:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Пременени в официални тоалети, шампионите от най-престижния тенис турнир "Уимбълдън" показват своите трофеи. За Роджър Федерер (Швейц) това е 6-а купа в "Ол Ингланд Клъб" и безпрецедентна 15-а от Големия шлем, а за Серена Уилямс (САЩ) - съответно 3-та и 11-а.
4
1396
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
08 Юли 2009 14:15
Понеже вчера видях как сте обсъждали разни детайли около Роджър. И ме изненада, че хората се циклят на идеята, че пвейцарския немски е различен немски. Напълно се подписвам - наскоро бях в Швейцарско - тоя немски дето се учи в БГ, да речем, е неизползваем там. И това го казвам като човек, учил в една друга държава дето немския е национален език но не е Германия и в училище викаха - Hochdeutsch през пет минути преподавателите.
Аз дори не бих го нарекъл немски това в швейцария - имат различни думи за много неща, малко по-меко сякаш си говорят. Да не говорим, че има села с немски от типа вътрешно ведомствен хумор, които само себе си се разбират. Та така с швейцарския "немски".
А един немец ми разправяше, че са му трябвали 12 месеца да почне да ги разбира и да им говори езика - та така

Редактирано от - mumoko на 08/7/2009 г/ 14:16:57

08 Юли 2009 14:26
Всяка държава си има много разновидности на езика, пък какво остава за друга държава. Много ясно, че е различен. На някой места в България няма да се оправиш с български, така е и тук във Финландия.
Кажи за "швейцарския" език нещо? Все нещо си чул от приятели предполагам, пък и си го чул с ушите си 'дето се вика.
08 Юли 2009 14:28
А некви балъци тръгнали да сравняват Роджър с Надал. Извинявайте кой е Надал и кво е постигнал? И най-важното, къв тенис има в играта му?


Надал не планира нито една точка, нема нито един технически удар - само гони като гламава и върща ли и връща ли. Това мач да се гледа между него и Симон, друг голям връщач, е направо престъпление. Има страхотна психика и никога не се предава, но за всички успехи постигна си плати както си трябваше след като взимаше от физиката си за да компесира липсата на тенис.


А за успехите му мин. година - както каза Федерер - цяла година е играл с контузия в гърба, възстановяваше се от мононеуклуза или както се казваше, за която ти трябва поне една година почивка, а той не отказа един турнир. И при всичките тея болежки - успя да докара до три финала. Да не говорим, че тревата, на Уимбълдън няма нищо общо с тази преди 8-9 години. И става след първата седмица като все едно се играе на клей - и как няма да спечели Рафа.


А ча нямал конкуренция - кво да кажа - ми смешен коментар. Федерер е най-разнообразния играч появявал се някога в тениса играе успешно навсякъде има различни тактики и удари за различни настилки. Не е Сампрас с сервис мрежа воле и измъчен полуфинал на Ролан Гарос.


И дали е най-великият нека да говорим като свърши да играе - броят на титлите може и да нарастне, но не е той на важният - играта и присъствието му на корта ще се помни много повече.
08 Юли 2009 14:29
Във вчерашната статия се говори за "швейцарски с немско влияние". Грешно. По-точно е да се говори за немски със швейцарско влияние, тъй като немския език съществува за разлика от "швейцарския".
Има мааалка разлика смятам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД