:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 508
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СНИМКА: РОЙТЕРС
В централната синагога в Берлин германският канцлер Ангела Меркел разговаря с оцелелия от Холокоста Ернст Крамер . Вчера Германия отбеляза печалната 70-а годишнина от т.нар."Кристална нощ". Тогава нацисти в Германия и Австрия извършват първите антиеврейски погроми. На 9 ноември 1938 г. са убити най-малко 91 евреи, нанесени са щети на над 1000 синагоги, а 7500 еврейски магазини са разбити и разграбени.
28
4314
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
10 Ноември 2008 02:21
германците трябва с помощта на таината полиция да разберат как йозеф гъобелс е внушил на нацистите че евреите са за унищожение и по този начин високо организираните нацисти пазещи реда и морала са тръгнли срещу евреите и да произвеждат оръжие за да воюват вместо да произвеждат стоки за шир потреба и да се множат германците през третото хилядолеие
10 Ноември 2008 06:36
...хубава работа ама германска...
10 Ноември 2008 06:39
Нея нощ са убити около сто евреи. През 1941 година са избивани руснаци, евреи, белоруси, украинци с хиляди. Ден за тях няма. Няма за жертвите на Сталин - може би, защото са малко евреите там - нали те са били начело на избиващите? Няма за американците, англичаните, германците, станали жертва на войната.
10 Ноември 2008 07:46
И няма край, и няма край...Вчера гледах по Дойче веле някяква дърта... Шарлоте не знам коя си, председател на еврейския съвет в Германия, как говори, те се канят да обвиняват и все още неродените бебета в Германия за техния т.нар.холокост.Во веки веков...
10 Ноември 2008 08:33
Ами загубиха войната, сори. Затова сега фрау Ротвайлер ще слуша чинно какво и редят разни дедовци с кипа-шапчици.
10 Ноември 2008 09:43
Да бе, да!А не е ли редно да има ден за отбелязване на геноцида над арменците или над българите през 5-те века османско иго.Или има дни за тези , които имат пари.А евреите , както е известно имат пари в излишък!!!!

Редактирано от - PROSLAV на 10/11/2008 г/ 09:56:14

10 Ноември 2008 10:33
"...германците трябва с помощта на таината полиция да разберат как йозеф гъобелс е внушил на нацистите че евреите са за унищожение..."
fractal, внушението е същото, което използва днес и Волен Сидеров.
Някой ни е виновен за кризата в която се намира обществото ни и най-лесно е да кажеш, че днес за България това са турците или циганите. /за гьобелс в началото на 20 век евреите/.
И логиката е елементарна. Че сме в криза в криза сми, че има виновни има.
Но трябва да ти кажа със сигурност, че нито на нас са ни виновни турците и циганите, нито на германците евреите.
Та така и с Гьобелс. Не забравяй, че това е бил периода след "голямата рецесия" и тогава също се е търсил виновник.
Всъщност си задавам въпроса по иначе. Дали това да се търси виновник е следствие от кризата или причина за кризата? С други думи дали кризата 1929 е наложила да се търси воновника или се е наложило да бъде провокирана криза за да може да се търси виновник за нея.
Това е малка част от т.н. теория за управление чрез кризи. Провокираш кризата, нарочваш кой е виновен за нея чрез предварително насочващи улики, променяш демократичното законодателство и налагаш нов ред, обоснован с нуждата да се предотврати в бъдеще сходна ситуация.
А всъщност налагаш това, което ти е необходимо и което вече не би могъл да постигнеш с война или революция.
Между впрочем чакам с нетърпение да чуя за сегашната криза кой е виновен.
10 Ноември 2008 11:03
Някой трябва да бъде обвинен, това сме ние човеците.
10 Ноември 2008 11:53
Мики бе тя Великата депресия вече отминава когато Адолф пичели парламентарните избори през 1933

------------------------------------------ --------------
Felix qui potuit rerum cognoscere causas! (Virgilio)
10 Ноември 2008 12:35
Haupшmann, точно в този период най-осезателно се чувстват последиците и.
Смяташ ли, че ако не е имало криза Хитлер, така лесно е щял да припише някаква вина на евреите.
Постановката е била: Те са виновни, а ще ви спася.
И се започва една....
Въобще национализма /национал социализма/ има почва основно в периоди на криза. И това много успешно се използва от някой.
10 Ноември 2008 13:11
нещо не ми излиза сметката от хронологична гледна точка; националсоциализмът пуска корени и започва да избуява през действително кризисните следвоенни 1919-1923 ранният етап на Ваймарската република; а кристалната нощ е 15 години по-късно по време което от икономическа гледна точка не може да се квалифицира като кризисно
мисля че антисемитизмът е една от същностните характеристики на националсоциализма и не се влияе от конюнктурни фактори; некои считат че за него имало обективни предпоставки - например неадекватно силното присъствие на евреи в националния стопански живот

------------------------------------------ --------------
Felix qui potuit rerum cognoscere causas! (Virgilio)
10 Ноември 2008 13:19
От статията разбирам, че основният рев толкова години вече, е всъщност заради 7500 магазина.
10 Ноември 2008 13:45
Hauptmann, не забравяй че Ваймарската република е по скоро следствие на ВОРС и глупостите на Ленин за "световна победа на комунизма", като едва малко по късно самия Ленин отново прокламира, че революцията може да победи само в една страна./следващата победа е трябвало да бъде в Германия/
И тъй като не става с "световната революция" се задейства резервния план. За Германия той се казва Хитлер.
И тука има един силно психологически елемент. В една теория се твърди, че една от задачите на Хитлер е била именно холокоста. Чрез избиването на мирно еврейско население да се сплотят евреите, които бавно, но методично са се припознавали повече като поданници на държавите в които са живели отколкото като евреи.
Прозирайки тази мисъл именно Сталин е предложил създаването на еврейска държава, където да се заселят евреите. В рамките на СССР е била създадена такава. Също така е било предложено Мадагаскар за световна държава на евреите.
Но Англия се възпротивила. И евреите ГИ заселват в земите на Палестина държани окупирани дълго време от англичаните.
И сега най-интересното в тази теория.
Конфликтът между евреи и араби е създаден за да може постоянно да се подхранва страха на евреите, че ще бъдат унищожавани и че нямат право на своя родина, затова този конфликт никога няма да намери своето решение. Между другото снощи имаше фантастичен филм на Спилбърг - Мюнхен, където запомних култува реплика насочена към основния герой /на когото беше възложена задачата да ликвидира тероридтите убили израелските спортисти на олимпиядата в Мюнхен/ - ТИ НЕ ЗНАЕШ НА КОГО СЛУЖИШ!!!/
10 Ноември 2008 13:49
Микеле, момент, да си взема попкорна... така... кажи сега, да се повеселим.
10 Ноември 2008 14:30
Кристалната нощ може да е лош пример за изпълнението, но идеята е положителна. не виждам нищо нормално в една унитарна държава чужд етнос да има непропорционален спрямо броя си контрол над квото и да било! или да разпределя съответно непропорционално голяма част от БВП-то на страната т.е. да разпределяш изработеното от чужд народ че и нахалстваш че ти не си част от него.
пп. тва че германия се води федерация не е поради различни етноси, а поради множеството княжества и полунезав. д-вици обединени през 1871
10 Ноември 2008 16:11
Хауптман, нидей рива за чифутските магазини, тях има кой да ги оплаква. Първо ги оплакваха еврейте, сега ги оплаква фрау Ротвайлер щото тя плаща за изпотрошените грънци преди 70 години. По-добре иди на статията за пилеенето на германските данъци и виж как ще се оправдаеш срещу компромата който ти спретнах
10 Ноември 2008 16:58
не виждам нищо нормално в една унитарна държава чужд етнос да има непропорционален спрямо броя си контрол над квото и да било! или да разпределя съответно непропорционално голяма част от БВП-то на страната

Кой е за бой - този, който яде баницата или този, който му е създал благоприятните условия да я изяде.
Mikele, за управлението чрез кризи. Нима е останало само в историята?!
Хайде поне около кървавата дата да забравим фобиите и филиите си и да бъдем не етноси и нации, а предимно човеци! Не мога да проумея как човечеството е толкова небрежно и високомерно към човешката си история и склонно да повтаря едни и същи кървави грешки отново и отново - до пълно затъпяване и обезчовечаване?!
10 Ноември 2008 17:53
Няколко въпроса:

1) Защо в статията от в-к „Сега“ не се спомева, че до „кристалната нощ“ нито един евреин не е бил изпратен в лагер за това, че е евреин?

2) Защо не се споменава, че „кристалната нощ“ е СЛЕДСТВИЕ на това, че евреинът Хершел Грюншпаи убива немски дипломат във Франция?

3) „На 9 ноември 1938 г. са убити най-малко 91 евреи“ – защо липсват данни за това? През „кристалната нощ“ са счупени витрините на няколко еврейски магазина, хора НЕ са убивани! Защо в-к „Сега“ преувеличава и си измисля „факти“?

4) „Нанесени са щети на над 1000 синагоги“ – в цяла Германия тогава е имало по-малко от 1000 синагоги! По време на „кристалната нощ“ щети не са нанасяни по нито една синагога! Защо в статията не се споменава, че например никой не е пипнал дори с пръст берлинската синагога, докато през 1943 г. върху нея не пада бомба по време на една от съюзническите бомбардировки и същата се запалва?

5) Защо снимки на запалената от съюзническите бомбардировки синагога през 1943 г. се представят за „погроми над евреите от „нацистките зверове“ по време на „кристалната нощ“ от 1938 г.“?
(снимка: натиснете тук)

6) „7500 еврейски магазини са разбити и разграбени“ – защо цифрата е завишена с ХИЛЯДИ пъти? По време на „кристалната нощ“ са счупени витрините на няколко магазина, предимно в Берлин; няма разграбвания. Пак казвам, това не е „безпричинна злоба на германските изроди и нацистки зверове“, а СЛЕДСТВИЕ на убийството на немски депутат във Франция от евреинът Хершел Грюншпаи.

7) Защо Хершел Грюншпаи, евреинът виновен за „кристалната нощ“, един истински престъпник и убиец, също е сред „преживелите холокоста“?

8 ) След като „нацистките зверове“ са избивали новородени и малки деца, като са ги хвърляли живи в пещи (за това научаваме от свидетели като Шмаглевская по време на Нюрнбергския трибунал), защо са оставили жив един еврейски главорез и убиец като Грюншпаи? Същият „по чудо“ (както и другите стотици хиляди „оцелели“, на които Германия изплаща обезщетения и досега – началото на XXI век, – а каква ли трябва да е била бройката „оцелели“ през 1945 г.?) преживява не един, а няколко „лагера на смъртта“.

9) След като „холокоста е исторически факт“, защо със закон са забранени всякакви проучвания по темата? Та нали при това положение тези проучвания само ще докажат правотата на „оцелелите“?

10) Защо опровергателите (неправилно наричани „отрицатели“) на холокоста директно се изпращат в затвора? Защо всеки, който не желае безпричинно да изплаща вечни репарации на евреите, бива вкарван в затвор?

11) Защо тази газетка, минаваща за български вестник, не пуска толкова често статии за турските кланета над българите – които са милиони пъти по-страшни и ужасни от всякакви холокости!!!, – а дори ни убеждава, че тия неща трябва да се забравят и даже българите имали вина пред турците, а не обратното?

12) Защо когато става въпрос за 500-годишно масово изтребление, робство и извращения, някои ни казват: „Забравете!“

Но когато става въпрос за 3-годишен престой в немски пансиони, същите тия казват: „Никога не трябва да забравяме: Случилото се през холокоста!“???
(снимка: натиснете тук)
10 Ноември 2008 19:07
разбира се, че Кристалната нощ се преекспонира; още по-любопитно и предполагам неизвестно за широките трудови маси е обстоятелството, че прословутата Жълта звезда е въведена през ... есента на 1941
За справка тук:
Kennzeichen “J”. Frankfurt/Main, 1979; Dokumente zur deutschen Geschichte 1939-1945. Frankfurt/Main, 1979.



------------------------------------------ --------------
Felix qui potuit rerum cognoscere causas! (Virgilio)
10 Ноември 2008 19:29
Уха, изпушилата нацистка каска ни напъпли и тук с въпросите си...
10 Ноември 2008 20:52
"Горките" евреи, колко са "страдали".....
За мислещите форумци ето малко исторически материал:
'Crystal Night' 1938: The great Anti-German spectacle
Натиснете тук
10 Ноември 2008 21:11
мога да кажа какво ще се случи с германците на база историята на възстанието на спартак в римската империя
германските гладиатори се отделили от спартак да се бият самостоятелно и след това били избити до крак от римската воиска
същото става сега и в българия с настроиването на обществото срещу мутрите каращи германски автомобили
10 Ноември 2008 21:24
Sehr gut. Vielen Dank fuer die Gelde-Geschenkt
10 Ноември 2008 21:44
А защо упорито не се признава арменския холокост? Ами защото е извършен от кюрди и при подбудителство и финансова подкрепа на евреите. Много интересна книга по този въпрос има от Christopher Jon Bjerkness, The Jewish Genocide of Armenian Christians.
10 Ноември 2008 21:50
len - pathetic
10 Ноември 2008 21:54
Iezuit, или Юдеоид, ти като си голем специалист, защо не отговориш на въпросите? Или кадърността ти се изчерпва с лозунги от типа „На всенародна борба с антисемитизма!“?

ПП Добро име си избрал; я да видим какво пише в тълковния речник: йезуитпрен. Лицемерен и коварен човек.
10 Ноември 2008 21:59
Какво да ти отговарям на психопатиите бе, каска? Оди си при другите ненормалници от Най-Българския и остави нормалните хора на мира...
10 Ноември 2008 22:04
А относно "въпросите" ти - ти не задаваш въпроси, момче, ти си измисляш отговори. Айде бегай у лево при другите психопати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД