:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР откровено рекетира с цените на новите паспорти

От смяната на документите за самоличност в бюджета ще влязат повече пари, отколкото от орязването на разходите в държавната администрация
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков демонстрира как ще се дава пръстов отпечатък за новите документи за самоличност. Но не обясни защо се налага гражданите да плащат двойно за тази процедура.
Държавната касичка МВР пак заработи. След като само за няколко месеца събра близо 100 млн. лв. за неясно защо наложената смяна на номерата на автомобилите, още 100 млн. лева от такси и глоби, вътрешното ведомство за кратко време ще извади от джобовете на българина още близо половин милиард лева. Този път с новите документи за самоличност.

Точно 10 години след като сменихме зелените паспорти с лични карти и бяха въведени новите международни паспорти и шофьорски книжки, сега трябва да си платим за същото упражнение. По онова време обяснението бе, че трябва да се попълнят сгрешените регистри и да имаме най-защитените в света документи за самоличност. Сега аргументите са, че трябва да се вкара биометрия, за да изпълним изискванията на Европейския съюз, както и да увеличим шансовете за отпадане на визовия режим със САЩ. И пак - да имаме най-защитените документи за самоличност. Разбира се, това със защитата е силно преувеличено. Та британски журналисти за няколко паунда си извадиха български паспорт на името на техния вътрешен министър. Да не говорим що имотни и всякакви други измами имаше с уж страхотно защитените лични карти.

Не може да се отрече, че моментът за скъпите нововъведения е добре подбран. В началото на следващата година изтичат сроковете на валидност на повече от 6 млн. лични карти, на 3-4 милиона паспорта и шофьорски книжки. Става дума за класическия случай, в който гражданинът ни е извадил през 2000 г. лична карта и не я е губил - тя важи 10 години. Паспортите пък са с по 5 години валидност и пак в общия случай срокът изтича догодина. Така че опашки в МВР са ни гарантирани. Наивно е твърдението на министъра, че нямало да се стигне до истерия, защото всичко щяло да се прави на място - в РПУ-тата ще се приемат не само заявленията, но и ще се полагат пръстови отпечатъци и ще се правят снимки. Напротив - точно това е сигурен знак, че ваденето на документ ще е цяла одисея, свързана с много нерви, скандали и губене на време.

Най-спорният момент обаче е защо таксите скачат почти двойно. Паспортът ще струва между 40 и 50 лв., вместо досегашните 30. Личната карта вече ще е 18, вместо 10 лв., а шофьорската книжка - 35, вместо 20 лв. Запазвали се бързите и експресните поръчки, но от министерството не уточниха все още колко ще струват тези услуги. Но правилото е бързите да са двойни, а спешните - петорно по-скъпи. От МВР сигурно са били наясно какво ще се случи и затова се похвалиха, че в Румъния нямало бърза процедура за издаване на паспорти, срокът е 30 дни и цената била 55 евро. Подобно сравнение обаче е чист популизъм. Цената на услугата в различните държави е различна, както и доходите на населението.

Така че вместо да правят нелепи съпоставки, от МВР да обяснят защо се налага поскъпване, след като в цял свят заради кризата цените на материали, печатане и изработване рязко падат. И защо поскъпват даже личните карти и шофьорските книжки, в които никакъв чип и видими промени няма да има. Още един въпрос - защо има двойна разлика между цената на личната карта и шофьорската книжка при условие, че изглеждат по един и същи начин?

Въпросът за събирането на таксите за документите за самоличност не се повдига за първи път. И досега обаче няма логичен отговор защо изобщо гражданите трябва да плащат за нещо, което по закон е държавна собственост. По закон тези лични документи трябва да се върнат в МВР под заплахата от солена глоба. На практика се получава така, че таксата за въпросните документи е нещо като наем, който се плаща на държавата, за да бъдат те ползвани. За да може тя добре да ни е прономеровала и прошнуровала.

Не е маловажен и проблемът с плащането на банкови такси, за да си поръча човек документ за самоличност. На 15 милиона превода, колкото са долу-горе картите, паспортите и шофьорските книжки, по 2 лв. банкова комисиона са си 30 млн. лв. Може ли някой да обясни защо трябва да се дават? Защото МВР не може само да си събира парите? Изобщо - докога гражданите ще търпят този узаконен държавен рекет?
12
6724
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
02 Юли 2009 02:13
Ами защото от сега има вече наредили се на опашка да чакат с дни, щото някой уж казал че тряба да се сменят. И да дават половината си заплата за да ги сменят.
02 Юли 2009 07:43
а ко стана с МВР фирмата БМВ ? Нещо са позалинели гледам ...
нЕкоя нова простотия на хоризонта ?
02 Юли 2009 09:10
Да живеят и се множат мултиплексорните вериги!
02 Юли 2009 10:29
Грубо прави 700 милиона, които искат да ги даде народа...
02 Юли 2009 11:20
Имам един доста елементарен въпрос, но за съжаление не мога да си отговоря, без чужда помощ. Не са приемливи за мен и обяснения от типа че и "в другите страни е така". Търся една проста и елементарна логика. Та:
щом като личните документи са държавна собственост (при изтичане на срока, при смърт и т.н. задължително се връщат), защо тогава по дяволите трябва аз да си ги плащам? Защо не си ги плати държавата, а аз да ги ползвам?
02 Юли 2009 12:42
Гръцките лични карти представляват едни сини картончета със залепена снимка и написани на ръка, което не е проблем за никого. Аман от държавен рекет!
02 Юли 2009 13:20
Борбата с рекета става само по два начина.
Единия е с пушка, другия са действия от страна на държавния правораздавателен апарат. ....
02 Юли 2009 17:24
Изглежда, обяснението е това: Първо - да се въведе нов "данък" (данък притежание и ползване на паспорт, лична карта и шофьорска книжка); Второ - българите да почувстват за пореден път, че "лабаво няма" - т.е. държавата зорко ще следи своите граждани с невероятно "ефикасни" средства ( и току виж затворите опустели и се продават за SPA-центрове, котели и пр.); Трето - по този начин България вместо да изпълнява другите съществени изисквания на ЕС (строеж на инфраструктурни обекти, борба с корупцията и престъпността) демонстрира какви авангадни технологии и техники може да използва на фона на мръсотията в селищата ни, краденето на ЕС пари, раздаване на същите пари под формата на комисиони за ненужни проекти, поголовно заобикаляне на законите и др. Накрая отново ще се повтори одисеята "нови табели за автомобилите, които страшно много искал ЕС, само че той самият не знаел за това"
02 Юли 2009 18:18
Абе не рипайте сега! Номерът с пререгистрацията на номерата на автомобилите мина ли? Помните ли к'ви опашки беше извил народа?
И този ще мине!
04 Юли 2009 13:57
Интересно ЗАЩО...авторът измества отговорностите за странните обири от правителството и парламента .... към МВР ???

На запад например, подмяната на документи става ЕДИНСТВАНО АКО ПАРЛАМЕНТЪТ приеме и цените, и начините за това!!!

Доколкото знам, и у нас е така!

Тогава???

Кой търси само да нагнетява злоба безадресно (подменяйки точния адрес и сравненията с ...европата ) ???

Защо в Европата подмянята на документи, или подмяната на изгубени такива струва ....не повече от един надник от минималната заплата на хората ???




Повръща ми се от тебе...Ал. Ал.......
05 Юли 2009 22:37
МИТЕВ е тренирал срещу такъв род мъчения.
*
Хайде сега всички ние глупаци, плювачи,
т.е.
запъртъци за гражданското общество, или пък просто овце -
да си припомним войната на Митев подигравателно кръщавана от нас "сага за табелите".



Редактирано от - Езоп на 05/7/2009 г/ 22:44:50

08 Юли 2009 11:43
Любопитен съм да видя в коя банка ще се плаща!

Редактирано от - sybil на 08/7/2009 г/ 12:38:23

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД