:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ поиска мораториум върху големите сделки

Бойко Борисов получил сигнали, че държавните предприятия сключват неразумни договори
Бойко Борисов нареди на министър Петър Димитров да замрази преговорите по големите енергийни проекти и да му докладва писмено до 3 дни дали го е направил.
Неформалният лидер на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов поиска писмено вчера от икономическия министър Петър Димитров да се спрат всички по-важни сделки в държавните фирми - за купуване и продаване на активи и сключване на лизингови договори. Той настоя още временно да се прекратят преговорите по всички важни енергийни проекти. Министърът на икономиката има 3 дни да отговори какво ще предприеме.

"Най-колегиално им казах: не правете неща, които ще се обърнат срещу вас, не е джентълменско, не е европейско", обясни вчера Борисов. Той смята, че целта е да се блокира дейността на следващия кабинет.

В писмото на лидера на ГЕРБ се цитират четири големи енергийни проекта, които трябва временно да се замразят до "задълбочено проучване от страна на компетентните държавни органи, специалисти и експерти, които ще поемат ръководството на националната икономика". Това са АЕЦ "Белене", газопроводът "Южен поток", строежът на ТЕЦ в Скопие и емитирането на облигации на Българския енергиен холдинг на стойност 100 млн. евро. Освен това се иска ръководството на холдинга да прекрати преговорите с "Газпром" за преразглеждане на договора за доставка на природен газ в България. Според Бойко Борисов икономическият министър няма никакъв кредит на доверие да води преговори с Русия. "След като не са ги приключили 4 години, могат да почакат още 10 дена", отсече той.

Борисов мотивира искането си с многобройните сигнали за действия в държавните предприятия, които не отчитат кризата и интересите на държавата като цяло.

Петър Димитров отговори чрез пресцентъра си вчера, че "не знае за какво говори Бойко Борисов". По-късно нарече намеренията на ГЕРБ за разтуряне на Българския енергиен холдинг "антибългарски", въпреки че в писмото никъде не се говори за премахване на самия холдинг.

От ръководството на енергийния холдинг коментираха пред "Сега", че изобщо няма стартирала процедура за пускане на облигации, още по-малко за 100 млн. евро. "Ние имахме обявен конкурс за намиране на консултант, който да подготви такъв заем, но очакваме консултантът да определи сумата", каза членът на борда на БЕХ Борис Пеков. Строежът на ТЕЦ в Скопие било идея от 2007 г., която отдавна не е дискутирана. За АЕЦ "Белене" и "Южен поток" се водят непрекъснато преговори, но все още няма никакъв финансово обвързващ договор.
 ---
11
1489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
11 Юли 2009 00:38
Мораториум за ВСИЧКИ сделки на крадливата тригъза ламя.
11 Юли 2009 05:14
Мораториум не знам, но санаториум е задължителен за тия.Човешко е
11 Юли 2009 05:28
Петър Димитров е министър-смешник. Но в това отношение бъдещият премиер е ненадминат.
11 Юли 2009 06:30
Кое? Кое!?


Ми то кво остана от Големия Чшлем. Гоце и парцали.
11 Юли 2009 06:45
Тия от БСП стават и смешни, и жалки с опитите си да пречат. Хем не могат и да поприкрият.
А Петър Димитров е откровен глупак.
11 Юли 2009 06:49
Поздравления за ББ и ГЕЗБ. Комунистите явно трябва да се гонят с оръжие......
11 Юли 2009 12:53
Чак с оръжие не бива...
11 Юли 2009 12:56
ще чакам продължение!
11 Юли 2009 16:50
Какво не ви харесва Петър Д, -човекът с бакелитовата усмивка?
Толкова си може човека.
Но пъг Мегенцето си го харесва, ей това старата лИбов ръжда не хваща. И двамката в министрество, кой кат тях.
11 Юли 2009 17:23
http://capital.bg/show.php?storyid=753282
12 Юли 2009 10:31
Мисля, че г-н Борисов още не е премиер... Ако и когато стане, може да иска, каквото си ще. Все още е равен и на мен. Което, разбира се, не означава, 1е трябва да се залагат мини на бъдещеото правителство. Но и прекаленото люшкане от една крайност до друга е глупост. Ако една държава иска стабилност и уважение, нужна е поне малко приемственост... А не приказки на ангро, на каквито все още кметът е цар!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД