:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Камски се кани да съди FIDE

Пак облагодетелстват Топалов, негодува американският шахматист
Гата Камски
Само ден след като станаха ясни новите условия, поставени от президента на международната шахматна федерация (FIDE) Кирсан Илюмжинов за мача Веселин Топалов - Гата Камски (САЩ), който ще излъчи претендента за световната титла, дойде и реакцията на американците. Първо се изказа шефът на местната федерация (USCF) Бил Гойчбърг, а след него писмо, заплашващо със съд, разпространи Камски.

Илюмжинов обяви, че оттегля личната си парична гаранция за организирането на мача в Лвов (Укр). Освен това даде едноседмичен срок на българската федерация да потвърди, че ще организира двубоя с награден фонд $250 000 + $50 000 такса за FIDE. Дадени бяха и ултиматуми към двамата гросмайстори да приемат тези условия. В петък шефът на БФШ Стефан Сергиев съобщи, че ще бъде прието условието за наградния фонд, но предстои среща между екипите на Камски и Топалов в почивния ден на шахматната олимпиада в Дрезден, където и двамата ще играят.

Ден по-късно шефът на USCF Бил Гойчбърг написа язвително открито писмо до Илюмжинов и борда на FIDE. В него се казва: "На 1 юни 2008 г. FIDE обяви, че този мач ще се състои в Лвов и ще започне на 28 ноември с награден фонд $750 000, предложен от украинските организатори. Президентът Илюмжинов гарантира тази оферта със свои пари... Сега ни се казва, че "гаранцията" ще бъде оттеглена, защото организаторът в Лвов не направил необходимите плащания към FIDE? Нали тази гаранция бе дадена именно затова! Оказва се, че въобще не е ставало въпрос подкрепата на мача да е с истински пари. Невероятно! Все едно да си купите от магазина нещо. И когато се развали, продавачът да ви каже: "Съжалявам, решихме гаранцията да важи само за продукти, които работят безотказно!" Шахматният свят и медиите не може да бъдат подлъгани така лесно. FIDE публично пое ангажимент, а сега се опитва да го отмени без валидна причина. Моля, преразгледайте това неразумно и неуместно действие!"

По-краен бе Камски, който вече е в Калитея (Гърция), за да се подготвя при гросмайстора Емил Сутовски, който му помагаше и на турнира за Световната купа през 2007 г., спечелен от американеца. Камски също разпространи открито писмо.

"В разговор в Гърция с вицепрезидента на FIDE Макропулос бе решено моят и щабът на Топалов да се срещнат в почивния ден на олимпиадата в Дрезден, за да обсъдим всичко. С последното си изявление г-н Илюмжинов не само опитва да оттегли своята гаранция за мача, но и определя лимит от 1 седмица за играчите и връща домакинството на България. Въпросната клауза в регулациите дава привилегия на българската федерация да предложи оферта, подобна на идващата от моя страна. Това практически торпилира всеки опит за предложение от САЩ, което позволява на г-н Топалов да играе у дома в тази решителна фаза от борбата за световната титла. Доста нечестно!

FIDE се превърна в група за специални интереси. Смятам, че всякакви разговори с шефовете или царете на FIDE - наречете ги както щете, ще са неуспешни. Времето за преговори свърши и единственият начин за борба с FIDE е да показваме нейните грешки, и може би да се борим с нея в съда, когато и ако наруши закона."
2
1352
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Ноември 2008 02:15
Крайно време е да изритат съветския мърсолко Илюмджинов. Крайно време е ФИДЕ да бъде върната в нормален режим на работа. Лайното Илюмджинов-аут.
10 Ноември 2008 12:02
Абре мъжки ти ся кой защитваш, българската кауза или реднешката. Когато Илюмжинов работеше против Топалов разбирам да се плюе, но сега когато ни устройва, че мачът ще е в София, какво ревеш.?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД