:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 463
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЕВОЛЮЦИЯ

Децата днес четат само къси текстове

1/3 от населението обръща гръб на книгите и това е проблем на всички западни държави, смята директорът на германската фондация "Четене" Хайнрих Крайбих
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Хайнрих Крайбих е директор на германската фондация "Четене" и беше у нас за дискусии по темата в рамките на Панаира на книгата. Фондацията е основана през 1988 г. и работи за насърчаване на четенето в епохата на медиите и обществото на знанието. Организацията е №1 в Германия в реализацията на проекти, които са свързани с промоция и насърчаване на четенето. Бюджетът й за т.г. е 5.3 млн. евро. Фондация "Четене" работи по 60 проекта в 10 различни области. Предстои стартът на нов проект "Старт в четенето", по който ще бъдат насърчени 500 000 семейства, които редовно преглеждат детето си на педиатър.
- Г-н Крайбих, четат ли германските младежи? Интересуват ли се от книгите в този информационен век?

- Нашите младежи четат толкова малко, колкото и връстниците им в другите държави. 42% от тях никога не влизат доброволно в библиотека. Нашите наблюдения показват, че четенето търпи промяна не толкова в количествено отношение, колкото в качествено. Подрастващите четат по-къси текстове и не могат да извличат така свободно смисъла на по-дългите текстове. Това накъсано четене води дотам, че те четат повече вестници и малки текстове, предимно в интернет, а книгите стават все по-тънки.

Проведохме национално представително проучване в Германия, резултатите от което все още не са обявени дори в нашата страна. В него участваха 2552 души на възраст над 14 години. В проучването са включени и представители на емигрантите, които са 18 млн. или общо 20 на сто от населението на Германия. Резултатите от изследването показват, че 8% от анкетираните са привърженици на медиите, а книгите за тях са тежест. 25% не искат да четат и живеят под мотото: "По-дългото четене ме натоварва прекалено". 24% са приятели на четенето. 20 на сто четат само за да са добре информирани. 12% от изследваните потребяват всички медии и тяхното мотото е: "Независимо дали е дигитално или печатно, важното е да е съдържателно". Привържениците на електронните медии са 11 на сто и те казват, че с удоволствие четат онлайн. Проблемът с насърчаването на четенето са именно първите две категории. Това, че 1/3 от населението обръща гръб на четенето е проблем на всички западни държави. Независимо че Германия има прекрасно изградена мрежа от над 15 000 библиотеки и много добре развито световно книгоиздаване с разнообразни заглавия, ние имаме същия този проблем - 1/3 от хората не четат.

- Какви са резултатите от вашите инициативи особено сред 15-годишните, които са доста предизвикателна група?

- Най-големият успех при насърчаване на четенето може да се търси при семейното четене. Това обаче трябва да се прави още преди децата да се научат да четат. 20 на сто от родителите изобщо не четат на децата си и ние знаем, че това е проблем във възпитанието. За децата, които от малки са обградени от книгите, е установено, че при тръгването си на училище те по-лесно свикват да четат и нямат проблеми с четенето.

- Каква е държавната политика в Германия по отношение на книгоиздаването? Има ли ДДС върху книгите и учебниците?

- Данъкът за книгите е намален спрямо този за останалите стоки. Всички стоки са на 19%, а за книгите е 10 на сто. Книгите в Германия са с фиксирани цени за разлика от други държави като Англия, например. Учебниците имат свой пазар и са отделна категория стоки. Учебниците са безплатни за всички ученици от първия до последния клас в 16-те провинции. Напоследък тенденцията е държавата да се намесва в някои провинции и да пести от тези разходи.

- По какъв начин се подпомага дейността на фондации като вашите? Например има ли облекчения за даренията?

- Дарителите, които ни спонсорират получават квитанции от нас за сумата и тя се приспада от данъците, които дължат на държавата. Но това не е основната мотивация при спонсорите и дарителите. Водещото за тях е медийното огласяване и имиджът, който придобиват вследствие на това спонсориране, и в крайна сметка престижът, който получават от участието в подобни инициативи като нашите.
4
2970
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
08 Декември 2008 09:42
Но за сметка на това ги четат дълго...
08 Декември 2008 11:50
Харесва ли или не това са тенденциите. Безсмислено е да се вайкаме, не можем да върнем просто така часовника назад. Още по-пагубно би било, ако просто вдигнем рамене и се примирим. Въпросът е: как да направим така, че съвременните тенденции да имат предимно положително влияние върху младежите. Не вярвам, че е невъзможно, но се иска много, много желание от наша страна, много мъдрост, търпение и къртовски труд, без да чакаме непременно бързи резултати. Прекомерната ни гордост и нетолерантност към по-различните от нас, смятам, че ще е сериозно предизвикателство към това да се проявим като достатъчно отговорни към следващите, които ще ни наследят.
08 Декември 2008 14:35
Проблемът не е на децата, а на родителите им.
През миналата година те са купили средно по 0.61 книги.
08 Декември 2008 16:33
Докторе, и това е вярно, но и това си е нормална за настоящето тенденция. Щом като на родителите не е ясно колко важно е самите те да четат редовно, за да може децата им да обичат книгите, кой им разясни това? Вярно, имаше едни, които поеха инициативата - БНТ. Доколкото виждам отзвука, дори и сред познати хлапета, Пътуващата библиотека има голям успех. Относно предаването на същия канал в неделите следобяд, не мога да кажа същото. Действително малко пъти съм попадала на част от предаването, но дори за мен то беше скучно и помпозно, а камо ли за подрастващите. Едва ли е накарало някой тийнейджър да чете повече.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД