:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първанов приветства победителя ГЕРБ и загърби падналата БСП

Президентът отрече да е бил проводник на линията за стратегически съюз на соцпартията с ДПС
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Президентът Георги Първанов трудно прикриваше задоволството си от победата на ГЕРБ на парламентарните избори. Той обаче не одобри намерението на новите управляващи да преразгледат големите енергийни проекти "Южен поток" и "Белене".
Президентът Георги Първанов протегна дружески ръка към ГЕРБ и приветства първите й намерения, дистанцира се напълно от загубата на БСП, а въпросите за ДПС и етническия мир засегна много предпазливо. На пресконференция вчера държавният глава коментира широк диапазон от теми - от изборните резултати до кариерното израстване на Лили Иванова в армията. Първанов потвърди, че на 14 юли свиква парламента, а няколко дни след това ще връчи мандата за съставяне на правителство.

------

За изборите

------

Президентът определи изборите като честни и демократични, въпреки множеството нарушения и сигнали за купуване на гласове. За това допринесла високата избирателна активност и проявената зрялост на гражданите. "С действията си българските избиратели за пореден път потвърдиха познатото правило - всички болести на демокрацията се лекуват с повече демокрация", констатира той. И приветства намерението на новите управляващи да приемат избирателен кодекс още в началото на мандата. Изрази и готовност да помага с конкретни идеи, особено за финансирането на партиите.

Президентът открои три извода от вота. Първо, избирателите показвали, че искат ясен субект да носи отговорност в условия на криза. Второ - макар че коалиционният модел не е изживял времето си, хората все повече залагат на една политическа формация. И трето - вотът е подкрепа на заявката за промяна.

Според Първанов ще бъде грешка отричането на мажоритарния избор. Той се аргументира с това, че на много места хората гласували различно за листа и мажоритарен избраник. "Това говори, че въпреки политическата еуфория, хората са се вгледали в кандидатите", коментира Първанов. Той повтори тезата си, че мажоритарният вот не се получил, защото партиите отказали да намерят силните личности. "След президентските избори това е най-мажоритарният избор, защото хората гласуваха за Бойко Борисов, а не за мажоритарния кандидат на ГЕРБ във Видин", обясни Първанов.

------

Напътствия към победителя ГЕРБ

------

Държавният глава нарече победата на ГЕРБ категорична, внушителна и солидна, която по никакъв начин не може да бъде обезценявана. Той обеща прозрачен диалог с победилата партия. Приветства намерението й да съкрати част от държавната администрация и да извади партийците от бордовете на предприятия. "Защото не може един журналист, да ме прощавате, да управлява енергетиката", заяви Първанов, намеквайки за участието на премиерския съветник Иво Данаилов в борда на ТЕЦ "Марица-Изток". Според него това ще бъде най-вече важен морален знак, а няма да запълни дупката в бюджета. По повод идеята за закриване на министерството за бедствията, Първанов препоръча на премиера да помисли с какво ще го замести, ако проливни дъждове предизвикат преливане на Дунав. "Премиерът няма да може да тича навсякъде да гаси пожарите", обясни президентът.

"Това мнозинство е предпоставка, макар и все още не гаранция, за така необходимата ни стабилност", подчерта Първанов. Той му предрече пълен мандат. Но препоръча промяната да върви заедно с приемствеността, защото било отминало времето на политическите чистки и реваншизма.

Актуализацията на бюджета да не се превръща в политическо мероприятие и съкращенията да се правят "на калпак", както досега, и да се режат отвсякъде по 10-15%, а да се изведат приоритети, раздаде напътствия Първанов.

По отношение на съюза със "Синята коалиция" посъветва премиерът да заложи на собствени сили. "Борисов има усет, тънък нюх в това отношение", похвали го президентът. И му препоръча сам да си избере министрите, а не по формулата 8:5:3 като предишните. "Г-н Костов няма да ни липсва, каквато и да е ролята му в следващото управление. Той винаги ще се опитва да влияе", подметна Първанов.

Той не даде съвет какви закони трябва спешно да приеме новото мнозинство, защото "не искал да звучи като ментор". Но добави, че от новия кабинет се очаква не толкова приемането на нови, колкото спазването на старите закони.

За завършек държавният глава обеща да подкрепи правителството за някои непопулярни мерки, стига да са в името на националния интерес.

-----

За БСП

-----

"БСП загуби тежко не заради кампанията си или заради някой от коалиционните партньори, а заради оценката за управлението. Даже не мисля, че повлия и прословутата брадва". Така бившият соцлидер анализира причините за поражението на своята партия. По думите му избирателите са дали ниска оценка за борбата с корупцията, за битката с престъпността, за високомерието на управляващите. "Аз не подценявам капаните на междукоалиционните отношения, но имаше много случаи, в които трябваше да се удари по масата, тъй като МС и премиерът имаха своята отговорност за налагането на някои решения", разгорещи се Първанов по адрес на Станишев.

Президентът отби въпроса дали Станишев трябва да подаде оставка с думите, че не му е работа да коментира кой как поема отговорността в БСП. Но добави, че като соцлидер той лично след всеки загубен избор е искал вот на доверие от партията. "Нямам никакво намерение да коментирам, още по-малко да се занимавам, с вътрешните проблеми на БСП. Надявам се да ги решат безболезнено", отсече Първанов.

Президентът не счита, че носи персонална вина за изборното поражение на левицата заради провежданата от него линия за стратегически съюз на БСП с ДПС, стана ясно от отговора му на въпрос на в. "Сега". Той изобщо отрече да е провеждал подобна линия и помоли за факти, които да го доказват. Намесата при сформирането на тройната коалиция и застъпничеството му за включването в нея на ДПС не му се стори валидно доказателство. "Това е известно от страниците на вашия вестник, аз имам други факти, но не искам да полемизирам с една медия, не е в моя стил", измъкна се Първанов. Той защити тезата, че тройната коалиция винаги е по-добра от двойната. Дори и при този убедителен резултат на ГЕРБ, било добре да има трети партньор за по-голяма стабилност.

Първанов не пожела да отговори на зададения от Татяна Дончева въпрос кого от "кръгчето" си ще постави на лидерския пост в БСП - двамата Руменовци или Кирил Добрев. Но язвително припомни, че тъкмо той навремето наложил Дончева за член на ИБ и за водач на листата в Габрово. "Даже в Габрово я наложих силово, въпреки волята на местната структура, но както се казва, няма ненаказано добро", коментира Първанов.

------

За етническия мир

------

Първанов стратегически отбягваше въпросите, свързани с ДПС и скандалното поведение на лидера му по време на кампанията. Все пак отрече да се готви нов възродителен процес, както твърди Ахмед Доган. Президентът посъветва новите управляващи да спрат радикализирането на българското общество на етническа основа, защото анти-ДПС говоренето вече се превръщало в антитурска и антиромска риторика по вестниците.

------

За царя, Кунева, Искров и Лили Иванова

------

Въпреки твърденията, че не желае да се меси в кадровата политика на новия премиер, Първанов все пак лобира за някои имена. "Не съветвам да има неглижиращо отношение към г-жа Меглена Кунева", адвокатства на бившия ни еврокомисар Първанов. Според него хора като Кунева и Соломон Паси трябва да бъдат използвани, за да се промени отношението на ЕС към България.

Оставката на царя оцени като достойна постъпка. И подчерта ролята му за налагане на толерантни отношения между партиите след период на тежко противопоставяне, както и личния му принос за членството в ЕС.

Президентът се застъпи и за шефа на БНБ Иван Искров, когото новата власт се кани да смени заради незаконното му преизбиране. Искров имал личен принос за запазване на банковата стабилност и не било целесъобразно да бъде сменен.

На въпрос дали като главнокомандващ армията одобрява кариерното израстване на Лили Иванова, Първанов коментира, че адмирира изпълненията на певицата, но не си представя как ще поиска разрешение от полк.Лили Иванова в същото помещение. Според него не е добър тон да раздаваш пагони на поразия, когато си забавил с два месеца връчването на генералските звания и изпълнението на новия военен закон.
снимка: Велислав Николов
Вчера президентът Първанов се опита да омаловажи ролята си за съставяне на правителството на тройната коалиция. Но имаше времена, когато се гордееше с ролята си на архитект на правителството на Сергей Станишев, съставено с мандата на ДПС.
32
2697
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
08 Юли 2009 01:12
Имам точно попадение, позата на снимката е показателна...... ( виж първа страница) .....
08 Юли 2009 01:22
Само да припомня че БСП нямаше избор, но трябваше да се съюзи с ДПС и НДСВ тъй като преди 4 години на България и трябваше стабилно правителство за да води преговорите за приемането ни в ЕС и ако БСП не беше направило тройната коалиция сега щяхме да гледаме ЕС през крив макарон!
Друг е въпроса че след приемането ни в ЕС политически по - изгодно беше за БСП да разспусне парламента и да се проведат нови избори - както предлагаше Симеон, но апетите за еврофондове наделяха политическата логика!
08 Юли 2009 01:26
Този човек освен плазмодий, то не виждам как друго яче може да бъде наречен. Натресе ДПС в правителството за да си осигури турските гласове. През цялото време му дърпаше конците и го проваляше, а сега ни лук ял ни лук мирисал.
-
И за този човек гласуваха близо 80% от избирателите, както сега близо 40 % за мутрата. И после кажи, че не са овце.
08 Юли 2009 01:32
Brightman!
Ами че за кого да гласуват хората? На времето за Сидеров ли?
Вота за Бойко Борисов не е толкова вот ЗА Бойко, а вот ПРОТИВ БСП, ДПС, а както се оказа и срещу СК!
Надявам се Бойко Борисов да го е схванал това и да направи всичко възможно след 4 години хората да гласуват ЗА него, а не както сега пак да търсят с кого да го заменят!
08 Юли 2009 01:42
Откривам с досада, че освен авджия, си имаме за президент и клоун ! Уникален случай в световната практика.


Колко още има да го търпим, колеги, че на Марс нещо загубих сметката ? 8 години са много ("8 години стигат !".
08 Юли 2009 02:28
Гоце либерало, егати тъпунгерите, от какъв зор ще си приватизират картините на именити художници и ще си кичат стените на президентството. Да си сложи тикви от ловните трофеи, или турски килими, шляпаря му с шляпар. Да си беше окачил „Български боляри получават данъци в натура“- Натиснете тук, вместо да се кипри с „Цар Симеон пред Цариград“, нарцисът му с нарцис!


Редактирано от - кормиснош на 08/7/2009 г/ 03:23:28

08 Юли 2009 02:29
Ами че за кого да гласуват хората? На времето за Сидеров ли?

Че защо не. Сидеров би бил чудесен президент. За един президент най-важното е не да се гъне, а да защитава националните интереси.
-
Виждаме, че Гоце не се гъне само пред чуждите си господари, но и пред техните прислужници. Но и Гоце вие си го избрахте, при това с близо 80% подкрепа. Радвайте му си се. Той си е ваш избор.
08 Юли 2009 02:31
Само да припомня че БСП нямаше избор, но трябваше да се съюзи с ДПС и НДСВ тъй като преди 4 години на България и трябваше стабилно правителство за да води преговорите за приемането ни в ЕС и ако БСП не беше направило тройната коалиция сега щяхме да гледаме ЕС през крив макарон!

Две грешки в едно изречение. Радвам се, че все пак не ни убеждаваш за решаващата роля на БСП в създаването на ЕС, в решението за разширяване на ЕС, в решението на ЕС да присъедини източните Балкани и в изборът на ЕС единствен възможен преговарящ за България да бъде БСП.

Редактирано от - nanyac на 08/7/2009 г/ 02:33:45

08 Юли 2009 03:05
...ареее, па форумните комунета започнаха да съчиняват легенди: ако не било стабилното правителство на БСП, ДПС и НДСВ немало да ни приемат в ЕС?!
Естествено - абсолютна лъжа с която се цели да се придададе некъв смислен обществен претекст на мародерската сделка м/у трите бандитски партии.
Тея тъпотии ги разправяха и НДСВ за да оправдаят предателството към собствените си избиратели.
За Гоце нема кво толкова да се коментира: дрънка си обичайни високопарни празнословия(научил се е и да ръкомаха и да сочи с пръсти, да гледа втренчено все едно че мисли) и напълно покрива съдържанието на определението плазмодий..
08 Юли 2009 03:17
Brightman, 100% !

Пройчо
[Златен]
08.7.2009 г. 01:32:52 Brightman!
Ами че за кого да гласуват хората? На времето за Сидеров ли?
Естествено, че за Сидеров.

P.S. Сите дето плюете сега по Първанката, отворете архивите и вижте какво сте писали преди като го избрахте.
08 Юли 2009 03:25
Гоце е безгръбначен боклук. Но има да служи още над две години и дотогава на Боко положението със сигурност ще е по-тежко от неговото.

Тристранната коалиция беше дело на Гоце, не се е чуло той да критикува Станишев за високомерие, а за новия парламент Гоце готвеше коалиция на Герб с БСП и ДПС, и след излизането на резултатите още хранеше надежда да я продаде на бизона.

Тристранната коалиция си изпълни задачата - влязохме в ЕС и започна процеса на интеграция. Всяко следващо ръководство ще трябва да следва в общи линии икономическата политика на тристранката, както показа оня ден Хърсев. Няма да има повече революции. Разбира се, възможно е и бизона да одриска нещата тотално.

Би било добре Гоце да "загърби" БСП дотам, че хептен да я напусне, и Станишев да успее да я трансформира в подобие на християндемократическа.


Редактирано от - Чичо Фичо на 08/7/2009 г/ 03:25:52

08 Юли 2009 05:19
Влязохме в ЕС благодарение на твърдия курс и всички неща които направи правителството на СДС, идвайки на власт през 1997 г. Ако зависеше от децата на комунистите, Доган и мафията, която обслужва, никога нямаше да влезем. Благодарение на тройната коалиция още малко оставаше да излезем. а ефектите от промяна на управлението и от отношението на големите западни политици се проявиха веднага след изборите, колкото и да се пенявите по форумите. а сега земете направете БСП християн-демократическа, голям смях. Ама на кого му и пука. лошото е че тази остатъчна измет ще прави всичко възможно да пречи благодарение на ресурса, който е ограбила и на мафиотските структури, които обслужва. Хубавото е че най накрая има човек, който им знае спатиите и има шанс да промени нещата.
08 Юли 2009 07:00
NATURAL
08 Юли 2009 07:07
Пиво,
имаше подобна снимка на Беров и Райчо Райков зад него.
Първанов хич не е загърбил БСП - пак разтягаше локуми колко е хубаво да има тройна коалиция.
И, разбира се, виждаше себе си като сценарист, режисьор и кукловод.
Май И този път ББ го излуша от учтивост.
08 Юли 2009 07:39
Първанов е политически труп - свой сред чужди, чужд сред свои! Не му завиждам след тройния шлем на Борисов - "детрониране" на БКП, натикване на Сава в миша дупка и пращане на "величеството" в заслужен отдих!!!
08 Юли 2009 07:47
NATURAL
08 Юли 2009 08:47
Natural Каза им го право в очите. Да видим дали ще имат достойнство да замълчат.
08 Юли 2009 09:00
Фабриката за илюзии в България отново заработи, за неин директор българите този път избраха Б. Борисов, пише в уводна статия авторитетният ФАЦ. Авторът Михаел Мартенс коментира изборните резултати в доста сатиричен план... През 90-те години, когато ръководеше охранителна фирма в София, той /Б.Б./ спадаше към онези мъже, които по онова време можеха често да бъдат видяни по улиците на редица източноевропейски градове. Появяха ли се те, по правило беше по-благоразумно да се премине на отсрещния тротоар или да се излезе от заведението.
хххx
Такива неща пише чуждата преса... За разлика от някои вестници с четири букви
08 Юли 2009 09:27
Brightman, 100% !

Пройчо

[Златен]

08.7.2009 г. 01:32:52 Brightman!

Ами че за кого да гласуват хората? На времето за Сидеров ли?

Естествено, че за Сидеров.

P.S. Сите дето плюете сега по Първанката, отворете архивите и вижте какво сте писали преди като го избрахте.


Абе котак, днес големо лизане на камуняшки дупета си му ударил, добре че и на дпс-то не си ударил една шпатола, щото това вeче ще го считам за етническо прочистване.
08 Юли 2009 09:50
Другарю Гоце, който се е хванал с цигани ортаклък да прай у то живот, убуу не е видял
08 Юли 2009 09:53
Първанов !
Всяко негово изказване и действие - нов пирон в ковчега на БСП! Харесвам този президент!
08 Юли 2009 09:53
Фиче,
дръж здраво копанята у Америчко, щото да не я изрита Бойко от зурлата ти
08 Юли 2009 10:31
NATURAL,

с корекцията на

vitrina

= истинската същност на нещата

без комунистическа пропаганда и телешки възторг
08 Юли 2009 10:54
"Влязохме в ЕС благодарение на твърдия курс и всички неща които направи правителството на СДС, идвайки на власт през 1997 г. Ако зависеше от децата на комунистите, Доган и мафията, която обслужва, никога нямаше да влезем. Благодарение на тройната коалиция още малко оставаше да излезем. "
Голяма заблуда!
Влезнахме у Европата, защото Европата има геополитически интереси да управлява от наша територия+пазари и евтина работна ръка.
По същата причина Европата ще ни търпи и циганиите.
Виж пари нема да ни дава щото сме сърсеми и ни шантажират лесно.
Европата не и пука дали у България на власт е БСП, СДС или ДПС-е, важното да ги слушат и да им се подчиняват и да работят за техния интерес.
Европа не я интересува и никога не я е интересувало Българския интерес, винаги ни е вредила и само серсеми могат да се надяват на нещо от тех.
08 Юли 2009 11:28
Вота за Бойко Борисов не е толкова вот ЗА Бойко, а вот ПРОТИВ БСП, ДПС, а както се оказа и срещу СК!
Заблуда е, че са гласували против СК, част от привържениците на сините(а и на други партии) гласуваха с мажоритарната за ГЕРБ, защото бе ясно, че нямат шанс самите те в мажоритарния вот.
08 Юли 2009 11:50
...коментира Първанов. Той повтори тезата си, че мажоритарният вот не се получил, защото партиите отказали да намерят силните личности. "След президентските избори това е най-мажоритарният избор, защото хората гласуваха за Бойко Борисов, а не за мажоритарния кандидат на ГЕРБ във Видин", обясни Първанов.
Значи мажоритарняит вот хем не се е получил, но това било най-мажоритарния вот ...
08 Юли 2009 11:54
Вотът очевидно беше най-вече вот за новия пореден "спасител" на България, в случая ГЕРБ и Бойко Борисов. В много по-малка степен това беше вот против другите партии, но и там има някакво разграничение; най-силно против беше срещу НДСВ, които излязоха от парламента, а след тях са "сините", които бележат най-ниския си резултат откакто ги има - само 6.76%. С други думи вота беше "ЗА" ГЕРБ и "ПРОТИВ" НДСВ и "сините".
08 Юли 2009 12:25
Резултатът на мама Партия е по-нисък от този , през най-тежката за нея 1997г. . На туй отгоре , АТАКА кара с ляво на борд . Боже мили ...

08 Юли 2009 13:33
NATURAL
няма смисъл да ти вдигам за казване на очевадни истини
08 Юли 2009 13:54
beagle,
твоята партия-мама има и по-тежък момент - през 2001 печели 17.15%, а сега повече - 17.71% от гласовете.
08 Юли 2009 21:16
Той защити тезата, че тройната коалиция винаги е по-добра от двойната. Дори и при този убедителен резултат на ГЕРБ, било добре да има трети партньор за по-голяма стабилност.

Щом Първанов агитира за трети партньор, значи една от малките партии, РЗС или АТАКА е троянски кон.
да спрат радикализирането на българското общество на етническа основа, защото анти-ДПС говоренето вече се превръщало в антитурска и антиромска риторика по вестниците.

Радикализирането на българското общество е отговор на яростния сепаратизъм на ДПС и откритите заплахи за междуособици на етническа основа.Ето цитата на Доган:" Всеки, който заиграва с етническата карта, искам да им напомня, в евангелието има един много интересен изказ"Следва онова за който вади ножа.....И това изявление беше казано на пресконференцията в НДК пред цяла България без да е предизвикано с нищо.
За какво говори президента тогава?
08 Юли 2009 22:29
Координатко , изброй местата й в новия Парламент и млъкни ...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД