:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 411
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата ще оспори тайна сделка на БТК

Петър Мутафчиев само подочул неофициално за продажбата на антените за ефирен сигнал
Снимка: НЕВЕНА ТЕНЕВА
Транспортният министър Петър Мутафчиев (вляво) посрещна вчера 3-милионния пътник на летище "София" - 32-годишният Явор Поптошев. Заради кризата обаче е възможно през идните месеци пътниците да намалеят и полетите да се свият.
Държавата може да оспори сделката, с която БТК тихомълком продаде антените и релейките си за пренос на ефирен сигнал на австрийската компания "Йостеррайхише Рундфункзендер". Това стана ясно вчера от изказване на транспортния министър Петър Мутафчиев.

За продажбата на Национално управление "Радио и телевизионни системи" се разбра миналия четвъртък. Купувачът е бил избран чрез международна тръжна процедура, съобщиха от БТК. По непотвърдена информация предприятието, което разпространява сигнала чрез 800-те си обекта и покрива почти на 100% територията на страната, е продадено за едва 150 млн. евро. Родните национални и ефирни телевизии и радиа вече гласно изказаха опасенията си, че новата компания може да ги сюрпризира с драстично по-високи такси за пренос на сигнала.

"Ще поискаме да се свика общото събрание на акционерите на БТК, защото продажбата е станала, без да се уведоми официално държавата. В капитала на БТК Министерство на транспорта все още държи златната акция", уточни Мутафчиев. Министърът допълни, че акционерите ще трябва да разгледат условията, при които е продадено управлението "Радио и телевизионни системи", а също и какви цели са преследвани със сделката. В зависимост от изводите ще се предприемат по-нататъшни действия като дори сделката може да се оспори. На въпрос, дали е бил изненадан от продажбата, Мутафчиев заяви: "Чувах нещо подобно, но не бях информиран официално".

Веднъж вече държавата наложи вето чрез златната си акция на мащабни планове за разпродажби, инициирани от новия собственик на телекома - AIG. Въпреки това обаче в протокола от общото събрание пише, че е одобрен стартът на разпродажба на сгради, станции и други имоти на БТК на стойност над 280 млн. лв. В отговор ведомството на Мутафчиев заведе дело срещу телекома.



ГЪВКАВИ ЦЕНИ

За да бори финансова криза и намаляващите товари, БДЖ ще привлича потребители с гъвкави цени, съобщи още Петър Мутафчиев. Шефът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Антон Гинев се зарече, че ако парите в системата са недостатъчни, той ще предложи на правителството намаление на таксите за използване на жп инфраструктурата. Така ще се привлекат повече превозвачи и ще се увеличат приходите. От 2003 г. насам БДЖ плаща на инфраструктурното предприятие такси за това, че вози товари по линиите му.

Гинев допусна, че може да се очаква дори и поевтиняване на билетите за влак, ако държавата осигури достатъчно средства за БДЖ. Относно евентуалните съкращения на работници в системата на жп транспорта Петър Мутафчиев заяви, че се обсъждат различни сценарии.
7
2515
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
08 Декември 2008 12:19
Националната сигурност уйде на кино!
Доколкото съм чувал, разните му там "Системи за оповестяване на населението", "Гражданска защита", тайни и явни МВР и МО-канали и каналообразуващи, доскоро бяха категория "хептен секретни"...
08 Декември 2008 14:31
"Министерство на транспорта все още държи златната акция."
Това сме го чували и друг път, но кой знае какво е записано в самия договор? Знаем колко нарочно нескопосано подготвени договори се сключваха по времето на Великите Жълти Юпита (бившите разносвачи на кафе в лондонското Сити)
08 Декември 2008 14:40
Някой да знае как вървят акциите на "ИНКОМ ТЕЛЕКОМ ХОЛДИНГ"
08 Декември 2008 15:25
Виж, може да ги листват в Австрия...
08 Декември 2008 15:43
Що, чичо Спас ли е зад поредната БТКлоунада?
08 Декември 2008 16:08
Ежбите са покрай собствеността - Публично-държавна, частно-общинска... или частна!
"Кой какви права притежава майно льо,
притежава йощ и може да продава.."
Как па се не налапахте бре!
Така и не бе регламентирана собствеността върху "Подземните и надземни комуникационни средства", включваща:
- "Релейни станции, антенно-фидерни устройства, релейни предаватели и приемници"
- "ВЧ-апаратури, ‌ НУП, КРОС и уплътнителни системи"
- ‌"Тунели, шахти, кабел-канализационните "цевки" и пр. "Първична и вторична" мрежи.
...
Що ли се напиням.

08 Декември 2008 16:41
Ако купиш акции н адружество А, а то има акции на дружество В, С, Д, Е, F и т.н., то си собственник на всичкото акции (БТК)! Не се коси Олде, само 3% от БТК, бяха пуснати за масова приватизация, останалите изчезнаха под най-различни други имена
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД