:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Британските музиканти масово спонсорират футболни клубове

СНИМКА: РОЙТЕРС
Футболът е в кръвта на Роби Уилямс (вляво), като певецът не само че симпатизира и помага на "Порт Вейл", но и участва в благотворителни мачове.
Любовта на британците към футбола е пословична. Те от детство са възпитани да симпатизират на даден отбор и това им остава за цял живот. Обикновените граждани помагат на тима си с присъствието си на трибуните, но тези, които са се замогнали, отделят и пари.

Не правят изключение и музикантите. Сякаш най-известният е сър Елтън Джон. Той оглавява борда на директорите на "Уотфорд", който в момента е във второто ниво на английския футбол. Първият му период като ръководител бе от 1976 до 1987 г., а вторият - от 1997 до 2002 г. Докато Елтън Джон властваше, "Уотфорд" стигна до финал за купата на Англия през 1984 г. След период на дистанциране световноизвестният изпълнител прие ролята на почетен президент на клуба, но отново удря и финансово рамо.

Роби Уилямс пък плати 250 000 паунда в началото на 2006 г., за да стане основен акционер на четвърторазредния "Порт Вейл". По случая ресторантът на ст. "Вейл Парк" носи името на певеца.

Любопитна е и връзката на групата "Кайзер Чийфс" с футбола. Музикантите от Лийдс, потомствени фенове на местния тим, се вдъхновяват от южноафриканския защитник на тима Лукас Радебе и кръщават бандата си на родния му клуб в ЮАР. Нещо повече - през 2007 г. рокаджиите плащат заплатата на новозакупения в "Лийдс" Торе Андре Фло. "Просто помислихме, че ще е добре да покажем подкрепата си и да сторим нещо за клуба", обяснява басистът Саймън Рикс.

Шотландският "Клайдбанк" пък през 90-те години носеше на екипите си името на групата "Ует, ует, ует", която решава да спонсорира клуба на родния си град. Норман Кук, по-популярен като Фетбой Слим, пък държи 12% от акциите на треторазредния "Брайтън и Хоув Албиън". Неговият лейбъл Skint пък е спонсор на "чайките".

През 2004 г. уелските рапъри Goldie Lookin' Chain плащат, за да е изписано името им на екипите на "Нюпорт Каунти". Още в първия си мач отборът излиза със златисти фланелки, а около яките има мотиви на ланци. По-рано, през 1999-а, техните сънародници от Super Furry Animals, известни със своята инди-психеделична музика, се съгласяват да спонсорират "Кардиф", а на екипите на тима грейва пентаграм. Но това не впечатлява футболистите. "След като облякохме фланелките, се постарахме да не мислим за това, а за футбол", обяснява нападателят Кевин Нюджънт.

Запомнящо се партньорство между музиката и спорта правят също така "Мотърхед" и детският тим на "Грийнбанк" (Линкълн). 10-годишните малчугани стряскат противниците си с логото на рок групата. "Познавам лидера на бандата Леми Килмистър от години. Надявам се така да излизаме на терена и да тероризираме противниците", споделя треньорът Гари Уейт.
1
1102
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Юли 2009 09:28
пренесено на родна почва:
отборът на Лили Иванова срещу момчетата на Йорданка Христова
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД