:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 492
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Академичен календар

Остават 5 дни за стипендиите в чужбина на МОН

Български студенти редовно обучение в държавни висши училища могат да се обучават за определен период в чуждестранен университет по линия на междуправителствени спогодби за образователен и научен обмен. Конкурсите за 40 стипендии за непълен срок на обучение са обявени от МОН и желаещите трябва да побързат с подаването на документи до 12 декември. Те ще бъдат подбрани чрез събеседване. Окончателният избор е на приемащата страна и не подлежи на обжалване. Класираните кандидати не могат да участват в друг конкурс за академичната 2009/2010 г.

В общия случай приемащата страна осигурява стипендия и медицинска помощ съгласно действащото законодателство, освобождаване от такса за обучение и от такси за пребиваване, достъп до библиотеки, архиви и др. Пътните, визовите и паспортните разходи, както и разходите за застраховки и личен багаж са за сметка на кандидата. Той плаща сам и общежитие, и храна.

По 3 стипендии се отпускат за обучение в Дания, Китай и Чехия. В Дания престоят е 4 месеца. Право да кандидатстват имат студенти от всички специалности. Условието е да владеят датски, английски или немски език. Допълнително условие към желаещите е да представят документ за установен контакт с висше училище от приемащата страна с уточнен работен език.

За Китай могат да кандидатстват студенти от специалностите "Китаистика" и "Приложна лингвистика с китайски език", които владеят китайски. Желаещите трябва да са във II или III курс. Одобрените ще ползват безплатно общежитие. Продължителността на обучението е 1 академична година.

Четирима студенти могат да заминат за Йордания за 1 академична година, ако са от специалност "Арабистика" и владеят арабски език. Стипендията е за практически езиков стаж и не покрива напълно разходите за пребиваване. За съседна Македония ще бъдат одобрени 5 студенти от всички специалности без медицина, изкуства и спорт. Те ще бъдат там за 1 месец.

Бъдещи висшисти от специалност "Полска филология" могат да заминат за Полша за 5 месеца. Конкурсът е за 10 места. Студенти от всички специалности, които говорят полски, могат да заминат за по 1 семестър. За този конкурс няма квота, а общият престой на одобрените е 30 месеца.

По 6 студенти могат да се обучават в Сирия и Словакия. В арабската държава стипендиантите ще бъдат за 4 месеца на езиков стаж. Условието е да следват арабистика. Желаещите трябва да знаят, че стипендията не покрива напълно разходите по пребиваването. Престоят в Словакия е 5 месеца. Право на кандидатстване имат студентите от всички специалности, които говорят местния език. Същият е престоят за желаещите да учат в Чехия. За там ще бъдат одобрени 3 студенти без значение от изучаваната дисциплина. Изискването е да говорят чешки.

Желаещите да участват в конкурса не трябва да са навършили 30 години и да са ползвали стипендия на МОН през последните 2 г. Те трябва да представят автобиографична справка, академична справка за успеха (не по-нисък от 4.50) и формата на обучение, мотивация и копие от личната си карта. Документите се подготвят на български език и се подават в деловодството на МОН до 12 декември т.г. Събеседването ще се проведе от 10.00 часа на 18 и на 22 декември.
1236
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД