:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,512
Активни 522
Страници 1,957
За един ден 1,302,066
КОМЕНТАР

Сбогом, XX век

Последната му жива икона ни връхлетя – сред анатеми и овации, както си му е редът. Беше зрелищно
Всички бяхме там. Всички, които помним кича, пайетите и вятъра на промяната на 80-те, покойния Майкъл Джексън, аудиокасетите и неделната класация на MTV, Like a Virgin и сблъсъците й с моралистите, филмите на Шон Пен и Гай Ричи, преди да се оженят за нея и след като се разведоха.

Беше малко ретро, в епохата на емпетройките, "Гугъл" и финансовата криза.

Самата Мадона (51 г., късен бейби-бумър) очаквано се оказа хамелеон, живеещ извън времето и модите; робот, способен да подскача два часа на високи токчета във френетично темпо; вулкан от енергия на възрастта, когато хората гледат внучета из градинките. Живо изкопаемо от века на неограничените възможности и прохождащия интернет; вечно подмладяващо се ДНК чудовище, без пластични операции, май.

Концерт на Мадона е едно от събитията, които не чакаш с трепет, защото живееш по-скоро с усещането, че ще те подминат в този живот. Че завинаги ще са само "по телевизията". Че траекториите на гаргантюанските й турнета минават по карта, в която България не е нанесена.

В един момент попкултурата се размива, спира да играе роля в живота ти, засипан с пясъка на информацията, и спираш изобщо да се сещаш за това.

И изведнъж тя дойде. Беше като машина на времето.

Мадона е висока един петдесет и нещо. Изглежда не по-голяма от глава на топлийка на 80-метровата си сцена, върху която изплита сложни бродерии с танцьорите и музикантите си.

Мадона е със скромни възможности певица, която изкара как да е старите песни и се справи по-добре с новите - написани специално за нейния регистър и компютърно богато украсени.

Мадона отдавна не е провокативна, защото не ходи гола на публични места, осиновява дечица с живи родители от Третия свят и плаща данък на политическата коректност, както впрочем прави всеки над 40, ако не иска да попадне в лудницата или в затвора. Особено пък ако иска и да забогатее.

Но Мадона е велик художник (на нейния език "художник" и "музикант" е едно и също - artist). Нейното шоу е за гледане. Все едно гледахме филм, в който публиката бе попаднала пред камерата заедно с актьорите. Това, което се прожектираше на екраните, не може да се опише - уж предавано в реално време от сцената, то бе в цветове и форми, съществуващи единствено във фотошоп.

Бонбонени шарки. Жизнерадост и дръзновение. Халюциногенен ритъм. Карнавални костюми. Хора с разни цветове на кожата, които се движат по законите на някаква космическа хореография и гравитация. Два часа безгрижие, лудница, зрелище на n-та, замезвано с "Туборг". Публика всякаква - от хора, които чинно седят, наредени по столовете като на симфоничен концерт, до истерични фенове, разкъсващи ризите си от щастие в първите редици.

Всички те с паднали ченета гледаха как Мадона си прави гаргара с религии и култове, с политици и каузи, с музикални жанрове и етнически наследства. После някои - с известно право - казаха, че пяла фалшиво (а БПЦ пък преди това каза, че я анатемосва).

Беше жестоко.

И някак след края на този концерт, който програмирано и безкомпромисно свърши без бис, XX-ият век си отиде от нас завинаги.
6
2136
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
31 Август 2009 02:51
Чудесно и правдиво заглавие. Ако тези 50 000 българи са представителна извадка, то излиза, че почти цяла България се сбогува с миналия век едва тази събота. Похвално.
Аз лично ще се сбогувам с 20-ти век, когато Лили Иванова изнесе последния си концерт.
31 Август 2009 03:10
Уф, Анита....ти пак ли се появи?
И какво , всъщност искаше да кажеш??
31 Август 2009 09:24
.
31 Август 2009 12:06
Помпозно и празно заглавие.
Слаба журналистика тук
Всички бяхме там

Не. Не бяхме там. Само фенките на Азис бяхте там.
Мадона = Азис = Слави = феновете на Атака = читателките на Блясък...

как Мадона си прави гаргара с религии и култове, с политици и каузи

Когато една пошла певачка се мъчи да осмива нещо сериозно, това няма НИКАКВО значение и никакво влияние върху сериозните неща.
Един безвкусен медиен балон дори не може да одраска планините.
31 Август 2009 14:52
Подобни размисли биха стояли добре в слабо четен блог на тинейджерка, нежели в претендираща да е сериозна ежедневна преса.

За концерта нищо не научих. За впечатленията и чувствата на авторката от изживяването също. Нулева репортажност. Текст без дух.

Ех, претенции
31 Август 2009 19:55
От разказа на госпожата трябваше да разберем, че: 1. С Чиконе-то са наборки и затова са вечно млади, талантливи и красиви. 2. Всички съвършени /като тях/ жени са били там...на стадиона. ......3.Тя е естет и полиглот:"Беше жестоко....художник и музикант ...на нейния език..... артист"....... Ееех...Анита... селото не Ви напуска ......толкова години....все е в сърцето Ви! Вие сте щастлив човек.

Редактирано от - widenow на 31/8/2009 г/ 20:10:32

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД