:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,228,982
Активни 162
Страници 17,935
За един ден 1,302,066
Етноси

Ние ли ще се оциганчим, или България ще стане Романия?

Демографските данни и анализи по въпроса с ромата са разтегливи като "орбит" с шекер. Което не пречи да погледнем историята и действителността в очите
Снимка: Велислав Николов
Живеем, колкото да не е светът без хора.Ромска поговорка

И без Зрънковите ромската тема стана изключително честа в медиите. Истината е, че фобиите на българина почнаха да се множат. Взе нещо да се усеща етнически притеснен и демографски разстроен. В големите градове това е повече идейно състояние, в малките селища си стана ачик битово. Според данните от преброяването само около 4 и половина процента от жителите на страната са се определили като роми. Според депутата Томов обаче, през 2020 г. ромите щели да са колкото българите. Лидерът на "Рома" Тома Томов, депутат от Коалиция за България, дори заплаши да изнесе проблема в Европа. А Кр. Петков бил чут да вметва нещо за Косово. Демек - итам конфликтът почнал от една свадаРазмножението като решаващ демографски и социален фактор е интересен аргумент. (За жалост в самото Косово, след установяването на общоевропейската демократична власт, албанците крайно немилостиво се отнесоха с ромите - с арнаутска грубост ги гонят от областта под предлог, че били сътрудничели на сърбите.) Според професор Петър Иванов в момента броят на ромите трябва да е поне 650 000-700 000 души. Според английското списание "Economist" - също. През 2020 г. г-н Иванов вижда жителите в страната ни така: малко над 3 и половина милиона застарели българи, 2 милиона цигани и един и половина милиона турци. През 2050 ни прогнозира и ситуация, предразполагаща към преименуване на държавата.

Не казва как.

Би й подхождало нещо като Романия, и без това ни мешат често с Румъния, поне да има защо.

Вследствие на всичко това крепнат не интеграционните, а неприязнените, и, да не кажем, расистките настроения. Дори майтапите "а ла манго" по шоута, скечове и реклами вече не работят. Не са смешни за все още преобладаващия етнос, не продават.

Настроенията на единия полюс са:"дайте да цивилизоваме тия хора" -официален политически рефрен, подкрепян от евро-радетелите за човешки права. На другия полюс е: "дайте да ги турим тия цигани на място с по-здрав кьотек, или да ги изселим някъде, за да не оциганчват нацията." Г-н кметът на Галиче Ценко Чоков дори се изказа в този дух: "Дайте ми ги тия Зрънкови, аз ще ги оправя." Допускам, че ако г-н Чоков би се заел с бъдеща политическа кариера, вероятно би намерил доста твърд евентуален електорат, като български вариант на някои нови политически тенденции, идващи от страните Австрия, Франция и др.

Този втори, неофициален припев, става, уви, все по-хоров.

По средата са хората, които не се вълнуват от проблема, защото не ги засяга пряко: правят се, че няма такова нещо. Тази среда се топи.

Има още една група хора, която въпросът живо касае. Самите роми, или цигани, както щете. (То е все едно, въпреки че те искат да ги наричаме роми - другото било натоварено с негативни асоциации. И негрите предпочитат да ги наричат black - черни. На мен второто ми изглежда по-обидно, ама на - въпрос на семантика.)

Та поради раздробеността си и липсата на единство, тази среда не желае, вероятно и не може да излезе с единна позиция. В България има няколко десетки обособени цигански групи, които се различават по обичаи, религия, език, име. Биват йерлии, кърдараши, урсари, лингурари, келдерари, грастари, цоцомани и др. Има християни - православни и протестанти, мюсюлмани, атеисти... Говорят български, турски, влашки, както и няколко различни цигански диалекта.

Абсолютна грешка е да се смята, че някой техен етнически събрат или фактор, цар Киро или мешерето, командват циганите. Нито Киро го признават 95% от ромите, нито мешерето действа - то е мит, според зам.-председателя на Обединения ромски съюз Зарко Чанков.Но какви са и откъде са всъщност те - братята роми-цигани?Известно е откъде - от Индия. Макар че "Ци-хан" е термин, употребен отпреди повече от 22-23 века в Китай. Древната китайска хроника "Бей Ши" го упоменава за първи път. Синоним е на етнически тип битуване - става дума за скитнически начин на живот, неуседналост, чергарство...

Персийските хроники говорят вече за "ценгари" - бродещи музиканти, или за "асинкари" - пътуващи ковачи. Прогонените от Индия преселници във Византия са наречени "атцингани" - недокосваеми, опасни. Заселват се в Антиохия горе-долу около създаването на Българската държава, през VII век. През XIV век вече живеят в Пелопонес. Леонардо ди Николо Фрескобалди говори за тях като за "ромнити" - роми. Живеели извън градовете, на кланове.Циганите не намерили щастие в средновековна ЕвропаШвейцария през XVI век избива много от тях като езичници, горе-долу по същото време екзекутират немалък брой цигани в Средна Европа. 2000 цигани пострадват през 1782 г. в днешна Унгария - обвинени са в канибализъм, вероятно несправедливо. Най-расистки срещу циганите все пак постъпиха преди има-няма 60 години. Направи го Хитлер. Често сме склонни да забравяме, в еуфорията си покрай спасяването на евреите в България, че сме спасили от пещите на Третия райх и циганите си. Само от Румъния в пещите на Райха загубиха живота си около 200 000 румънски цигани. Можем да се гордеем с това, макар че - каква неравностойност - вижте колко книги и награди има за спасяването на евреите, и колко - за циганите.

Не личи самите роми да са склонни да обръщат внимание на този твърде далечен от днешните им проблеми факт.

Циганите са уникална група - вероятно са рекордьори по неинтегрируемост. От Франция, от Чехия, от Унгария долитат новини, които по поразителен начин приличат на проблемите, които тези люде имат и в България. Начинът на живот на братята роми упорито остава същият. Те най-често демонстрират категорична неподатливост на тежките и скучни изисквания на цивилизацията: да мислиш за утрешния ден, да поддържаш лична и обществена хигиена, да се трудиш всекидневно и методично, да спазваш писаните разпоредби. Ако се взре човек в пресата,ще види нещо изключително странно:както за конкретния случай Зрънкови, така и за дезинтеграцията на ромите упреците инкасира преди всичко властта - не се намесила навреме, не им осигурила образование и работа, не работи по програмите, които да им осигурят достойно битие. Макар че според министър Калчев само за три години 2 милиона и 700 000 евро са влезли в касите на неправителствените ромски организации в България. Такава теза, с извинение, е расизъм.

Или приемаме, че човешките индивиди са расово пълноценни, и зрелите от тях носят отговорност, или приемаме, че едни са по-непълноценни от други, и пълноценните трябва да помагат (или да репресират) непълноценните, което е расизъм. По закон ромите, както и всички останали, са пълноценни граждани на страната, а не малки деца, за да трябва някой да им осигурява нещо. При това не са тук от вчера или днес, а от векове. Като такива, имат права и задължения, и трябва да им е обидно да ги третират в позата на незрели индивиди, на малолетни едва ли не.

Затова ще си позволя съвет, с минимума възможна дидактика:

Братко роме, дръж се чисто, труди се скромно и всекидневно. Ако нямаш друга работа, то поне сади чушки, домати и зеле - все е прехрана. Плащай данъци. Ако търгуваш, издавай касови бележки. Не вземай нищо чуждо без позволение. Обезпечавай си тока, водата и други благини както всички останали - чрез левчета. Пращай децата си на училище, не ги пращай по просия. Тогава ще видиш, как от циганин изведнъжставаш достоен, приятен и уважаван гражданинТогава аз лично няма да имам нищо против да живея с тебе в голяма дружба и хармония, ако ще - и в Романия да е.

Пък който постъпва другояче, става циганин, независимо какъв цвят му у кожата.
 
Те са млади и жизнерадостни, ако енергията им отиваше за съзидание, тук би станал рай. Пловдивски роми от "Шекер маала" протестират срещу спирането на тока им, който не плащат. Февруари 2002.
 
Петър Стоянов поздравява цигани по случай Международния ден на ромите - 8 април 2001.
2687
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД