:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,453
Активни 569
Страници 1,898
За един ден 1,302,066

Посланикът на САЩ иска прозрачност в енергетиката

Снимка: Михаела Катеринска
Посланикът на САЩ Нанси Макълдауни се изненада от огромния интерес към нейната публична лекция. Тя използва случая, за да похвали България и да отрече, че има студена война с Русия.
България трябва да се стреми към прозрачност в енергийните си решения, защото те влияят не само на нея, но и в целия регион. За това призова вчера американският посланик в София Нанси Макълдауни по време на първата си публична лекция на тема "Нова епоха в българско-американските отношения".

За разлика от своите предшественици Макълдауни не се концентрира върху проблемите на България в противодействието на корупцията и организираната престъпност, а върху външнополитическите аспекти и особено върху енергетиката. По думите й има енергиен възел, който трябва да бъде развързан. Затова и България, и САЩ правят много в търсенето на източници на енергия - паркове за енергия от вятър, проучвания за находища на природен газ, производство на атомна енергия, договори за нефтопроводи и газопроводи.

На няколко пъти дипломатът похвали България като страна, спечелила уважението на САЩ и на всичките си партньори в ЕС. Посланик Макълдауни отчете най-добро сътрудничество между двете страни във военната и търговската област. Тя обеща да работи за идването на още американски инвестиции и фирми у нас.

Посланикът разтълкува и американските външнополитически приоритети, свързани и с България. "Важно е Сърбия да бъде интегрирана в европейските структури, България има глас в Сърбия и ние приветстваме това", заяви Макълдауни. Тя определи независимостта на Косово като историческа крачка за Балканския регион и ключова възможност да се излезе от конфликтите от миналото.

"Дълбоко вярваме, че трябва да вървим заедно с Русия, уважаваме я като голяма сила, с която трябва да работим, за да решим съвместните проблеми", отбеляза още американският посланик. Според нея САЩ правят всичко възможно да няма нова студена война. "Зависим един от друг - САЩ и Европа, САЩ и Русия, Русия и Европа", изтъкна тя.
14
2295
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
08 Октомври 2008 23:46
А посланика на България в Америка какво поиска от Америка?

Така е. Хора без самочувствие, без характер, без воля, без разум, чакат някой отвън да им каже какво трябва и не трябва да се прави.
ЕС трябва да им каже, че корупцията е зло, че престъпленията са зло. Като, че ли нашите политици са с акъл на дете на 3 годинки и трябва да се напътствуват на всяка крачка.



09 Октомври 2008 00:00
Посланика на САЩ е предупредил България за мафиотските и предателски връзки на Гоце, Сергей и БСП с Русия .
Посланика е напомнил че Русия е враг на НАТО и е насочила ракетите си за тотално унищожение на страната ни!
09 Октомври 2008 02:30
FL често обещава бърза победа на НАТО срещу Русия и превземане за седмица две на Москва, особено когато още не си е изпил хапчето.
Този път, обаче явно е прекалил с дозата, щом се е уплашил от кривите руски ракети.

09 Октомври 2008 03:41
Права е за енергетиката жената но не трябва да спира да натиска за корупцията щото те тия две неща са взаимно свързани...
09 Октомври 2008 07:40
, България има глас в Сърбия и ние приветстваме това - айде бе -това го е копи пейстнала от някой друг доклад, защото просто не е вярно.
И не ми харесва тона - България трябва това, трябва онова, чакай малко бе госпожа, той и Брежнев не ни се караше така директно.
09 Октомври 2008 08:55
На няколко пъти дипломатът похвали България като страна, спечелила уважението на САЩ и на всичките си партньори в ЕС.

Наистина ли ? Това ще да е нов виц от дипломатическите среди.
09 Октомври 2008 08:58
Да ни е честит новия генерал губернатор
09 Октомври 2008 10:03
Дамата е дипломат. Това значи, че винаги казва не точно това, което иска, и не точно така, както е общоприето. Трябва да разчитаме "послания". (Ето, Брайтмен, това вече е типичен случай за четене на послания) Значи иска се повече "прозрачност"... Какво имаме? Два транзитни газопровода в посока Европа, намиращи се на различен етап на реализация, с различни ИЗТОЧНИЦИ (!), с ясни участници и вече структурирани интереси. Един транзитен нефтопровод, горе-долу намиращ се на същото дередже, но с много и разнопосочни противници, респ. вървящ много трудно. Нормално е да е така - интересите също са разнопосочни. Една ядрена централа, която RWE (!) избра за свой проект и реши да участва в него. Какво повече може да иска един дипломат? (Проценти, участие, цени - това са търговски неща и са предмет на многостранни договори. Ако страните са се споразумели да мълчат, значи трябва да мълчат. Ако някой иска да говори, другите трябва да му разрешат) Първо - икономическа информация за току що споменатото. Но това не би трябвало да става, защото не му влиза в работата (на теория). Всички, обаче, го правят. А понеже знаят, че не би трябвало да им влиза в работата, го правят не така открито, даже и да става дума за такива полувасални страни като нашата. Значи друго е. Мисля, че дамата иска от нас да съгласуваме ПРЕДВАРИТЕЛНО нашите си действия с тях. Т.е. по тези въпроси да искаме разрешение от тях.
09 Октомври 2008 12:27
Да-а-а-! На дипломата , трябва дипломатично да се обясни, що е това независимост на една държава! Като почнат американците да питат партньорите си тогава ще вземем светъл пример от тях и ще се поправим веднага.Ще отчетем грешките си.!
09 Октомври 2008 13:45
Американците се отказаха да ни притискат за корупцията - явно са преценили, че ефект няма, а и не е толкова важно от гл.т. на техните НАЦИОНАЛНИ интереси. Вече ще ни използват само като "кучета на войната".
09 Октомври 2008 13:59
Какче, що не се скриеш и си оправиш батака в твоя двор а?
09 Октомври 2008 17:34
Тая пък кво се пъне...че проговори и тя на шопски ама нали е о‌ ще нова.
09 Октомври 2008 18:10
..Това наблягане на енергетиката - хммм...
Тази година ли беше или миналата, когато се заговори, че американски енергокомпании имат интерес към отварянето на спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"? И понеже щели да правят ненам-кво си, за което щели да получават "лъвския пай" от миниатюрните за сектора печалби... а, да, и да определят цените?

09 Октомври 2008 21:10
ало, новото протеже на америка , първо отвори спрените реактори без да си намисваш интересите , после ме хвали , че съм голям пич-да ме извинява нежната част от човечеството, ама баща ми казваше , че на границата няма женски кости, да не припомням , че не приемам акъл от онова дето клека кога пика!~
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД