:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Шах

Ларсен спечели 40 турнира и стана коментатор

Бент Ларсен, наричан още "датският принц", e роден на 4 март 1935 г. в северната част на Дания. Научава се да играе на шахмат на 7 години. Пръв "учител" и партньор му бил негов съученик. На 12 години Ларсен започва самостоятелно да изучава шахматната игра и както с лекота усвоявал и уроците си в училище, така и леко овладявал тънкостите на шахмата. Станал първи в клуба, в града си Холстебро, в провинцията, а на 19 години и шампион на Дания!

През 1956 г. първа дъска за националния отбор на Дания Ларсен показва най-добър резултат на Световната шахматна олимпиада в Москва. Тогава става гросмайстор.

След неуспеха в междузоналния турнир през 1958 г. Ларсен все пак пристига на турнира на претендентите в Югославия, но като... секундант на Роберт Фишер! Интересното е, че самият Ларсен никога не е имал треньор и най-добрият му помощник в това време е била съпругата му Лизи.

1967 г. се превръща в "Годината на Ларсен". Победи в три от най-силните турнири - Хавана, Уинипег и Палма де Майорка, и успех на междузоналния турнир в Сус го включват в числото на главните претенденти за световно първенство. Той става и първия носител на шахматния "Оскар" в 1967 г.

По време на богатата си шахматна кариера Бент Ларсен печели повече от 40 международни турнира. През 1971 г. губи претендентския мач срещу Боби Фишер с разгромния резултат 0:6. Това слага край на амбициите му за световната титла и става повратна точка в шахматната му кариера.

В последните 20 години Ларсен живее в Буенос Айрес и се занимава с журналистика - вече 40 години води ежедневната шахматна колона в големия датски всекидневник "Политикен", а в Аржентина има рубрика в най-големия вестник "Кларин".

Първата позиция е от партията Б. Ларсен -Ж. Летцелтер, играна в Монако през 1968 г. Виждате ли как датският гросмайстор матира форсирано и красиво черния цар? Втората позиция е от партията му на Олимпиадата в Мюнхен срещу лидера на нашия олимпийски отбор Олег Нейкирх. Как печелят белите?

гм Маргарита Войска
889
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД