:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Шах

Цукерторт - сбрал в едно лекар полиглот, философ, музикален критик и велик играч

В биографията на Йохан Цукерторт (роден на 7 септември 1842 г. в Люблин, Полша) има много удивителни факти. Той бил прекрасен лекар и пред него се откривали бляскави перспективи в медицината. Би могъл да стане и изключителен филолог, тъй като владеел перфектно не само основните европейски езици, но и древногръцки, арабски, турски, латински и санскрит! И най-накрая - написал два трактата по философия и няколко години работел успешно като музикален критик. И тази рядко надарена от Бога личност изоставила всичко заради голямата си любов - шахмата! Избраният от него път му донесъл така желаната слава и известност, но и много горчиви моменти. Той изповядвал остър комбинационен стил на игра, изпълнен с красота и романтика, вдъхновени от неговия шахматен кумир Адолф Андерсен. Блестящите му резултати на турнирите в Лайпциг, Париж, Берлин и най-вече безапелационната му победа в Лондон през 1883 г. (изпреварвайки с цели 3 точки Щайниц!) принудили тогавашния световен шампион Вилхелм Щайниц да го предизвика на двубой за титлата. Това бил и първият официален мач за световно първенство. Той се провел в Съединените щати през 1886 г. на три етапа - в Ню Йорк, Сейнт Луис и Ню Орлийнс. Цукерторт повел убедително в първия етап - 4.5:0.5, но не успял да удържи на напора на шампиона в следващите две фази и в крайна сметка отстъпил със 7.5:12.5. Победителят получил награда 1000 долара, а победеният 750! Разочарованието му от загубата било огромно, той се разболял тежко и след две години починал в Лондон на 46-годишна възраст. Ето и два примера от неговото ярко творчество.

Позицията на първата диаграма е от партията му срещу Блекбърн, играна на турнира в Лондон 1883 г. С белите (на ход) Цукерторт осъществява по думите на Щайниц " ... една от най-великите комбинации, може би и най-красивата от всички , които са били създавани някога на шахматната дъска!" Втората позиция е финалът на партията му срещу Енглиш, играна също на турнира в Лондон през 1883 г.С белите на ход Цукерторт осъществява двукратна жертва на дама и въпреки това печели!

гм Маргарита Войска
1233
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД