:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,244,677
Активни 96
Страници 17,935
За един ден 1,302,066

Нито един успял на теста за млади дипломати

Нито един кандидат не е успял да премине писмения тест на обявения конкурс за стажант-аташета във Външното министерство. Затова през януари ще има ново състезание, съобщи министър Ивайло Калфин. Изискванията на МВнР са много високи, като е задължително владеенето на поне два езика, а стартовата заплата е 350-400 лв. Кандидатите за първия конкурс са били 82, но 30-ина от тях са отпаднали заради проблеми с документите. Външно вече промени наредбата си и въведе по-меки изисквания. За документ за владеене на чужд език вече ще се зачита и свидетелство за издържан ТOEFL, както и бакалавърска степен по чуждоезикова филология. Досега се признаваше само магистърската.

Външно набира 10 стажант-аташета. Оттук нататък това ще е единственият начин за влизане в дипломатическата служба, след като се елиминираха парашутистите, които идваха отвън и започваха с високи заплати. Поне една година трябва да мине, за да могат стажантите да станат аташета и тогава заплатата им ще се повиши до 600 лв.

Само 40 са незаетите щатове в дипломатическото ведомство и след назначението на стажант-аташетата ще останем на санитарния минимум, обясни Калфин. Тези щатове са нужни при ротациите, когато се връщат служители от посолствата ни. От 1700-те служители на МВнР 1100 работят зад граница. "Заплатите във ведомството не са много високи и ме е страх и дипломатите да не решат да изпушат по една цигара", коментира министър Калфин. Екипът на министерството все пак отчете, че с влизането в сила на закона за дипломатическата служба възнагражденията са се повишили.НА ВТОРИ ПРОЧИТ

Скандално известната дипломатка Лила Георгиева, която трябваше да замине на мисия в Бразилия, няма да отиде там. Назначението й предизвика бурни дискусии в дипломатическото ведомство. Тя скандализира МВнР с еротични снимки в интернет и имаше едногодишно наказание. Лила Георгиева издържа изпита за дипломатическа служба в Бразилия, но се отказала, защото смятала да кандидатства за друга държава. Като една от причините посочила, че се е омъжила и това променило някои от плановете й.
25
8755
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
15 Декември 2008 00:31
..най-вероятно не са покрили изискванията за прякя роднинска линия или шуранайство с Калфин, Станишев или поне за партийни заслуги на татковците
15 Декември 2008 00:58
Де си бе Фичо?!!!
Ела им покажи на тези келеши
как се става дипломат.
Пък макар и Консулар!
Бива ли такава излагация?
Навремето Филип Димитров ги
подбираше поне по диплома,
завършилите в Москва, а сега?
Келеши ниедни!
Нелке,
дай две думи по темата!
Недей да мълчиш, като
"консуларша" от запаса!15 Декември 2008 01:24
Другари,
България вече е "западна" страна. Да си дипломат не е 1/10 толкова привлекателно, колкото беше при соца. Изискванията са сравнително високи, заплатата - малка, работа в чужбина не е рядкост за никой професионалист.
В Америка (и западна Европа) диломатите са едни обикновени чиновници, наравно с другите. Най-амбициозните млади хора стават банкери, търговци, лекари и адвокати. Посланиците и тук са повечето политически назначения, държавните секретари са само политици.

В цивилизованите страни няма рязка граница между дипломатите и другите чиновници - ето в Брюксел или пък в ООН работят или ходят хора от всички държавни служби - вътрешни работи, финанси, здравеоплзване, просвета, рибно стопанство, земеделие, какво ли не. Всички говорят езици, всички са професионалисти.

Разбирам, че за повечето колеги форумци, особено юристите, двата чужди езика са непреодолима бариера. За колегите филолози, за които езиците са професия, проблемите са в политическата грамота - не по-малко сериозни. В западните дип. служби може да се срещне филолог само ако е с много рядък екзотичен език, но там пък може да видиш и всевъзможни други хора.

В британския Форин офис има и хора без висше образование, без чужди езици, но път там основния критерий е характера - изпитват ги в сложни ситуативни игри в две конкуриращи се групи по няколко дни.

У нас още няма (не знам дали някога ще има) условия за конструктивно обществено обсъждане на проблемите на дип. служба - повечето колеги са тъпкани с комплекси. Книжката на Алек Попов "Мисия Лондон" е ярък пример - доста посредствен автор, сам урЕдил се Бог знае как на дип. служба без никаква проф. подготовка - умува за дип. служба с кръгозора и езика на човек от портиерната.
15 Декември 2008 02:48
Фичка, я кажи сега аз дали да зарежа инженесртвото и да подгоня димпломатическата кариера. За езиците някак ще го докарам. Друго какво трябва?
15 Декември 2008 03:48
Трябва ти да си изрод по природа. Нали знаеш, че в посолството във Вашингтон като звъннеш, няма кой добър ден да ти каже. А за да им видиш резултатите, погледни документи на САЩ общодостъпни на интернет - обикновено турци, румънци, грузинци, че и бангладешци са винаги с много повече предимства от българите
15 Декември 2008 04:10
Наиситна ли е така във Вашингтон? Аз в консулството в Чикаго никога не съм имал проблеми, хората се държат нормално. Е, вярно са малко старомодни, за едно пълномощно ми писаха разписка на ръка, с индиго между страниците, ама иначе нямам забележки. Когато съм звънял да питам нещо, винаги са ми давали нужната и нформация.
15 Декември 2008 06:56
УСА, не си струва на стари години. Освен ако си партиец и се уредиш посланик, но пак не си струва - няма да си подготвен, ще се мъчиш, а "облагите" не могат да се сравняват с нашите като американски данъкоплатци.

Аз отидох, ама бях на 30 г. и хич не ми се седеше в БАН. Но бях спечелил и разни конкурси за стипендии, все щях да се изнеса на запад до година-две. Всъщност така може би загубих време - две години седях в София. Е, не само в София - ходих на дип. академия в Англия и на няколко дълги командировки в ООН да уча занаят.

Дипломатите обикновено не дигат телефона, ако не са хептен малка мисия, има чиновнички. Какъв човек ще ти се случи - има всякакви, до късмет си е.
15 Декември 2008 07:31
Чичо Фичо, убеди ме, ще си кютам като инженер. Пък и не е лошо, тъй стана че покрай работата обиколих цяла Америка, има 5-6 големи града където не съм бил.
*
Аз пък се готвех (или ме готвеха) да ставам доцент, ходих и аз по Англията да се уча щото дъртите професори не вдяваха английски. Ама в един момент след жанвиденовата зима реших, че искам да съм додолар, и ей го на.
15 Декември 2008 07:57
Чиче, ама ти в БАН ли си бил?
Гледай сега на какво ще те прави Акнатонката!
15 Декември 2008 08:16
ходих на дип. академия в Англия

Това, революциите, се повтарят. Като фарс. Погледнете биографиите на водачите на ВОСР - всеки учил нещо и не завършил нищо.
Та и другарят бай Тошо бил записвал право. И Саймън Крадеца започвал маса образования.
Удобен израз, удобен! Много дипломатичен! И типично дипломатически!
15 Декември 2008 08:41
Макар и на втори прочит добро си е Лилито. И да дипломатка става. Стига с тия дърти баби и дядовци.
15 Декември 2008 08:50
Явно не са се явили колеги от МГИМО и затова резултатите са кавито са...
15 Декември 2008 08:51
Нито един успял на теста за млади домати....
15 Декември 2008 09:30
Младата разпоретина се омъжила и това сложило край на плановете и за дипломатическа кариера. Много ревнив този нейн съпруг...
15 Декември 2008 09:54
"Нито един успял на теста за млади дипломати."
Затова пък всички те ще успеят на теста за депутати.
15 Декември 2008 10:18
БАН.
Това е "Меката" на мързела в България.
Ватикана в Италия.
Там закона за гравитацията не важи.
Влезнеш ли да "работиш" там, не се пенционираш
преди да си навършил 85 години и да си сменил
поне 15 000 памперса след навършването им.
Никой още не е постигнал тези критерии.
Обикновенно малко преди тази възраст
ги носят с краката напред, бавно и достолепно
в посока Орландовци, а CV-тата им разлепват
по телеграфните стълбове.
Това са хора дето много обичат да се кичат
с титли. Това академик, професор, кандидат
на "еди какви си" науки, доцент, научен
работник и т.н. са едни от малкото екстри
дето получават с престоя си в БАН.
Най-много обичат симпозиуми.
В чужбина.
Но за това Тато е виновен.
Той ги научи така.
Опасна работа са това БАНцкалиите, да знаете.
С тях шега не бива.
За тях Или добро, или нищо!


15 Декември 2008 10:20
Дежа вю...
Това не съм ли го чел вече някъде?
Или като видя Акнатонката, почват да ме хващат халюцинации?
15 Декември 2008 10:39
За Акнето БАН е каквото е краставицата за Мирча Кришан..
А иначе, по темата въпросът ми е :Какви конкурси трябва да издържат и колко езика и на какво ниво трябва да владеят кандидатите за посланници на България по света?
15 Декември 2008 11:27
Какво й е на Лилата - баба Масларова да не изглежда по-добре!
15 Декември 2008 11:31
Кво го питате Фичката той с врьзки се ъредил на време чичовото - де да знае от конкурси и тестове. А и единия му ези е руския. С него днес плюе
15 Декември 2008 12:57
Що ли не ги дадат всички свободни места на ДПС? Хем си знаят два езика-турски и български, хем като се явяват на конкурс управляващите няма да им правят проблеми. Друго си е да си човек на ДПС. Всички врати са отворени.Ама нямали квалификация! Голяма работа-толкова посланици пратихме да ни представляват в чужбина без хал-хабер да имат от тая работа.Ще се научат.Важното е да се подмажем на ДПС. Те си знаят как и кога да ни върнат жеста.
15 Декември 2008 14:15
За никого не е тайна, че във Външно няма дипломати, а само ченгета доносници. Чичо Фичо е също от тях, щом е бил на служба там. Първата работа на всички държавници на ключови позиции е, да си уредят родата и протежетата. Прочетете , , Зад фасадата на българската дипломация", макар че авторът и е същата категория измекярин...С какво се занимават кадрите от външно зад граница- слухтене за другарчето, нелегални продажби на алкохол, кражби на служебен бензин и безплатно ползване на екстри за сметка на българския данъкоплатец......
15 Декември 2008 17:58
Във Външно има всякакви хора, както и във всяко друго учреждение - ченгета и неченгета, свестни и калпави.

Аз влязох с открит конкурс - първия след десети, в който участваха (бяха допуснати) 550 души. Условието беше да си завършил висше по обществена дисцплина и да не си навършил 30 г.
Държахме шест изпита - два чужди езика - писмен и (само допуснатите) устен, бълг. език и обща култура писмен (съчинение), международни отношения писмен - и накрая интервю с голяма комисия, в което ни питаха и по писанието от изпита и ни задаваха и въпроси на двата езика.
Отделно - подробно медицинско, психо, съдимост, и мъжете - отслужили казарма пълен срок, без изключение.
След 9-месечни мъки взеха 5-6 души, от които досега никой не е останал - всички артисаха на запад или работят в западни компании в София. Това е, понеже като стигнахме известна кариерна височина, се натъкнахме на мрежата от наши хора, каквито ние не бяхме. Не само ченгета, а и просто стари партийни и семейни връзки.

Брит. дип. курс също беше с вътрешен конкурс (писмен изпит съчинение за Босна и интервю на английски в брит. посолство) в министерството. Освен това трябваше да уча и френски и испански, в ООН всички говореха и трите езика. Учих ги до последно и в Ню Йорк.
15 Декември 2008 18:09
"Що ли не ги дадат всички свободни места на ДПС?"
ами оня зам. външния ни министър Феим - какъв е , дето български не може да говори - а па се слага навсякъде.
машалааааааааа!!!!
15 Декември 2008 23:22
Фичка, ма ти я ги разправяй на Кака Нелка,
може ли?
Тия гарбанти дето си ги лапал и си ги
зобил, нека Нелка да ги гмечи, а?
В зората на т.н. демокрация в България
избегвай да заиграваш колко си бил
демократичен, и че не си посран "от горе
до долу" с благословията на кавала Фил. Димитров!
Условие на сериозна нога - чиче!
Пробвай се.
В новините ще те избайцам, ако трябва.
Пробвай се.
Кефа е у мене, а ти ще държиш "дървения"
Избора е у тебе.
Келеш варненски.
Тръгнал с "бача" си да заиграва.
Такъв ще ти го туря, че цял Манхатън ще ти се види тесен.
Пробвай само.
чè кам те на "гьоме".
Танцувай!Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД