:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 214
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кой е по-опасен – гъбарят или гласуващото зомби?

Бюлетината е сила, но не единствената форма за гражданска позиция. Едното гласуване нищо не оправя
Снимка: РОЙТЕРС
В Иран - държава, която по нашите критерии е несвободна, хората протестираха, а ние тук седим на топличко пред телевизора и сме наясно, че политиците ни лъжат нагло.
"Гласувайте на инат", ни призоваха тези дни изявени интелектуалци, сред които и известният с творчеството си Део. Но и без тази високохуманна загриженост публичното пространство е оглушено от подобни апели. "Гласувайте, гласувайте, гласувайте...", пропагандира какофонията и агресивно морализаторства, че вотът е най-висша гражданска ценност и отказът от него е безотговорна демократична разсипия.



Долните редове не са призив да не се гласува



Те са опит да се повдигне въпросът дали негласуващите българи извършват престъпление срещу България и демокрацията. Защото в подтекста на апелите се крият и такива обвинения. "Ами така става, когато хората не гласуват...", "Негласуващите дадоха властта на ДПС", "Защо не гласувахте бе, нали заради вас навремето скачахме по площадите", обичат да казват след вота политици, интелектуалци и други морални прокурори, обединени в разочарованието от недостига на любимите бюлетини.

Двигателят на демокрацията, безспорно, са бюлетините. Както казва Ахмед Доган - "Урната дава, но и взема власт". Но кой извършва престъпление срещу обществото? Гласът, който не попада в урната, или този, който отива при поредната еднодневка, прочула се в модно риалити? Гъбарят ли изкривява демокрацията, или неграмотният циганин и платеният застъпник? А не е ли зомбираният, нечетящ и непомнещ българин, който, нека признаем, си го има в големи популации и пред урните, и в живота?

Обикновено се казва, че високата избирателна активност е лек срещу купения, манипулирания, етническия и всякакъв друг недемократичен вот. Математически е така, но на практика е химера. Просто защото урната не може да се напълни. След като живеем по стандартите на демокрацията, е редно да отчитаме и жилото й. Винаги и навсякъде, за разлика от тоталитарните режими,



демокрацията "жили"



с неголяма избирателна активност. В България тя е около средната. Традиционно гласуват около 50% от избирателите, 30-40% от тях са етнически българи. Това е една нормална за свободните общества избирателна активност. Да търсим чрез нейното увеличаване решение на изконните проблеми, е все едно на болния човек да предпишем жива вода. Ако говорим конкретно за ДПС, то кой я уреди в тройната коалиция? Вотът ли? И 10 депутати да имаше Доган, те щяха да са част от мнозинството, защото Първанов бе капарирал мястото им доста преди изборите.

Проблемът не е в математиката. Все повече не и в апатията. Страшно много българи искат да гласуват, но със свещ не могат да открият за кого. Тъй силно прокламираният избор на "по-малкото зло" в повечето случаи е в услуга на една и съща олигархия, хитро залагаща стръв с различни политически проекти. Много хора знаят това, но гласуват, "за да изпълнят гражданския си дълг". Но граждански ли е този дълг? Не се ли иска от нас да сме граждани веднъж на 4 години, а през останалото време бездушно да търпим селски изпълнения на гърба на държавата?

В България всекидневно се случват безобразия, изискващи бурна гражданска реакция - властта краде милиони от бюджета и ЕС, съдът е сляпо корумпиран дори за елементарната битова престъпност, здравният геноцид помита и млади хора... Опозицията вкарва в листите откровени престъпници и презарежда незабравеното старо. Но няма политик или интелектуалец, който да се погнуси от това ежедневие и да призове хората да отстояват активно демократичните си права, които не се изчерпват само с бюлетината.



Кой повежда хората да протестират?



Кой им помага, кой смее да разтърси клона от основи...? Никой. Няма граждански лидери, но май няма и кой знае колко мераклии да ги последват. "Гражданското общество" обикновено си трае, търпи, свело е глава и в един хубав момент през 4 години се събужда "да упражнява дълга си". Какъв дълг си изпълнил, човеко, след като дори и в Иран хората протестират срещу лъжата, а тук те лъжат перманентно, нагло, а ти стоиш на топличко пред телевизора?

Изключение правят стотина млади зелени и още няколко социални групи, протестиращи периодично за пари. Засега те са малцинство и едва лекичко разкрасяват общата сива картинка. Бюлетината е най-важното демократично право, но не единствено. Когато само тя е "средство за натиск", демокрацията е неефективна, най-много да измие съвестта за пасивността, проявявана през останалото време. Хайде на бас, че България ще просперира не след като 95% от българите гласуват през 4 години, а след като поне половината от тях излизат на площадите четири пъти в годината. Да се обвиняват негласуващите при всеобщата гражданска заспалост е просто намиране на виновник.

В България все още няма задълбочено изследване, което да провери причините за отказа от вот. Обикновено се констатират проценти, а после



негласуващите биват заклеймявани



Със сигурност сред тях има безотговорни хора, тъй както има и отговорни червени и сини другари, които и магаре да издигне любимата им партия, ще го подкрепят мажоритарно и пропорционално. Но в огромната си част отказът от вот е осъзнат протест. Да, той може да е неефективен, може би по-добре тези хора да пускат невалидна бюлетина, но това все пак е протест. И със сигурност е много по-гражданска реакция от гласоподаването, основано на някои от следните мотиви: "Ще гласувам за голяма партия, че да не ми се изгуби гласът", "Бе и тия са зле, ама поне не са били на власт", "А, и ония са зле, накрадоха се, затуй вече няма да го правят".

Едва ли някой знае точната рецепта как да стане така, че болежките на българската демокрация да намалеят. Току-тъй на сергията няма как да се появят нови политици, това със сигурност ще стане след граждански натиск. Но като че ли проблемът не е в количеството на бюлетините, а в качеството им. Месиите, все пак, не ги качват на власт негласуващите. А морализаторите, които се смятат за граждански активни и имат тежест в обществото, вместо кампанийно да произвеждат призиви за гласуване, би следвало постоянно да просвещават хората в правата и възможностите, които им дава демокрацията. И сами да бъдат за пример. Едното гласуване нищо не оправя. Бюлетината е сила, може би и задължение, но още по-голяма сила са митингът, стачката, подписката и въобще всяка законна активност, която ще държи елита нащрек не само по време на избори.
140
5129
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
140
 Видими 
01 Юли 2009 22:36
Хубава статия-размисъл, но освен да създаде объркване, друго не постига. Вярно, повечето неща в нея са си верни, но за съжаление - това е Народа - лесно забравящ и надяващ се, че тоя път "моя човек ще влезе и ще се уредя". Никой не спазва законите, защото сме все тарикати, надлъгващи се. Вярно е че са много малките партии - сателитни проекти, но няма друг начин освен този за да изплуват няклакви нови лица на хоризонта. Колкото повече, толкова повече, казва Мечо Пух.
01 Юли 2009 22:41
Хайде на бас, че България ще просперира не след като 95% от българите гласуват през 4 години, а след като поне половината от тях излизат на площадите четири пъти в годината.
Явно магическото число е 4, така че да да си кажа моята рецепта - България ще просперира след като поне половината от българите започнат да работят както трябва поне по 4 часа на ден. А като я докараме до 8 часа, ще стигнем и западноевропейците. С гласуването лесно ще се оправим - човек, който работи здраво, разчита на себе си и на партньорството в икономиката - включително е партньор и с клиентите си, и с работодателя си, ако има такъв, и с работниците си, ако е работодател, чрез здравия си разум ще намери как да гласува. А като се съберат повечко такива гласоподаватели, ще се появят и политици, които да отговорят на исканията им - търсенето поражда предлагане.

_______________________
Блогът на Манрико
01 Юли 2009 22:57
Смислена е статията и ясно се проследява връзката с алегорията за Ройзман.
Дефектира представителната демокрация.
Време е за промяна.
Във фантастиката имаше една идея-да гласува само един човек. Статистически представящ цялото общество!
Понеже тук това не е възможно изходът е ...извън гласуването.
Къде?
Е има опит и практика. Различни по съдържание, по време и по място.
Синдромът обаче е общ-Ваймарски!
02 Юли 2009 00:06
От куче касапин не става . Същото е и при народите - успяват тези , които не чакат своя пай История , а си я творят .

02 Юли 2009 00:25
Повечето от тея дето излизаха по площадите и изискваха промяна отдавна са в чужбина.
Останаха да преобладават селските чада дето люпят семки и 'цъкат' пред телевизорите.
02 Юли 2009 00:50
Каквото и да си говорим, гласуващите решават всичко. Включително и дали системата ше може да им предлага да има за кого да гласуват.
-
А работата на активните граждани, не е да викат под прозорците - това вече не впечатлява никого, а да създадат и укрепят политически субекти по техен вкус за за има за кого да гласуват без да правят по-големи или по-малки компромиси със съвестта си.
02 Юли 2009 01:38
Авторът апелира към това, което споделих днес (вече вчера) на Павлик Морозов, че и преди, неведнъж: трябва да се упражнява перманентен натиск над управляващите чрез протести във всички форми, които са законни. Масово.

Тук политиците, предприемачите и др. "клекват" едва като няма къде да мърдат, а това се постига само с активен натиск на улицата. Тази форма на гражданска активност не изключва да се гласува, но законът трябва да позволява отзоваване на депутати и др. публични длъжностни лица, ако не изпълняват задълженията си към тези, които са ги избрали. Имунитетът и недосегаемостта им е хара-кири за избирателите.

Общо взето статията е добра, макар че има и спорни моменти, но това е полезно за дискусията. Иначе ще е бъде скучно.

Лека, до утре.
02 Юли 2009 01:44
Зомбито гласува, ама не му пука.
Гъбарят гласува, ама не знае.
02 Юли 2009 02:46
Mars Attack,
всеизвестна истина е, че тълпата няма мисъл, а само емоция. С емоции нищо не се постига. Натискът, чрез демонстрации или ще е глупав или изманипулиран.
-
Гражданите трябва да станат не улично, а политически активни. Трябва да си създадат автентични политически партии по техен вкус и да участват активно в избори. Да ги спечелят и да променят системата - електронна мобилна система за гласуване (по модела на гласуването с SMS) и ежедневни референдуми по всички въпроси. Технологичното ниво на развитие вече позволява широкото, евтино и често прилагане на праката демокрация.
-
Иначе, (ако се заложи не на политическото, а на "гражданското", т.е. единствено на натиск към вече избраните управляващи, без влияние върху тяхното избиране), ще се получи, като през януари - "не искаме това, ама не знаем какво искаме", когато всъщност една политическа сила със спадащ рейтинг се опитваше да ги манипулира за си осигури предсрочни избори.
02 Юли 2009 05:33
На мен ли ми се струва, или наистина дотам сме я докарали, че вече само със "законен натиск" нищо не може да се промени в тая клета страна. За какъв въобще законен натиск може да става дума, като в България беззаконието е тотално.
02 Юли 2009 07:24
Сега ще изпълзят и ще ни налазят агитпропчиците.
02 Юли 2009 07:52
Вече видяхме резултатите от ГЪБАРЯ и знаем какви са. Каквито и да са резултатите от ЗОМБИТО ще ги преглътнем след тези от ГЪБАРЯ. Има обаче и минимален теоретичен шанс ЗОМБИТАТА да се сбъркат и да докарат и нещо добро...
02 Юли 2009 08:08
За автора и за Манрико : "...С гласуването лесно ще се оправим - човек, който работи здраво, разчита на себе си и на партньорството в икономиката ..." , също !
02 Юли 2009 08:18
КОЙ има полза да не се гласува? МАФИЯТА! Защото те си имат постоянен електорат и колкото по-малко хора гласуват, толкова по-добре! Двадесет години с неистова сила мафията отблъсква българите да не гласуват!И вижте какво стана - сраснаха се с правосъдие и държава! После иди изливай мляко по пътищата и затваряй училища заради стачка! Учителите стачкуваха 40 дни и сега пак са на дъното! Ако не гласуват всички ще ни управляват едни и същи боклуци! Самият факт, че дават мило и драго преди изборите говори, че най -много от това се страхуват! Иначе ни полицай, ни съдия ги лови! Народе, не стачкувай, а гласувай, защото ако не вярвате, че ще се оправим, това е единствения начин да им направим мръсно!
02 Юли 2009 08:35
Сега ще изпълзят и ще ни налазят агитпропчиците.

Няма. Те са оттатък - громят Боко Пожарникаря!
02 Юли 2009 08:48
Лидерът на РЗС Яне Янев представи класацията топ 10 на най-корумпираните политици:

1. Ахмед Доган - „Той е истинският генератор на грандкорупционни схеми през последните 10 години", категоричен е Янев.
По думите му лидерът на ДПС действа по усъвършенстван Луканов модел. „Създал е перфектна схема за пране на пари чрез фиктивни фирми", каза още Янев.

2. Симеон Сакскобургготски или според РЗС „чадърът за юпитата аферисти". Според Янев лидерът на НДСВ е ощетил държавата с 3 млрд. лв. чрез неизгодни сделки.
Освен това, допълни още Янев: „В царските обръчи са потънали над 300 млн. лв. 15 тома от по над 200 страници всеки са документите, с които разполага партията за възстановяването на царските имоти.

3. Сергей Станишев или „уволни човека - запази схемата", а също така и мистър клийн". Той подкрепя корупционната култура.
Сергей Станишев е персонално отговорен за грандиозната схема за източване на средствата от предприсъединителните програми, посочи още Янев и изтъкна, че над 2 млн. лв. струват предизборните билбордове на БСП.

4. Пламен Орешарски или според РЗС „синьо-червеният доставчик". Той е цар на подмяната на документи, смята Янев.

5. Николай Василев - „комисионерът на софтуер" Той е магьосник - с малки поръчки взема големи комисионни", изтъкна Яне Янев. Създал е съзвездие от корупционни пътеки. От РЗС също така го признават за министър на хаоса.

6. Емилия Масларова - „социалната доячка", която според РЗС източва държавата чрез фирмите на мъжа си.

7. Николай Цонев - „царският брокер на едро" или „съвременният барон Гендович"

8. Емел Етем - „дамата на бедствените претакания".

9. Асен Гагаузов - „министър кражби на всеки километър".
Според Янев Гагаузов търси на всяка цена да си осигури имунитет заради предстоящия на есен доклад на ОЛАФ за далаверите в МРРБ.

10. Евгений Желев - „анестезиологът-рекетьор". Според Яне Янев здравният министър е превърнал Стара Загора в свое корупционно убежище, а НЗОК в пирамида.

Четири години поддръжниците на Яне Янев са събирали документите за политическите далавери.

В отговор на въпрос на news.bg дали от партията ще ревизират дейността на фирмите, замесени в пътни далавери, дали ще предоставят данните на прокуратурата, Янев отговори: „Да, ако РЗС е част от правителството на ГЕРБ и Синята коалиция тези фирми ще бъдат ревизирани".
Ако партията остане в опозиция, по думите на нейния лидер, ще продължи разкриването на корупционни схеми.

Гагаузов е изнесъл от МРРБ десетки хиляди документи, които го уличават в злоупотреби, каза още Яне Янев.
Част от документите се съхраняват в европейските институции, допълни още той.

Имунитетът му ще бъде снет, категоричен е Яне Янев и обеща, че едно от първите предложения на РЗС в 41-вия парламент ще бъде създаването на анкетна комисия по случая Гагаузов.
Размер на шрифта: a a a
Последни от Политика
Стартира българо-белгийски проект за миграционната политика
Разискват разрешаването на замразени конфликти
Българският консул в Лондон не познава законите
Юрген Рот подкрепи Синята коалиция
Петър Димитров: Гласувайте за Коалиция за България, за да няма ново споразумение с МВФ
02 Юли 2009 09:05
Хубава статия, ама само отдолу са забравили да напишат както по телевизията - платена публикация
02 Юли 2009 09:07
Задължително гласуване и уседналост, в.ч. данъчна, и проблемите ще се оправят...
02 Юли 2009 09:20
за автора.
Така е, българинът се е сгушил на топличко пред телевизора и чака друг да му реши проблемите.Но това е наследство от тежкото робство. 200 години византийско и 500 турско робство са направили от българина единак, направили са го приспособленец. Научили са го , че не може да разчита на никого освен на себе си. Инерцията на това мислене е много голяма. Затова у нас липсва колективното мислене, липсва гражданското общество, способно да се опълчи на самозабравилата се политическа върхушка. Гражданското общество се създава на улицата. Там хората ще разберат, че са сила , с която политиците трябва да се съобразяват.Така вече формирано, гражданското общество може да използва вече и политически средства за натиск върху управляващите в интерес на гражданите.
Вярно е , че негласуването също е форма на протест. Но това е валидно само при развито демократично общество, в което негласуването наистина ще се приеме като протест и ще вкара управляващите в размисъл. А в нашия случай управляващите умишлено ни вкарват в негласуване, разчитайки на твърдия си електорат и игнорирайки мнението на негласувалите.
Така че гласуването и излизането на улицата вече са задължителни.
02 Юли 2009 09:30

В статията са написани неща, които аз твърдя от край време, но това е само част от истината. В случая по-важното е защо се стигна до там българите да не протестираме и второ, как да стане това протестиране.
Все пак
за статията.
02 Юли 2009 09:33
Вегетарианец,
Яне Янев първо да погледне в собствения си двор и може би щях да му повярвам, ако на някое от първите три места в неговата класация беше съюзника му Мафиянски.
02 Юли 2009 09:47
Тези, които продават гласовете си са политически проститутки. Ренегатите също. В атмосферата на тотална политическа проституция България е неспасяема. И спасителният пояс на Европийския съюз не е в състояние да помогне. Тя вече страда от политически спин. Бог да ни пази в тази инфекциозна атмосфера.
02 Юли 2009 09:49
Добра статия, макар да не казва нищо ново.
За мненията под нея
за всичките
02 Юли 2009 10:09
Ловки, позволявам си да не съм съгласен с теб.
Статията е поредната манипулация, в стил - "И да гласуваш - все тая..."!
02 Юли 2009 10:10
Колеги, имам една идея, ако сте съгласни, да я обсъдим.
Какво ще кажете, да има всеки лична книжка за гласуване.
В нея ще се записва ОТКРИТО кой за кого е гласувал.
Нищо че няма да има тайна на вота. Сега като има, какво, да не сме цъфнали?
Та така ще отпадне веднага купуването на гласове.
Ще бъде и ясно, кой кой е всъщност.
Чакам предложения и мнения.
Благодаря.
02 Юли 2009 10:17
Да, хубаво написано, ама половината истина.
И пак - българина такъв, или онакъв, бил пасивен, демек.
Поредното клише, с което си набиваме чувство за непълноценност.
За стотен път ще го кажа - няма непълноценен народ. Тази посока на мислене за причините - да ги търсим в манталитета или в какви да е "качества" на материала е подвеждане.
Отклоняване от търсене на истината.
А тя е, че българското общество е притиснато в железните клещи на грозна манипулация.
Всички изброени в статията дефекти не нашата реалност не могат да самовъзникват, както и не се налагат от "мазохистично" българско общество (нелепост!, само си го представете).
В статията ясно се доказва, че нашето общество всъщност е лишено от електоралните механизми за да въздейства върху политическия процес.
А аз ще добава - лишено е и от уличните механизми за въздействие.
Кукловодите успешно поддържат за пред света картина на демокрация и поради това могат си позволяват да не "виждат" общественото мнение във всичките му форми, вкл уличните протести.
Това е положението.
02 Юли 2009 10:17
Статията е поръчана от БСП и ДПС - партиите с твърд електорат, които имат полза да не гласува мислещото и активно население: студенти, интелектуалци, работещите в чужбина, които никога няма да гласуват за тях. Затова разкриват секции само в Турция - за твърдия етнически електорат. Безкрайно ме разочарова и моят професор по математика Мишо от ЦИК, който манипулативно призова тези, които не гласуват да отидели и да пуснели празна бюлетина. По смисъла на закона празните бюлетини са недействителни и не се отразяват в изборния резултат.
02 Юли 2009 10:21
ОИРК И ДПС са двете лица на джихада срещу България
Страната ни е ислямизирана с благословията на управляващия триумвират- Натиснете тук
02 Юли 2009 10:23
Значи, живите системи във времето ВИНАГИ се стремят към оптимизирането си.
Намалят ентропията и т.н., това е основна отлика на живите системи от неживите. Вътрешно свойство.
Обратното се получава само при външно въздействие.
Така че търсете външното въздействие.
02 Юли 2009 10:25
Анджак , мили Чечо , че и това е положението . Гъбарите разбират Историята , като проста хронология на личното им животуване в Природата . За разлика от тях , зомбитата я моделират по партийния си образ и набутват гъбарковците в своята зомбиприрода . А там и гъбите са зомбирани ...

02 Юли 2009 10:26
В неделя аз съм за гъби, защото гласуването и изборите са фарс, а и не желая да ставам съучастник в бъдещи престъпления. Да вземем да заменим изборите с конкурси за висококвалифицирана адвокатска фирма, която да пише законите и наредбите, вместо парламента. Такава фирма работи например към щатрския парламент на Калифорния. Същото и с министри, зам.министри, шефове на агенции. И здрав контрол втърху тях от съд и прокуратура. Ех, мечти ...
02 Юли 2009 10:33
Забравих, Поздравления за статията Негласуването е форма на протест и изразена гражданска позиция срещу фарса наречен избори. Прав е авторут, че трябва да се излиза и на площадите и да се търси сметка.
02 Юли 2009 10:40
Другаре, господа и ефендита
!
пак ще ви кажа как в тази идиотска ситуация. Какво идва? Избори, браво! Има ли какво да си изберете от политическата сергия? За болшинството, за които няма пиша!
Ако няма за кого да се гласува и е ясно, че системата е така нагласена, остава най-накрая да се прояви обществено, или национално чуство и да се покаже разумната позиция - да се протестира, гражданско неподчинение и демонстрации в деня на изборите. За да пропаднат както винаги вече нагласените избори.
Писал съм го а преди това съм го мислил. Заключението е продукт на разума, края. От тук нататък както и да се лензите и дзвекате няма по-правилно решение. Така ще покажете, че на този етап трябва промяна, която да донесе възможност за ново в политическото пространство.
За после, после
02 Юли 2009 10:42
Brightman,


Това, което пишеш, звучи много добре, на теория, но в БГ условия няма как да стане на практика. Аз виждам как тук ("на Марс" ) хората (гражданите) се борят за правата си и как ги постигат, освен на изборите, затова го давам като пример за следване у нас. В този смисъл -

виж постинга на checho, споделям неговата гл. точка -

Редактирано от - Mars Attack на 02/7/2009 г/ 11:54:01

02 Юли 2009 11:00
Отдавна не бях чела толкова смислена статия. Добре, ще гласувам, но наистина и този път - насила! Само ще упражня законното си право като гражданин...
02 Юли 2009 11:03
Е трябваше някой да напише и такава статия! Диян Божидаров
02 Юли 2009 11:10
Който има мозък в главата си, и въпреки това ходи за гъби, това означава, че материално е добре.
Някой да се сеща за друго обяснение ?
02 Юли 2009 11:15
Да се обвиняват негласуващите при всеобщата гражданска заспалост е просто намиране на виновник.


Мдам, все едно за лошото качество и изход на грозен мач между слаби отбори свирен от корумпиран съдия да обвиниш хората, които не са отишли да го гледат.

Редактирано от - Pavlik Morozov на 02/7/2009 г/ 11:24:38

02 Юли 2009 11:16
Я по-добре пак да си направим лит.анализ на "Когато бях овчарче...", а?!
Много по-интересно ще е.
"Мат'рял" за размишление:
"Когато бях овчарин,
и овците пасях,
бях много благодарен,
макар и сиромах.."

"Сиромах" ама друг път! Колко парета са необходими на един кандидат-депутатин - всеки вече го знае.
Е, вярно, някои кандидат-дупедати са доста по-сиромаси от другите, ама след като "влезнат" у НС, много бърже ше компенсират евентуалните загуби.
Мдам.
Туй кино вече сме го гледали...няколко пъти!

02 Юли 2009 11:20
Горд, че съм Гъбар. Гласуващото зомби - това ми хареса.
02 Юли 2009 11:23
Brightman,
законната "улична" активност е част от политическата активност. И тя не се прави от тълпите (тълпа е футболната агитка, например, която страда от загубата на любимия отбор. Макар, че и там може да не е само гола емоция, защото за "управлението" на такива тълпи има наука, но това е друга тема). А от организирани от някого хора, обединени от някаква идея или кауза. Мисля, че нашата действителност е плод не толкова на някаква исторически предопределена национална черта или нагласа (макар, че и тя има значение), а на липсата на политически субекти, искащи и разчитащи на тези форми на социална активност. (През 1989 - 1990 бяхме на улицата масово, след това все по-малко и по-малко). Актуалните за обществото каузи са предпочитани от ВСИЧКИ СУБЕКТИ "дъвки" за МОНОЛОЗИ от всякакъв характер и най-много за някой медиен дебат в предизборно време. И толкоз. Тези, които опитват да ги направят предмет на масова публична изява, или са много слаби и неизвести (защо също е друга тема), или са компрометирани (тяхното реално политическо поведение се разминава с тези каузи) и обществото справедливо ги оценява като лицемерни. Дребнотемието е другото лице на публичните изяви, чрез които ни залъгват, че имаме "гражданско" общество. Колко дни ни бълбукаха за един гей парад, например ...
Аз също мисля, че ни трябват нови автентични партии и съм го писал някъде по форума. Но съм убеден, че организираната и законна публична масова изява от улицата трябва да бъде една от формите на тяхната политическа дейност.
02 Юли 2009 11:24
Олди,
Да добавя следващия куплет с лек аранжимент:
Щом пукнеше зората,
изкарвах ГО навън
и криех се в гората
маскиран като пън.
02 Юли 2009 11:30
Manrico, посочи ми само един пример (днешен или в историята), когато описания от теб тип човек е бил мнозинство и е управлявал
02 Юли 2009 11:35
Брей, днес всеки само пише.
Никой не чете.
То затова и няма дискусия.
02 Юли 2009 11:35
За когото и да гласувате, на следващия ден пак ще сте в положението на момата от клипа:
Posle ebenje nema kaenje!
02 Юли 2009 11:36
Статията я бива и хубавото е, че не натяква какво да е решението - отворена е за размисли.
Мнението ми е, че до тогава, до когато има безнаказаност за нарушения и престъпления няма да има управия!
Не може да очакваш един "народен" представител да направи нещо за народа си ако не стъпва в сградата на народното събрание и не гласува, нали?
Не може да живееш спокойно, ако престъпниците не влизат в затвора, нали?
За гласуването - този, който не гласува не протестира - той просто се е предал на мафията и е заявил "Правете с мен кавото си искате." - така че, тези хора просто нямат право да критикуват когото и да било за каквото и да било.
Протестираш като заявиш това с бюлетина /може и празна/, излезеш на митинг, направиш стачка и т.н.
Какъв протест е мълчанието - оня протест пред кланницата ли?
02 Юли 2009 11:42
Кой е по-опасен – гъбарят или гласуващото зомби?
Мога ли да поразсъждавам на глас по темата? Системата е объркана! Как:
Негласуващите/зомбита, рибари, гъбари, гълъбари и ред други/ изразяват протест, чрез пренебрежение и отвръщение към изборите. Може ли да приемем, че те са политически неосъзнати и сами се лишават от това си право. Твърдо НЕ. Те по същество изразяват ПРОТЕСТ, или отрицателен ВОТ на доверие към ВЛАСТ имащите, следователно техните пасивни гласове, трябва да бъдат в + към опозицията, която си е направила труда да се яви и да гласува против! На практика става точно обратното - техните гласове се приемат в + /полза на Управляващите/, което е грешка и нагласа на изборите!Това опасно явление трябва да се прекрати, защото ни води към регрес! Може и да не съм прав, когато съм седнал Тълкувайте другаре!
02 Юли 2009 11:43
pantelejmon, нищо няма да направиш с твоите празни бюлетини, освен услуга на въпросните бесепе и депесе - дори да са недействителни бюлетините качват активността, така че накрая само ще бъде отчетена общата активност и съотношението на гласовете, а това колко от тях са били недействителни най-много да бъде споменато под сурдинка.

не разбираш ли че да убедиш хората да гласуват с празна бюлетина е същото като да ги убедиш да гласуват с която и да е друга бюлетина - в крайна сметка се опитваш да ги убедиш да купят билетче от нагласената лотария, което за организаторите е предостатъчно.

Редактирано от - Pavlik Morozov на 02/7/2009 г/ 12:07:23

02 Юли 2009 11:52
Ами да - 5 години тропам по общината, ходя по телевизии, пиша на депутати и за какво?!?! Да ми измиват улиците в "Надежда" поне 1 път в годината. И нищо. Гледам по други квартали на София ги лижат, а в "Надежда" цъ. И бате Бойко като кмет 4 години не припари до този Софийски район. От ефира на БТВ го поканих миналата година да види и да разбере, че това се води част от София. След 3 седмици в ефир отново в "Сеизмограф" каза (след като Светла Петрова му припомни, че съм го поканил в "Надежда": - "Аз в "Надежда" няма да отида. С достатъчно много хора се срещам..." Къде ли не беше по държавата и света, а като КМЕТ не дойде за 4 години до "Надежда" да ни чуе. Вярно е, че изпрати една водоноска тогава да лисне вода пред блока. Но аз искам цялата община да бъде измивана, а не "мита". А и на моя дапутат за когото гласувах преди 4 години не се весна един път - Веселин Методиев се казва. Сега е от ДСБ. На кварталната организация на БСП звъннах да ме свържат с техите депутати от района. Казаха ми да съм си ходел до Парламента и да питам за тях. На НДСВ влезнах на събрание с Камелия Касабова и Кирил Арсов. Занесох по-късно цялата кореспонденция на Арсов, а той пред мен си хвърли фаса на земята. А аз чакам чистотата да оправи... И да гласувам??? Нека тези апологети на гласуването да прочетат това което написах. Скъсах си нервите. И разбира се от кмета на "Надежда" имам писмо, че тази година ще мият. Нищо досега. Не и не. Ами за гъби съм в неделя. После да дойдат да ме питат защо, ако не са чели това.
02 Юли 2009 11:55
Павлик, прав си де юре /че с празната бюлетина не променяш крайния резултат/ защото такъв е закона.
Но не си прав, защото празната бюлетина ЯСНО ЗАЯВЯВА - не ги харесвам тия и не ги искам!
Негласуването никой не го чува и не го вижда. Всеки може да каже - ами хората си знаят, че пак ще ни изберат и понеже ни харесват, но много обичат гъби за това са отишли за гъби. Негласуването не е протест, а съгласие със статуквото такова, каквото го правят другите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД