:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,244,869
Активни 97
Страници 18,127
За един ден 1,302,066

Фрапантни нарушения открити в Софийския градски съд

Столичната община имала огромна вина, че почти 2000 дела се протакат с години
Светлин Михайлов
Скандални нарушения са открити при проверката на инспекторите на Висшия съдебен съвет в административната колегия на Софийския градски съд. "Натъкнахме се на едно дело, което 14 години не е отлепяло от СГС и още е висящо там", разказа един от проверяващите. Едва сега съдиите дали указания на страните да уточнят правния си интерес. Става дума за обжалване на план за регулация. Много подобни дела са мотани с години.Ревизията започна в средата на миналия месец след няколко сигнала до инспектората. Тя трябва да приключи до края на годината, а резултатите й да бъдат огласени в началото на следващата.

"Оказва се, че важи правилото който не работи, не бърка. А който не е сбъркал, е направил кариера. Натъкнахме се на доста имена, които стоят в протоколите. Вече са върховни съдии", обясняват от инспектората, но засега отказват да ги разкрият.

Административните колегии към окръжните съдилища, с какъвто статут е СГС, останаха и след като в началото на 2007 г. започнаха да функционират новите 28 административни съдилища. Целта обаче бе те да довършат висящите си дела, а след това магистратите от тях да се присъединят към останалите колегии.

Две години по-късно обаче в СГС висят около 4600 административни дела. По 40% от тях страна е Столичната община. Много често обаче юристите на общината не са изпълнявали задълженията си. Имало случаи, в които съдът дава указания по 5-7-10 пъти. И така делата се бавят 3-4 години.

Административната колегия постанови и трите решения за нереално високи обезщетения при отчуждаване на имоти в София, за които кметът Бойко Борисов проплака наскоро. При едното дело излезе, че 1 кв. м земя в столичния кв. "Младост" струва 5680 лв., а собственикът на 129 кв. м получи над 730 000 лв. обезщетение от общината, на която имотът трябва заради метрото. Проверката на три дела показа, че всички - от оценителите, през адвокатите на общината и прокуратурата до съда, не са си свършили качествено работата.

Инспекторатът проверява и скандално протаканото дело за поставяне под запрещение на Манол Велев. Бизнесменът, който е в кома повече от година, е трябвало да се подпише лично, за да стане съпругата му Весела Лечева негов настойник. Според шефа на СГС Светлин Михайлов съдът не е постъпил правилно. Той обаче подчерта, че в закона няма текст как да се процедира в случаи на кома.

Съдът на Светлин Михайлов напоследък е под постоянно наблюдение и защото разглежда голяма част от знаковите наказателни дела.

Законът за съдебната власт позволява търсене на дисциплинарна отговорност за неспазване на сроковете и необосновано забавяне на производството и нарушаване на професионалната етика. Най-тежката санкция е уволнението от системата. Условието е обаче дисциплинарното производство да се образува до три месеца от откриване на нарушението, но не по-късно от две години от извършването му. Затова може да се окаже, че в много от случаите възможността за наказание е погасена по давност.
41
6835
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
15 Декември 2008 03:24
Какво може да очакваме от Светлин Михайлов, който и когато Германия изсъска едвам пусна харесалия му конфискуван джип на немеца? Този човек може ли да има нещо общо с образа на съдия от най-висш ранг? И това не е изключение, а правило в тези "независими" юридически среди. В Конституцията пише "Чл. 117. (1) Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.", което в момента явно не е факт. Просто трябва да се сменят всички висши "независими" магистрати - ще ги съдим ли, ще ги бесим ли, да се реши и да се сменят с нови
15 Декември 2008 06:05
Видиш ли български юрист- бий му един шамар и не го питай нищо.
15 Декември 2008 07:02
Видиш ли съдия - бий му два!!!
15 Декември 2008 07:15
Да чуем какво да направим с прокурорите и адвокатите. По 3 и 4 ли ще им зашлевим ?
15 Декември 2008 08:33
Правораздаването е човешка дейност. Властта на БГ Съдиите е не ограничена, безконтролна и зависи само от тяхната съвест. Властта покварва и те са тотално покварени. Това не е независимост , а безотговорност и безчовечност. Не им се работи и само демонстрират колко са велики и от тях зависи съдбата на всеки казус. Това не е демократична правова държава , а пълна бутафория и прикритие на мафиотизираната комунистическа номенклатура и нейни семейни кръгове.
15 Декември 2008 08:52
Естонците , мисля, се обърнали към Швеция с молба да ги окупира...
За да не бъдем папагали, ние пък да се обърнем към Швейцария... Нищо, че няма да бъдем в ЕС...
15 Декември 2008 08:55
Е, управляващите няма да мирясат, докато не стигнем дотам, че да се примолим да ни анексират бесарабските българи.
15 Декември 2008 08:58
Съдебната ни система е в отчайващо състояние.
Не случайно търпим критики от ЕС за нея...
15 Декември 2008 09:19
!!!???
15 Декември 2008 09:24
А задава ли си някой въпроса, че и в тая система би могло да има честни хора-такива които си вършат работата съвестно.А че има какво да се иска като цяло от съдебната система-няма спор.Но докато и тя се управлява от политици така ще е
15 Декември 2008 09:25
Народе????
15 Декември 2008 09:43
запознанство на едно изискано койтейл-парти:
"Господин Министър, радвам се, да се запозная с Вас! Вече съм чул доста неща за Вас"
-"Да обаче нищо не можете да докажете..."

15 Декември 2008 10:23
Ееееее! Сега пак ли ще обясняват колко ни е цъфнала съдебната власт! Защо нищо не казват за 10-те бона, който получиха като коледна премия заради успехи в борбата с корупцията!!!
15 Декември 2008 10:41
ТОТО-2 , на хора които и хабер си нямат от истинските проблеми в тая система нищо няма да обяснявам. А прословутите ти 10 бона можеш да получиш само в пунктовете на спортния тотализатор, не и от каквито и да било заплати
15 Декември 2008 10:58
Абре лимонения, ти какво-засегна се! И ти ли си част от тази корумпирана шайка!?! И какво толкова и е уникално на системата, та само магистратите я разбират. И не бягай по тъча за 10-те бона. Нали тава бе последната капка която преля търпението на ченгетата. Що нищо не кажеш за прекратеното дело срещу Барона-поради давност!!! 15 години се мотае из залите на СГС. Имали били проблеми!!! Просто тази система се , не системата, хората в нея се корумпираха тотално!!!
15 Декември 2008 11:13
10 бона получиха само от ВСС.
От познатите ми, които са съдии или прокурори, до момента никой не е получил повече от 0 ст. и се чака до Коледа да получат още 0 ст.
Така че стига да се лъже от хора, които не знаят нищо, ама имат много големи мозъци и вярват на вестници.
15 Декември 2008 11:30
Айде, още един защитник се появи!!! Абе много ревнахте бе. Щото не сте свикнали някой да ви казва, че сте продажници ли? Щото без вас всякакви там барони, царе, пилета, маргини, роковци и всякаква друга измет отдавна да са по каушите. Но от друга страна добре, че сте такива, та да ни вървят извънсъдебните споразумения!!!
15 Декември 2008 11:38
Виж му псевдонима и му разбери акъла.
15 Декември 2008 12:05
"Едва сега съдиите дали указания на страните да уточнят правния си интерес"
Прочее, по времето когато е заведено това дело (преди 14 години!) не се изискваше правен интерес от страните. Това стана едва преди 2 години с новия АПК, в който възможностите на гражданите да ритат срещу нарушаването на законите от администрацията бяха силно ограничени...
foo
15 Декември 2008 12:16
...колко души осъдиха за загиналите деца в Индиго...?

...някой да ми каже....
15 Декември 2008 12:50
Никого не осъдиха на затвор за Индиго!

Нито този, който е разрешил от спортна площадка да се прави дискотека!
Нито този , който е направил дискотеката!
Нито този , който е организирал концерта!
Нито охраната!
Няма да осъдят и никого за момичето, затиснато от козирка във Варна , и колко още други.., защото са част от МАФИЯТА!
Защото и те ТРЕПЕРЯТ!
15 Декември 2008 13:10
Българската Темида остана сляпа и глуха към упреците на ЕС, още не се е събудила от дълбоката, продължителна анабиоза, в която е изпаднала през тези години! С влизането ни в НАТО(2004) и ЕС(2007) вместо да потекат потоци от инвестиции, помощи и фондове от Вашингтон и Брюксел, получаваме само плесници и ритници!
15 Декември 2008 13:58
От наличието на такъв "интелектуален, културен и политически елит", България още дълги години ще трябва да чисти кочината! Основателят на античния скептицизъм, гръцкият философ Пирон беше казал: "Глупостта с нищo не е по-лоша от мъдростта и по нищо не се различава от нея".
15 Декември 2008 14:00
Тотаджиийката си е с манталитет на тотаджийка-не може го надскочи колкото и врява да вдига по форумите.А иначе ТОТО-2 с радост бих ти изнесъл една лекция за разделението на властите и въобще за устройството на държавата, но за целта трябва да си отвориш ушите и да си затвориш устата, а това последното ми се чини че не го можеш Аман от празнодумци
15 Декември 2008 14:14
До Don Limon и ivanhoe.

Молба(защото нали това е формата, която изискват Вашите подзащитни).

Моля да разясните на нас тъпите простосмъртни, какви са според вас толкова големите проблеми в съдебната системата, които пречат на все богоизбраните ни съдии, прокурори, следователи, адвокати и прочие пасмина да си свършат работата.

Моля да задоволите нездравото ми любопитство.
15 Декември 2008 14:17
Коце Мацето каза, че в Германия съда е фашистки а в България е демократичен и справедлив .Когат професионалистите говорят и боговете мълчат.
Дори и Швеция да ни окупира няма да има ефект.Талибаните и шериат за тия
15 Декември 2008 14:26
Моля да задоволите нездравото ми любопитство.

И моето!
А ако е възможно и да ни обясните защо само у нас стават такива весели нещица, та се налага почти всеки ден да дърпат ушите на държавицата ни?
Ех, жалко, че не персонализират това дърпане!
15 Декември 2008 15:06
Сегашната ни съдебна система е 100% плод на демокрацията. СДС беше партията, която разгроми държавата - най-вече МВР и съдебната система и се хвалеше с това. Сега берем плодовете на престъпните действия на СДС в миналото, но за съжаление връщане назад вече няма - България вместо нормална демократична държава стана държава на мафиотите-демократи.
15 Декември 2008 15:52
Винаги съм се чудил , как в юридическите факултети ги оформят едни такива нагли , безочливи и алчни готови за живота и л....а .Изкарват ги като по калъп. Мисля , че е проблем и на образованието .
15 Декември 2008 16:15
с радост бих ти изнесъл една лекция за разделението на властите и въобще за устройството на държавата
Няма да е лошо. Особено ако намерите мястото на Прокуратурата и на следствието. Също така на дознателите и на съдебните, общинските, частните и др. разни полицаи и детективи.
Сегашната ни съдебна система е 100% плод на демокрацията. СДС беше партията, която разгроми държавата
Някои са изпуснали измерението "време", за туй не могат да вденат, че съдебната система е "плод" на новата Конституция (за бащици на Конституцията най-силно се тупат в гардите Гиньо Ганев и Янаки Стоилов). А тя когато се гласуваше, най-гласовитите "демократи" гладуваха показно извън парламента (не че ако бяха вътре щяха да са в състояние да измислят нещо). Макар че на следващата година "спечелиха изборите с малко, но завинаги", на по-следващата година загубиха "с малко, но завинаги" и бе сформирано "коалиционно" правителство с мандата на ДПС (БСП така се впуснаха в модернизация, че си провалиха мандата). Устройствените закони за съдебната власт бяха приети чак през 1995, "великото" правителство на Жан Виденов в мандата на модернизираната социалистическа партия. Реално приложение на тези закони можеше да се отчете чак през 2000 г., колкото да се закрият делата "по давност". Тъй де, няма да съдим партийната номенклатура за проявената капиталистическа инициативност, я! Все някой трябваше да натрупа теоретичния "първоначален капитал". А АОНСУ имаше "подготвени" кадри. Другите да не са дремали ... или да бяха си опазили живота.
15 Декември 2008 16:40
От тях трябва да се започне...
15 Декември 2008 16:41
Всички тези хора си имат ИМЕНА. Кажете "Иван - 10 дела, Петкан - 2 дела, Хасан - 23 дела" ... а така ... Много общо дами и господа, не може да се анализират причините и да се търси отговорност, както и начини да се подобри системата.
15 Декември 2008 16:41
Не мога да повярвам! Защо не уважавате институциите, бе?
15 Декември 2008 16:42
До вчера неуспяло адвокатче..ПУЦ -аджийче...днес важен съдия в Райония, че и в Окръжния съд...трагедия!!!!
15 Декември 2008 17:07
Apolitichen,
пишеш за измерението "време", а защо забравяш кой определяше ръководството на съдебната система през годините. Защо "забравяш", че много години нямаше други съдии освен назначени от СДС? А коя партия определяше състава на Конституционния съд, който дълги години имаше много странни отсъждания? Коя партия си имаше дълги години президенти, но не на всички българия, а само на тези подкрепящи СДС, които президенти имаха ли глас в назначаването на висшите съдии?? Пишеш за Конституцията от 1991 година, а защо СДС през 1997-2001 не я промени, щом считаш, че тя не е това, което трябва да бъде? Време, време, ....


15 Декември 2008 17:23
APOLITICHEN,
/:/ "...с радост бих ти изнесъл една лекция за разделението на властите и въобще за устройството на държавата
Няма да е лошо. Особено ако намерите мястото на Прокуратурата и на следствието..."
......................................... .....................................
Според мен, най-добре ще е, ако Прокуратурата и Следствието са към президента/Президентството/!
НЕ им е мястото в Изпълнителната Власт и Законодателната Власт, където е Корупцията-к`во, да преследват началниците си ли?!
НЕ им е мястото и в Съдебната Власт- защото са Страна в Наказателния процес!
А президентът се избира мажоритарно, а пък има само протоколни функции сега! Това е НЕнормално- или да го избира Парламентът, или да има НЕ само протоколни функции/например, Следствие и Прокуратура да са на негово подчинение/! При това, по дефиниция, президентът е/трябва да е!/ НАДпартиен!
15 Декември 2008 17:37
...за съжаление връщане назад вече няма - България вместо нормална демократична държава стана държава на мафиотите-демократи.

Ау, Хиксе, ти направо изтрепа рибата!
Че пребоядисаните комунисти от Стани-Да-Седна направиха куп поразии навсякъде, е абсолютно вярно! Но, що ли пък нещо ми куца паметта България да е била "нормална демократична държава" преди "другарите" да сменят червените байряци за финикийски знаци?
Нещо не се сещам Бай-Тошова България да е била сред нормалните демократични държави!? Ти ако се сещаш, помогни да си опресня паметта!
15 Декември 2008 17:49
Коя партия си имаше дълги години президенти, но не на всички българи, а само на тези подкрепящи СДС, ...
? (забравил си питанката)
Ами сега как е? Да не би президент Гоце да е с по-различен статут от Петьо Коня? Или от Желю Войвода?
Ама че ме развесели днес! Добър знак е че седмицата почва с такъв майтап!
15 Декември 2008 19:13
Нито за момент не съм забравил, че в продължение на 14 г., от 17.02.1992 до 22.02.2006 г., главните прокурори се казваха Иван Татарчев и Никола Филчев. И били хора на Иван Костов, както и върховния съдия Иван Тодоров Григоров и председателите на Народното събрание Стефан Савов и Йордан Соколов. Ако споменете тези личности, "камъните в градината" на СДС щяха да са на мястото си. Но дори и да бяха кадърни, връзката между установяването на нарушение/престъпление, разследването на мотивите и извършителят/те, внасяне на обвинителен акт и започване на съдебно производство, щеше да се губи, както и сега.
Ако наблягам на Прокуратурата, то е защото "много години", в условията на "държавен капитализъм" (определение на Параграфа за "щастливото време" на социализма), Прокуратурата защитаваше интереса на държавата, но не на гражданите и на фирмите (за едните имаше обществени защитници/обвинители, квартална ОФ организация, ППО, за другите-юристконсулти на щат, адвокати-основно по наказателни дела). Отделно, че беше използвана за "разчистване на сметки" вътре в БКП. Подозирам всички, седнали на кръглата Луканова маса, че имаха нагласата да впрегнат Прокуратурата за политически цели (Направиха го - процесът срещу Тодор Живков беше смешен и жалък, например).
Ако сте имали чувството, че МВР и съдебната система са работили по времето на социализма, то е заради страхът, който всяваха в обществото, а не заради стройна организация и методична отчетност (системите на адресна организация, военна отчетност, документи за самоличност, регистрация на МПС се облягаха изцяло на добрата воля/страх на гражданите, а не на активната система на МВР или МО, затова и рухнаха като сламени колиби при първия повей на вятър).
Параграфе, защо изпуснахте полицията, например съдебната и общинската(примерно препирня между държ. дознател и частен детектив за наличните улики на местопрестъплението - избягал арестант, охраняван от съдебната полиция) И тя ли при Президента? Като нямаме опит в демокрацията да си се връщаме към Монархията. Поне Царят по дефиниция не може да бъде корумпиран. Не питам за другите "издирвачи", защото се надявам да не съществува повече практиката полицаи и следователи, държавни служители, да работят допълнително "на хонорар" към частни структури, ползващи и контрабандни канали, и нерегламентирани услуги, и както е модерно, лобиращи пред законодателната власт, къде с компромати, къде с финикийски знаци за "опрощаване на греховете им".
15 Декември 2008 21:02
Този, който се е вживял като Дон, много добре е осъзнал далаверката от "разделението на властите" и естествено със зъби и нокти ще драпа да си опази привилегийките от утвърдената от Конституцията "независимост" на съдебната власт, само не знам колко вадички от сополи ще зареди, когато ЕС ни наложи предпазните клаузи, именно защото "независимата ни съдебна система" не функционира в полза на обществото, а в своя и на мафията.
16 Декември 2008 07:36
Така е при демокрация и независимата съдебна власт, нали затова духме бузи 1989-1991, против "член 1"!
При Тато съдебната власт беше зависима от върхушката в БКП, сега е зависима от върхушката с парите!
Съществена разлика няма санким, поне в България! Явно забатачените дела не "бъркат" върхушката с парите затова си и висят като пране гащи години наред! Виж делото за имота от 129 кв.метра при метрото се задвижи одма, забелязвате ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД