:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нощният труд разболява

СНИМКА: РОЙТЕРС
Нощните труженички са най-застрашени от затлъстяване.
Учени от Харвардския университет в Бостън твърдят, че за работещите нощни смени има по-голям риск от диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания, пише сайтът actualno.com. Според американските специалисти нощният труд е не само напрегнат, но и създава повече опасности от натрупване на килограми и сърдечно-съдови заболявания.

Крайните резултати експертите обявяват, след като направили изследване, в което участие взели петима доброволци, мъже и жени. Всички те, чието работно време е в малките часове на деня, упражнявали различни професии. Учените открили у "нощните работяги" ниски кръвни нива на хормона, който регулира апетита. А това от своя страна повишава дългосрочния риск от затлъстяване. Като други болестни симптоми харвардските изследователи посочили и отделянето на големи количества от хормона на стреса - кортизол, и повишеното кръвно налягане. Неврохирургът Франк Шеер, участвал в проекта, отбелязва, че точните механизми за това как работата нощем води до по-висок риск от сърдечно-съдови и метаболични смущения, все още не са известни.

При предишни две изследвания от 2001 г. също стана ясно, че за жени, трудещи се през нощта, има риск да заболеят от рак на гърдата. Продължителното излагане на светлина нощно време разстройва синтеза на хормона мелатонин, който пък се произвежда в отговор на тъмнината.

Според други данни за жени, които дават най-малко по три нощни смени месечно в продължение на 15 или повече години, има повишена опасност от колоректален рак.

Учените дават няколко основни съвета на работещите нощем, които евентуално биха могли да ги предпазят от евентуални заболявания. Най-важното е тружениците да спят през деня, и то в тъмно и тихо помещение. Преди лягане пък трябва да пият по-малко течности, като сред тях не са алкохолът и кафето. Нощните труженици трябва да правят редовно физически упражнения след сън и работа. По време на нощната смяна е препоръчително да се яде по-лека храна. И не на последно място - те трябва да имат право да подремват по 15-20 минути и да получават по-голям брой почивни дни, за да се възстановяват.
1198
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД