:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София започна съдебна война по аферата "Драшков"

Правосъдното министерство проверява Емануил Каракашев, издал скандалния нотариален акт
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Така изглежда апетитният имот от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище" с недостроеното училище.
Столичната община предприе вчера съдебни мерки в защита на 14-те декара своя земя, придобити с измама по аферата "Драшков". Кметът Бойко Борисов поиска съдът да обяви фалшивия договор за покупко-продажба на имота за нищожен. От общината настояват и за съдебна възбрана за разпореждане с терена.

Апетитните 14 дка в кв. "Стрелбище" са публична общинска собственост и се оказаха притежание на Петър Драшков, брат на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков. Това е станало възможно след фалшифициране на серия от документи - договор с подправен подпис на Бойко Борисов, удостоверение за данъчна оценка, подправена скица за имота. Впоследствие земята е продадена на друга фирма - "Симеон-2". Тя е ипотекирана на два пъти - веднъж за 1.2 млн. евро и втори път - за 10 млн. евро.

"Ако съдът се произнесе в наша полза и обяви договора за нищожен, настъпилите последици от него са без значение", разясниха юристи от общината. И допълниха, че учредената ипотека не касае общината и банка "Пиреос" трябва да урежда отношенията си с фирма "Симеон-2".

Проверка по случая разпореди и правосъдното министерство. "Инспекторатът към МП ще проверява действията на нотариуса, работил по случая", обясни министър Миглена Тачева. И нотариусът Емануил Каракашев, и фирма "Симеон-2" твърдят, че в действията им няма нищо нередно и не е имало как да установят фалшификата.

Според експерти обаче ползваните по аферата "документи" са изключително неубедителни. "Нотариусът не може да се оправдава, че просто е издал един констативен акт по вече вписан в съда договор. Пред него се представят доказателства, които той с подписа си приема", коментираха специалисти.

Междувременно се разбра, че служители на общината още в началото на годината са чули за предстояща продажба на терена. "Тогава разпоредих да не се издават никакви скици за него", обясни Мария Праматарова, шеф на дирекция "Общинска собственост". Към имота е имало апетити и в предходни години от Датския колеж, частното училище "Веда" и др., защото той е предвиден за училище и детска градина, но общината е преценила да го пази за общински нужди.

----------ФАЛШИФИКАТ

Фалшификатите по аферата изобилстват от явни пропуски. Така например като основание за сключване на договора се цитират три различни форми на разпореждане със собственост - продажба, дарение и прекратяване на съсобственост. Въпреки че имотите реално са два - парцел 4 и парцел 5, в договора е посочен само един акт за общинска собственост - номер 321 от 2006 г. на район "Триадица". Истинският акт с такъв номер е от 1997 г. и касае трафопост от 31 кв. м на бул. "Витоша". В удостоверението за данъчна оценка на имота пък не фигурира име на подписалия го служител. Самият параф е в центъра на печата, напълно неразличим. Печат с такъв номер в район "Триадица" не съществува. И тук данъчната оценка е дадена общо, без да се отчита, че имотите са два и са необходими две отделни данъчни оценки.
23
5073
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
08 Октомври 2008 21:12
След дъжд качулка!! Парите са завъртени, а вие сега подскачайте колкото си искате!
А дали е фалшив подписът на бат бойко предстои да се установи! Нал тъй господа журналисти? или вие и без графологическа експертиза ги разбирате тези работи? А може и на Драшков подписа да е фалшив, а може би Драшков въобще няма баба?
08 Октомври 2008 21:41
От тази история може да се очаква всякакво развитие, включително неочаквани обрати. Нека не изпадаме в еуфорията, в която се намират българските политици и журналисти. Напоследък те раздават правосъдие прекалено лесно, нали наближават избори. Необходимо е да се мобилизира електоратът.
08 Октомври 2008 22:06
"И нотариусът Емануил Каракашев, и фирма "Симеон-2" твърдят, че в действията им няма нищо нередно и не е имало как да установят фалшификата." Да бе всички ви вярваме, особенно на нотариуса.Поредната далавера с общински имот в София.Дано да има виновни и наказани иначе пак кофти доклади от Еуропата и спиране на някви фондове.
08 Октомври 2008 22:09
Абе, никой не казва колко евро върви услугата "фалшиф бойкоф подпис", фалшиф докИмент от разбойническата агенция по вписвания, ужким кьораФ неграмотен нотариус(лява ръка - десен джоб). М'чи тия хора са си оправили живота за един ден. А бай Тошо как щеше да ги опъне на Белене..
08 Октомври 2008 23:58
разликата между заплащането нотариус:доктор в България и САЩ e 200 пъти
Натиснете тук
И пак не им стига на нотариусчетата, трябва да крадат докато се задавят
09 Октомври 2008 01:08
Една друга фирма - Симеон II - открадна много повече декари, ама нейсе ...
09 Октомври 2008 10:33
Апетитните 14 дка в кв. "Стрелбище" са публична общинска собственост и се оказаха притежание на Петър Драшков, брат на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков.

И каква излезе тя? Всичките по роднинска линия като свински черва. А ние може да си чакаме ДАНС да се заеме наистина с борба срещу корупцията!?
09 Октомври 2008 10:46
Ето едно съобщение от друг вестник - дори само от това се вижда, че в България изобщо няма съдебна система: "За по-малко от две години Германия осъди местните участници в аферата с източването на 7 млн. евро от българската програма САПАРД. Областният съд в Аугсбург произнесе една ефективна и една условна присъда на двамата германски граждани, участвали в схемата. Тя беше разкрита от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която посочи за български участници наречената от службата група "Марио Николов - Людмил Стойков". В България доказателства за бившия собственик на курорта Дюни и на "Стомана"-Перник, Стойков за измамата по САПАРД не бяха намерени"
09 Октомври 2008 11:29
Нотариусът казва, че "не е имало как да установят фалшификата". Аз му вярвам! У нас всяка администрация си работи сама за себе си и нищо не може да се разбере или провери в реално време. Трябва да напишеш писмо. Никакъв реален обмен на информация между заинтересовани ведомства! Е как да ги провери!? (не че в случая е искал! Но някой може и да иска, има и съвестни нотариуси...) Затова пък сега удобно твърди, че не е имало как да ги провери! Днес по форума някой питаше къде е Хари Потър. Е ми в Министерството на държавната администрация и административната реформа! Как звучи, а! Ама какво прави? Харчи пари без видим резултат. Нали трябваше да има електронно правителство? Хюлед Пакард взе 4-5 млн. за това. Къде е това "електронно провителство"? Пълен батак!
09 Октомври 2008 12:05
Май всички капиталисти у нас ще се окажат назначени.
09 Октомври 2008 12:09
Оказа се, че синът му на този притежава цял квартал...

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=144 476&srcpos=1
09 Октомври 2008 12:39
А б е к о й т о п о з н а в а П е т ъ р Д р а ж к о в з н а е , ч е н е е п р о с т и с и е в ъ р з а л г а щ и т е
09 Октомври 2008 13:13
Иван Драшков-син , на 25 г. притежавал 160 апартамента-тия продължават да гробокопаят капитализъма, ама само българския..
09 Октомври 2008 13:34
И още
09 Октомври 2008 14:32
Ех значи ма и завистливи, лоши, и неевропейски хора сме това българите.

Вий какво искате сиа и ривете - не може да ви разбере човек направо. Синът му бил имал - ми какво искате да няма ли ? Момчето се е хванало четене, учене , бачкане, спестяване, скитане в чужбина, работа в макдоналдс. едно друго - абе не става само с ядене бе - толкоз ли време не разбрахте бре хора??
нещата са толкоз прости - гад доидите в софия нали искате някъде да живувате и някои трябва да го построи това така ли е ?? ми така е - човека риск влиза главата си залага зарад вас пък то гнъсни слухове и сплетни - направо ужас.
Пък и брат му какво лошо е направил ? от къде да знае че не точно бойко я подписал таз продажба а ? сигурация просто един ден се е самопоявил на бюрото му тоз лист и кат се обадил в общината там са потвърдили - не е лош човеко недейте така.
09 Октомври 2008 14:35
И да не забравяме - това са стройтелите на съвременна българия - ножите бригадири и пионери. Без подобни двигатели на икономическата мисъл сме осъдени на спад, глад и мизерия - не завиждайте а поклон доземи и ръка да се целива трябва.
И не на последно място - яжте повече домати и не се кахарете с на големеца трудностите - щот които занича в чуждата паничка неговата празна седи!
09 Октомври 2008 16:05
ММинистерският съвет взе решение за освобождаване на Иван Драшков от длъжността заместник-председател на Държавната агенция "Национална сигурност".

Редактирано от - mitkog на 09/10/2008 г/ 16:06:23

09 Октомври 2008 16:34
От форума на dnes.bg
-------------------
Иван Драшков-син (25 г.) продава 160 апартамента

Името на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков е на път да бъде замесено в нов скандал, след като стана ясно, че брат му Петър Драшков е закупил от Столична община 14 дка в кв. "Стрелбище" при незаконна сделка.
25-годишният Иван Драшков-син е инвеститор на жилищния комплекс "Езерото" в столичния квартал "Дружба" и собственик на 160 чисто нови апартамента, установи проверка на БГНЕС.
Скандалният факт показва, че Иван е мултимилионер. Инвеститор на суперлуксозния комплекс от затворен тип до езерото в квартал "Дружба" е фирма "Ай Ти Ди Груп", чийто едноличен собственик е Иван Иванов Драшков, показва проверка във фирмените регистри ДАКСИ и АПИС. „Да, фирмата е моя и аз съм син на Иван Драшков“, потвърди собственикът на „Ай Ти Ди“ ЕООД.
Драшков-син допълни, че финансирането на обекта е чрез 100% банкови заеми.
„Вижте господине, аз съм на 25 г., завършил съм в чужбина, работя от много дълго време и това не ми е първата инвестиция или първият бизнес. Всяка една спекулация по тази въпрос ще навреди на мен и на моята фирма. Аз съм човек отделен, имам американски партньори, имам европейски партньори и по никакъв начин не искам спекулации в медиите, тъй като очаквам делегация от чужбина и това ще навреди на имиджа ми“, заявява Иван Драшков–младши пред БГНЕС.
Една част от апартаментите в „Езерото“ вече са продадени. В момента има трудност на пазара, обясни Драшков–младши. Фирмата- собственик е регистрирана на 27 януари 2007 г. в Софийски градски съд. Адресната й регистрация е на столичната ул. Жолио Кюри" в кв. "Изток". Предметът на дейност на "Ай Ти Ди Груп" е "друга търговия на едро" - в случая търговия на едро с нови апартаменти в комплекса в ж.к. "Дружба".
Жилищният комплекс на наследника на зам.-председателя на ДАНС се състои от две сгради с общо 160 апартамента, 38 офиса и магазина. Сградите имат по пет входа с по пет жилищни етажа, партерен и покривен терасовиден етаж. Общият брой на подземните гаражи е 110. Цената на едно жилище е 850 EUR /кв.м - без довършителни работи и 950 EUR/ кв.м.- с довършване.
Строителството и търговията с имоти далеч не е единственото бизнес начинание на 25-годишния бизнесмен. Той съсобственик и на "Вива груп" ООД, която също се занимава с търговия на едро, сочи справка във фирмените регистри. Тук съдружник на Иван Драшков е роденият през 1934 г. Янко Спасов Терзийски. Освен в недвижими имоти, синът на зам.-председателя на ДАНС отглежда и едър рогат добитък. Иван Драшков едноличен собственик и на „Годечмилк ЕООД“.

ЩО Е ДАНС?

Та имал ли е Първанов (Гоце) някаква мансарда или нямал?

09 Октомври 2008 16:45
Онзи Петър Драшков във фалшивата сделка за имота в Стрелбище не е ли братовчед, а не брат? Лично сутринта по телевизията ли беше или по радиото той говори по телефона и подчерта, че е първи братовчед, а не брат.
09 Октомври 2008 17:31
Аре форумните "куки", забърквайте помията и идвайте да гасите пожара на народната лИбоФ, егати фамилийката, да ти е "Дражко" да въртиш бизнес по тоз начин....
25 годишният Иван Драшков - син на генерала е инвеститор на жилищния комплекс "Езерото" в столичния квартал "Дружба" и собственик на 160 чисто нови апартамента, установила проверка на БГНЕС.

Младият мъж е мултимилионер, а очевидно имотите са слабост на фамилията Драшкови. Инвеститор на суперлуксозния комплекс от затворен тип до езерото в квартал "Дружба" е фирма "Ай Ти Ди Груп", чийто едноличен собственик е Иван Иванов Драшков, показала проверка във фирмените регистри ДАКСИ и АПИС.

"Да, фирмата е моя и аз съм син на Иван Драшков", потвърдил пред БГНЕС собственикът на "Ай Ти Ди" ЕООД и наследник на зам.-председателя. Финансирането на обекта било чрез 100% банкови заеми.

"Вижте, господине, аз съм на 25 г., завършил съм в чужбина, работя от много дълго време и това не ми е първата инвестиция или първият бизнес. Всяка една спекулация по тази въпрос ще навреди на мен и на моята фирма.

Аз съм човек отделен, имам американски партньори, имам европейски партньори и по никакъв начин не искам спекулации в медиите, тъй като очаквам делегация от чужбина и това ще навреди на имиджа ми", заявил Иван Драшков-младши.
09 Октомври 2008 17:43
Май всички капиталисти у нас ще се окажат назначени.

Е, Хамър и таз добра!? Що пък МАЙ?...
09 Октомври 2008 17:47

Спестяват хората от закуската, ееей, и работят от пеленачета

09 Октомври 2008 17:58
А вчера TopGunме обвиняваше, че др.Драшков е голяма работа щото е "човек от кариерата", а такива люде не биха допуснали да попаднат на първа страница. Та чак се кахъреше колегата форумец за някакъв си едва ли не заговор срещу Генерала!? Е, топ-пищовлийски, като как аджеба да коментираме сега развоя на скандала?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД