не вменява в пряка отговорност Управляващия , той да поддържа съответствие между кадрите и изискванията за качество на техния труд ... Но оценката за свършеното от тях , формира и оценката за него , собствено според йерархията на отговорностите и в резултата на общия проект ... Премиер Станишев си мисли , че в "тричленка" , може и "технологично" да вади яйца от омлета ... на политически отговорности ... Според дебелите книги и житейския опит на публиката , това е изключено ...

07 Август 2008 17:57
„Довереният” човек на снимката е идеално точна илюстрация как властта „контролира „ държавата си и нещо като ЕМБЛЕМА на прехода.

По повод „висока степен на честност и лоялност и прозрачност на действията” много интересен. Факт е, че от всички „честни, лоялни и прозрачни” Оправници от „прехода” единствено Р.Овч. имаше намерение да листва БулгарТабак на световната борса. „Отговорът” беше крайно решителен догановски шут, чрез протежето-следовател нумеро уно на республиката.
07 Август 2008 18:36
Гаче , прав идеш , Приятелю Ган/ю/ го Трий и в пример , темелно ми потвърждаваш мислата от по-горе ...

07 Август 2008 19:23
Ама Хиксе, ако случайно имаш доводи, че Примиеря е "умен" или пък "политик", дай ги.
Щото с невъоръжено око такива качества не се виждат.
Точно затова и Бончева си позволява такава атака. Защото некомпетентността му в случая е крайно дразнеща. Можеше поне да ИМИТИРА отворен конкурс.
Само че и това не може. Защото има нулев опит в административните врътки.

А иначе по закон - всички държавни служители на ръководни длъжности се назначават след конкурс.
Това е и логично. До правото да разполагат с обществени средства е редно да се допускат само компетентни и доказани личности, което е възможно само в прозрачна процедура.

Не статията е гадна,
Гаден е късметът ни - начело на държавата да стои човек - тотално перде.
Отвсякъде да го обвиняват в корумпираност, а той даже прави на пук.
Няма да уволни уличените министри,
няма да назначава директор по прозрачен начин...
Нали?
Ко ша му напраят?
07 Август 2008 22:03
За да стане България нормална държава, е нужно време колкото за оформяне на английската морава.
Демек 800 години значи.Е, ще изчакам , пък да видим
07 Август 2008 23:33
Дъртий ,
Неистовата воля на БСП да влезе във властта и натаманената от Президент Първанов Тройна коалиция , случиха точната кандидатура за премиер , в лицето на г-н Сергей Станишев ... Както и да го "щудираш" , по начин най-удобен и приемлив за политическата ни "естетика" , той успя да персонализира единството на политическата демагогия и просто мръсната ни човешка корист , в мита за прехода на обшеството ни към демокрация ... Тъпо го казвам , но е така ...

08 Август 2008 01:05
Да ме прощаваш, Бигъл, ама ти какво - за тъп човек умно ли искаш да говориш?
Виж дето са пуснали линка за глупостта - весело е написано.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД