:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

144 участници на балетния конкурс във Варна

Юбилейното 20-издание на Международния балетен конкурс във Варна, който стартира в понеделник, събра рекорден брой участници - 144 души от 32 страни. Форумът, който тази година е под патронажа на първата дама Зорка Първанова, ще продължи до 30 юли.

Във Варна идват лауреати от балетните конкурси в Москва, Люксембург, Париж, Джаксън и Хелзинки. В старша възраст ще се състезават 45 жени и 38 мъже, а в младша - 47 жени и 13 мъже. Най-много са участниците от България, Русия, Корея и Япония. Проф. Юрий Григорович от Русия е председател на международното жури, което ще оценява балетистите. Почетен председател е Нина Кираджиева, България. Тя ще връчи специалния приз за оригинална постановка върху произведение от български композитор.

Иначе голямата награда в старша възраст е 6 000 долара, а юбилейното отличие - 5 000 долара. Лауреатите в младша възраст ще получат съответно 4 000 и 3 000 долара.

Съпътстващата програма включва изложба "Балетът в изобразителното изкуство" с творби на Димитър Киров и конкурс "Изкуство против дрогата" за ученици от училището по изкуства във Варна.

Форумът във Варна е най-старият балетен конкурс в света. Създаден е през 1964 г. Години по-късно по неговия модел са направени подобни в Москва, Джаксън, Ню Йорк, Санкт Петербург, Париж, Осака, Хелзинки и Лозана. През последните 40 години почти всички звезди на световния балет са получили първото си международно признание именно като лауреати на Варненския конкурс.
430
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД