:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Трактат за подмазвачеството

Да поговорим за подмазвачеството, за този сладък тоталитарен порок, за този свредел от локум, по-твърд и от стомана, за това зловещо Лох Неси, което - както, надявам се, и на вас е направило впечатление - напоследък все по-често изплува из дълбините на обществото и люспестата му опашка вдига вълна след вълна от Враждебна до Дружба и от Силистра до Мелник.

Подмазвачеството е много човешка черта. Кой от нас не се е разтапял при вида на началника си сутрин в асансьора и не му е чупвал от геврека си или при среща с издигнат съученик не е хихикал до прегракване на старите му брадати гимназиални смешки? Но все пак едно е да направиш комплимент или да засвидетелстваш внимание и друго - да превърнеш това поведение в трайна нагласа и стил на поведение. А съвсем трето е, когато тези наши човешки греховце се пропият в обществените отношения, когато те пронижат снагата на обществото, когато гангрената им порази чиновничеството, държавния апарат, партийните темели, висшите етажи на властта, та чак, пепел ни на устата, и медиите.

За беда обаче у нас тъкмо това се случва в новото време. Едно пълзящо подмазвачество като разтопена лава залива иначе доскоро вледенения, а сега разкалян до ушите български обществено-политически пейзаж. Щракнеш например телевизора и виждаш на екрана - какво! - депутат от мнозинството, депутат, ти казвам, като свален от витрината - само противопърхотният му шампоан за коса струва сигур 50 лева, възелът на вратовръзката му и той голям като тутманик, кривата му предишна захапка оправена по конец и зъбите му вече равни като маргарит, а като седне да говори и като произнесе името на царя, сякаш мед му капва от устата в скута; и даже леко се накланя напред, и гласът му става един кадифен, и погледът му един блааажен...

За депутатите и депутатките айде, иди-дойди, те са зависими хора, на държавна софра, но защо и шефове на медии развиват този синдром? И то хора-великани, които доскоро сечаха наред със сабята главите на дънещите се бивши властници... Това вероятно идва да покаже само едно - колко е неизтребимо подмазвачеството в човешката природа и колко дълго трябва да го стържем, за да стъпим на здрава почва. Защото когато в една държава, когато вървиш по делата си, ти джвака под краката, това свидетелства само за едно - че пак трябва да се връщаме в наколните жилища.

Използвам случая, царю честити, да ви честитя новата година и да ви пожелая крепко здраве. Не обръщайте внимание на бръщолевенията на нас, обикновените хорица. Тук, в блатото, е така.
4
779
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
30 Януари 2002 15:12
Браво Деяне, много пластично и красиво.
30 Януари 2002 18:04
Разликата между ласкателството и подмазването е като разликата между лотариен билет и акция на Майкрософт. За едното не се знае дали ще спечели, а за другото не е известно кога ще се срине.
30 Януари 2002 18:44
Tazi tema si e mnogo dobre razvita oshte ot turskiat pisatel Azis Nesim)
30 Януари 2002 18:47
Грациан е прав, само пунт и пластика. Абе поредна възможност да се изкара всичко по причина на тоталитаризма. Явно за Деянчо поговорката "преклонена главица.." е измислена след 1944 г.
Утре някой ще пише как пустият му тоталитаризъм ни докарал до турското робство. Само хонорар да пада.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД