:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 110
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Беларус ще е руският отговор на ПРО

Москва започва изграждането на военно-космическа отбрана
Снимка: РОЙТЕРС
Владимир Путин в пилотската кабина на стратегическия бомбардировач Ту-160 на военно учение на стратегическата авиация и флота в Жуковски през 2005 г.
Русия сериозно обмисля варианти, които включват разполагането в съседна Беларус на няколко ескадрили свръхзвукови стратегически бомбардировачи ракетоносци "Ту-160" и мобилни тактически квазибалистични ракети със среден обсег на действие, ако САЩ развърнат в държавите от Централна Европа елементи от системата си за противоракетна отбрана (ПРО). Това обяви руският посланик в Минск Александър Суриков, цитиран от Франс прес. "Имаме готовност да разположим самоходните ракетни установки "Искандер" и ескадрили от руската стратегическа авиация не само на територията на Беларус, но и в руския анклав Калининград. Към такива варианти вероятно ще се прибегне само в случай, че Вашингтон и Варшава подпишат договор за разполагането в Полша на елементи от американския противоракетен щит. Дори да се наложи Русия да предприеме адекватни мерки срещу системите на ПРО на САЩ в Полша и Чехия, Москва няма намерение да разполага ядрено оръжие в Беларус", подчерта посланик Суриков. Всяко действие трябва да срещне и съответното противодействие, включително и американските противоракетни елементи в Чехия и Полша. Такова мнение е изразил и командващият руските ракетни войски и артилерията генерал Владимир Зарицки, цитиран от Интерфакс.

В отговор на американското ПРО Русия започва изграждането на нов вид въоръжени сили, основани на военно-космическата отбрана. В процеса на структурирането им ще бъде интегрирано най-доброто от потенциала на руските военновъздушни сили (ВВС), противовъздушната отбрана, ракетно-космическата отбрана и предприятията от отбранителния комплекс, разработващи системите въоръжения за нуждите на въздушно-космическата отбрана. Това съобщи главнокомандващият руските ВВС генерал-полковник Александър Зелин, цитиран вчера от РБК. Сроковете за създаването на новите армейски структури обаче засега остават военна тайна, отбелязват руските медии.

Амбиции

Русия има амбиции да създаде на своя територия широка мрежа от международни центрове за обогатяване на уран. Тези намерения са отразени в мащабна разработка на експерти от руското министерството на икономиката и развитието, съгласно концепцията на които Руската федерация трябва до 2020 г. да се превърне във водеща сила, не само в областта на промишлената енергетиката, но и в ядрения бизнес като цяло. Сред основните приоритети са интеграцията на руската атомна енергетика в световната икономика, конкурентоспособността на руските проекти за АЕЦ и въвеждането в експлоатация на нови находища, богати на уранова руда, отбелязва руският в. "Газета".
Снимка: Архив
Александър Суриков
163
3598
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
163
 Видими 
06 Август 2008 23:50
Тия почнаха пак надпреварата. Поука не си взеха от предния път. Тук ще е голям майтап утре
07 Август 2008 00:11
Те ли почнаха? Военния бюджет на САЩ е почни 50% от световния, че плюс този на другите от НАТО, разполагат нови бази в обсега на ракети с къс обсег.
07 Август 2008 00:22
Именно. Който се засилва с глава в стената, да не обвинява после стената.
07 Август 2008 00:30


Базирането на Ту160 в Беларус няма никаква стойност освен като евтина пропаганда. От военна гледна точка това е сериозна глупост.
Русия и без друго няма особена полза от т. нар. "стратегически бомбардировачи", нека та ги държи при др. Лукашенко, който без съмнение ще си направи устата пак да купува газ по $50 на хиляда кубика.
-
За сравнение, сащистите базират Б-2 само в САЩ, а на това отгоре са силно параноични и в кои бази могат изобщо да кацнат.
07 Август 2008 00:34
Хммм, дали тук ще се заформи веселбица днес? Дуню, Локи и Орацле са отпочнали вече подобаващо? Има потенциал.. Бравос, юнаци, vorwä rts, за мадър Раша и Ънкъл Сам! Бой по дудушките манерки!
07 Август 2008 00:34
Разбира се, че няма никакъв смисъл. Както слуховете за Куба - само плашат гаргите. Ако ще излитат за САЩ, голямата разлика дали ще е от Беларусия или Русия.
ПП Мука, видях ти вчера постинга за лойта и много се смях Запомнил си го добре (интересно!), въпреки цялостно грешната ти представа за мен. Което ме навежда към мисълта, че мъничко те е яд и... какво е това, дето съзирам в ъгълчето на очето ти? Завист? Could it be?
07 Август 2008 00:52
geiler Bock , тук не е тема за Германия. Или ще почнеш с "в Германия например бомбардировачите ..."?
Не споменавай името ми напразно![]
07 Август 2008 00:58
Ох деца, деца ....
07 Август 2008 01:18
Какъв Беларус, бе... !? Трябва да има в Куба (най-добре и в Мексико и Канада... one day soon), Венецуела, Иран и Сирия (да не забравяме гадинаин' ката и другите гнусни шебеци) и навсякъде където има натрапители
на лъжедемокрация и Моше-нически "ценности" !
07 Август 2008 01:24
Изтощение от надпревара във въоражаване. Но светът се промени.
За ролята на гиганта с глинени крака вече има нов мераклия.
07 Август 2008 01:29
DINAIN,
/:/ "...Разбира се, че няма никакъв смисъл. Както слуховете за Куба - само плашат гаргите. Ако ще излитат за САЩ, голямата разлика дали ще е от Беларусия или Русия...."
......................................... ......................................... ....................................
Според мен, става въпрос, че Русия прави, май, copy/paste на САЩската военна доктрина за "Изнесена навън Отбрана"/разбирай, Сраженията и Пораженията да НЕ са на територията на САЩ, а на територията на "пудели" и "приятели"/!?
07 Август 2008 01:33
Извинявай мили ЛОКИ... За споменаването на името де
Иначе живеем в демократичен свят и всеки може да си пише под каквато тема си иска, и каквото си иска, стига да не обижда другарчето...Нали така?

Иначе по темата, къде ще си ги местят самолетчетата рашките си е чисто техен проблем. А че всичко това е излишно помпане на мускули е ясно и на децата. Просто Путин и Co. имат нужда да дадат някакъв що годе сносен отговор на агресивната политика на Ънкъл Сам за пред народонаселението.
07 Август 2008 01:36
За ролята на гиганта с глинени крака вече има нов мераклия.
Същият е, същият е
Руският военен бюджет (2008) - $45 млрд., 3.9% от БВП.
Американският военен бюджет (2008) - $583 млрд., 3.7% от БВП.
ПП Много ми е кеф

Редактирано от - Dinain на 07/8/2008 г/ 01:38:43

07 Август 2008 01:41
Параграфе, с атомни бомбардировачи и ракети не се прави отбрана. Това са нападателни оръжия. Русия само ще пилее пари да предислоцира и поддържа летящи Слонове и Мечки по разни островчета, полета и паланки на майната си, които само ще плашат гаргите там.
Както казах преди време, реципрочен отговор ще е руско ПРО - и ето че почват нещо от сорта (без да се ангажират със срокове, да не стават резили после).
07 Август 2008 01:43
Я кажете сега кой е по-готин - благо усмихващия се Путин в турбуха на медведа горе или Буш, махащ весело на камерите?
Натиснете тук
07 Август 2008 01:52
А нещо таквоз... безаналогово няма ли?
По едно време например се носеха слухове за подземни снаряди.
07 Август 2008 02:49
"Това са нападателни оръжия." А, майтапиш се, рабрах...
(2008) - $583 млрд., 3.7% от БВП на Янето онази работа.
За 2008 сумата е около 700 милиарда, за 2007 е 626 милиарда. За теб знам, че се майтапиш, ама гледам да не би някой да ти се върже на глупостите. Та 3.7% от БВП друг път. С оптимистична прогнза за БВП‌ за 2008 излиза каде 4.95%. Лъжеш пак друже.
For 2007, the budget rose to US$439.3 billion.[1] This does not include many military-related items that are outside of the Defense Department budget, such as nuclear weapons research, maintenance and production (~$9.3 billion, which is in the Department of Energy budget), Veterans Affairs (~$33.2 billion) or the wars in Iraq and Afghanistan (which are largely funded through extra-budgetary supplements, ~$170 billion in 2007).[2] Conversely, the military budget does allocate money for dual-use items, such as the development of infrastructure surrounding U.S. military bases. Altogether, military-related expenses totaled approximately $626.1 billion.[3]
07 Август 2008 02:53
Данайн, ей тоз Натиснете тук е по-готин и от двамата (Буш/Путя) или поне е по-забавен! Ама и вас си ви бива, как сте го напъдили човечеца, че и шапка сте му скроили.

Редактирано от - кормиснош на 07/8/2008 г/ 03:36:19

07 Август 2008 03:04
К не искам да се заяждам, ама и ти си сгрешил като сравняваш ябълки с круши.
Военен бюджет на страна която е във война с военен бюджет на страна която не е във война.
07 Август 2008 03:09
Виж, принципно си прав (макар, че Русия също е практически във война- в Кавказ е доста горещо, не само в Чечня). Както и това, че както и да го гледаш САЩ има много повече мускули от Русия. Само посочвам евтините манипулации на другаря Динаин.
07 Август 2008 03:20
В добавка, CIA factbook показва БВП от 2.088 трилион за Русия за 2007. Така че 45 милиарда (за 2008?) са всъщност под 2.2%, освен ако Динаин не е измислил нова аритметика. Та така. Ако Динаин каже, че вали....
07 Август 2008 05:16
DINAIN,
/:/ "Параграфе, с атомни бомбардировачи и ракети не се прави отбрана..."
......................................... ......................................... ....................................
С атомни бомбардировачи и ракети/ и атомни подводници, тоже!/ се прави ЗАПЛАХА за КОНТРАУДАР срещу Агресор! А Контраударът срещу Агресор е функция на Отбраната! Ерго, Заплахата от Контраудар срещу Агресор е елемент на Отбраната!
Впрочем, що дирят сащски атомни бомбардировачи/ и подводници, тоже!/ и ракети по всички краища на Света- за НАПАДЕНИЯ ли са там/щом твърдиш, че такива оръжия НЕ са за Отбрана!/?!? А щом САЩ могат да имат такива "отбранителни"/или нападателни?!/ Оръжия по Света, защо и друг/Русия, например, или Китай!/ да няма?! А?!
07 Август 2008 07:03
Единствения (неофициален) ефективен отговор трябва да е подпомагане на иранската ядрена програма или поне намек за това.И в резултат на това ще чуем, че Полша пак не е съгласна с финансовите условия на Вашингтон, после Литва ще си предложи дупето най-угоднически, а дотогава я камилата я камиларя-ще гледаме нова, супер-касова, далеч превъзхождаща първите, яко разтърсваща, остро-сюжетна серия на "Близкоизточни войни"
07 Август 2008 07:14
Бе вярно, че янките са по-мускулести, ама тия техните са анаболни или генно модифицирани.При първия случай е ясно, еле си мъж, после не ти става , ели си жена ти поникват мустаци.Виж при генното е друго , просто след време ставаш мутант.Иначе съм съгласен, това на Кремъл е само за пред народо населението Просто е тъпо да влизаш в нова надпревара-просто чакай долара да стане по два за левче
07 Август 2008 08:49
Същества, които не се развиват /като нас/ са обречени!
07 Август 2008 08:50
paragraph39

Според мен, става въпрос, че Русия прави, май, copy/paste на САЩската военна доктрина

Това copy/paste значи само едно - липса на мисъл, на идеи, на въображение, на инициативност. Това значи плагиатстване. Към какво лидерстване се стреми Рашата в такъв случай, след като й липсва най-важното за един лидер?
07 Август 2008 08:55
"Единствения (неофициален) ефективен отговор трябва да е подпомагане на иранската ядрена програма или поне намек за това"

О, свещена простота. Това пък е плагиатстване на американската поддръжка за муджахидините в Афганистан- те не предвидиха тогава, че ще се обърнат срещу тях. Дано Рашата помисли преди да подкрепя иранската ядрена програма, че един ден Иран може да си насочи ракетите срещу Кремъл. ....Дано помисли Русия, а не само да плагиатства и копи/пейства. Ако го може де
07 Август 2008 09:01
Не съм забелязал баба Меца да се стреми за лидерстване в световната жандармерия "Team America : World Police." Московеца има право да се защитава ако се чувства заплашен. Всеки има право на това. Факт е, че докато не започна създаването на тази "антииранска отбранителна система" по границите му и плътното му стягане с американски (с извинение) бази и недоносени американски (пак извинения) сателити той нищо не предприемаше.
07 Август 2008 09:32
Защо се занимавате с глупости предназначени за вътрешна консумация (за Русия)? Ту-160 ще ги разположат в Беларус и Калининград, точно толкова колкото и в Куба. А Искандер (ракета със среден обсег ) ги "разполагат" в Беларус от доста време, с малката подробност, че не са ги произвели достатъчно.
07 Август 2008 09:37
Браво!Браво на Русия!Така трябва да се действа срещу империята на злото!Само бой по простите янки!
07 Август 2008 10:11
Так, виждам че другарят К отново се е взел прекалено насериозно, та се налага разяснение. Първо, този път съм наистина поласкан от обвинението в "евтини манипулации" - според К съм вложил толкова мисъл в поста, че чак има замислена "манипулация", т.е. сложна схема някаква, със скрита цел. А аз просто дращя.
Сега за цифрите - да, не излизат процентите; така става, когато преписвам от различни сайтове, където военните бюджети се смятат по различни начини и дори фигурират различни цифри. Но процентите не са най-важното, трябва да знае К, и за двете държави са сравнително ниска част от БВП. Съизмерението в абсолютни стойности е достатъчно красноречиво - над 10 пъти повече за САЩ. Което идеше да покаже кой е глиненият великан и колко неразумно би било да влиза в оръжейна надпревара. Но К отклони вниманието - дръжте манипулатора!!!
07 Август 2008 10:16
Американска противоракетна отбрана , руска военно - космическа отбрана - фразите са много гръмки , а файдата е за фирмите , които продават и поддържат тези системи! На практика Сащ и Русия вече са стратегически партньори /особено е интересно сътрудничеството им в космоса/и всичкия този шум е да могат да си продават пушкалата насам натам/цели се чист маркетингов ефект/! Важно е по -този начин правителствата да си оправдаят военните разходи /виждате ли каква заплаха се е появила и ние трябва адекватно да отговорим/.На фона на общото количество ядрено оръжие , което притежават Сащ и Русия е смешно да се мисли , че при удар и контраудар някакви си системи ще имат ефект да спрат и половината от ракетите, които ще бъдат изстреляни! Тааа да Живее търговията между народите!
07 Август 2008 10:18
Параграфе, значи гледай каква е работата, попивай: първо, американски атомни бомбардировачи не дирят нищо по целия свят, защото си седят само в САЩ. Информирай се, преди да плямпаш. Подводниците плават в международни води, където може всеки да плава, вкл. Медведът.
Да, това са нападателни оръжия. И да ти повторя отново: Искандер са ракети с къс обсег - САЩ не заплашват никак. Ту-160 е стратегически бомбардировач, който прелита половината земно кълбо и няма никаква нужда да се разполага в Беларусия или Куба - там само ще бъде унищожен по-лесно в случай на война. Затова и действията на Русия (колко са действия, а не слухове) са глупава и куха от към смисъл пропаганда. Истината е, че няма какво да противопостави на ПРО-то в Полша, освен свое ПРО в Беларусия. А дотогава само демонстрира мускули пред местните си мужици, за да поддържа илюзията за мощ и равенство.
07 Август 2008 10:25
...първо, американски атомни бомбардировачи не дирят нищо по целия свят, защото си седят само в САЩ...

Без майтап?
07 Август 2008 10:26
Преди Втората световна война в СССР се издавали бодряжки книжки в стила КОМИФЕНТЪЗИ. В едно от тия комифентъзита имаше сцена, в коята савецките бамбардировшчики бамбардируют Берлин, а доле немецкий рабочий класс пайот интернацианал и радуется падаюшчим бомбам.
Немецкий рабочий класс се оказа нетакой,
ОБАЧЕ
балхарский дудукарят ще се радва и на бомби и на ракети стига да са съветски.
07 Август 2008 10:27
Пуста секретност - мания им е на руснаците и често им погажда лоши номера.
Програмата "Бор" ей така си лежи и овехтява. Можеха да я продадат на французите за "Ариана". Могат сега да предложат на французите съвместна разработка - просто за да има кой да даде пари. А "Бор" макар и без сериозни стратегически предимства може да окаже психологически натиск (сравни с изумителния резултат от блъфа на Рейган).
07 Август 2008 10:28
По-повод изцепката на Повърнята - не му се сърдете, толкова може имбецилчето. Една стара новина, може би пропусната, а може и позабравена:
Report: 6 Arab countries announce plans for nuclear programs
Six Arab states have announced plans to embark on programs to develop nuclear energy, according to a report by the Times of London.

According to the International Atomic Energy Agency (IAEA), the countries involved are Algeria, Egypt, Morocco, Saudi Arabia, Tunisia and the United Arab Emirates.

The report states that the move, which follows the failure by the West to curb Iran's controversial nuclear program, may signal an upcoming rapid spread of nuclear reactors in the Middle East and North Africa.

Натиснете тук
По-късно подобно намерение заяви и Турция.
07 Август 2008 10:29
Хугин,
А на американски може ли?
Питам - да знам.
И как точно да ги различавам? Много бързо падат, пущините.
07 Август 2008 10:32
Мара , Диньо. Ще те разочаровам , но не ти завиждам за "лойта" . Обясних ти какъв трябва да е критерия , за да ти завиждам...Ти не отговаряш на него. Сега за дописката. Днешната блесна за форумни балъци и провокация към пата-кюта. Ногу е постна дописката от към технически детайли , поради което информационната и стойност е нулева. Съответно - полето за форумно развихряне - необятно.Абсурдно е да се мисли , че точно по пресата руските военни ще обявяват истинския характер на своето ПРО. Едно е ясно - Русия има огромни военно-технически и финансови възможности да маневрира , да измисля "асиметрични" , а ако се наложи и "симетрични" отговори на провокациите на САЩ .Руската стратегическа триада - МКБР , Стратегическа авиация , Подводен флот - и сега е достатъчно могъща , поддържана , и още десетилетия наред ще бъде сигурна гаранция за Москва. Независимо от номинала на парите , които се дават за военните бюджети на суперсилите, ясно е , че съществува ПАРИТЕТ на стратегическо ниво. И най-сигурният довод в подкрепа за това , е териториалната цялост на Русия. Нещо , което беше под сериозна угроза само преди десетина години, а сега вече не е.
07 Август 2008 10:34
Лудо-старо, аз не знам за американски бомбардировачи, летящи с атомни бомби на борда насам-натам по света (от края на Ст. война насам). Че се използват и за конвенционални удари е друг въпрос.
07 Август 2008 10:38
Мараба, Мука. Тоя критерий съм го пропуснал, та ще те замоля да повториш.
Колкото да "паритета", много добре знаеш какъв "паритет" има между НАТО и Русия. Ръждясали машинарии на издихание като "Кузнецов", държат ги на системи, докато успят да сглобят нови Засега ще продължим да наблюдаваме "асиметрични" действия (оти за симетрични паре просто нЕма), в някои случаи и чисто "символични" противодействия.
07 Август 2008 10:40
Точно така. САЩ са честни, безкористни, верни, смели, храбри, умни, добри, грижовни, обичат България и искат да ни помогнат да достигнем светлото бъдеще.
И най-важното - САЩ никога не грешат.
На другия полюс е Русия. Щом чуя това име, аз си представям всичко лошо, черно, грозно, страшно, хищно, гадно.
Отвориха ми се очите. Най-после прогледнах. Как съм живял в заблуда и неведение толкова много години!
07 Август 2008 10:45
А сега да посмятаме:
Общата бройка годни за служба Ту-160 във ВВС на РФ е:
< 18
В задачата се пита:
Колко ще са над Северния полюс, колко ще са в Тихия океан, колко ще са в Куба и колко ще са в Беларус?
За сравнение B-1B, който СЪЩО е оръжие от Студената война и създава повече проблеми отколкото решава, защото лети редовно:
67 бройки всичките в САЩ.
07 Август 2008 10:53
Ааа, колко са добри брадърушките можете да видите, ако Натиснете тук. Братушките оти не раздават такива суми?
07 Август 2008 10:54
Мирът е по-изгоден за Русия и руския народ от нова Студена война!
Путин трябва да озапти своите генерали и международники да не приказват глупости за разполагане на ракети със среден радиус в Европа, защото след победата на НАТО в Студената война и разширяването му на изток, руската територия става много по-уязвима за подобни оръжия.
Loцkheed-Marin с голям кеф ще пуснат линията...
07 Август 2008 10:58
Уйо , не се бутай в тарапаната , че си aqua nuda redestilata Ето една банална статийка от последните дни Натиснете тук , в която малко по-подробно са посочени познатите възможности на Русия за отговор на ПРО. Слагането на "Тополь М" на многоблочни бойни глави /с три заряда/ , изнасянето на "Искандер" на запад , разгръщането на ракети със среден обсег /засега все още под забрана на Договора.../ , изнасянето в Белорусия и Калининград не на стратегическия ТУ 160 , а на ТУ 22М3 - дальный бомбардировщик , който все пак не е "стратегически"... Връщането на въоръжение на орбиталните МКБР , снети от служба през 70-те години... Ай стига толкова , това им е достатъчно на руснаците А със сигурност имат в ръкава още фокуси и изненади. Статията разсейва и спекулациите около "кубинските" пребазирания на ТУ 160 , нещо което още преди две седмици и аз определих като абсурдно /и от военна и от политическа гледна точка/. И разбира се - и иранската тема...
07 Август 2008 11:07
какво е квазибалистична ракета???? ново попадение на преводачите и редакторите???
07 Август 2008 11:14
Връщането на въоръжение на орбиталните МКБР , снети от служба през 70-те години...

ИСУ-152 няма ли да връщат на въоръжение? Тачанки?
07 Август 2008 11:19
Аз ти повтарям: сериозен отговор на защитната система ПРО може да бъде само разработване на свое ПРО. И братушките го знаят. Печелят време и демонстрират активност догато се съвземат. Тия илюзии, че може да се отговори с разни рокади* и вадене на скелети от нафталина работят само на такива като теб и редовия руски мужик, спящ спокойно с мисълта, че "Батюшката прави нещо".
ПП Стратегически заплахи от рода на "слагаме 3 броя Ту-160 в Калининград, после ги слагаме в Беларусия, после ги връщаме в Русия и така всяка година ги изкарваме на турне".
07 Август 2008 11:20
изнасянето на "Искандер" на запад

Мука, мисли с тая глава, бе! Не копирай руската преса на сляпо. Искандер има обсег 400 км. Къде на запад ще го изнесат, че да застрашат САЩ? В Гренландия?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД