:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Блоковете длъжници - на обща сметка за парно

Проблемните блокове, в които нередовните платци достигат 2/3, ще трябва да минат на обща сметка. Според готвените от парламентарната енергийна комисия промени в закона за енергийната ефективност в подобни жилищни сгради парното ще се спира. За да бъде повторно пуснато, обитателите ще трябва да си регистрират асоциация за етажна собственост.

Асоциациите се появиха в законодателството още през 2005 г. и досега са регистрирани единици. Членовете им имат право на 5% отстъпка от цената на парното и топлата вода, но срещу това трябва да плащат накуп всички сметки, а как ще събират парите помежду си, остава техен проблем.

Поправката е на шефа на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай. Според запознати обаче става въпрос за уговорка между столичната община и държавата. Преди да склони общината да налее 55 млн. лв. в топлофикацията, кметът Бойко Борисов настояваше държавата да направи нещо, за да се увеличи събираемостта.



НАВЕЖДАНЕ

"Решението за отпускане на 55 млн. лв. за "Топлофикация София" е безспорно лошо, но ние сме тикани да го вземем", оплака се вчера Борисов, след като общината му гласува правото да налее 55 млн. лв. в дружеството. "Правилно е - ако имаше правителство, държава и община солидарно да поемат и загубите, и печалбата. За да се види, че не съм политикан, се обадих на съветника на премиера Росен Карадимов да искам разговор. Навел съм се, отишъл съм, помолил съм - няма отговор. Сега изливаме милиони в "Булгаргаз", за да спасим зимата, а те се надяват да се проваля. Но всички ще знаят, че това е умисълът им", коментира вчера кметът.
73
3074
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
08 Октомври 2008 21:41
Тия циментови глави току все гледат да ни набутат в некакви ТКЗСета.
Не се надявам вече, най-после да разберат, че тази схема не работи и никога няма да проработи.
Така ще блъскат стената с тъпите си глави до безкрай.
Ами те не живеят с тоя народ, как да разберат.
Ще плащаме накуп! Пълно безумие.
08 Октомври 2008 22:28

Така ще принуждават редовните платци да се карат със съседите, които не си плащат парното.Топрофикация не желае да си търси парите от длъжниците а иска някой друг да свърши работата.
09 Октомври 2008 06:53
Тамън повод да се чупим от клиенти на тази сбъркана система!
09 Октомври 2008 07:10
Остана и кварталният бакалин да въведе подобна "групова отговорност". То уж "син за баща не отговаря", а нашите го направиха вече "комшия за комшията е брат, съдружник и враг".
09 Октомври 2008 09:08
Поредна димка, за да се отклонява общественото внимание. Тези, които го "предлагат" уж, са абсолютно на ясно, че не може да стане, защото...ясно защо. или искат народонаселението на територията на Топлофикация, няма значение дали ползва или не услугите й, да се самоизтреби в тези съседски войни. Не мисля, че това е идеята, все пак им трябват гласоподаватели Докато се шуми около това предложение, кой знае колко други ще минат .
Вчера се писа, че НС трябва да приеме до края на ноември 12 важни и поискани от ЕС закона, обаче - тези закони ще намалят или прекратят краденето по разни посоки, а този - за общата сметка - ще продължи и съвсем узакони краденето на Топлофикация, просто е.
09 Октомври 2008 09:09
Освен сметките за парното и жените ще станат общи в тези блокове.
09 Октомври 2008 09:14
В закона освен жените да станат общи е предвидено и да се съборят всики вътрешни стени в блоковете и апартаментите също да станат общи. Това в услуга на първото де.
09 Октомври 2008 09:18

Според статията излиза, че предложението за това изменение на закона идва от Бойко Борисов и ГЕРБ, но закона ще го променят сегашните депутати, където ГЕРБ ги няма.
Истината е, че трябва да се намери начин да се плаща за потребената услуга. Налага ни се да избираме - или се спира парното на блокове с много длъжници, но и с изрядни платци или парното спира за всички.
09 Октомври 2008 09:18
Heat, те тия нашите "управници" още четат и се ръководят от комунистическия манифест - там всичко е общо вкл жените. Лошо няма, особено ако на комшията жената е по-хубва и по-млада, ама да ме накарат да плащам за това че на някой си му е студено и пр просто няма как да стане - те това не си го позволяваха дори по времето на реалния им социализъм с "човешко" лице.
09 Октомври 2008 09:24
Чудя се дали е възможно сметките, глобите от КАТ и пр. да се включват в данъците? Така като отиде някой да си плати данъка, ако не плати цялата сума (данък+натрупани такси и сметки) да го третират като неизряден платец и да се предприемат срещу него съответните действия за събиране на парите. Без да има право да оспори например сметката за парното - да я е оспорил, когато я е получил и е отказала да я плати (то всъщност отказът от плащане не е ли своеобразно оспорване?). Такива едни неща си мисля...
09 Октомври 2008 09:32

Ягодка Пролетна,
питай Бойко Борисов за това
09 Октомври 2008 09:32
Ура, развит социализъм!
09 Октомври 2008 09:38

Точно така - който ползва ще трябва да плаща ...
09 Октомври 2008 09:41
XYZxyz, а който не ползва защо трябва да плаща?

09 Октомври 2008 09:43

Защо , в пещера ли живее ?
09 Октомври 2008 09:51
Пещерния менталитет очевидно е все още господстващ! Ние живее в 21 век и има достатъчно технически решения позволяващи всеки да си плаща за собственото си потребление. Аз например не искам ти да плащаш моите сметки, но в никакъв случай не съм съгласен аз да плащам твоите, освен разбира се не ти предоставя заем на съответните условия
09 Октомври 2008 10:10
Поредния социал-комунален идиотизъм. А не им ли минава през ума, че и тези, които днес плащат ще спрат да го правят.
09 Октомври 2008 10:11
a, защо никой не предложи данъчни облекчения при преработка на сградната инсталация от вертикална на хоризонтална , та всеки да си знае колко да плаща и да може да се изключавт некоректните платци.Защо не се разреши газивфикация и в топлофицираните райони, тогава блока ако реши може да си монтира котле и да плаща газ. А на кмета ще му кажа точно сега е момента да докаже, че може да управлява, а не само да лаладжийства, в почти всички страни топлофикациите са общински, дори гигантите като Еон и ЕВН са трагнали от общински дружества комбинати, които топлофицират снабдяват с вода, чистят (горят боклука), дори продават ток. Да се иска да се преработят инсталациите и санират сградите(преработка и подмяна на инсталации(топло, вода ток) в сграда също се води саниране там е разковничето.Има европейски проекти. А отговорност на СДС и ДСБ и ССД, че техния кадър В.Димитров-топлото и представителите на общината в СД на дружеството че успяха да съсипят дружеството ще поемат ли?Отделно Топлофикация има догово за заем със световна банак с държавна гаранция по този заем тополофикация трябва да рехабилитира и подмени тръбите и абонатните +когенерации, отделно в една от клаузите на договора че трябва да се проведе конкурс за оператор-управление (реномирана фирма) на дружеството , кога ще се обяви конкурса?
09 Октомври 2008 10:20
Пещерният манталитет е господстващ в момента. Негова проява е неразбирането докъде е Топлофикация откъде започва твоята собственост, за която трябва и да си плащаш. Всеки казва - това е моята пещера и не ме интересува нищо извън нея, но пещерния човек даже не знае кое точно е неговата пещера. Доста относително е понятието - това ползвам, това плащам. За да бъде то в пълен обем, трябва в абонатната станция за всеки апартамент да има отделна инсталация за погряване на топлата вода, както и за парното и съответно към всеки апартамент да тръгват необходимия брой тръби. Когато го направите, все пак това е вашата собственост, тогава ми обяснявайте, че като не ползвам не трябва да плащам. Сега сте си направили по друг начин отоплителната инсталация и в нея има общи части, които вие не желаете да премахнете. Е, като не желаете да ги премахнете ще си плащате и за тях - те са си ваши.
09 Октомври 2008 10:23
Най-доброто решение е преработка на сегашните вертикални инсталации в хоризонтални - така хем значително ще се подобри топлоподаването ( ще се махнат старите корозирали и запушени метални тръби), хем всеки ще знае точно какво плаща...
Колкото по-бързо започне тази подмяна, толкова по-добре за всички, особено ако се съчетае с подмяна и на абонатната станция...

Редактирано от - редник на 09/10/2008 г/ 10:27:08

09 Октомври 2008 10:25

Никой не желае да плаща чуждите сметки, но също така и почти никой не си прави труда да разбере колко всъщност е потребил пряко или непряко. Всеки се хваща за прякото си потребление и опищява орталъка, че непрякото негово потребление, всъщност не го интересувало и трябвало да го плаща някой друг. При това най-често това го правят точно тези дето и прякото си потребление не плащат, защото си манипулират радиаторите и водомера за топла вода. Тогава обаче се увеличава отчасти непрякото потребление и те все пак трябва да платят част от това, което са ползвали, но те реват ли реват - не искам да плащам чужди сметки.
09 Октомври 2008 10:29

Това, което наистина трябва да се направи е да се създаде действаща съдебна система. Не плащаш - на съд, вземат ти, ако трябва и апартамента и т.н., както е в нормалните държави. Има закони, има договори, има методики, които са приети как да се изчисляват сметките за парно и топла вода. Ако сте съгласни с тях - ползвате парно, ако не сте съгласни - не го ползвате. Има си начини как това да стане - както да се закачиш за Топлофикация, така и как да се откачиш от Топлофикация. Никой никого не заставя насила да ползва парно.
09 Октомври 2008 10:59
В нормалните държави такива глупости като българските топлофикации няма.
09 Октомври 2008 11:01
Дерзайте крепостни, аз вече съм свободен. Продадох топлофицираното жилище...

09 Октомври 2008 11:18
9101 и какво променя това. Сменили сте си местата с някой. Ти си излязъл, друг е влязъл, като у кенефа.
09 Октомври 2008 11:20
Не бързай се радваш!
Ако си запазил старите фактури за платени сметки - бива, ама ако ги не вардиш...чакат те нови пет години крепостни мъки.
09 Октомври 2008 11:28
Пазя ги и търся други като мен, дето са платили за неползвана услуга - да съдим държавата за крепостния закон.
А промяната е, че аз вече не съм крепостен.
09 Октомври 2008 11:33
Аз пък съм доволен от парното и топлата вода от ТЕЦ-а и хич не желая да се откачам. Единственият проблем е, че имам няколко съседи, които редовно откачат и закачат радиатори и водомери и почти нищо не плащат, т.е. ние останалите им плащаме сметките. Въпреки това е доста по-добре, отколкото с климатици, електрически или нафтови печки или на дърва/въглища. Евентуално проблем може да ми стане, че около 2/3 от блока не плащат редовно. Цената според мен хич не е висока - за двустаен апартамент, само за парно през целия минал сезон съм платил общо около 300 лева. Топлата вода обаче ми е повече, но се налага да се избира между удобството да имаш неограничено количество топла вода по 8-10 лева кубика или да минеш на бойлер с всичките му ограничения, но по-евтино. Засега предпочитам ТЕЦ-а, въпреки че имам монтиран и бойлер.
09 Октомври 2008 11:53
Ето, ти току що посочи проблема: Няма енергия за отопление на двустаен апартамент за сезон на цена от 300 лева. Просто цената на енергията е висока.
След като на теб са начислили толкова, значи разликата до реалната цена се плаща от други. Точно така беше при мен - аз плащам за това, че съседите се топлят.
А преди 20 години разликата се плащаше чрез субсидия от държавата, т.е. от всички данъкоплатци...
Цялата система на централното отопление е проектирана и построена да работи на субсидия. Затова каквито и силови методи да мислят за да накарат всички да плащат, даже и да го постигнат - няма да е достатъчно. Липсва държавната субсидия. Следват фалити...
Освен ако нещата не се поставят на пазарна основа.
Столична община няма да може вечно да покрива разлика с обществени пари...
09 Октомври 2008 12:06

9101,
бъркаш.
Мисля, че е очевидно, че аз си познавам ситуацията си значително по-добре от теб. Ако някой плаща енергията на друг, то това съм аз. Аз плащам на други, а и ги топля, защото при мен е доста по-топло. Това разбира се не им пречи да опищяват маалата, че плащат много.
09 Октомври 2008 12:09
Аз пък съм безкрайно недоволен от така наречената услуга на Топлофикация и не желая нито да ползвам нито да плащам, а ако искат да ми доставят да дойдат и да подпишат с мене договор, пък ако не подпиша да не ми доставят стоката си - това е в нормалните Държави, а в не нормалните никой не те пита. Дали можеш да направиш разликата?
09 Октомври 2008 12:11
Клиенти на Топлофикация от всички квартали , въоръжавайте се!
Боят настана, тупат сърца ни! Ето ги близо наш`те душмани! Кураж, дружина, вярна сговорна, ний не сме веке рая покорна!
09 Октомври 2008 12:19
А банковите сметки общи ли ще ги направет за длъжници, кредитополучатели и прочее живущи във въпросните блокове?Тъй и тъй всичко ще става общо! Пък и за дечицата ще бъде добре-много майки , татковци, братя и сестри. Едно племе-силна държава!
09 Октомври 2008 13:07
Аз предлагам по-радикално решение - един град - една сметка. Кметът да плаща на топлофикация, а как сметката ще се разпредели между гражданите, те да решават.
09 Октомври 2008 13:10

Всъщност така е най-демократично - блока като цяло наистина си има сума, която дължи на Топлофикация и най-демократчино си решават как да си я платят. Защо недоволствате от демокрацията?! Вие какво искате? Досега не бяхте доволни защото държавата беше определила начина за формиране на сметките, сега пак сте недоволни. Кой искате да формира сметките - марсианците ли? Или май проблема е, че марсианците не ви плащат сметките?
09 Октомври 2008 13:19
XYZxyz, а блока като какъв да плати сметката? Като блок, като бетон, като тухли или някаква друга екзотична идея? Като толкоз искате да живеете в комуни идете в Израел там има Кибуци и всички дружно бачкат, ядаът, живеят и пр че накрая им раздават и пенсии като решат да излязат от Кибука! Какво му е лошото а, дай да вземем и на всички симпазтизанти на комуните да им организираме екскурзия с бюджетния излишък - вместо на море айде на Кибук! А като не разбираш от Демокрация, поне не се изфургай.
09 Октомври 2008 13:39
Първо Топлофикация а после и другите монополисти-обща сметка на блока за ток, телефон и вода.Защо не и кабелна ТВ, интернет и GSM....
09 Октомври 2008 13:46
Нищо не бъркам XYZxyz, просто не ти изнасят фактите.
С едно съм съгласен с теб - че има хора крадат или се топлят без да плащат. Последното обаче е в следствие ненормалната система на топлоснабдяване и на неискането на топлофикациите да си решават проблемите.
Другото е ясно: От както са създадени топлофикациите имат нужда от покриване на разликата между реалната цена и начислената. Те самите го казват: "Ако начислят реалните сметки, абонатите им щели да се откажат"...
09 Октомври 2008 14:04
Либерална демокрация ли? Свободна пазарна икономика ли? Права на човека ли? Забравете! Живеем в робовладелска държава, в която робовладелците са ненормални на всичко отгоре. Който иска да робува през 21 век, има прекрасната възможност за това в България. И доколкото мога да съдя, желание не липсва.
09 Октомври 2008 14:08
9101 - абсолютно прав си. И още нещо - тези които ползват, сменят радиатори, водомери и пр извършват престъпление класифицирано като кражба и следва да си понесат санкциите. Но това което се дискутира тука са опитите за насилствено задължаване на "ползване" - това е проблема който ще докара Топлофикация до фалит. Но те нямат и дръг избор просто защото услугата е прекалено скъпа за нивото на доходите - т.е. така и така ще фалират, щото дори и да се откажат от безумието да задължават хората да ползват / плащат, то цената за тези които ще продължат да им ползват услугите ще се превърне в непосилна. Просто концепцията е грешна от самото й създаване.
09 Октомври 2008 14:25
Znaete li kakva e razlikata mejdu bulgarina i ovcata? Che ovcata kato q ma4kat pone blee, a Ganio si e krotko dobiche!
09 Октомври 2008 14:59
опитите за насилствено задължаване на "ползване"
Bolgar,
Дали тези опити няма да продължат и при идеята "един блок-една сметка"?
На пръв поглед е добре - плащане на абонатна станция. Обаче нали трябва ВСИЧКИ да плащат; как ще накарат нежелаещите да ползват парно да го сторят? Вероятно пак чрез задължаване на "ползване" - тръбите им топлели, такса инсталирана мощност, за желаещите ставало мн.скъпо, дрън-дрън и пак сме на изходна позиция.
А е толкова просто - "Топлофикация" да мине на нормални пазарни релси; предлага услуга-има клиенти, които я искат-получават я-заплащат я. И обратното за нежелаещите тази услуга. А "Топлофикация", като всеки пазарен субект, води такава бизнесполитика, че да печели все повече клиенти. И забравя за практиката на задължаване на "ползване", включване на вси загуби в сметките, джакузита и джетове на шефа си.
Защо съседите ми не протестират пред Е.ОН, че поддържат 25 градуса, а аз - 22 и топлообменът е от тях към мен?
.
ПП: Мернах едно отлично мнение - да пуснат газификацията в районите с парно; ще стане весело. Не че на газ ще е по-евтино, но така всеки ще ползва, колкото е потребил и няма да му пука колко е ползвал и колко е платил съседа му.
09 Октомври 2008 15:51
Проблемните ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ, в които нередовните ДуПЕтати за гледане на нормативни документи и гласуване достигат 2/3, ще трябва да минат на обща сметка:
- заплатата им отива за погасяване на световната финансова криза
- два гласа С ЧУЖДИ КАРТИ се броят ЗА ЕДИН
- ползването на Мерцедесите се прехвърля към Български пощи, където да се возят пенЦионери за за си получават месечните стипендии и да си плащат сметките, да ходят за вода и на Женския пазар
Така де!
09 Октомври 2008 15:55
Не е толкова сложно. Парното не е като тока и технологично не се доставя по същия начин, в смисъл на начин на доставяне и измерване. Теоретично и парното и топлата вода би могло да се доставят така, но се налага значително преустройство, което засега се счита, че не е икономически оправдано до степен, че даже не се коментира. Същото е и с студената вода - и там има някакви общи загуби на вода, които се добавят към сметките, но понеже сумите не са големи, никой не плаче против тях. Кое е простото - простото е, че човек сам избира дали да живее в сградата, в която има и други собственици и сам избира дали ще му се налага да плаща за такива общи за сградата услуги като парно, топла вода, студена вода, чистач, ремонт на покрив, ремонт на асансьор, за асансьор и т.н. Точно затова е необясним плача на някои, че не искали да ползват нещо си, в случая парното, а няко си ги бил задължил. Ами как да не искаш бе льольо, след като ТИ си избрал да живееш там, знаейки, че не винаги твоите желания ще съвпаднат с желанията на мнозинството и ще ти се наложи да се съобразяваш с желанията и на другите. Да не би да не си го знаел, да не би да не го знаеш и сега? Знаеш го разбира се, но ти е по-изгодно да се парвиш на улав и да ревеш, че си плащал на другите сметките. Реално погледнато те ти плащат част от твоята сметка, а не обратното и точно затова стоиш в този блок с парно и не си ходиш на село.
09 Октомври 2008 16:09
XYZxyz : "Ами как да не искаш бе льольо, след като ТИ си избрал да живееш там, знаейки, че не винаги твоите желания ще съвпаднат с желанията на мнозинството и ще ти се наложи да се съобразяваш с желанията и на другите. Да не би да не си го знаел, ...." Така, обаче когато аз съм си купувал имота условията и цените се били други и аз съм се съгласил именно на тези условия. И когато сега ги променят, то и аз си променям желанията и исканията и да бъдат така добри или да възстановят условията и цените от времете в което съм се съгласил или да не ми начисляват измислените си сметки! Много е просто ама не е за прости хора - льоловци.
09 Октомври 2008 16:12
Отчет за продажбите на БУЛГАРГАЗ 2006
_
за 2006 714 967 000 лв.
За 2005 747 625 000 лв.

Правят по над 700 мил. лева годишно и точно тези 70 мил. за София са им проблем, я да видим
КОИ СА ДРУГИТЕ ДЛЪЖНИЦИ И С КОЛКО?
От друга страна това е ДЪРЖАВНО предприятие - с какви пари работи? Не са ли на всички? Ако е държавно - трябва да има социални функции, иначе за какво ни Е? Ако ли пък не! Приватизирайте да видим КАК ЩЕ СИ СЪБИРАТ ДЪЛГОВЕТЕ
09 Октомври 2008 16:12
Така, обаче когато аз съм си купувал имота условията и цените се били други и аз съм се съгласил именно на тези условия.
Но освен това си се съгласил да се съобразяваш с решенията на мнозинството в блока. И сега като се променят условията, мнозинството решава дали да прекрати договора или не.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
09 Октомври 2008 16:15
Нищо подобно Манрико, решенията за моя си бюджет ги взимам само аз, ако ти си правиш бюджета по решенията на мнозинството да взема и да ти изпратя една сметка че да я понапълниш!
09 Октомври 2008 16:24
СЪГЛАСЕН СЪМ, ЧЕ ВСЕКИ КАКВОТО КУПУВА ИЛИ ПОЛЗВА КАТО УСЛУГА - ТРЯБВА ДА ГО ПЛАЩА
НО
100 л бойлер за един час на 2 киловата прави гореща вода
а Топлофикация ми грее топлата вода за 1 куб.м с 50 киловат/час
= 5 пъти повече
09 Октомври 2008 16:29
А в София какво е положението?
Детски градини, училища, болници, с какви пари си плащат ТЕЦ-а
А общинските сгради, А Министрески съвет и Народно събрание, А министерствата и агенциите, дори ДАНС - за тях да не би да вадят МИНИСТРИТЕ от джоба си пари да си плащат топлото
от нашите парички (данъци) плащат
А забравих Президентството на Параванов
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД