:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Москва предлага нова система за сигурност в Европа

Президентът Медведев обяви 5-те принципа на бъдещия договор за Стария континент
СНИМКА: РОЙТЕРС
Международни наблюдатели разговарят с руски военнослужещ, докато проверяват подготвящото се изтегляне на руските части от буферната зона в село Каралети на 90 км западно от Тбилиси.
Руският президент Дмитрий Медведев за пръв път представи руското предложение за нов договор за европейска сигурност, предадоха агенциите. "Тази система трябва да бъде равна за всички държави - без изолиране на когото и да било и без страни с различни равнища на сигурност", заяви Медведев на Конференцията за световна политика. Тя е организирана от Френския институт за международни отношения (ИФРИ) и се провежда в град Евиан. Медведев смята, че бъдещият договор за европейска сигурност трябва да "стъпи" на 5 основни принципа. Първо, той трябва да потвърди базовите принципи на сигурността и междудържавните отношения, закрепени в Устава на ООН. Вторият принцип е да не се допуска използването на сила или заплаха от използването й в международните отношения. Следващият принцип е гарантирането на равна сигурност за всички. Според руския президент тук трябва да се наложат трите "не"-та - да не се гарантира собствената сигурност за сметка на безопасността на другите, да не се допускат действия от военни съюзи или коалиции, които отслабват общоевропейската сигурност, и да не се позволява на разширяващите се военни съюзи да подкопават сигурността на другите участници в договора. Предпоследният принцип според Медведев е нито една държава, както и нито една международна организация да нямат изключителни права върху поддържането на мира в Европа. "В пълна мярка това се отнася и за Русия", добави президентът й. Петият принцип е да се установят точни параметри за контрол над въоръженията и разумна достатъчност във военното строителство.

Медведев подчерта, че руската страна не предлага да се разрушат съществуващите структури на евросигурността. "Отворени сме за обсъждане на други елементи от договора, но при всички случаи трябва да се ускори "ремонта" на европейската архитектура за сигурност", обобщи той.

ГАРАНТИ

Изтеглянето на руските сили от буферните зони в Грузия ще завърши до полунощ на 8 октомври, обяви Медведев на конференцията в Евиан. Той изрази желание наблюдателите на ЕС да изпълняват функциите си на гарант, че няма да се прибягва до сила и няма да се допускат "провокации от режима в Тбилиси". Френският президент Никола Саркози добави, че сега в дискусиите за Кавказ, които ще започнат в Женева на 15 октомври, трябва да участват "всички заинтересовани страни", с което намекна, че в тях може да бъдат допуснати Абхазия и Южна Осетия.
95
2970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
95
 Видими 
08 Октомври 2008 21:46
Отровната газова бутилка скоро ще довтаса във форума и ще умори с многобройни газови атаки тази "Руска империалистическа провокация" до пълния й и абсолютен свършек.
08 Октомври 2008 23:51
Според руския президент тук трябва да се наложат трите "не"-та :
- да не се гарантира собствената сигурност за сметка на безопасността на другите
- да не се допускат действия от военни съюзи или коалиции, които отслабват общоевропейската сигурност
- да не се позволява на разширяващите се военни съюзи да подкопават сигурността на другите участници в договора.
Демек - НАТО да се самоограничава . Тия не-та не касаят самата Русия защото тя така или иначе няма с кой да сключва рзширяващи се военни съюзи.
Все едно непушач да предлага да не се пуши по принцип.
Като сме толкова принципни - дайте да забраним тотално ядреното оръжие. Притежаващите го страни са само 7 + 1 еврейска дето са таи като пръдня у гащи + Иран дето лесно може да бъде " принуден към мир " по въпросо.
09 Октомври 2008 00:09
Че то за ядреното разоражаване имаше и руско предложение. Но бе наречено неприемливо и дори абсурдно. Може би защото включваше изискване никоя държава да няма повече от 6 военни бази извън територията си и то на не повече от 1000 километра от собствената си граница. А това е нещо за което предварително се знае че няма да бъде одобрено от САЩ.
09 Октомври 2008 00:14
Кой е луд да се отказва от ядрено оръжие?
09 Октомври 2008 00:35
Аспирине , а помисли що руските предложения за съкращаване и ограничаване съдържат все такива неща дето те самите ги немат .
Аз викам да предложат съкращаване на туй дето и те го имат и ще требе да го режат . Не че ще се приеме , де. Ама е показателно за начина на мислене и за наивниците дето се ловат на гола кука.
Всички по-високи от тав. Сталин да се разстрелят.
09 Октомври 2008 00:50
VOCI,
/:/ "...Аз викам да предложат съкращаване на туй дето и те го имат и ще требе да го режат..."
......................................... .....................................
Хайде, вместо да викаш, кажи спокойно, ясно и без тинтири-минтири и ала-бала: КОЕ/КАКВО/ е това, което Те/Русия/ го имат и трябва Те/Русия/ "да го режат", а другите/държавите от НАТО/ го нямат?!
09 Октомври 2008 00:51
VOCI,
Или, може би, е "военна тайна", а /ама ти, специално, я знаеш и твърдиш!/?!
09 Октомври 2008 01:13
Няма. Такива малки държавици като Китайската Народна Репукблика, Казапхстан, Иран, Венецуела не се броят. Те са мънички. Не като ГИГАНТИТТЕ -Румъния и Германия, Белгия и Албания, Британия и Косово -и разбира се Гигантите - ВЕЛДИКОТО ХЕРцогство Люксембург и Исландия.
Богати на Ресурси и с мощни армии страни.
Като се назхвърдтиха върху Ирак, афганистан и Сърбия ги победиха.
09 Октомври 2008 01:15
Ето тук има таблица за ядрените оръжия на всички познати държави с такива. Някои числа са по експертни оценки. За Русия и САЩ се знаят точно (май), заради договорите и инспекциите.
09 Октомври 2008 01:32
Гледайки горната таблица се убеждавам колко луд народ са военните и политиците. В света има приблизително 30 000 ядрени бойни глави, което ще рече, че минимум един килотон плутоний е произведен. Доколкото си спомням за 1 грам отиваха около 25 MWh енергия и то при съвремените технологии.


Ако не бъркам в сметките такова количество енергия се произвежда от 100 ядрени реактора по 700 MW за 40 години непрекъсната работа.
09 Октомври 2008 01:33
Пара , аз не казвам ч ТРЯБВА да се реже некакво руско оръжие , нито искам Русия да се разоръжава едностранно или да допуска пробиви в отбраната си. Нека да си се модернизират в рамките на договорите.
Но е смешно как се ловят шараните на руски предложения за самоограничаване на НАТО. Ми естествено че нема да бъдат приети , и руснаците си го знаят. Чиста пропаганда ниво Жириновски
А колкото питането ти какво могат да съкратят което другите го немат - не знам. Нещо безаналогово.
09 Октомври 2008 01:39
Какъв титан на мисълта в толку късо тяло.


А да, и ако може от утре петролът да стане $250, понеже рашата трябва да оцелее се пак.
09 Октомври 2008 01:47
Параграфа е забравил как се радваше на руската вакуумна бомба. Под същата статия и сам е отговорил "КОЕ/КАКВО/ е това, което Те/Русия/ го имат и трябва Те/Русия/ "да го режат", а другите/държавите от НАТО/ го нямат". НАТО и другите нямат например система за ПРО тип "Окно", Параграфе, сам си го казал.
09 Октомври 2008 03:30
Очаквам сега да ревнат американците как по този начин Русия иска да разшири влиянието си в Европа или по скоро да изолира Европа от Америка.
А иначе за да предлага мерки и или система за сигурност значи самата Русия има някакви страхове за сигурността си.

09 Октомври 2008 03:59
Каква система за сигурност? Америка се готви да атакува Русия към 2015-2017 г. Смята се, че тогава ще има превъзходство със системата за ПРО. Русия за да се защити прави планове да може да нанесе поне 40 ядрени удара по американски градове. Те седнали да приказват за някаква сигурност.
09 Октомври 2008 08:02
....по уставите на международното наблюдение - има ли руснак, срещу него да застават поне трима командоси, за да не се одриска положението...
09 Октомври 2008 08:22
"На примере США,— заявил Дмитрий Медведев,— мы видим, что от саморегулируемого капитализма до финансового социализма — всего один шаг. Налицо готовность национализировать почти все. Новыми факторами стабильности на этом фоне будет формирование новых финансовых центров и сильных региональных валют".


Естествено че е Пиар, целта е в сърцето на Европа да се попържат Щатите, които не участват на тази конференция. Което е показателно. "Проамериканския" френски президент кани Медведев а не кани американски вишестоящ представител.
09 Октомври 2008 08:30
Медведев по-малко да предлага и повече да слуша какво му предлагат на него!
И да мисли какво ще правят след като петролът подмине цената от 80 долара в посока надолу!
Руската биржа стана най-бързо търгуващата борса в света. Отворят ли я, трябва да напазаруваш по-най-бързия начин, докато не са я затворили отново.
Путята загуби златни години да си постегне държавата.
09 Октомври 2008 08:40
Гозамбич, не се тюхкай, за Русия времето на световни кризи е златно време. Тя има друга менталност. Времето на мътната вода е прекрасно за нея. Наистина ли някой си мисли че някъква световна финансова криза може да изплаши Русия, която има таква закалка от кризи и революции. Виж меките европейски китки дупе да им е яко.
09 Октомври 2008 08:52
Натиснете тук
09 Октомври 2008 08:53
В этом форуме ясно, но думаю, что и в Эвиане тоже на предложение Медведева будут смотреть как бараны на новые ворота. Есть такая изюминка, которую сознание даже образованого западного европейца осилить не может. Получается как у того недоумка Джонатана из Таймса. Два стакана водки выпил, захрапел и так и не понял ничего. Кроме того, что Сибирь больше США (вкл. с Аляской) и Западной Европы вместе взятых. Ну на это и глобуса бы хватило, нечего было разъезжать как медведю на велосипеде.
09 Октомври 2008 09:18
VOCI


Според руския президент тук трябва да се наложат трите "не"-та :

- да не се допускат действия от военни съюзи или коалиции, които отслабват общоевропейската сигурност
- да не се позволява на разширяващите се военни съюзи да подкопават сигурността на другите участници в договора.

Умните и хитри политици предлагат много справедливи и балансирани на пръв поглед договори. Обикновено при такива договори дяволиите са в подробностите- някъде под линия, с дребен шрифт, или в скоби.
Медведев обаче не ги е усвоил тези тънкости на политическата игра и без да крие и шикалкави показва в двете цитирани точки къде го стяга чепикът. Става ясно на всеки, че НАТО и мераците на държави -съседи на Русия да се присъединят към НАТО , вгорчава съня на руския президент
09 Октомври 2008 09:23
А Бени, чудех се кога ли ще се появиш тук за леко сутрешно плюене по Рашата...
09 Октомври 2008 09:25
Не мисля, че РФ е в позиция да поставя изисквания към НАТО - освободителката на източноевропейските народи от болшевишко робство и гарант за нашата свобода и сигурност.
Газената империя олеква с по 10% на месец.
NYMEX Crude Oil 88.50
NIKKEI Crude Oil 77.10
LONDON Brent Crude Oil 84.33
09 Октомври 2008 09:30
Hugin, да не е имало неква освободителна война в Европа и аз да съм я пропуснал случайно !

09 Октомври 2008 09:41
Амаха, ......... невежи с невежи. Даже и когато Руснаците искат мир пак са агресори.

09 Октомври 2008 09:41
ЗИП-е,
прав си, че Русия не може да я уплаши никаква световна криза. Руснаците са толкова калени в подобни кризи, че една в повече не е проблем. От кризи се плашат богатите.
А Сибир е толкова голям, че само великият китайски народ може да го насели. Руснаците след 30 до 40 години ще спаднат с почти една трета, по Сибир май вече се не виждат, китайците настъпват.
09 Октомври 2008 09:45
Мен пък ме кефят тези предложения за нова Европейска сигурност. Най-малкото защото Русия не представлява военна заплаха за Европа. Русия предпочита да търгува, а не да воюва със стара Европа и това не е сведено само до продажбата на нефт и газ...

А предложенията ме кефят, защото по същество и на дипломатически език показват, доколко нагли са претенциите и домогванията на САЩ към световна хегемония. Показват колко безпринципна и опасна е външната политика на САЩ и колко вредна за Европа и за света.

Въобще от лятото насам силно се размътиха нещата и няма и помен от онова лесно време га дядя ви Елцин се напиваше по самолетите и пропускаше срещи... а външната политика на Русия беше също толкова тромава и недодялана.

Дойдоха други времена. Който не се адаптира ще изглежда смешен и ще жъне негативи. С големият сърп.
09 Октомври 2008 09:48
от саморегулируемого капитализма до финансового социализма — всего один шаг.
09 Октомври 2008 09:54
Ма ти нема да си жив, да видиш га чинезите населят Сибир след 30-40 години
Най ме кефят такива хора които прогнозират кво шъ стане след 40 години
09 Октомври 2008 10:00
Наскоро чух как Хручшчов едно време се бъзикал с английския министър председател. Та питал го. " Според вас колко атомни бомби шъ са ни нужни за да ви заличиме. Оня рекъл 9. Хручшов му казал, знам че вие в Англия се делите на песимисти и оптимисти. Явно вие сте оптимист. Ние сме ви приготвили 20. Англичанина гордо казал че е готов да сподели съдбата на британския народ"
Та шъ страдат тея дето имат в момента повече. Бай ви Асаня вчера ви рече. Който пада от високо мое да се потроши, а в зависимост от височината и да предаде богу дух.
09 Октомври 2008 10:04
Дима Косырев из РИАН-а хорошо сказал:
"Не к непониманию между Россией и Западом сводятся международные проблемы. Они глубже, они кроются в страхе глобальных перемен, который ест изнутри именно западную цивилизацию."
09 Октомври 2008 10:11
Даааа бе, Ясенево, а Русия е цялата в бяло...
09 Октомври 2008 10:12
Бене, недей така, значи Запада и той черен, а?!
09 Октомври 2008 10:17
Хан, няма черни и бели... Ако трябва да се изразяваме с помощта на цветовете, Западът е много колоритен и пъстър, а Раша се мъчи да преодолява червеното, но залита към кафяво, черно , а пък много й се иска да изглежда в бяло.
09 Октомври 2008 10:20
Яся, в десятката! Западната цивилизация изобщо не може да разбере варварските парадигми на азиатската орда. Ценности, какво да правиш.


Снимай деньги со счетов если не поздно.
09 Октомври 2008 10:34
Ей ясенево, здравей!
Един древен философ беше казал "Лошо е да бъдеш и много силен и много умен, чувстваш се самотен".
Честно казано, лично аз подцених причините за настъпилата криза, която както предполагам всъщност е и едно от основанията за предложението на Медведев.
Първоначално останах с убеждението, че Русия е "помогнала" за предизвикването и. Но определено съм се излъгал.
Колкото повече време минава, толкова повече обаче се убеждавам, че има и други много по-мащабни причини за провокирането и.
Имам две предположения.
1. Че наистина проблемите пред околната среда породени от свръх производството, най-вероятно наистина могат да предизвикат сериозни природни катаклизми и по тази причина потреблението, а от там и производството в света като цяло, трябва да бъдат драстично свити и то моментално.
2. От свиването на потреблението и производството най-засегнати ще бъдат държавите притежаващи природни богатства и използвайки ги за размяна, и тези които потребяват такива в значителни количества за производство и изнасящи реализираната продукция, между които са всъщност Русия и Китай, защото ще се ограничи международната търговия.
Между другото два са основните фактори за икономически разтеж, вътрешното потребление и износа. И двата при кризата ще бъдат максимално стагнирани.
Всъщност една от причините е именно все по-голямата възможност на Русия да влияе политически, специално чрез използването и предоставянето на енергоносители и други природни богатства, благодарение на които се създават работни места и благосъстояние в отделни държави.
Естествено при набиращата сила криза, същата тази Русия ще бъде обвинена за проблемите /насочване на недоволството на населението извън Русия в определена посока/, ако поддържа високи цени на енергоносителите, а в случай, че намали цените недоволството ще бъде от собствените и граждани.
Този принцип на "двойната загуба" е детайлно развит метод на действие на една група с дейността на която мисля, че си запознат.
Не знам дали съм прав, но ситуацията в коята ни вкараха много майсторски /не може да се отрече/, въобще не изглежда толкова елементарна, колкото ми се стори в началото.
09 Октомври 2008 10:46
Катастрофира моралът, господа.
Последваха го и другите ценности.
Дойде ред на финансите.
Пожарът вече обгражда индустрията.
700 милиарда няма да оправят бакията, те са начална вноска, вече стана въпрос че ще трябват много скоро още 300, 700+300 прави онзи трилион, който любезно другарите от ККП предоставиха на закъсалите капиталисти. Няма да говорят за това медиите, щото не е удобно някак си.
Предстоят глобални размествания, новият световен ред изтрая няма и 15 години.
09 Октомври 2008 10:48
Смята се, че тогава ще има превъзходство със системата за ПРО

Превъзходство или просто много обекти, извън САЩ, към които Русия ще е насочила част от ракетите?
Частична идея на ПРО-то извън САЩ - към всяка от частите на системата Русия ще насочи поне по 1-2 ракетки, т.е. 1-2 каретки по-малко ще лети към САЩ за всяка част от системата.
09 Октомври 2008 10:53
Локи, задача за домашно - защо е нужно руските ракети да се насочват към 100 отделни държави, подстрекавани от САЩ, когато могат да думнат подстрекателя?
09 Октомври 2008 11:10
Бени, вече сме октомври, та "бялото" в Сибир вече е преобладаващо!
Ако искаш, иди и провери на място.
Иначе - "Всичко хубаво на този свят е синьо", вкл. и "Газпром"!
(напоследък този цвят е много шик у нас, най-вече покрай "топлото".)
09 Октомври 2008 11:37
Han, примерно единициата "Полша-Чехия" може да изкара от строя 20% от летяще към САЩ раките в обсега на системата - това са да кажем десетина бройки. По-добре първо 2 ракети и после останалото.
Друго - системата в Чехия - радара демек, ще предаде данните за полета на ракетите, което ще осигури по-голяма вероятност за прихващане и сваляне от ПРО-то на територията на САЩ.
09 Октомври 2008 11:41
Един наземен радар вижда до 3000-3500 километра. Този в Чехия най-много да закара до Урал. Ако успее да види крилатите подаръци, които му идват на гости, може и да се приготви за собственото си погребение
09 Октомври 2008 11:43
Ма Локи, Земята е кръгла! Шахтите са по тайгите на сибир и ракетите в тях летят през северният полюс директно към щатите, Чехия не ги интересува изобщо. А радар в Канада има и сега. Освен това се разделят на лъжливи и истински, маневриращи в последна фаза и прочее гадости, които никоя система за ПРО не може да пребори в поносима степен.
И за щастие, щото това държи идиотите от всички стани кротки, иначе като нищо са спретнали една две термоядрени войни, така, за поддържане на формата.
09 Октомври 2008 11:45
Чета и не мога да повярвам на ушите си. Но чини ми се, че то на криви натоевроатлантици все Русия в настоящите си и все по-разширяващи се граници им е виновна. А някои направо получават тремор от самата мисъл за съществуването й (въпрос с понижена сложност - познайте кои). Не можаха да понесат отказа й от унизителното васалско Елциново поведение през 90-те, след което при Путин Русия се изправи икономически на крака и даде заявка за възстановяване на естествената си имперска хегемония. А следователно - и да създава нови геополитически реалности в своя полза.
Към средата на втория си мандат като президент Путин го каза ясно с прости думи на западните си партньори: "[Ай нет, не будет больше по вашему!] Това е нашият живот, това си е нашата страна, това са нашите виждания - ако не става така, както го искаме, ще го правим така, както си го можем. Имаме нефт, газ, злато, диаманти, зърно, стотици милиарди само като резерв, ще ги инвестираме в промишлеността и високите технологии. Имаме и ракети. Пък който не се съобразява с нас, е, какво, ще си е за негова сметка".
Другарката Меркел го разбра, другарят Барозу го разбра, Берлускони отдавна си знае за какво става дума (за разлика от Португалия, Германия и Италия са зависими от Русия съответно с 43% и 30%, а България + Прибалтика на всичките 100). Американските другари не знам, и да не са го разбрали, нищо не могат да направят. Мишико Саакашвили пък съвсем не го разбра и в един хубав августовски ден осъмна с почти 1/4 територия по-малко. В случая да оставим Грузия настрана и нека засега забравим цялата прозападна далече необективна пропаганда по време на петдневната война и след нея. На мой ум обаче лошото е, че демократичната преса в страните от ЕС съвсем тенденциозно не отразява един друг показателен момент, свързан с политико-икономическите отношения на Естония, държава членка на ЕС, и Русия. Ние в България май не го знаем и жалко, но за сметка на това политическите представителства на водещите страни от Еврозоната са си взели поука, та да не изпаднат в тъжното и безизходно положение на тази иначе хубава страна от Балтийския регион.
Съветвам ви да го прочетете: Натиснете тук
09 Октомври 2008 11:58
Han, виж до къде стига покритието на радара в Чехия заради това, че земята е кръгла. Земи един глобус или гуугл ърт.
"Един наземен радар вижда до 3000-3500" - може и "малко" повече в зависимост от радара.
09 Октомври 2008 12:07
Локи, ако намекваш за радарите "over the horizon", знаеш по-добре от мен, че са бошлаф.
09 Октомври 2008 12:10
И? Ракетите ще летят над Чехия през Европата над целия атлантик и тогава ще паднат у щатите?
Както се видя, руснаците имат начини да изнесат достатъчно количество ракети на подводници и самолети съвсем близо до противника. А и те могат да отглеждат приятелски режими. Мани Венецуела и Куба, ами скоро спасиха от пълен фалит Исландия, а там има изоставени американски бази...
Ама радарът бил против ирански ракети и бил отбранителен. Първото е смешно, второто е на първо време. Какво пречи утре съответното бананово правителство да пусне там ядрено оръжие? Кой ще разбере, освен руското военно разузнаване?
Колкото повече се опитват да подронят възможността за гарантирано взаимно унищожение, олкова повече приближават ядрена война. Тия хора не се колебаят да използват ядрено оръжие, както е видно от историята. Последното беше над летището на Багдат, порови се.
09 Октомври 2008 12:19
Ясенево,
09 Октомври 2008 12:26
Натиснете тук
На Нейно Величество ВВС дреме... [/quote]
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД