:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,467
Активни 565
Страници 1,912
За един ден 1,302,066

Поне 50 лекарства отпадат от безплатния списък на НЗОК

Все още има много неясноти как и по какви цени касата ще плаща медикаменти
Здравната каса ще спре да плаща десетки лекарства, които поемаше досега. Засега в новия позитивен списък ще има 950-1050 медикамента, които се поемат от НЗОК, съобщи шефът на комисията, изработила листата, проф. Йорданка Узунова. В момента касата плаща 1100-1200 препарата.

По закон списъкът трябва да бъде публикуван днес. Той обаче е отворен - в него постоянно могат да влизат, но и да отпадат лекарства. Очаква се парламентът да приеме поправки, според които касата ще работи с медикаментите от позитивната листа от 1 юни. Причината е, че на НЗОК са й нужни 2 месеца, за да сключи нови договори с аптеките за цените. Освен това в този период комисията по позитивния списък ще може да включи още задължителни препарати.

Няма заболяване, което да не е покрито с лекарства, а всички отпаднали имат аналози, твърди Узунова. Извадените от списъка медикаменти са или твърде скъпи, или не се плащат с публични пари в 3 от 8-те европейски държави, с които се съобразява нашата листа.

Още не е ясно на какви цени са препаратите, които ще плаща НЗОК. Те би трябвало да са по-ниски на ниво производител, но след влизането в сила на списъка, касата ще трябва да плаща по-високи надценки на аптеки и търговци. В НЗОК се притесняват, че новите стойности не са съобразени с бюджета им и парите може да не стигнат. Към момента не се знае и какво става със скъпите лекарства за хепатит, множествена склероза, бъбречна недостатъчност и др., които НЗОК поема. В момента те се отпускат по програми с лимити, тъй като няма достатъчно пари за всички нуждаещи се. Позитивната листа и законодателството обаче не предвиждат лимитите да се запазят. Ако скъпите препарати трябва да се покриват както останалите - за всеки, който има нужда, в бюджета за лекарства ще зейне дефицит, опасяват се от касата.

Освен касата, по листата ще работят и здравното министерство и болниците. Със задължителните за тях медикаменти, позициите в списъка стават общо 1350 към момента. Не е ясно кои препарати, които сега се плащат от МЗ, са отпаднали. Общо цените, постигнати в списъка, са с около 10-15% по-ниски, отколкото на свободна продажба в аптеките, заяви Узунова. 12-15 нови медикамента, сред които за астма, психиатрични болести, рак и пр., са включени в позитивния списък.
2
2345
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
31 Март 2009 06:25
Фалавера, гешефт, измами и лъжи.
31 Март 2009 17:38
Честито ви капитализъм! Със здраве да го носите!...
От тук нататък този списък ще се попълва в зависимост от заболяванията и нуждите на собствениците на държавата! Е, днес знаем кои са те!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД