:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 465
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Купете ме, ще ви направя богат!

Флориан Люке е студент и е превърнал следването си в ценни книжа, които продава на заинтересувани инвеститори. Неговият бизнес план е прост: инвеститори биха могли да заложат на неговата бляскава кариера и да получат дялове от бъдещата му солидна заплата, съобщава германският в. "Ханделсцайтунг".

30-годишният Люке следва икономика и е един от основателите на дружеството Studienaktie.org. Нарича себе си "пилотен студент", защото на практика той подлага на тест една съвсем нова форма на инвестиции, която би могла да има добро бъдеще.

Досега четирима души са вложили общо 8500 евро в студента от университета Цепелин във Фридрихсхафен, срещу което са сключили договор за акционерно участие. В него точно е посочено кога трябва да започне изплащането на дивиденти. Ако Люке успее да развие добра кариера, всеки един от акционерите ще получи съответен процент от годишната му заплата. Но дори това да не стане през първите три години след дипломирането, инвеститорите си гарантират, че поне ще си върнат стартовия капитал.

Основател на акционерното дружество Studienaktie.org е 29-годишният Ларс Щайн, който е докторант по икономика. Освен че следва в университета в Санкт Гален, Щайн си докарва допълнителни доходи като "бизнес консултант" на университета. Идеята му хрумнала, когато присъствал на лекция за стойността на човешкия капитал. Според него, фирмите биха могли да максимизират печалбите си, като инвестират в студенти, отговарящи на техния профил, още докато не са се дипломирали. Щайн нарича своя проект "Социално предприемачество" и чрез него фирмите се научават да търсят не само максимални печалби, но и да насърчават най-талантливите студенти.

Досега инвеститорите са проявили интерес към "личностите проекти" на четирима студенти и според Щайн това е добро начало на "социалното предприемачество" - още повече след като то е съвсем в началото: всичко започва през септември. Семестърът на Люке струва 4000 евро и на този етап той поне си е подсигурил четвъртия семестър в частния университет. От своя страна Ларс Щайн трябва да върне на 15 инвеститори 30 000 франка, но тъй като засега добре успява да се "продаде", се надява, че ще може да уреди дълговете си в срок.
1318
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД